Musorujsag
Élő Eredmények

Csak a két 16-os, a csatárként debütáló kapus és az Újpest-tábor ébredt fel téli álmából – Hétvégi hősök

Csak a két 16-os, a csatárként debütáló kapus és az Újpest-tábor ébredt fel téli álmából – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A téli szünetet és a rendkívül nehéz felkészülési időszakot követően eléggé vérszegény – mindössze tíz gólt hozó – fordulóval indult az OTP Bank Liga tavaszi szezonja, de így is akadtak kiemelkedő teljesítmények. A pályán és azon kívül is.

Kettő a negyediken: 16

Azt már előre sejtettük, hogy nem egy nulla–nullás lötyögés lesz a Paks és a ZTE bajnokija, a két középcsapat egyaránt rendkívül kreatív és kimondott támadófutballt valósított meg ősszel. Az öthetes vakáció nem is változtatott a filozófián, így a két csapat első körben lejátszott hétgólos meccséhez ötöt adtak hozzá, amellyel eddig a szezon második legtermékenyebb párosítása lett a Honvéd–DVSC (1–4, 3–5; 13 gól) párharc után.

Bognár György és Waltner Róbert együttesei ráadásul egy meglehetősen impotens hétvégén szállították a találatokat, hiszen konkrétan a 18. forduló góljainak felét ez a meccs adta – ilyen enyhe kör még nem volt ebben a szezonban az OTP Bank Ligában, de a 12 csapatos bajnokság bevezetése óta lejátszott 183 fordulóból is mindössze ötször fordult elő ennél gólszegényebb hétvége.

A találkozó Bognár István parádéjáról is emlékezetes marad, aki legfőbb erősségeit villogtatta (hatalmas szabadrúgásgól, két gólpassz), de az igazi tízes teljesítményt a duplázó Ádám Martin és Zimonyi Dávid tette le – a két együttes 16-os mezszámú játékosai. Mondani sem kell, hogy ez volt egy mezszám első dupla-duplája a szezonban, eddig csak a triplázó Driton Camaj 77-ese jutott három gólig, a 16-os négy egységét nem valószínű, hogy bármelyik hátmatrica überelni tudja. A fent említett gólínség azt az abszurd helyzetet is előidézte, hogy ebben a fordulóban Ádám és Zimonyi is több gólt szerzett, mint a Ferencváros, a Fehérvár, a Kisvárda, a Debrecen, a Honvéd és az Újpest együttvéve. 

Visszatérve a mezszámra (aligha meglepő, hogy ketten négy gólt szereztek – kettő a negyediken / négy a másodikon pedig épp 16), legutóbb 2020. november 7-én esett meg, hogy az NB I-ben egy szám négyig jusson egy találkozón – akkor viszont Hahn János egymaga emelte ilyen magasságba a hátán feszülő kilencest.

A csatárként debütáló játékos kapusként lett a Loki hőse

Akkora pálfordulásról, multifunkcionalitásról nem beszélhetünk Hrabina Alex esetében, mint mondjuk Viggo Kristiansson kapcsán, aki az Európa-ligában is pályára lépett korábban labdarúgóként, most pedig a részben magyar rendezésű Eb-n már kézilabdázóként segítette Izlandot, de a Loki-játékos története is igen érdekes.

Hrabina Alex már gyermekkora óta kapus, s nem is rossz képességű, ezt bizonyította is a Kisvárda elleni bajnokin, ami 26 évesen az első NB I-es mérkőzése volt a Debrecen színeiben, négy komoly bravúrral is hozzájárult a kapott gól nélküli meccshez, s a DVSC pontszerzéséhez.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Hrabinának mégsem ez volt az első találkozója az élvonalban, 2015. február 21-én már egy Paks–Nyíregyháza bajnoki 92. percében pályára lépett – támadóként. A Spartacus akkoriban komoly anyagi problémákkal küszködött, a szezon végeztével le is zuhant a harmadosztályba, s azóta sem tudta visszaverekedni magát a legjobbak közé. A szabolcsi együttesnek olyan komoly játékoshiánya volt, hogy nemcsak Hrabina Alexet kellett komfortzónájától távol alkalmaznia: a papíron szintén kapus Volodimir Ovszijenko volt a csapat kezdőtámadója ezen a meccsen.

A kövesdi rocksztár

Két új igazolás szállított pontot a Mezőkövesdnek és az MTK-nak, a hazaiak részéről Babati Benjamin, a vendégektől Futács Márkó debütált góllal új klubjában. A két együttes mérkőzésének azonban volt egy harmadik hőse is, aki a januári szeles időben, az ezúttal csöndesebb matyóföldi tábor egyszemélyi helyettese volt, s irigylésre méltó lelkesedéssel dalolta csatába az övéit.

A Twisted Sisters legendás slágere, a We’re not gonna take it kapott egy mezőkövesdi feldolgozást, miszerint: hajrá, sárga-kékek, győzni kell!

Mezőkövesd megasztárjáról sajnos képi felvétel nem készült, így nem tudjuk, hogy magánzenekarként a dobos kíséretet is ő biztosította-e, de üde színfoltja volt a csordogáló bajnokinak, s egy olyan szurkolót ismerhettünk meg benne, akinek odaadását, fanatizmusát csak dicsérni lehet. A kívánságát azonban csak félsiker koronázta, hiszen az általa biztatott sárga-kékek 1–1-es döntetlent értek el az MTK ellen.

Valódi hangpárbaj

Néhány órával a kövesdi rocksztár magánszáma után két kórus is koncertet adott – az újpesti ráadásul közel ezer nap után lépett fel a Szusza Ferenc Zeneközpontban: a tulajdonosváltással kapcsolatos hírek, saját egységük, illetve a nagynevű ellenfél miatt úgy döntöttek, ismét megmutatják magukat hazai környezetben is. A visszatérés az elmúlt évek egyik leghangulatosabb derbijét hozta el, amit végül Stjepan Loncar szerencsés találata döntött el, a lelátói kóruspárbaj pedig igazságos iksszel zárult.

A vereség ellenére az Újpest játéka korántsem volt kilátástalan, így a csapat fanatikusai joggal bízhatnak az eredményesebb folytatásban –  mi pedig abban, hogy a nagyszerű újpesti tábor állandó vendége lesz a Szusza Ferenc Stadion D lelátójának.

Borítókép: Réti Zsolt

További tartalmak