Musorujsag
Élő Eredmények

Vancsa Zalán: A Manchester Citynél látják bennem a potenciált, hogy eljussak a legmagasabb szintre

Vancsa Zalán: A Manchester Citynél látják bennem a potenciált, hogy eljussak a legmagasabb szintre

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Vancsa Zalán, az MTK 17 éves támadója az m4sport.hu megkeresésére megerősítette a sajtóhíreket: pénteken a Manchester Cityhez utazik orvosi vizsgálatra és szerződése aláírását követően hivatalosan is az angol sztárklubot működtető City Football Group holding kötelékébe kerül, megvásárolják a játékjogát, információk szerint 5 millió euró körüli összegért.

Vancsa Zalán, a közel 300 NB I-es mérkőzésen pályára lépő Vancsa Miklós fia az elmúlt évben üstökösként robbant be a magyar futballba. Az MTK nevelése 2021 áprilisában, 16 évesen és 5 hónaposan debütált az NB I-ben, Michael Boris csereként küldte pályára egy Újpest elleni mérkőzésen.

A 2021/22-es OTP Bank Liga-szezont még nagyobb elánnal kezdte, szezonbeli első mérkőzésén, a negyedik fordulóban, csereként beállva győztes gólt szerzett, ezzel 16 évesen és 9 hónaposan a magyar labdarúgás élvonalának történetében az ötödik legfiatalabb gólszerző lett.

Októberben szerződést hosszabbított vele az MTK, összesen 10 bajnokin és két kupameccsen lépett pályára a szezon első felében, mérlege két találat – a gyors és technikás szélső az m4sport.hu NB I-es tehetség-válogatottjában is helyet kapott. Fejlődését az sem törte meg, hogy a kék-fehéreknél az elmúlt 12 hónapban három vezetőedző kezei alatt is dolgozott.

Ősszel Európában is felhívta magára a figyelmet: az UEFA Ifjúsági Ligában a Sparta Praha és a KRC Genk elleni 2-2 mérkőzésen összesen 5 gólt és 2 gólpasszt jegyzett, október végétől pedig már egy nemzetközi sztárügynökség, az ICM Stellar egyengeti pályafutását, többek között olyan ismert játékosok mellett, mint Jack Grealish (Manchester City), Eduardo Camavinga, Gareth Bale (Real Madrid) vagy Wojciech Szczesny (Juventus).

Kiugró teljesítményére több európai topklub is felfigyelt, a konkrét ajánlatra sem kellett sokat várni:

„Decemberben vette fel velünk a kapcsolatot a City Football Group, ezt négy-öt megbeszélés követte. Januárban a két klub is megegyezett egymással, így pénteken utazom orvosi vizsgálatra a Manchester Cityhez” – erősítette meg a sajtóhíreket Vancsa Zalán az m4sport.hu-nak.

A támadó leszögezte: „a Manchester City választott ki és keresett meg, ők akartak engem, konkrétan a City Group szakmai igazgatójával, Gary Worthingtonnal tárgyaltunk, de nem akarom, hogy azt gondolják, januártól a Premier League címvédőjének játékosa leszek.”

A labdarúgó édesapja, Vancsa Miklós hozzátette, Milan Holub, a Manchester City vezető játékosmegfigyelője 18 hónapon át követte Zalán teljesítményét és találkozásukkor azt mondta: “Uram! A fia Európa egyik legnagyobb tehetsége!”

A City Football Group számos klubot működtet világszerte. A Manchester City az anyaegyesület, Európában még a francia élvonalbeli Troyes, a spanyol másodosztályú Girona FC és a belga másodosztályú Lommel SK tartozik a holding tulajdonába.

Bár Instagram-oldalán már záporoznak a „Welcome to Manchester City!” (Üdv a Manchester Citynél!) kommentek és ez boldoggá teszi, Vancsa elárulta, arról a tavasz folyamán hoznak döntést, hogy az MTK-t elhagyva melyik klubnál folytatja pályafutását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vancsa Zalán (@vancsazalan) által megosztott bejegyzés

„Egy UEFA-szabályozás miatt akár két hónapig is eltarthatna, amíg megkapom a játékengedélyem, így azt az utat tartottuk ideálisnak, ha a következő fél évet még az MTK-nál töltöm kölcsönben, nyáron pedig a City Groupon belül valamelyik csapathoz kerülnék.”

„Arról tavasszal fogunk egyeztetni és döntést hozni, melyik egyesület a legmegfelelőbb számomra, ezt több tényező is befolyásolja: hol tudnék a legtöbbet játszani, a legtöbbet fejlődni.”

„Nem szeretnék túl nagy lépésekben gondolkodni, fokozatosan szeretném építeni a pályafutásomat, minden azon múlik, hogyan és milyen ütemben leszek képes fejlődni. A Manchester Citynél látják bennem a potenciált, hogy eljussak a legmagasabb szintre.”

A 2004-es születésű Vancsa Zalán hozzátette, az elmúlt 12 hónap jelentős változást hozott a karrierjében, de nem akarja sem túlreagálni, sem túlértékelni a történteket.

„Próbálok két lábbal a földön maradni, nem szálltam el ettől, ugyanúgy dolgozom tovább és remélem, ebben az ütemben folytatódik minden.”

A klubváltásra előretekintve elárulta: „a Citynél úgy látják, nyártól a belga Lommel SK lenne a legmegfelelőbb számomra, ott kell fejlődnöm és játszanom hétről-hétre.”

Borítókép: MTK Budapest / m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Schäfer András: Az Unionnál érzem, hogy hosszú távon terveznek velem
Schäfer András pénteken a Bundesligában szereplő Union Berlinhez igazolt. Ugyan kisebb sérülése ellenére még nem játszhat, de ég a vágytól, hogy pályára léphessen újdonsült csapatában. Ahogy ő mondta, mint egy aranyhal: egyelőre csak hétről hétre tekint előre, mert álmában sem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy mára már Bundesliga-játékosnak és a válogatott alapemberének mondhatja majd magát.
Külföldi futball
A német főváros lázadó fele: az Union Berlin
Schäfer András a német labdarúgó élvonalban szereplő Union Berlinhez igazolt. Egy nem hétköznapi klubhoz, amely pont azért különleges, mert nem is szeretne átlagossá válni. Az Union a nép csapata, a szó legszorosabb értelmében: ha kell, a szurkolók vérüket adják a túlélésért, sőt, a stadiont is felújítják és a végletekig ragaszkodnak az értékeikhez.
Külföldi futball