Musorujsag
Élő Eredmények

Csányi Sándor: Jöhet a vénaszkenner a válogatott meccseken, két-három év múlva pedig a 16 csapatos NB I

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint eldőlt, hogy nem vezetik be a világbajnokságok kétévenkénti megrendezését, arra ugyanakkor lát esélyt, hogy a jövőben a Nemzetek Ligájában dél-amerikai válogatottak is elinduljanak. Az M4 Sportnak nyilatkozó Csányi Sándor arról is beszélt, hogy két-három év múlva 16 csapatosra bűvülhet az NB I., a válogatott mérkőzéseken pedig valószínűleg bevezetik a vénaszkennert a beléptetéskor.

Két-három év múlva 16 csapatos lehet az NB I.

A tavaszi idény rajtja előtt az M4 Sportnak nyilatkozó Csányi Sándor elmondta, a szövetség középtávú célja az élvonalbeli bajnokság 16 csapatosra bővítése, egyelőre azonban a hazai akadémiai rendszer nem tudná kiszolgálni a nagyobb mezőnyt.

„A szakemberek meggyőztek arról, hogy bár nem mondunk le a 16 csapatra vonatkozó bővítésről, de erre csak két-három év múlva kerülhet sor. A 12 csapat mellett az egyik fő indok az volt, hogy javult a bajnokság színvonala, sok a valódi tétmérkőzés, akár az első, akár a hátsó felét nézzük a tabellának. A másik, hogy figyelembe véve a fiatalok beépítésének a követelményét, az akadémiák a jelenlegi játékoskibocsátást figyelembe véve még nem tudnának 16 csapatot minőségi játékosokkal feltölteni. Ezért egyelőre marad a 12 csapat, de a célt megtartva a 16 irányába megyünk.”

Hozzátette, az NB II. létszámát azért szűkítik két szezonon belül 20-ról 16-ra, mert jelentős minőségi különbségek vannak négy-öt csapat és a többi csapat között. „Azt gondoltuk, hogy azzal, ha csökken a létszám, egyrészt több pénzhez jutnak az ott lévő csapatok, másrészt erősödik a színvonal és közeledik az NB I.-hez.”

A teljes interjú

Csányi Sándor – szakértői véleményekre alapozva – úgy véli, hogy a magyar fiatalok beépítésének gátja nem a szűk NB I.-es mezőny, hanem az élvonalbeli klubok túlságosan rövid távú gondolkodása. „Összességében az edzők az adott bajnokságot, az adott meccset akarják túlélni, és nem egy hosszú távú építkezés folyik a klubok többségénél, persze van, amelyikre ez nem igaz. Ha valaki egy gondos tulajdonos vagy felkészült sportigazgató lenne, akkor minél több játékost próbálna minél korábban beépíteni, mert látjuk, hogy a nemzetközi piacon a 18-23 évesek a legdrágábbak. Ha tehát valaki gazdaságilag is meg akar alapozni egy klubot és nem csak a közvetítési jogokból vagy a szerencsejátékból érkező forrásokra akar támaszkodni, akkor ki kell építeni egy ilyen előrejutási rendszert a fiataloknak, hogy tudjon jövedelmet generálni ezek eladásából is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az MLSZ elindította a sportigazgató-képzést, valamint az edzőképzésben is jelentős változás következett be annak érdekében, hogy tudatosabb legyen a klubok gondolkodása.

Az MLSZ tervezi a vezetőedzői poszt betöltéséhez szükséges feltételek szigorítását az élvonalban, a koronavírusjárvány elmúltával bevezetik, hogy az NB I.-ben csak Pro Lincenc-szel rendelkező szakember lehet vezetőedző, azt a klubot pedig, amelyik megpróbálja ezt a szabályt kijátszani, pénzbüntetéssel sújtják. „Az új szabályozás elkészült, csak várjuk a könnyebb időket.”

Vénaszkenner a válogatott meccseken?

A magyar válogatottra áttérve Csányi Sándor úgy fogalmazott, hogy a mieinken kívül az olaszokat, a németeket és az angolokat felvonultató Nemzetek Ligája-csoportban tisztes helytállást és pontszerzést vár el, az élvonalban maradás ugyanakkor nagyon nehéz feladat. „Egy olyan válogatott számára, mint a magyar, amelyik új csapatot épít és egyre több fiatalt épít be, nagyon fontos, hogy ilyen ellenfelekkel játsszon, mert így tudnak fejlődni a játékosok.”

A büntetések elkerülése érdekében az MLSZ szigorítani tervezi a válogatott mérkőzésekre történő belépést és fokozni kívánja az ellenőrzést a meccsek alatt. Csányi Sándor nem tartja jónak a nemzetközi és az európai szövetség jelenlegi szabályozását, amely mérlegelés nélkül bünteti a rasszista és a homofób viselkedést a lelátón, lát esélyt az enyhítésre a FIFA és az UEFA részéről, de szerinte a szurkolók részéről is nagyobb együttműködésre lenne szükség.

„Szigorítani kell a szabályokat, még nem végleges a döntés, de valószínűleg a Ferencváros beléptetési gyakorlatát fogjuk átvenni, tehát vénaszkenner lesz a válogatott meccseken, amely segíti a beazonosítást, valamint további kamerákat fogunk felszerelni, hogy még pontosabb képet kapjunk azokról, akik nem megfelelően viselkednek. Hiába viselkedik a nézők 99 százaléka megfelelően, néhány száz miatt több mint 60 ezer néző nem tud a meccsekre kimenni, mert a rasszizmussal és a homofóbiával kapcsolatban zéró tolerancia van. Minden más büntetésnél figyelembe lehet venni a FIFA-nál és az UEFA-nál, hogy a nézők hány százaléka volt aktív ezen cselekményben, mit tettek meg a rendezők, hogy ezt megakadályozzák, homofóbia és rasszizmus esetén azonban úgy indul a szabályozás, hogy ha a nézők közül egy vagy több ilyen cselekményt követ el, akkor kötelező szektort vagy stadiont bezárni, tehát a szabályok nem tesznek lehetővé mérlegelési lehetőséget a fegyelmi bizottság részére. Nem tartom jónak a szabályozást, de vannak reményeim, hogy talán eljutunk oda, hogy mint más cselekményeknél, ilyen esetben is figyelembe lehet venni, milyen megelőző intézkedéseket tett az MLSZ és a rendőrség, hogyan avatkoztunk be, amikor megtörtént, illetve hány néző követte ezt el.

Van némi remény a változásra, de ez nem mentesít attól, hogy a nézőtéren rendnek kell lenni.

Le kellene ülni a szurkolókkal, csak az a baj, hogy nincs olyan vezető csoport a szurkolók között, amely reprezentálná a teljes ultraszektort, tehát nagyon nehéz egyeztetni. A fekete trikót is állandóan a szememre vetik, ami ugyan nem szabályellenes, nem kapunk érte büntetést, de kétségtelenül rosszul mutat, mert az UEFA-ál és a FIFA-nál is korábbi történelmi eseményekkel azonosítják. Én amit tudok, azt megteszek, de nagyon kooperációt és együttműködést várnék a szurkolóktól is” – fejtette ki Csányi Sándor.

Nem várható kétévente vb, de dél-amerikaiakkal bővített Nemzetek Ligája igen

Az interjúban elhangzott, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség továbbra sem támogatja a világbajnokság kétévenkénti megrendezését, Csányi Sándor szerint a terv nem is fog megvalósulni, marad a jelenlegi vb- és Eb-naptár. Aleksander Ceferin UEFA-elnök társaságában nemrég a tervet szintén ellenző dél-amerikai szövetséggel (CONMEBOL) tárgyalt és elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben dél-amerikai válogatottak is elinduljanak a Nemzetek Ligájában. „A kétévenkénti vb-rendezés feltehetően tönkretenné anyagilag és színvonalában is az európai labdarúgást, továbbá a klubok és a játékosok is folyamatosan a túl sok mérkőzésre panaszkodnak, a kétévenkénti vb-rendezés tovább szaporítaná a mérkőzések számát, így ez is ellene szól. Úgy érzem, hogy ez a kérdés már eldőlt, valószínűleg marad a régi rendszer. A dél-amerikai konföderációval abban egyeztünk meg, hogy elkezdjük megvizsgálni, milyen hatása lenne, ha közösen rendeznénk egy Nemzetek Ligája-sorozatot. Elképzelhetőnek tartom” – fogalmazott.

Úgy tűnik, Gianni Infantino FIFA-elnök még nem tett le forradalmi tervéről, szerdán még kritizálta a kétévenkénti világbajnokság tervét ellenző európaiak viselkedését.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Vancsa Zalán: A Manchester Citynél látják bennem a potenciált, hogy eljussak a legmagasabb szintre
Vancsa Zalán, az MTK 17 éves támadója az m4sport.hu megkeresésére megerősítette a sajtóhíreket: pénteken a Manchester Cityhez utazik orvosi vizsgálatra és szerződése aláírását követően hivatalosan is az angol sztárklubot működtető City Football Group holding kötelékébe kerül, megvásárolják a játékjogát, információk szerint 5 millió euró körüli összegért.
Magyar futball