Musorujsag
Élő Eredmények

Sokoldalúság és bombagólok – bemutatjuk a magyar válogatottba meghívott Callum Stylest

Sokoldalúság és bombagólok – bemutatjuk a magyar válogatottba meghívott Callum Stylest

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott március végi felkészülési mérkőzéseire összehívott keretben helyet kapott Callum Styles is – az alábbiakban bemutatjuk az angol másodosztályban szereplő Barnsley 21 éves labdarúgójának útját a nemzeti csapatig.

„Mindig is az volt az álmom, hogy egy válogatottban is játszhassak, így ha valaha is kapok egy meghívót, az egy valóra vált álom lesz. Csak tovább kell dolgoznom, hogy megkapjam azt a meghívót. Nem igazán számít, hogy melyik országgal, csak szeretném elérni a nemzetközi szintet”mondta Callum Styles a Barnsley Chronicle-nek még 2021 áprilisában.

Az álomból hamarosan valóság lehet, Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ugyanis meghívta a 21 éves labdarúgót a nemzeti csapat Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzésére.

Callum Styles bal oldali szélsőhátvédként és középső középpályásként is a magyar válogatott hasznára lehet (Fotó: barnsleyfc.co.uk)

TÖBB POSZTON IS BEVETHETŐ, JÓL REAGÁL A NYOMÁSRA

Callum Styles 2000. március 28-án – más források szerint 27-én… – született a Manchesterhez közeli Buryben. Szülei angolok, ám saját elmondása szerint nagyszülei között magyar és ukrán felmenőt is találhatunk, így volt lehetősége, hogy egyszerűsített honosítási eljárásban megszerezze a magyar állampolgárságot.

A ballábas Styles középső középpályásként kezdte a pályafutását, az utóbbi időben azonban inkább bal oldali szélsőhátvédként és bal oldali középpályásként számítanak rá. Többek között ezért is kerülhetett Marco Rossi látókörébe, hiszen a válogatottunk szövetségi kapitánya elsősorban a 3–5–2-es játékrendszerben küldi pályára a nemzeti csapatot, ebben a felállásban pedig kulcsszerepük van a szárnyvédőknek.

„Nem vagyok elfogult egyik poszt iránt sem. Bármelyik pozícióban tudok játszani”fogalmazott a posztjával kapcsolatban Styles, aki a magyar válogatottban elsősorban a Nagy Zsolt, Fiola Attila, Holender Filip hármasnak lehet alternatívája a bal szélen.

Josh Hobbs a 21 éves játékos elemzésében nem tipikus vonalszélsőként írja le Stylest, sokkal inkább egy olyan ballábas játékosként, aki nemcsak a beadásokra koncentrál, hanem szeret befelé, a pálya középső része felé húzni és minél aktívabban részt venni a játékban. Hobbs azt is megemlíti (és több videóval be is mutatja), hogy Styles fizikailag nagyon erős játékos, az ellenfél letámadásában, a labdakihozatal alatt a folyamatos nyomás alatt tartásában pedig kiemelkedik a csapatából. Emellett jól is reagál a presszingre: nyomás alatt is rendre megtartja, vagy jól játssza meg a labdát.

Ahogy azt Not The Top 20 podcastben is elemezték, Stylesnak remek bal lába van. Hobbs is kiemeli a lövőtechnikáját, továbbá azt is, hogy remekül érkezik a második hullámban és nemcsak jól céloz, de a lövőereje sem mindennapi.

Styles Birmingham City elleni bombagólja 2021 augusztusából:

A Transfermarkt jelenleg 3 millió euróra becsüli a játékjogának értékét – igaz, ez korábban már 3.5 millió euró is volt –, a magyar válogatottban való szereplés azonban jó eséllyel növelheti majd ezt.

Callum Styles (Fotó: barnsleyfc.co.uk)

BURNLEY, BURY, BARNSLEY – STYLES ÚTJA A CHAMPIONSHIPIG

Styles a Burnley akadémiáján kezdett el futballozni, profi szerződést azonban nem tudott kiharcolni magának, 16 éves korában távozott a klubtól. Ekkor szülővárosának csapata, az akkor a harmadosztályban szereplő Bury FC szerződtette, majd a 2015–2016-os idény utolsó fordulójában már be is mutatkozhatott a felnőttek között, a Southend United elleni mérkőzés utolsó 15 percére küldte pályára az edzője. Styles ekkor mindössze 16 éves és 41 napos volt, ezzel nem akármilyen rekordot állított fel: ő lett az első 21. században született labdarúgó, aki pályára lépett az English Football League-ben, azaz az angol másod- (Championship), harmad- (League One) és negyedosztály (League Two) egyikében.

Mint az később kiderült, a debütálás kellemetlen következményekkel járt: mivel a Bury nem regisztrálta időben, Styles nem léphetett volna pályára a Southend United ellen. A klub elismerte hogy hibázott, és elfogadta az EFL által jogosulatlan szereplés miatt kirótt büntetést, amely egy utólagos hárompontos levonás volt.

Styles a történtek utáni két szezonban még közel sem számított alapembernek a Bury felnőttcsapatában, előbb 13, majd 11 bajnokin kapott játéklehetőséget – persze ez fiatal kora miatt nem is volt csoda. Az akkor szintén harmadosztályú Barnsleynál fel is figyeltek rá, és 2018 nyarán megszerezték a játékjogát. Igaz, akkor még fél évre rögtön vissza is adták a League Two-ban szereplő Burynek, ahol rendszeres játéklehetőséget kapott, így 2019 januárjában a Barnsley visszarendelte a kölcsönjátékból. Ezt követően többnyire csereként számoltak vele az együttesben, amely másodikként feljutott a Championshipbe.

Stylesnak a 2019–2020-as idényben többnyire epizódszerep jutott, ám az utolsó négy mérkőzésen már végig a pályán volt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csapata bent maradjon a másodosztályban: az utolsó körben gólt szerzett az alapszakaszt a harmadik helyen záró Brentford elleni 2–1-es győzelemmel záruló mérkőzésen, a Barnsley pedig ezzel a három ponttal előzött, és megtartotta a Championship-tagságát.

A Brentford elleni nagyon fontos gólja (0:20-tól):

BURY BAGGIÓJA ÉS A BOMBAGÓLOK

Nem meglepő, hogy a következő idényben már alapemberként számoltak Stylesszal, aki meg is hálálta a bizalmat: a 46-ból 42 bajnokin lépett pályára (három meccsről sérülés, egyről pedig a sárga lapos eltiltása miatt maradt le), és összesen négy-négy gólt és gólpasszt jegyzett a másodosztályban.

A Stoke City elleni gólja (0:05-től):

Stylesék az ötödik helyen zárták az alapszakaszt, így bejutottak a rájátszásba is, ám a Premier League-be való feljutást nem sikerült kiharcolni, az elődöntőben a Swansea City 2–1-es összesítéssel búcsúztatta őket. A fiatal labdarúgó a jól sikerült bajnoki szereplés mellett a Barnsley színeiben három-három FA-kupa- és Ligakupa-meccsen is játszott – érdekesség, hogy mind a két sorozatban a Chelsea jelentette a végállomást a csapatának.

A gyakran – minden bizonnyal Roberto Baggio után – Bury Baggiójaként becézett Styles a 2020–2021-es idényben tehát egyértelműen berobbant a köztudatba: alapembere volt a Barnsleynak, bombagólokat szerzett, így nem meglepő, hogy a klubnál megválasztották az Év legjobb fiatal labdarúgójának.

A Nottingham Forest elleni bombagólja (1:18-tól):

A jelenleg is zajló szezonban megint a kiesés elől menekül Barnsley, amely 36 mérkőzés után – 10 körrel a bajnokság alapszakaszának zárása előtt – a másodosztálytól való búcsút jelentő 22. helyen áll. Csapata gyengébb teljesítménye ellenére Styles a játékával több másik együttes – közte állítólag Premier League-ben szereplő alakulatok, mint a Leeds United vagy a Southampton – érdeklődését is felkeltette. Januárban többek között az egyaránt az élvonalba való feljutásra hajtó Nottingham Forest és Blackburn Rovers is szerződtette volna, továbbá a tengerentúlról is érkezett érte ajánlat: az MLS-ben szereplő New York Red Bulls másfél millió fontot fizetett volna a játékjogáért, a Barnsley azonban nem ment bele az üzletbe, illetve Styles is úgy nyilatkozott, télen nem akar távozni, mivel segíteni szeretne a csapatának a kiesés elleni harcban.

A Barnsley szezonbeli 36 bajnoki mérkőzéséből eddig csak hármat hagyott ki, továbbá kétszer az FA-kupában, egyszer pedig a Ligakupában is pályára lépett – edzője középső középpályásként és bal oldali szárnyvédőként egyaránt számol vele. Az idényben eddig két-két gólt és gólpasszt jegyez, legutóbb február végén a Hull City kapuját vette be.

A Hull City elleni gólja (0:23-tól):

Reméljük, Styles a magyar válogatottban is megtalálja a számításait, és sokoldalúságával, fáradhatatlanságával, illetve a nagy góljaival hamar belopja majd magát a szurkolók szívébe.

A magyar válogatott március 24-én 19:30-tól Szerbiát fogadja a Puskás Arénában, míg március 29-én 20:45-től Észak-Írország vendégeként lép pályára Belfastban. Az M4 Sport és az m4sport.hu mind a két felkészülési mérkőzést élőben közvetíti.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich),  Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Nego Loic (MOL Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Nagy Ádám (AC Pisa), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Barnsley FC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paks), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Basel), Varga Kevin (Young Boys)

A Nemzetek Ligája A-divíziójának 3. csoportjában június 4-én zárt kapuk mögött látja vendégül Magyarország az Európa-bajnoki ezüstérmes Angliát, három nappal később pedig az Eb-aranyérmes Olaszország vendége lesz. Ezután június 11-én Németország látogat a Puskás Arénába, június 14-én pedig a Wembley Stadionban lép pályára Rossi együttese. A sorozat szeptemberben zárul, 23-án német–magyar, 26-án pedig magyar–olasz összecsapást rendeznek.

Borítókép: Callum Styles (Fotó: barnsleyfc.co.uk)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek