Musorujsag
Élő Eredmények

Orrnehéz Fradi, Kispest-Kövesd névháború – NB I-es bizonyítványosztás a téli átigazolási szezont követően

Orrnehéz Fradi, Kispest-Kövesd névháború – NB I-es bizonyítványosztás a téli átigazolási szezont követően

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Hétfő este lezárult a téli átigazolási időszak a magyar klubok számára is, amelyek innentől csak szabadon igazolható labdarúgókkal köthetnek szerződést. A félévi hajrát követően bizonyítvány osztottunk az NB I-es csapatoknak (klasszikus módon ötös skálán értékeltük őket), melyik klub mennyire tudta megerősíteni a keretét télen. Persze ne feledjük, ez „csak" egy értesítő, májusban kell majd igazán élesnek lenni, és az ötösöket hazaszállítani!

Ferencvárosi TC

Bár hivatalosan még az átigazolási szezon előtt csinálta meg a Csercseszov-szorgalmit a klub, mindenképpen érdemes számításba venni az érdemjegy meghatározásánál az edzőváltást. A rajt mondjuk nem sikerült jól, de a Fradi szép lassan kezd egyenesbe jönni, visszavette a vezetést a tabellán, s a távozó Myrto Uzuni helyére igazolt még egy adag támadót.

Uzuni értékesítésével nincs is baj, a Fradi meglehetősen komoly összeget tett zsebre, kerete pedig van olyan erős, hogy ne feltétlenül érezze meg az albán klasszis hiányát.

Az viszont már ősszel is feltűnt, hogy a Fradi-futballisták nem mindig találják egymással a tökéletes harmóniát, amit akadályozhat, hogy Fortune Bassey, Marco Auzqui és Marquinhos érkezésével 14 nagyon hasonló képességű, támadószellemű játékosa lesz a FTC-nek, amiből csak négy lesz a kezdőcsapat tagja egy mérkőzésen.

Mindenesetre a Fradi megcselekedte, amit megkívánt a klub, s Uzuni távozása ellenére sem gyengült – egy Csercseszovval pedig biztosan erősödött.

Érdemjegy: 4

Téli játékosmozgás a Ferencvárosnál
Érkezők: Carlos Auzqui (River Plate), Fortune Bassey (Dynamo Ceské Budejovice), Marquinhos (Botev Plovdiv), Pászka Lóránd (Soroksár), Anderson Esiti (PAOK, kölcsönbe), Roko Baturina (Lech Poznan, kölcsönből vissza)
Távozók: Myrto Uzuni (Granada), Marijan Cabraja (Dinamo Zagreb, kölcsönből vissza, onnan Olimpija Ljubljana)

Marquinhos lett az NB I legértékesebb játékosa (fotó: fradi.hu)

Puskás Akadémia

Győztes csapaton ne változtass – szinte alig alakult át a Puskás kerete a téli szünetben, látva a felcsútiak teljesítményét, ezt nem is indokolta lényegében semmi. A jobbhátvéd posztra történő erősítés mindenképp esedékes volt, különösen azért, mert Szolnoki Roland igen defenzív játékos, Mezghrani személyében viszont olyan játékost szerződtettek, aki a PAFC szélsőjátékát is kétpólusúvá alakíthatja, többre képes, mint amit a Honvédnál (nem) mutatott az elmúlt félévben.

A befejező csatárok tantárgyában talán elférne még egy osztálytárs a felcsúti keretben Libor Kozák mellé (a legutóbbi bajnokin például Plsek játszott centert), bár tegyük hozzá, hogy Hornyák Zsolt taktikája nem a statikus támadókra épül.

Érdemjegy: 4

Téli játékosmozgás a Puskás Akadémiánál
Érkezők:
 Mohamed Mezghrani (Honvéd), Tamás Nándor (Sepsi OSK,kölcsönből vissza), Skribek Alen (ZTE, kölcsönből vissza)
Távozók: Papp Kristóf  (Budaörs, kölcsönbe), Posztobányi Patrik (ZTE, kölcsönbe), Géresi Krisztián (MOL Fehérvár, kölcsönből vissza)

Együtt maradt a Puskás Akadémia – nagy dolgokra lehet képes (fotó: MTI/Vasvári Tamás).

Kisvárda FC

Talán a legnagyobb erősítés a Kisvárdán belül, hogy végül sikerült megtartani a csapat legjobbját, Claudiu Bumbát, egy esetleges szerződéshosszabbítás pedig egyenesen a jackpot lenne Révész Attiláéknak. Az érkezők oldalán egyébként a támadó középpályást, Rafal Makowskit, és a kapus Mihajlo Hotrát találjuk, legnevesebb távozójuk pedig a várdai legenda Lucas, aki rengeteget tett a klubért, de talán egy dobogós csapat játékához már nem tudott annyit hozzátenni.

S ne feledjük, hogy a várdai együttes stílszerűen megerősítette Erős Gábor helyét a kispadon (a papírt Révész adja, legalábbis amíg megteheti), ami annak fényében mindenképpen jó döntés, hogy irányításával még nem kapott ki az együttes a bajnokságban.

Stabil négyes teljesítmény, a pályán és a piacon is.

Érdemjegy: 4

Téli játékosmozgás a Kisvárdánál
Érkezők:
 Mihajlo Hotra (FK Uzshorod), Rafal Makowski (Slask Wroclaw)
Távozók: Németh Márk (szabadon igazolható), Lucas (DVTK, kölcsönbe)

Bumba maradt Kisvárdán – szerződése nyáron jár le (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

MOL Fehérvár FC

Azt már kijelenthetjük: a Fehérvár nem cserélt edzőt az átigazolási időszakban, ami a szurkolók körében igen komoly felháborodást váltott ki – két nappal utána viszont már elköszöntek a vezetőedzőtől. Az első három bajnoki még aligha az új igazolások nyakába varrható, bár kétségtelen, mindannyian azonnal alapemberek lettek Szabics Imre csapatában.

Ami a játékosmozgást illeti, a belső védő-poszt kijött ikszre Visar Musliu távozásával és Artem Sabanov érkezésével, viszont a fehérvári védelem az ősz (és a tavasz) alapján mindenképp erősítésre szorult volna, egyetlen fecske nem szilárdíthatja a csapat védekezését.

Az ukrán játékos mellett viszont csak kölcsönvett játékosokat a klub Lednev és Zulj is jó ajánlólevéllel érkeztek, kérdés, mennyire tudják segíteni a csapatot a kupa elhódításában, mert valljuk be, a Fehérvárnak a bajnokságban komoly ambíciói már nem lehetnek.

Rajtuk kívül a kölcsönből visszatért Géresi Krisztián lehet hosszú idő után ismét a csapat segítségére, Budu Zivzivadzét kell helyettesítenie.

Érdemjegy: 3

Téli játékosmozgás a MOL Fehérvárnál
Érkezők:
Artem Sabanov (Dinamo Kijev), Bohdan Lednev (Dinamo Kijev, kölcsönbe), Peter Zulj (Basaksehir, kölcsönbe), Evandro (Proleter, kölcsönből vissza), Géresi Krisztián (kölcsönből vissza), Horváth Barnabás (profi szerződést kapott)
Távozók: Viszar Muszliu (Ingolstadt), Nyári Patrik (Paks, onnan III. Kerület kölcsönbe), Csoboth Kevin (Szeged-Csanád GA, kölcsönbe), Emil Rockov (FK Vojvodina, kölcsönbe), Budu Zivzivadze (Újpest, kölcsönbe), Zsóri Dániel (ZTE, kölcsönbe)

Összeáll a Fehérvár Michael Borissal? (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Paksi FC

Ádám Martin és Bognár István volt a paksi gólok fő záloga, utóbbi ebben a félévben biztosan nem segítheti a klubot, hiszen Ciprusra fészkelt át – Uzuni mellett az ő távozása volt az NB I-es mezőny legnagyobb vesztesége. Ha szigorúan a neveket nézzük, az ő helyettesítésére nem igazolt játékost a Paks, Haraszti Zsolt visszatért kölcsönből, s két fiatal tehetség jött a fővárosból: Kovács Nikolasz a Honvédtól, Kocsis Bence az MTK-tól.

Ugyanakkor egy futballcsapat nem attól áll össze, ha Bognár helyére egy Bognár-klónt igazolnak, a játékosok sokszínűsége valószínűleg a karmester hiányában is szolgáltatja majd a paksi gólzáport. A Gyirmót elleni bajnokin is látszott, hogy a csapat rákfenéje inkább a védekezés – Bognár Istvánnal és nélküle is.

Érdemjegy: 3 (alá)

Téli játékosmozgás a Paksi FC-nél
Érkezők:
Kocsis Bence (MTK), Nyári Patrik (MOL Fehérvár), Kovács Nikolasz (Honvéd), Haraszti Zsolt (MTK, kölcsönből vissza)
Távozók: Kulcsár Dávid (III. Kerület), Debreceni Ákos (Szeged-Csanád GA, kölcsönbe), Nyári Patrik (III. Kerület, kölcsönbe), Bognár István (Aris, kölcsönbe), Lorentz Márton (Siófok, kölcsönbe)

Bognár István hiányában is ellenállhatatlan lesz a Paks? (fotó: paksifc.hu)

Mezőkövesd Zsóry FC

Bilali, Babati, Qaka, Lukic, Ikenne-King, Kis, Granecny – első ránézésre hihetetlen, hogy ez a névsor az NB I legjobban erősítő együttesének új igazolásait adja ki. Mezőkövesdet Szépe János, Jakub Vojtus és Hector Martinez hagyta el az átigazolási szezonban, az első három bajnoki alapján nemcsak mennyiségben, de minőségben is előre lépett a csapat.

A Debrecen elleni bajnokin négy új játékos is kezdőcsapatban kapott helyet, további kettőt pedig becserélt Supka Attila – a Kövesd lefutballozta a Lokit. Igaz, nem egy mérkőzés alapján kell megítélni az igazolásokat, jó lónak a Derbyben kell rekordot futni, de a klub játékosmenedzselése arra enged következtetni, hogy nem hirtelen, hanem megfontolt, okos döntések születtek Matyóföldön.

S lehet, hogy nem minden új szerzemény váltja be a hozzáfűzött reményeket, biztosra vehető, hogy lesz köztük olyan, akiről később nem csupán átutazó tucatlégiósként beszélünk.

Érdemjegy: 5

Téli játékosmozgás a Mezőkövesdnél
Érkezők: Amir Bilali (Academica Clinceni), Babati Benjamin (ZTE), Patrick Ikenne-King (legutóbb MTK), Kamer Qaka (Skhendija), Andrej Lukic (Hrvatski Dragovoljac), Tomislav Kis (FK Zalgiris), Denis Granecny (Baník Ostrava, kölcsönbe)
TávozókSzépe János (MTK), Jakub Vojtus (Rapid Bucuresti), Héctor Martínez Torres (Real Murcia), Derekas Zoltán (Csákvár, kölcsönbe)

Patrick Ikenne-King régi ismerősként tért vissza a magyar élvonalba (Fotó: mezokovesdzsory.hu).

Zalaegerszegi TE FC

Ha csak a játékosok számát nézzük, komoly mozgás volt Zalaegerszegen, de az őszi kezdőcsapat gyakorlatilag teljes egészében megmaradt. A két szélső, Skribek Alen és Babati Benjamin távozása lehet érvágás Waltner csapatának, ráadásul az utolsó napon a Vasas elhappolta Zimonyi Dávidot is a zalai megyeszékhelyről.

Három támadó helyére papíron három érkezett, ám a minőség nem feltétlenül ugyanaz: Sime Grzanban lehet fantázia, Liviu Antal sorsa egészen érdekes (leigazolta a Haladás, majd továbbállt egy várossal arrébb), Zsóri Dániel pedig a Puskás-díjas gólja óta keresi igazi önmagát.

Ráadásul a végleges távozók – Zimonyi kölcsönbe került a Vasashoz, az angyalföldi együttes feljutása esetén érvényesítheti vásárlási opcióját – helyére kizárólag kölcsönben érkezett pótlás, az egyetlen végleges szerződést Mocsi Attilával, egy belső védővel kötötte a ZTE.

Ezzel együtt a csapat nem gyengült látványosan, meglepődnénk, ha ezzel az állománnyal a kiesés fenyegetné.

Érdemjegy: 3

Téli játékosmozgás a Zalaegerszegnél
Érkezők: Mocsi Attila 
(Haladás), Liviu Antal (Haladás, kölcsönbe), Halmai Ádám (MOL Fehérvár, kölcsönbe), Sime Grzan (NK Osijek, kölcsönbe), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia, kölcsönbe), Mihael Rebernik (NK Nafta Lendava, kölcsönbe), Zsóri Dániel (MOL Fehérvár, kölcsönbe), Szalay Szabolcs (Tiszakécske, kölcsönből vissza), Fehér Barnabás (profi szerződést kapott)
Távozók: Babati Benjamin (Mezőkövesd), Bakary Nimaga (SCR Altach), Beke Péter (Budafok), Majnovics Martin (SV Horn, kölcsönbe), Németh Dániel (NK Nafta Lendava, kölcsönbe), Szökrönyös Dániel (Kecskemét, kölcsönbe), Zimonyi Dávid (Vasas, kölcsönbe), Skribek Alen (Puskás Akadémia, kölcsönből vissza)

Babati Benjamin tíz év után hagyta el Zalaegerszeget (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

Budapest Honvéd FC

Na, volt itt minden. Először a távozók, Mohamed Mezghrani a Puskás Akadémiához, Eppel Márton Diósgyőrbe került, mivel az előző félévben egyikükre sem számított már a stáb. Bár egy percet sem játszott, annál komolyabb változást hozott Horváth Ferenc menesztése, Nebojsa Vignjevics foglalta el helyét a kispadon.

Bár a klubnál hosszútávú koncepciót egyelőre nehéz felfedezni, a vezetőedző kiválasztása minden bizonnyal bölcs döntés volt, a Honvédnak ebben a szezonban is a biztos bennmaradás jutott osztályrészül, ezt a szerb szakemberrel alighanem elérik.

Mindenképpen meglepő a hat új igazolás poszt szerinti tömbösítése: két-két jobbhátvéd, védekező középpályás és szélső érkezett Kispestre, miközben a pálya többi részét parlagon hagyták. Szintén érdekes a Mezőkövesddel kialakult vezetéknév-háború: a Honvédnak volt egy Lukicsa és igazolt egy Drazsicsot, a Kövesdnek volt egy Drazsicsa és igazolt egy Lukicsot. Apropó Lukics, mögötte azért gondjai lehetnek Vignjevics csapatának, hiszen Nono és Balogh Norbert is távozott, így elég ritkásan sorakoznak a Honvéd tízesei, centerei.

Körülbelül másfél-két hónap múlva lehet az első diagnózist felállítani az újjáépülő Honvédról, de legalább átalakult – ez a minimum, amit a szurkolók az őszi szezon és a téli-tavaszi rajt után várhattak.

Érdemjegy: 4

Téli játékosmozgás a Honvédnál
Érkezők: Vidar Ari Jónsson
(Sandjeford), Marko Petkovics (Topolyai SC), Olekszandr Petruszenko (FK Minaj), Albi Doka (HNK Gorica, kölcsönbe), Dejan Drazsics (Slovan Bratislava, kölcsönbe), Mohammed Kadiri (FK Csornomorec, kölcsönbe), Feledy Balázs (profi szerződést kapott)
Távozók:
Eppel Márton (DVTK), Mohamed Mezghrani (Puskás Akadémia), Nono (Damak FC), Balogh Norbert (DAC, kölcsönbe), Talys Oliveira (NK Osijek, kölcsönből vissza, onnan Pafosz)

Zsótér Donáttal is rendezte viszonyát Nebojsa Vingjevics (honvedfc.hu)

Gyirmót FC Győr

A Diósgyőr kamikaze-taktikája juthatott eszünkbe, amikor január közepén a Gyirmót napról-napra jelentgette be az érkező légiósokat. Ugyanakkor Tamási Zsolt szavai, és az azóta eltelt bajnokik is megerősítették a sárga-kék klub döntéseit: rutinos játékosokat hoztak, akik azonnal a csapat segítségére lehetnek, ráadásul mind a négy új szerzeménnyel végleges szerződést kötöttek – azaz egyáltalán nem gondolkodnak NB II-ben.

Az eltelt három bajnokin egyedül a Gyirmót maradt hibátlan, Matej Cvetanoski és Vladislav Klimovics mindhárom meccsen kezdő volt, s bár nem futballoztak kiemelkedően, valóban stabilabb lett velük a gyirmóti középpálya. Denis Ventúra pedig második meccsén győztes gólt lőtt Pakson, vagyis eddig úgy néz ki, az öngyilkosnak tűnő taktika beválik, Csertői Aurél csapata meglépett a többi kiesőjelölt elől.

Viszont ha a szorgalom visszaesik, a félévi négyesből osztályismétlés, azaz a futballpályán -váltás lehet!

Érdemjegy: 4

Téli játékosmozgás a Gyirmótnál
Érkezők: Matej Cvetanoszki
(FK Skupi), Vlagyiszlav Klimovics (Dinamo Minszk), Gino van Kessel (Dalkurd FF), Denis Ventúra (Academica Clinceni)
Távozók: Lencse László
 (Haladás), Vogyicska Bálint (Ajka), Karacs Dániel (Csákvár, kölcsönbe)

Denis Ventúra a második meccsén győztes gólt szerzett (Forrás: gyirmotfc.hu).

Debreceni VSC:

Nem állítható, hogy a piac legaktívabb szereplője lett volna a DVSC, Tőzsér Dánielék inkább csak járkáltak a bódék között, s szaglászták a portékákat. Németh Krisztián szerződésbontása nem volt meglepetés, a másik Babunski-fivér érkezése annál inkább.

A félévzárás előtt egy nappal még beesett a fiatal Rácz Balázs a Honvéd második csapatától, de látva a közvetlen riválisok jelenlétét a piacon, ez az átigazolási szezon kissé érthetetlen a Loki részéről. A 10. helyezett Debrecen téli erősítése egyelőre pontosan olyan, mint a bajnoki helyezése: elégséges.

Érdemjegy: 2

Téli játékosmozgás a Debrecennél
Érkezők: Dorian Babunszki (Botev Vraca), Rácz Balázs (Honvéd II), Baranyai Nimród (profi szerződést kapott)
Távozók: Németh Krisztián (szabadon igazolható)

Babunskiék révén újabb testvérpár az NB I-ben (fotó: dvsc.hu)

MTK Budapest

Egyáltalán nem biztos, hogy az MTK bennmarad, de kétségtelen: a januári időszakban ennek abszolút megágyazott. Először is szemrebbenés nélkül mutatott ajtót azoknak a játékosoknak, akikre nem volt szüksége, szokás szerint kölcsönadott egy adag fiatalt, s nem mellesleg az átigazolási szezon legelején jelentette be sorban az érkezőket.

Gyirmóthoz hasonlóan a Hungária körúton sem gondolkodnak a kiesésben, hiszen a külföldi labdarúgók Sluka kivételével nem kölcsönbe érkeztek. Mellettük korosodó magyar játékosok érkeztek (Futács Márkó, Stieber Zoltán, Szakály Dénes), akik talán utolsó lehetőségüket ragadnák meg, hogy az NB I-ben még egy erőset alkossanak.

Természetesen mindez nem jelenti, hogy a Gyirmóthoz hasonlóan az MTK-nak is tálcán kínálják az élvonalbeli tagságot, de a klubvezetés rengeteget dolgozott a szünetben, hogy ezt megtegye.

Alapvetően négyest érdemelne ez a játékospolitika, de Vancsa Zalán értékesítése még egyet robbantott a piacon, így a transzferkategóriában megadjuk azt a bizonyos ötöst. Most már csak a futballistákon múlik, hogy a második félévben a futball-tantárgyban is remekeljenek, és NB I-es bizonyítványt lebegtessenek jövőre is szüleiknek.

Érdemjegy: 5

Téli játékosmozgás az MTK-nál
Érkezők: Andrej Kadlec
(SKF Szered), Futács Márkó (Olimpija Ljubljana), Stieber Zoltán (Újpest), Szakály Dénes (Siófok), Szépe János (Mezőkövesd), Sztefan Szpirovszki (FK Mariupol), Szlobodan Rajkovics (Topolyai SC), Branislav Sluka (MSK Zilina, kölcsönbe)
Távozók: Kocsis Bence
(Paks), Balázs Benjámin (Tiszakécske), Tiago Ferreira (szabadon igazolható), Szrdjan Dimitrov (FK Mladoszt GAT), Nikolai Alho (Volosz), Vancsa Zalán (Lommel, nyáron), Kaka Amedome Godwords (Nyíregyháza, kölcsönbe), Nagy Barnabás (Szentlőrinc, kölcsönbe), Andrija Drljo (Szentlőrinc, kölcsönbe), Kosznovszky Márk (Tiszakécske, kölcsönbe), Haraszti Zsolt (Paks, kölcsönből vissza)

Három meccsen két gólnál jár Futács Márkó (fotó: MTK/Facebook).

Újpest FC

A tulajdonosváltással kapcsolatban számtalan bizonytalanság kering az Újpest körül, egyáltalán nem irigyeljük most a klub alkalmazottait, játékosait. A lila-fehér klub december 31-én egy felmondólevél képében kívánt boldog újévet Michael Oenningnek, Milos Kruscsics kinevezésével viszont két hetet várt, az új igazolások bejelentésére pedig még egy hónapot.

Vincent Onovo visszatérése, Kádár Tamás hazacsábítása, Budu Zivzivadze kölcsönvétele egy erősebb Újpestet vetít előre, de a keret rendkívül szűk, Junior Tallo, Stieber Zoltán és Máté Zsolt távozásával pedig gyakorlatilag egy kezdőcsapatnyi játékos is alig vett részt a januári tréningeken.

Húsz fordulót követően az Újpest sereghajtó, a téli átigazolási szezonban nyújtott érthetetlen döntéssorozat nem sok jót vetít a lila-fehér szurkolóknak. Nagyon úgy néz ki, az elhúzódó tulajdonosváltás, a bizonytalanság rányomja a bélyegét a csapat tavaszára. Képességben rendben van az együttes, de csapatként kell eredményt produkálni – már a következő fordulóban is!

Érdemjegy: 2

Téli játékosmozágás az Újpestnél
Érkezők: Petrus Boumal (Nyizsnyij Novgorod), Kádár Tamás (Santun Lueng Taishan), Märten Kuusk (Flora Tallin), Vincent Onovo (Randers, kölcsönbe), Budu Zivzivadze (MOL Fehérvár, kölcsönbe), Eckl Patrik (profi szerződést kapott), Ognjen Radosevics (profi szerződést kapott), Varga György Balázs (profi szerződést kapott)
TávozókStieber Zoltán (MTK), Máté Zsolt (Tiszakécske, kölcsönbe), Junior Tallo (Samunspor, kölcsönbe)

Mire lehet képes Kádár Tamás Újpest-mezben? (fotó: Újpest FC).
Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Gyirmóti kabalatizenegyes a paksi kabaréban – Hétvégi hősök
Pakson kabarét rendezett a hazai védelem, de bármit tehetett volna az atomvárosi együttes, Varga Barnabás tizenegyesgólja eddig minden tavaszi bajnokin győzelmet vetített előre a Gyirmótnak. A Loki nem játszott jól a Kövesd ellen és a szerencsével is hadilábon állt, az MTK meglepetésgyőzelmet aratott Felcsúton, a hazaiak egyik játékosánál el is szakadt a cérna. A Fehérvár továbbra is szenved idegenben, míg a forduló legnagyobb nyertese a Ferencváros volt, amely zalaegerszegi győzelmével újra az élre állt. Hétvégi hősök sorozatunkban felidézzük a 20. forduló legemlékezetesebb pillanatait.
Magyar futball