Musorujsag
Élő Eredmények

Erős vár, meccsek elmaradása és az ellenfél tizenegyese – mit kérnek karácsonyra az NB I-es csapatok?

Erős vár, meccsek elmaradása és az ellenfél tizenegyese – mit kérnek karácsonyra az NB I-es csapatok?

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A karácsonyi készülődés közben elképzeltük, mik lehetnek azok a dolgok, amelyeket az NB I-es klubok saját karácsonyfájuk alá kívánnak.

Ferencváros – erős várat

Alapvetően jó éven van túl a kis Ferenc (barátoknak Fradi), hiszen júniusban 32. alkalommal is megkóstolhatta a pezsgőt, a Mikulás pedig a hőn áhított EL-csoportmeccs három pontját is elcsente a gyógyszergyárból a fiúnak. A legnagyobb problémát egyértelműen a bébiszitterek stílusának váltakozása jelentette: bármennyire is szerette az ukrán Szerhij Rebrovot, a szüleivel nem igazán jött ki, Hajnal Tamásék eggyel nyugatibb nevelést találtak a fiuknak Peter Stöger személyében. Nem alakult rosszul a kapcsolatuk, de Ferenc egyénfejlődését jobban segítette a keleti vasszigor, így Stögerből karácsonyra Csercseszov lett.

Az egyik legfőbb probléma az volt Stöger nevelésével, hogy saját lakásában érték indokolatlan támadások Ferencet, kilenc társasjátékozásnak alig több mint a felét nyerte meg, míg korábban Rebrov segítségével szinte bevehetetlen volt a Groupama Aréna Carcassone-ja. Fradi lelkes hívei pedig hozzászoktak már az otthoni dominanciához, így ezt mindenképpen elvárják az új bébiszittertől is.

Újra bevehetetlen erőddé kell tennie a Groupama Arénát Sztanyiszlav Csercseszovnak (Fotó: fradi.hu).

Már csak az a kérdés, hogy a nevelési stílusok váltakozása miként befolyásolja a kisfiút. Az orosz bébiszitterhez a 33. pezsgőzés stílszerűen dukálna, s talán rábírja a kisfiút, hogy ezúttal fajsúlyosabb levelet írjon a krampuszoknak, hogy jövőre a Mikulás ne csak egy győzelmet, de adott esetben egy továbbjutást rakjon Ferenc BL/El-csizmájába. Ferenc és Csercseszov bácsi közösen varázsolhatnak valami szépet, ehhez pedig valószínűleg szükség van a vezetőedző kőkemény szigorára, ami rendbeteheti Fradi rakoncátlan viselkedését.

Emellett pedig Ferenc jellemfejlődésén, globális megítélésén az is segítene, ha egy kicsivel több saját nevelésű plüssállattal játszana, nem csak a soroksári kölyökklubban tartaná őket.

Paks – gólokat!

19 tétmeccsen 59-szer köszönt be az ellenfeleknek a paksi együttes ebben a félévben. Ezt az arányt valószínűleg mindenki első blikkre aláírna, de feltétel nélküli támadófutballra alapuló filozófiáját és mentalitását ismerve, Bognár György valószínűleg kevesli ezt a számot, s a téli szünetben is mindenhol gólokat és gólokat képzel maga köré.

Az egészséges vakmerőség rögeszmévé vált a vezetőedzőnél, ám a csapat a vágyak beteljesítésénél időnként konkrétan elfelejt védekezni. S elsőre simogatóan hangzik a „mi mindig eggyel többet rúgunk” retorika, de ha megnézzük a Paks eredményeit 2021-ben, az adok-kapokból rendre rosszul jött ki: a 3–2-es, 4–3-as meccseit egy kivételével elveszítette, vagyis az üdvösséghez agyon kellett vernie ellenfelét.

Éppen ezért logikus lenne, ha a klub kevesebb kapott gólt kívánna a fa alá, de ismerve a filozófiát, ez inkább ipari mennyiségű rúgott gólra transzformálódik, hogy a Paks ne csak 9–2-es, 6–1-es, hanem szorosabb meccseket is behúzzon.

Gyirmót – bennmaradást

Aligha kell magyarázni a Gyirmót karácsonyi kívánságát. A győri csapat 13 ponttal az OTP Bank Liga sereghajtója, igaz, voltak fellángolásai és remek mérkőzései az ősz folyamán. A klub menedzsmentje egyébként rendkívül korrekt módon bízik azokban a játékosokban, akik tavasszal kiharcolták a feljutást, de a különbség azért megmutatkozott a két osztály között.

Csertői Aurél már gyöngéden jelezte is, hogy gesztusokkal nem lehet bentmaradni az élvonalban, s télen könnyen lehet, hogy egy nagybevásárlás keretein belül több új futballistával is erősít az együttes. Ennek jegyében pedig mindenképp igénybe kell vennie a pontgyűjtő akciót is, mert különben ugyanolyan gyors látogatása lesz az NB I-es áruházban, mint öt évvel ezelőtt.

MTK – egy új Kanta Józsefet

A klub legemlékezetesebb pillanata 2021-ből egyértelműen Kanta József búcsúja volt, a legenda társai és ellenfelei díszsorfalával övezve ballagott le örökre a futballpályáról. Az MTK-nál valószínűleg mindenki elfogadta volna, ha „nyugdíjas” életét valahol Malibun tölti, a tengert bámulva és koktélt szürcsölve.

De Kanta természetesen nem ezt tette, rögtön két hónappal később munkába állt a kék-fehérek második csapatánál – már vezetőedzőként. Az MTK felnőttcsapata így aztán valódi klublegenda nélkül maradt, s nagy kérdés, hogy mikor és persze ki lesz az, aki közel annyit tesz a csapatért, mint a középpályás, aki 350 mérkőzésen viselte a kék-fehér mezt.

A Hungária körúti együttesnek mindig is az identitásába tartozott a klasszisok kinevelése, s a Sándor Károly Akadémiáról most is szép számmal röppennek ki az utódjelöltek, de a futball és a világ jelenlegi trendje nem ebbe az irányba halad, a labdarúgók inkább a kalandozások korát élik, és ha lehetőségük, tehetségük van, külföldön próbálják ki magukat.

Az MTK jelenlegi csapatának is jót tenne egy igazi vezéregyéniség (a csapatkapitány Nagy Zsombor 23 éves…), hiszen rengeteg a fiatal játékos, akiknek útmutatásra, példára lenne szüksége, de Kantát a pályán már hiába keresik.

A visszavonuló Kanta József előtt tisztelegnek az MTK és a Fehérvár játékosai (Fotó: m4sport.hu)

Újpest – tulajdonosváltást?

Nem könnyű manapság Újpest-szurkolónak lenni, ezt pedig a hazai mérkőzések nyomottabb hangulata is bizonyítja a távolmaradó ultrák által. Az elmúlt időszak a címerprobléma, illetve Roderick Duchatelet tulajdonos személye körül kialakult feszültségről szól, három Magyar Kupa-győzelemmel (2014, 2018, 2021) sikerült kissé lehűteni a légkört.

Duchatelet renoméja valószínűleg már egy újpesti BL-diadallal sem állítható vissza, akkora sebet ejtett a címerkérdés a lila-fehér szívekben, nem kimondottan zárták szívükbe a belga üzletembert. A váltás pedig mintha küszöbön, legalábbis Móring József országgyűlési képviselő néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy magyar tulajdonba kerülhet a klub.

A Megyeri út környékén alapvetően mindenki örülne neki, hogy rendeződjön a feszültség a szurkolók és a klubvezetés között, aztán az már csak az életen múlik, hogy ez magyar vagy belga tulajdonossal történik-e meg.

Kisvárda – saját nevelést

A szezon meglepetéscsapata miben szenvedne hiányt? Jó, a bajnoki tabella első helyezését elbukta az utolsó fordulóban, de valószínűleg nincs olyan Kisvárda-szurkoló, aki elégedetlen lenne fiai teljesítményével.

Ha valamiben lehet némi hiányérzete a drukkereknek, az talán a magyar játékosok száma a csapatban – bajnokikon Dombó Dávid és Ötvös Bence nevével találkozhatunk, a többi hazai futballistával csak elvétve. Pedig a tőke szép lassan kialakul Kisvárdán is, hiszen a Várda Labdarúgó Akadémia egyre kövérebben íródik az utánpótlás-futball térképén, s Czérna Erik révén már delegált is fiatalt a nagycsapatba.

Kérdés, hogy egy, öt vagy tíz év kell-e, hogy a várdai magot már az akadémia alumnijai biztosítsák, s a Bumbák, Mesanovicok ehhez nyújtsák csupán a kellő kiegészítést.

Puskás Akadémia: maradjanak el a Paks elleni meccsek

Hornyák Zsolt a legrégebben hivatalban lévő NB I-es edző, nem is véletlenül: irányításával élcsapattá nőtte ki magát a Puskás Akadémia, s szép lassan elérkezett az idő, hogy a bajnoki címről is suttoghatnak a Váli-völgyben. Ez elsősorban a csapat rendkívüli szervezettségének köszönhető, a védekezése a Hornyák-korszakban kiemelkedő.

Bár alapvetően a „szabályerősítő kivétel” kifejezés csak egy aranyos marketinghazugság, érdemes kiemelni a Paks elleni találkozókat, amikor ez a bizonyos szervezettség rendre szabadnapot vesz ki. Az elmúlt öt Puskás–Paks mérkőzésen 23 gólt kapott a felcsúti együttes, azaz 4,5 feletti átlaggal kapitulál, ebben a szezonban más ellenféllel szemben alig több mint 0,5.

Így aztán, ha nem a nehezebb, inkább az egyszerűbb utat választaná első bajnoki címe felé a Puskás Akadémia, szimplán töröltesse el a Paks elleni találkozókat, amelyek leginkább gátolják az álmok beteljesülésében!

Honvéd – nyugalmat!

2020 májusában hatalmas kispesti buli volt a Puskás Arénában, miután megnyerte története nyolcadik Magyar Kupáját a Budapest Honvéd. Azóta viszont viharok és érzelmi sinus-görbék jutottak osztályrészül a klubnak, három edzőváltás, az egész csapaton átgyalogló koronavírus-hullám, rettegés a kiesés ellen, majd egy stadionavató, amit az ellenfél 24 órával a kezdés előtt mondott vissza.

Mindezek után mindenki azt várta, hogy ez az idénye sokkal nyugodtabb lesz az együttesnek, a jó nevekből álló csapat odakeveredik a dobogó környékére. Ehhez képest megint inkább hátrafele pillantgatnak aggódva a kispesti hívek – ne feledjük, a klub eddig mindössze egyetlen egyszer esett ki a másodosztályba –, s a hullámvasút most már meccseken belül is félelmetes méretet ölt, az együttes hat meccsen bukott pontokat vezetésről, de a Fradi elleni 92. percben bekapott gól is igen fájdalmas volt.

Satnya humorként írhatnánk, hogy a Honvédnál bizonyára lovakat kívánnak a fa alá, de minden bizonnyal Kispesten már nem annyira kedvelik a vicceket, hanem néhány kellemesen izgalmas, de mégis inkább békés hónapot kívánnak saját maguknak.

Összegyörnyedve: Horváth Ferencnek és a Honvéd-szurkolóknak nem sok nyugodt éjszakája volt az elmúlt évben (fotó: honvedfc.hu).

Fehérvár – egészséges kapusokat

Szegény fehérvári kapusok, nem kívánjuk senkinek az előző egy-két szezonjukat. Kovácsik Ádám az elmúlt évek egyik legtehetségesebb portásaként volt számon tartva, s a magyar nemzeti csapat keretébe is meghívót kapott. Válogatott meccsek helyett azonban inkább a kórlapja bővült az elmúlt időszakban. Kálváriája három évvel ezelőtt kezdődött egy PAFC elleni bajnokin, ahol egy szerencsétlen ütközést követően agyrázkódása lett. Visszatérése után nem egészen egy év telt el, és jött a Gárdony elleni kupameccs, ahol térdszalagszakadást szenvedett. Két műtét és nyolc hónap kihagyás után nyolc meccs erejéig térhetett vissza a kapuba, aztán elkapta a koronavírust, majd a korábban sérült térdén kellett artroszkópos beavatkozást végrehajtani.

Kovácsik sérülékenysége mellett mindenképp szüksége volt a Fehérvárnak egy másik kapusra is, így leigazolták Emil Rockovot. A szerb válogatott labdarúgó is követte azonban a pecherdőbe Kovácsikot, hiszen ágyéki csonthártyagyulladása lett, ami a klub csapatorvosának tájékoztatása szerint egy rendkívül makacs, lassan gyógyuló sérülés.

Ha minden jól megy, a januári felkészülésre már Kovácsik és Rockov is csatlakozhat a Vidi keretéhez, s őszintén bízunk benne, hogy véget ért a balszerencse áradása, s többet semmilyen sérüléshullám nem söpör át a fehérvári kapusokon. Bár Kovács Dániel jó teljesítményt nyújt, a klubnak sem árt, ha kőkemény konkurencia alakul ki a gólvonal előtt.

ZTE – az ellenfél tizenegyesét

De komolyan, mégis ki kíván ilyet karácsonyra? Valószínűleg csak egy csapat, amelynek Demjén Patrik a kapusa. A korábbi utánpótlásválogatott játékos elképesztő hatékonysággal hárítja a büntetőket, az őszi szezonban négyből hármat hárított, konkrétan többet mint a többi NB I-es munkatársa összesen. A legemlékezetesebb talán Ryan Mmaee elleni védése volt a Groupama Arénában, de előtte már Grozav eszén is túljárt, sőt azt a Cseri Tamást is megviccelte, akit egy korábbi interjújában a mezőny legjobb ítéletvégrehajtójának nevezett.

Ilyen síkon pedig a ZTE-játékosoknak – pláne előnyben – nincs más dolga, mint finoman (!) szabálytalankodni a tizenhatoson belül, a videós visszanézéssel valószínűleg rengeteg idő elmegy, a tizenegyest pedig Demjén zsigerből hárítja. A taktika egyébként eléggé bejön, hiszen a Zalaegerszeg ötödik helyen telel.

Mezőkövesd – maradj még Marin!

Nehéz kiemelni a Mezőkövesdből egy-egy játékost, hiszen főleg csapatként nyújtottak jó teljesítményt a szezon jelentős részében, kiváltképp az edzőváltás után. Persze, ha megerőltetjük magunkat, akkor eszünkbe juthat a remekül beugró, alapvetően csak harmadik számú kapus Tordai Árpád, a két évvel ezelőtti formájához közelítő Cseri Tamás és Dino Besirovic vagy a házi góllövőlistát vezető Marin Jurina.

Utóbbi játékos nem véletlenül a Mezőkövesd támadásainak elsőszámú célpontja, bár a matyóföldi együttes sosem arról volt ismeretes, hogy ájulásig rúgja a gólokat ellenfeleinek, Jurina 22 kanadai pontja másfél éves magyarországi karrier alatt egészen jónak mondható, főleg annak a tudatában, hogy Kuttor Attila még inkább kiegészítő emberként tekintett rá. A bosnyák támadónak további másfél évig van még szerződése, de a riválisok szimatolásáról lehet hallani a zuhanyhíradókban, például az MTK is megszerezné magának a télen.

Supka Attila csapataira inkább a szervezettség, de gólínség jellemző, ezért nagyon fontos, hogy elöl legyen egy ilyen stramm labdarúgó, aki egyből egy helyzetet értékesít. Aztán majd a klubja értékesíti őt, ha már minden létező találatát bedobta a közösbe – most viszont még Mezőkövesden van tennivalója!

Debrecen – Dzsudzsákot a válogatottba

Valószínűleg nincs olyan téma, amelyen többet rágódott volna az elmúlt esztendőben a magyar futballtársadalom, mint Dzsudzsák Balázs esetleges visszatérésén a válogatottba. Ahogy az lenni szokott, szépen meg is osztotta a tábort a kérdés, sokan olyan vehemensen követelték Marco Rossitól az egykori kapitány újbóli beválogatását, mint amennyire ezeket a hangokat ellenezte a túloldal – amely aligha DVSC-szurkolókból állt.

Jó kérdés, hogy mondjuk a Nemzetek Ligájában a német-olasz-angol trió ellen 35 évesen mennyit tud hozzátenni az egyébként jól működő kontrajátékhoz, de az elvitathatatlan DZSB7-től, hogy nem levezetni tért haza: hat gól és hét gólpassz 16 meccsen egyáltalán nem rossz mutató.

Így aztán, ha nem is kulcsjátékosként, csupán egyetlen meccs erejéig még igazán felrobbanna a Tankcsapda-bölcső, hogyha neveltjüket, megkopott sebességű, de fantasztikus rúgótechnikájú vezérüket címeres mezben látnák, s az együttes valószínűleg játszana is valami szép 109-eset Dzsudzsák Balázs számára.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

54 gól egyetlen tizenegyben – az OTP Bank Liga őszi álomcsapata
Lezárult az OTP Bank Liga 2021/2022-es kiírásának őszi szezonja, 17 fordulót játszottak le a csapatok, további 16 van hátra a tavaszi "leintésig". A bajnokság szerencsére bővelkedett a kiváló teljesítményekben, az m4sport.hu szerkesztősége pedig összeállította azt a tizenegyet, amelyet a legjobbnak ítélt az eddig lejátszott mérkőzéseken. A bőség zavarát jól példázza, hogy Ryan Mmaee, Ugrai Roland vagy éppen Dzsudzsák Balázs is kimaradt az összeállításból.
Magyar futball