Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szomorú gólrekorder, korábbi sorozatgyilkosok csaptak le – Hétvégi hősök

Szomorú gólrekorder, korábbi sorozatgyilkosok csaptak le – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Az OTP Bank Liga 21. fordulója volt az első, amelyben a pillanantyilag dobogós Ferencváros, Puskás Akadémia, Kisvárda triász egyik tagja sem tudott meccset nyerni, de a hétvége elsősorban Nikolics Nemanja gólrekordja, a Fehérvár gyengélkedése és a Kisvárda–Paks meccs változatossága miatt marad emlékezetes.

Könnyező gólrekorder

Nikolics Nemanja 111. NB I-es találatát szerezte a MOL Fehérvár színeiben, amellyel beállította Szabó József klubcsúcsát. Bár a mérkőzést követő rövid, de mégis elég hosszú nyilatkozata sokkal nagyobb visszhangot váltott ki, mint maga a rekord, a két dolog mégis két tiszteletre méltó és becsülendő tényt mutat: szívügye a fehérvári klub, és rengeteget tett is érte. 12 és fél éve, egészen pontosan 2010. június 3-án indította el a 111-es sorozatot, a Diósgyőr otthonában szerzett győztes góllal. Azóta megjárta Lengyelországot és az Egyesült Államokat is, hazatérve pedig természetesnek vette, hogy csak a Fehérvár futballistája lehet, az Újpest elleni bajnoki hajrájában pedig a hazai szurkolók morgolódását tapsviharrá változtatta a rekordot jelentő góllal.

Nikolics szavak nélkül is rengeteget árult el a csapat és saját lelkiállapotáról. A Fehérvár sorozatban negyedik bajnoki vereségét könyvelte el, ilyen rossz szériát legutóbb 15 évvel ezelőtt produkált (akkor még Videotonként) az együttes, miután kikapott a Győr, Paks, Diósgyőr, Újpest négyestől. Az idő múlását talán legjobban azt jelzi, hogy előtte olyan csapatokat győzött le, mint a REAC, a Tatabánya és a Sopron – manapság már az NB II-ben sem találkozunk velük. Ebben az időszakban Nikolics még a Kaposvár U19-es csapatában pallérozódott, csupán egy évvel később debütált az élvonalban, a sors iróniája folytán épp a Fehérvár ellen, valószínűleg akkor még nem gondolta, hogy másfél évtizeddel később az ellenfél gólrekordere lesz.

A Fehérvár jövő héten Paksra látogat, majd Zalaegerszegre utazik – Nemanja Nikolics pedig mindenképp megérdemelné, hogy a rekord beállítását jelentő 112-et győztes meccsen szerezze meg!

Korábbi sorozatgyilkosok csaptak le

Megszakadt Ádám Martin fantasztikus szériája, a gólkirályjelölt sorozatban nyolc meccsen volt eredményes az NB I-ben, a Kisvárda ellen azonban nem tudott a kapuba találni. Pedig erre elég komoly esélye kínálkozott az első félidő hosszabbításában, amikor tizenegyest lőhetett, de Dombó Dávid hárította próbálkozását. A várdai kapus valószínűleg jól felkészült Ádámból, aki legutóbb öt és fél évvel ezelőtt, egy Vasas–Ferencváros bajnokin hibázott utoljára a mészpontról – érdemes megnézni a lövést és a védést, mintha Dombó Dibuszt koppintotta volna.

Ádám formájára azért így sem lehet panasz: 21 bajnokijából 16-on eredményes volt, nyolcmeccses sorozatához hasonlót pedig közel hét éve nem látott az NB I, akkor viszont pont az a Böde Dániel produkált hasonlót – még Ferencváros-mezben –, aki Ádám első számú csatártársa, ezen a hétvégén pedig épp a gólkirályjelölt beadását fejelte be.

És ki tudta legutóbb nyolc bajnokin túlhúzni a gólszériáját? Természetesen az a Nikolics Nemanja, aki 2014-ben zsinórban tízszer is betalált, igaz, a sorozatát keresztbe szakította egy nyári szünet is. A korábbi sorozatgyilkosok a hétvégén újra lecsaptak: Böde és Nikolics is megvillantotta régi tudását!

Arról, hogy mi a groteszk bizalom

Meglehetősen viharos körülmények között igazolhatott el Zalaegerszegről Zimonyi Dávid, a transzferidőszak utolsó napján jelentette be a Vasas, hogy kölcsönvette a támadót. Zimonyi azóta több fórumon lenyilatkozta, hogy nem érezte a bizalmat a kék-fehér klubnál, így mindenképp váltani akart, amire Végh Gábor tulajdonos is egyszerűen reagált: aki nem akar a ZTE mezében futballozni, azt nem szabad erre kötelezni.

Az átigazolás a legmélyebb nyomokat így Waltner Róbertben hagyta, akit derült égből villámcsapásként ért a támadó távozása. A vezetőedző láthatóan feldúltan nyilatkozott Zimonyi távozásáról a Gyirmót elleni meccs előtt, s tette fel a kérdést: mi a bizalom, ha nem az, hogy a kevés találata ellenére folyamatosan játéklehetőséget biztosított neki? Waltner annyira pontosan idézte fel támadója statisztikáit, hogy élnénk a gyanúperrel, készült erre a kérdésre. Amennyiben viszont minden játékosa adatait ilyen pontosan tudja, feltétlenül megemeljük a kalapunkat előtte.

Halkan tesszük hozzá, érdekes szituáció lehet, ha a Vasas adott esetben nem érvényesíti megvásárlási opcióját, Zimonyi pedig egy olyan Zetéhez tér vissza, amelyet még mindig Waltner Róbert irányít. Vajon tisztáznák, hogy pontosan mit is jelent a bizalom egyik és másik félnek?

A VAR-maraton okozta a Kisvárda pontvesztését

Ádám Martin nemcsak a gólsorozatát zárta le, de egy „fontos” rekordot is elvettek tőle ezen a hétvégén. A paksi csatár még az utolsó decemberi bajnokin várt 4 percet és 25 másodpercet a gólörömre egy videózás miatt, a Kisvárda–Paks meccsen azonban új VAR-csúcs született: 5 perc és 23 másodperc telt el, mire a kocsiban megszületett a konszenzus arról, hogy Driton Camaj lesről talált be. A képeket nézve a tanácstalanság természetesen érthető, hiszen nagyon kevésen múlott a szituáció, s egy kamera sem volt vonalban, valószínűleg tényleg ennyi időbe telt bevonalazni a helyzetet, nem kapcsoltak át más csatornára.

A hosszú videózás nyertese pedig duplán is a Paks lett: a gólt érvénytelenítették, az első félidőben pedig így öt percet tett rá a játékvezető, amelynek során előbb tizenegyest rúghatott, majd a lefújás előtt ki is egyenlített Bognár György csapata.

Bosszús edzők hétvégéje

A gólínség a vezetőedzőket is kikezdte, több szakvezető is kifejezte hiányérzetét a csapata játékával kapcsolatban. Érdekes, hogy ebben az a Révész Attila járt élen, akinek a Kisvárdája a Pakssal karöltve a legeredményesebb volt a fordulóban – bár a szakmai igazgató pont a Paks eredményessége miatt lehetett elégedetlen. Talán Márton Gábortól is kicsivel pozitívabb hangvételű nyilatkozatot várhattunk, hiszen a csapata az elmúlt egy hétben négy pontot vett el két bajnokaspiránstól, mindenesetre bízunk benne, hogy jövő héten már a dicséretekről lehet másfél perces összeállítást készíteni!

Kihagyhatatlan

A Nagy Dominik zicceréről készült videó olyan az e heti Hétvégi hősökben, mint maga a helyzet – kihagyhatatlan. Bár Nagy Dominik mégis megtette, mi azért nem:

Az OTP Bank Liga 21. fordulójának eredményei:

Mezőkövesd–Honvéd 0–0
Kisvárda–Paks 3–3
Gyirmót–ZTE 0–1
MTK–Ferencváros 0–0
Puskás Akadémia–Debrecen 0–2
Fehérvár–Újpest 1–2

A 22. forduló programja:

péntek
20:00 Paks–Fehérvár
szombat
14:30 ZTE–Kisvárda
17:00 Honvéd–Puskás Akadémia
19:30 Ferencváros–Gyirmót
vasárnap
14:30 Újpest–Mezőkövesd
17:00 Debrecen–MTK

Borítókép: molfehervarfc.hu

További tartalmak