Musorujsag
Élő Eredmények
×

Rebrov pezsgőfürdője; a legendás öt perc – az NB I arany pillanatai 2021-ből

Rebrov pezsgőfürdője; a legendás öt perc – az NB I arany pillanatai 2021-ből

m4sport.hu | Szepes Viktor
Kicsit sárgább és kicsit savanyúbb az európai topligáknál a labdarúgó NB I, de mégiscsak a miénk. S szerencsére bővelkedik olyan vicces, meghökkentő jelenetekkel, amelyek igazán egyedivé és szerethetővé teszik. A 2021-es évben is elkényeztettek minket a magyarországi futballisták és edzők az OTP Bank Ligában.

Aki mindig játszani akar

Az NB I egyik legérdekesebb egyénisége az újpesti Junior Tallo. Az elefántcsontparti válogatott labdarúgó már néhányszor bizonyította, miért is gondolták az egyik legjobb magyarországi légiósnak, de méginkább kihagyott tizenegyeseivel és vehemens személyiségével nőtt ki a játékosmasszából.

Az viszont biztos, hogy imád futballozni, ha tehetné mindig a pályán lenne. Éppen ez a törekvése fordult át a másik oldalra a Diósgyőr elleni februári bajnoki hosszabbításában, amikor Michael Oenning lecserélte őt. Tallo nem éppen rekordgyorsasággal fogta fel, hogy számára véget ért a meccs, majd miután “nagy nehezen” észlelte, hogy le kell mennie, körülbelül a desztilláció gyorsaságával indult el a kispadok felé.

Bogár Gergő játékvezető ekkor erélyesen figyelmeztette, de továbbra is gyökhárommal sétálgatott a pályán a támadó, ezért felmutatta neki a második sárga lapját – egy cseréből sikeresen emberhátrányt produkált.

Még ezzel sem lett volna hatalmas probléma, hiszen a meccset pillanatokkal később lefújták és az Újpest nyert, de Tallonak nem igazán sikerült megemészteni a döntést, elképesztő cirkuszt csapott az oldalvonal mellett, s lila-fehér játékosok ünneplés helyett azzal voltak elfoglalva, hogy lefogják és az öltözőbe kísérjék toporzékoló csapattársukat.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága aztán gondoskodott arról, hogy Tallo még egy ideig ne hódolhasson szenvedélyének: öt meccses eltiltással “jutalmazta” a dühkitörést.

Suljic legendás öt perce

Komoly változáson ment át a Diósgyőr az előző télen, Zoran Zekic vezetőedző mellett tucatnyi új játékos érkezett a bennmaradás kiharcolásáért, például visszatért az NB I-be három év után Asmir Suljic is.

Nem várt könnyű feladat a bajnoki nyitányon az új edzővel rohamozó sereghajtónak, hiszen a hazai pályán akkor már három és fél éve veretlen Ferencváros otthonában lépett pályára.

Zekic pedig 0–0-s állásnál a 84. percben pályára küldte Suljcot, aki húsz másodperccel később vezetést szerzett, további öt perc múlva pedig már kabátban ismét a kispadon csücsült: miután megtette, amiért becserélték, tovább már nem volt szükség rá.

A húzáson természetesen maga a játékos is nevetett egy jót, s az M4 Sport kommentátora, Ujvári Máté is teljesen elképedt a döntéstől. Zekic tehát elég vagányan debütált, Fradi-veréssel és egy szemtelen cserével, búcsúja viszont nem sikerült ilyen ütősre: a DVTK kiesett az élvonalból.

Pezsgőt a mesternek!

A ferencvárosi edzőkérdés körül különösen sokat nosztalgiáztak a Fradi-hívek, s emlegették példaként Szerhij Rebrovot, mint a Csercseszov által képviselt hideg profizmus már a klubnál is bizonyított verzióját. A Fradinál három bajnoki címet szerző ukrán szakember nem éppen közvetlenségéről és lazaságáról volt híres, a legritkább esetben mosolyodott el.

Ennek tudatában pedig különösen váratlan volt az ünneplő ferencvárosi játékosok akciója, akik a harmadik bajnoki cím után nyilatkozó Rebrovot interjú közben lepték meg egy pezsgőfürdővel. Ezt persze már a drákói vezetőedző sem bírta nevetés nélkül.

Makarenko pontos passza

A MOL Fehérvár középpályása Jevhen Makarenko pontos passzt adott csapattársának, Budu Zivzivadzénak a Debrecen elleni bajnokin, mégis a Loki következett bedobással. Hogy miért?

Mert Zivzivadze még az oldalvonal mellett arra várt a becserélésére, így nem is érhetett labdába.

Bár az OTP Bank Liga abszurd pillanatait nagyon ritkán utánozzák más bajnokságban, néhány évvel ezelőtt egy hasonló szituációra volt példa, akkor a digitális reklámtáblán szaladgáló Mikulásra hitte azt Thiago, hogy müncheni csapattársa.

Váratlan mesterhármas

A magyar sport szerencsére jónéhány váratlan hőst termelt idén, de volt egy légiós is, akinek akadt egy egészen elképesztő 17 perce 2021-ben.

Driton Camajnak nem igazán sikerült alapemberré válni a Kisvárdában, kiegészítőként azonban többször is számítanak rá a vezetőedzők, most éppen Erős Gábor. A montenegrói támadó másfél év alatt 1353 percet játszott az NB I-ben, az 1336 alatt megszerzett egy gól viszont nem igazán veretes mutató.

Még szerencse, hogy volt egy ZTE elleni bajnokija is a Kisvárdának, ahol épp a maradék 1336-ot pótolta Camaj, és 17 perc alatt megnégyszerezte NB I-es találatai számát!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Camajnak a Magyar Kupában is megy a góllövés, ősszel két meccsen háromszor is eredményes volt.

Sárga üti a pirosat

Érdekes kártyajátékot játszott a Kisvárda–MTK találkozó játékvezetője, Erdős József, aki csak úgy találomra vette elő, s szórta a piros és sárga lapokat szerte a pályán. Palincsár Martin esetében azonban könnyen lehet, hogy látói képességét próbálta bizonyítani, ugyanis a középpályás egyértelmű sárgás lerántásánál először a piros lapot vette elő. Palincsár persze sokkot kapott, s Erdős is látta, hogy saját kártyajátékának útvesztőjébe került, s gyorsan korrigált is egy sárgával, a játékos pályán maradhatott.

…még körülbelül húsz percig, amikor is egy műesésért előkerült a második sárga lap és a piros is Erdős zsebéből – ezúttal már szándékosan. Palincsár valószínűleg történelmet írt, hiszen ő lehetett az első olyan futballista, akinek egy félidőn belül kétszer állítottak (volna) ki.

Onnan nem illik

A futball nem lenne ugyanaz a játék a kihagyott helyzetek nélkül, szerencsére ebben az évben is rengeteg játékos nevezett az “onnan nem illik”-játékba. Végül hatalmas csatában ez a három produkció került be a top3-ba:

3. Giorgi Beridze – vs. ZTE

Éppen néhány nappal ezelőtt a Zalaegerszeg elleni találkozón sikerült négy méterről kapu mellé lőnie az újpesti támadónak. Azért nem került még feljebb a dobogón, mert a védőn megpattanó beadás kicsit megtéveszthette, illetve, mivel mérkőzés 17. percben történt csupán, s nem döntő szituáció volt. Más kérdés, hogy az Újpest 2–0-ra kikapott.

2. Ugrai Roland – vs. ZTE

A képzeletbeli dobogó második fokán található helyzetet is a ZTE úszta meg, ez viszont már melegebb pillanatban történt, mint a fenti Beridze-varázslat: a 93. percben 2–1-es zalai vezetésnél. Egy szöglet után lecsorgó labdát az egyébként remek őszt produkáló Ugrai Roland másfél méterről pörgette a kapu mellé.

1. Andriy Nesterov – vs. Kisvárda

Azért előzi meg Ugrait, mert a DVSC támadója eléggé kicsavart helyzetből próbálkozott. Nesterov megoldását igazából nem is érdemes hosszan ecsetelni, egyszerűen csak csodálják ezt a jelenetet és Pintér Attila reakcióját!

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

54 gól egyetlen tizenegyben – az OTP Bank Liga őszi álomcsapata
Lezárult az OTP Bank Liga 2021/2022-es kiírásának őszi szezonja, 17 fordulót játszottak le a csapatok, további 16 van hátra a tavaszi "leintésig". A bajnokság szerencsére bővelkedett a kiváló teljesítményekben, az m4sport.hu szerkesztősége pedig összeállította azt a tizenegyet, amelyet a legjobbnak ítélt az eddig lejátszott mérkőzéseken. A bőség zavarát jól példázza, hogy Ryan Mmaee, Ugrai Roland vagy éppen Dzsudzsák Balázs is kimaradt az összeállításból.
Magyar futball