Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ki más, mint a kapitány: Nikolics Nemanját és a Fehérvárt nem lehet a másik nélkül elképzelni

Ki más, mint a kapitány: Nikolics Nemanját és a Fehérvárt nem lehet a másik nélkül elképzelni

m4sport.hu
Amikor már égett a ház, érkezett a klub élő legendája: Nikolics Nemanja megdöntötte a Fehérvár NB I-es gólrekordját, s duplájával megszakította a csapat borzasztó sorozatát.

Vajon hány Fehérvár-szurkoló gondolta azt 2008. március 1-jén, hogy az a szerbiai származású srác, aki a Kaposvár elleni idegenbeli meccs egyetlen góljával szomorította a Vidi-tábort első NB I-es meccsén, 14 évvel később épp a piros-kékek kapitánya, legendája, gólrekordere lesz? Csak reménykedhettek benne.

Nikolics Nemanja húszévesen debütált az NB I-ben, sőt, jóformán berúgta az ajtaját, hiszen másfél év alatt már harminc gólnál járt a Kaposvári Rákóczi színeiben. A sajtó már-már eladta őt a Ferencvárosnak, az Újpestnek, a zentai születésű Nikolics 21 esztendősen azonban Mezey György hívására mondott igent – és egy egész életet “ajándékozott” ezzel magának. Nem elsőszámú csatárnak igazolták, de ő ezt pontosan tudta: szerényen tette a dolgát, s mivel az első öt fehérvári bajnokiján már négy találatnál járt, hamar a csapat elsőszámú gólfelelősévé vált.

Személyiségét, mentalitását egyszerre példázta, hogy a kölcsönkenyeret visszaadta: első meccsén, amit nevelőklubja ellen játszott, természetesen gólt szerzett.

A kiemelkedően stabil teljesítmény jól mutatta, hogy Nikolics otthonra talált Székesfehérváron, így alig telt el egy-két év, amikor a lapok már az állampolgárságról és a magyar válogatottról cikkeztek. 2011 januárjában tette le a magyar állampolgársági esküt, a nemzeti csapatban viszont hálátlan feladatot kapott: a Hollandia elleni 8–1-es vereség alkalmával 11 percet kapott, erre négy nappal később már az ő duplájával verte Andorrát a válogatott.

Az első teljes fehérvári szezonjában már gólkirály lett, majd miután egy évadnyi reflektorfényt átadott André Alvesnek, tovább repítette a Fehérvárt. Az ő vezérletével nyerte első és második bajnoki címét a Videoton, jutott az Európa-liga főtáblájára, a “Niko, Niko” rigmus pedig nemcsak az ünneplésekkor, de hétről-hétre visszatérő vendég lett a Sóstói Stadionban. További két alkalommal lett az NB I mesterlövésze, 2013 augusztusában a Fradinak lőtt duplával lett meg az ötven.

Sokatmondó, hogy Nikolics nemcsak a mennyiségre, de a minőségre adott, az egyszerű ziccerektől és tizenegyesektől a hatalmas bombákig szélesítette a repertoárt. A Videoton számára is álomszerűen alakuló 2014-es őszi szezonban a szurkolók a gólszépségverseny első három helyére is az ő találatát választották.

A második bajnoki címet követően búcsút intett Fehérvárnak, s külföldön folytatta diadalmenetét: a Legia Warszawa színeiben 56 meccs alatt a lengyel élvonal harmadik legeredményesebb futballistája lett negyven góllal. Bár szezon közben igazolt Amerikába, lengyel bajnoknak is mondhatja magát, de a tengerentúlon is maradandót alkotott, hiszen beválasztották a liga álomcsapatába, 104 meccsen 56-szor köszönt be. Gyakorlatilag senkit nem lepett meg, hogy a sikeres külföldi karriert követően 2020 júliusában hova írt alá. Fehérvárra.

Visszatérését követően már az első meccsén a csapatkapitányi karszalagot viselhette, fél évvel később egy zalaegerszegi győzelem során lőtte 100. NB I-es találatát piros-kékben. 33 évesen is a magyar mezőny egyik kiemelkedő alakja volt, hiszen az elmúlt szezonban 15 góllal a mesterlövészek között a második helyen végzett, összességében már hetedik alkalommal végzett a góllövőlista dobogóján az NB I-ben!

Kenan Kodro érkezésével azért kevesebb játéklehetőség jut neki a 2021/2022-es szezonban, az újévben csupán most, március 19-én szerepelt a kezdőcsapatban. A Fehérvár pedig történelmi gödörbe is került, sorozatban hét bajnokit veszített el, dobogóért küzdő együttesből gyorsan kiesőjelölt lett. A nehéz időszak közben azért Nikolics Nemanja beállította Szabó József klubrekordját, de a klubszeretetét pedig pontosan jelzi, milyen nehezen emésztette meg a csapat vergődését.

Michael Boris is tudta, hogy talán vannak nála fiatalabb támadók a keretben, de a Gyirmót elleni meccsen, hét bajnoki vereség után rá van szükség: Nikolics két percen belül egyedüli klubrekorder lett, majd egy újabb szépségdíjas találattal nyerte meg a meccset a Fehérvárnak – a csapatnak, amelynek annyit köszönhet, és ami rengeteget köszönhet neki.

Az Alcufer Stadionban pedig tíz-tizenkét év után is felcsendült a “Niko, Niko” rigmus, de a szurkolók rajongása mellé ebbe már jókora tisztelet is vegyült. Tisztelet a klub gólrekorderének!

Borítókép: origo, molfehervarfc

További tartalmak