Musorujsag
Élő Eredmények
×

Löw jó barátja Csercseszov, aki Dzsudzsák szerint az év edzője volt – érdekességek az FTC új vezetőedzőjéről

Löw jó barátja Csercseszov, aki Dzsudzsák szerint az év edzője volt – érdekességek az FTC új vezetőedzőjéről

m4sport.hu | Sz.Sz.
Sztaniszlav Csercseszov az orosz labdarúgó válogatott kispadja után ül le a magyar rekordbajnok Ferencváros vezetőedzői székébe. Mivel a magyar élvonalban beköszöntött a téli szünet, bemutatkozó mérkőzésére még heteket kell várni, de addig is összegyűjtöttünk néhány érdekességet az egykori kapusról, aki három válogatott kapuját is védte. Játszott Tirolban Joachim Löw kezei alatt, akitől sokat tanult az edzői szakma rejtelmeiről.

A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros hétfőn jelentette be új vezetőedzőjét, Sztaniszlav Csercseszovot. Az orosz szakember minden bizonnyal új szemléletet hozhat a rekordbajnokhoz, amellyel két és fél éves szerződést kötött.

A kapusból lett edző 1963. szeptember 2-án született, az egykori Szovjetunió területén, az Észak-Oszétiai Alagirban. Szülővárosában ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd csatlakozott a Szpartak Vlagyikavkazhoz, majd útja Moszkvába vezetett. A Lokomotivnál és a Szpartaknál eltöltött 9 év után 1993-ban Németországba, a Dynamo Dresdenhez igazolt, 1996 és 2002 között pedig a Tirol Insbrucknál védett Ausztriában.

Csercseszov az 1994-es világbajnokságon az Oroszország–Kamerun mérkőzésen. (Fotó: Mark Leech/Getty Images)

A FIFA korábbi írása szerint három válogatottban is bemutatkozhatott, a Szovjetunió felbomlása után a FÁK, azaz a Független Államok Közösségének tagjaként szerepelt, mely 1992-ben a Szovjet Labdarúgó Szövetség csapata volt – ezt követően Csercseszov 1994-ben világbajnokságon és 1996-ban Európa-bajnokságon szerepelt orosz színekben és összesen 39-szer lépett pályára.

Játékosként kétszeres szovjet (1987, 1989), kétszeres orosz (1992, 1993) és háromszoros osztrák bajnok (2000, 2001, 2002). Kétszer választották az év kapusának a Szovjetunióban és egyszer Oroszországban.

Vezetőedzőként Lengyelországban volt a legsikeresebb, egyszer azt válaszolta egy sajtótájékoztatón feltett kérdésre, miért váltott és hagyta ott Oroszországot, azt válaszolta:

“a medvém nagyon szeretett volna ellátogatni a varsói állatkertbe, nem mondhattam neki nemet”.

A Legia Warszawával bajnoki címet és Lengyel Kupát nyert a 2015/2016-os szezonban, Nikolics Nemanja 34 mérkőzésen 21 gólt szerzett a kezei alatt. De nem először volt magyar játékos edzője, a 2014/2015-ös szezonban a Diamo Moszkvával, Dzsudzsák Balázzsal a csapatban a negyedik helyen végeztek az orosz bajnokságban. Az Európa-liga-csoportjuk megnyerése után sikerrel vették a nyolcaddöntő küzdelmeit az Anderlecht ellen, a végállomást azonban a Napoli jelentette a negyeddöntőben.

Csercseszov nagy benyomást tehetett Dzsudzsákra: a Debrecen jelenlegi játékosa, 2018-ban a FIFA-gálán leadott szavazatában korábbi edzőjét jelölte Az év legjobb férfi edzője díjra.

Csercseszov a Dinamo Moszkva edzésén, jobb oldalt háttal Dzsudzsák Balázs. (Fotó: VI Images via Getty Images)

A Fradi új mesterének régi barátja Joachim Löw, korábbi német szövetségi kapitány, aki a 2001/2002-es szezonban a Tirol Innsbruck együttesében az edzője volt. Az akkor már 40-hez közelítő, játékos-pályafutása végénél járó kapus minden lehetőséget megragadott, hogy tanuljon a német szakembertől.

“Csercseszov volt az egyik legizgalmasabb játékos, akivel valaha együtt dolgoztam – emlékezett vissza Löw, a 2017-es Konföderációs Kupán. Ambiciózus volt és pozitív hatással volt a csapattársaira. Nagyon kevés hozzá hasonló szakemberrel találkoztam.”

A 2018-as oroszországi világbajnokságon Csercseszovot elszomorította barátja kudarca: “Személy szerint csalódott voltam, hogy Németország korán kiesett a világbajnokságról. Löw jó barátom és volt az edzőm is korábban. A tornán minden meccs után SMS-t küldtünk egymásnak.” 

Löw és Csercseszov a 2018-as FIFA világbajnokság sorsolásán. (Michael Regan – FIFA/FIFA via Getty Images)

A vb után, a 2020-as Európa-bajnokságon is ő irányította Oroszország válogatottját, azonban a csoportjuk utolsó helyén végeztek. Csercseszov azonban összehozott egy emlékezetes jelenetet:

 Szövetségi kapitányként háromszor találkozott Magyarországgal, kétszer győzött csapatával, egyszer pedig döntetlen született. 2017 nyarán a Groupama Arénában 3–0-ra kapott ki a magyar válogatott. A Nemzetek Ligájában a Puskás Arénában 3–2-re nyertek az oroszok, ami az egyetlen veresége volt Marco Rossi válogatottjának. A visszavágón Moszkvában gól nélküli döntetlen született és a Nemzetek Ligája csoportgyőzelemmel Oroszországot megelőzve Magyarország jutott az A divízióba.

Az 58 éves szakemberről, 1990-ben készült egy dokumentumfilm, melyet szülővárosában, Észak-Oszétiában forgattak egy közönséges alagiri fiúról szól, aki Szovjetunió bajnoka lett és neki ítélték az Év kapusa díjat. A filmben olyan felvételek is láthatók, mint az esküvője, ahogyan a családi ház körül segít. Édesapja, Szalam Csercseszov akkor a dokumentumfilm készítőinek azt mondta:

“Eleinte nem szerettük, hogy focizik, de mostanra ez jelent számunkra mindent. Örökké a labdával szaladgált gyerekként, rosszalkodott, rosszul viselkedett, mindent összetört, az ablakokat is beleértve. De mostanra már jó fiú”.

Az 1994/1995-ös Bundesliga szezonban a Dynamo Dresden kapusmezében. (Fotó: Robert Michael\ullstein bild via Getty Images)

Csercseszovnak van egy perui szurkolója, aki Oroszországban él. Lorenzo de Chosica tanár és újságíró, akivel nem sokkal a 2018-as világbajnokság előtt találkozott. Chosica kiállt az akkori kapitány mellett, amikor az orosz média és a szurkolók dühösen kikezdték a válogatott negatív rekordjának számító hétmeccses nyeretlenségi sorozata és gyenge teljesítménye miatt a vb előtt.

Az akkori szövetségi kapitány szerette volna meghálálni az újságírónak és a spanyolok legyőzése utáni sajtótájékoztatón megkereste.

“Lorenzo! Ez a te sikered, nem az enyém. Te vagy a number one, természetesen Igor Akinfejev után” – fogalmazott Csercseszov, majd egy 1-es számmal ellátott, névre szóló mez mellett egy jegyet is átnyújtott a peruinak az orosz–horvát negyeddöntőre.

A sajtótájékoztató, ahol Csercseszov megkereste Lorenzo de Chosicát. (David Ramos – FIFA/FIFA via Getty Images)

Egy izgalmas, karizmatikus vezetőedzővel gazdagodott az OTP Bank Liga mezőnye. Kezdetekben az orosz szakember érkezésétől mindenhol tartottak, majd hamar megkedvelték a szurkolók. A tavasz folyamán kiderül, milyen újítások lesznek az FTC játékában, és valószínűleg fogunk hallani szókimondó nyilatkozatokat is Csercseszovtól.

Cikkünkhöz a FIFA korábbi összeállítását használtuk fel.

Borítókép: Fotó: Martin Rose - UEFA/UEFA via Getty Images

További tartalmak