Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pozitív és negatív gólrekord, valamint egy történelmi labdaejtés – Hétvégi hősök

Pozitív és negatív gólrekord, valamint egy történelmi labdaejtés – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Mindössze hat találat esett a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában, annak harmadát Nikolics Nemanja szerezte.

A pozitív gólrekord

Nikolics Nemanja lett a MOL Fehérvár FC történetének egyedüli NB I-es gólrekordere. A magyar válogatott támadó néhány héttel ezelőtt, az Újpest elleni mérkőzésen már heves érzelmek viharában érte be Szabó Józsefet, de a csapat győzelmének sem akkor, sem az azt követő négy mérkőzésen nem tudott örülni – sőt a székesfehérváriak kivétel nélkül el is vesztették ezeket, így Gyirmótra már-már kiesési rangadónak beillő csatára érkeztek.

Michael Boris jó érzékkel vette észre, hogy a romokban lévő csapatának már az első, de méginkább a második perctől kezdve szüksége van a kapitányára (a kétcsatáros felállásról nem is beszélve), nem ért el az óra ugyanis 1.20-ig, amikor Nikolics nagyszerűen tette el Kenan Kodro beadását, s ezzel a klub egyedüli gólrekordere lett! Az pedig csak hab a tortán, hogy a Fehérvár élő legendájává előlépett játékos félóra után maga biztosította be szeretett együttese győzelmét, s a második találata sem volt csúnyább, mint az első.

A MOL Fehérvár FC bizonyára készült erre a fantasztikus rekordra, hiszen nem egészen egy nappal később már egy kisfilmmel adózott Nikolics csodálatos teljesítményének. A támadó 143 góljával az elmúlt húsz év legeredményesebb NB I-es játékosa, de ennek a duplának az igazi értékét nem is maga a támadó, hanem az egész fehérvári klub értékelhette: hét vereség után fellélegezhet.


Negatív gólrekord

Nikolics pedig nemcsak csapatával, de az egész OTP Bank Ligával jót tett a két szép góllal, mert rajta kívül nem igazán villogtak a támadók. A hajrához közeledve minden pont rengeteget számít, s egyre többször hallhatjuk majd 0–0-k után a “stabilak, szervezettek voltunk”-mantrát a vezetőedzőktől, de ez az óvatosság a meccsek élvezeti értékének nem igazán tesz jót. Az elmúlt fordulóban esett kilenc góltól sem lehetett hasra esni, a 25. kör hat mérkőzésén viszont mindössze hat érvényes találat született, amely természetesen az idény legaszályosabb fordulója. Sajnos még karakterpocsékolásnak sem nevezhető a gólszerzők név szerinti említése: Tokmac, Nikolics, David Babunski, Zsótér, Machach.

A 12 csapatos élvonal történetében, de az elmúlt harminc évben is csupán egyszer fordult elő, hogy egy forduló ennél is szegényebb legyen: 2018-ban az adott évad 27. fordulójában mindössze hat gól esett, ráadásul abból négy a Fradi–Paks összecsapáson (2–2). Pedig a tendencia nem azt mutatja, hogy a bajnokság végén mindenkinek a betolt busz hozna üdvösséget: az új rendszer gólrekordját éppen a tavalyi utolsó forduló hozta el, 33 találattal. Reméljük, a válogatott szünetben újra kitisztítják a labdarúgók azt a bizonyos cipőt!

Történelmi labdaejtés

A VAR bevezetése óta általános trend, hogy szigorúbb lett az NB I, eddig 14 esetben szigorította piros lapra ítéletét egy játékvezető a videobíró javaslatára.
Ennek ellenkezőjével azonban még nem találkoztunk – eddig.

A Paks–Debrecen találkozón aztán Szélpál Norbert, Bényei Ágoston és Andó-Szabó Sándor koprodukciója aztán elhozta a történelmi pillanatot: egy kiállítás visszavonását. Szélpál megmozdulását a némileg távol helyezkedő Andó-Szabó piros lappal “jutalmazta”, mire gyakorlatilag a teljes hazai csapat letámadta.

A játékvezető erre egy divatos menekülőutat választott: a füléhez kapott. Nem is véletlenül, a VAR-kocsi legénysége javasolta Andó-Szabónak, hogy tévézzen kicsit a játékoskijáróban.
Többször visszanézve pedig Szélpál büntetését érvénytelenítette, olyannyira, hogy a védő megmozdulását még szabálytalannak sem ítélte, a piros lapot követően történelmi labdaejtés következett, s a Paks jöhetett.

A játékvezető-sors már csak ilyen: erre a debreceniek támadták le.

Hármas metró retúrban

Az egyik legkomolyabb elszenvedője az M3-as metró hosszú ideje tartó felújításának Zsótér Donát, aki a Puskás Akadémiától való távozása után folyamatosan utazgat ide-oda a vonalon: előbb (Kőbánya-)Kispesten kötött ki, hogy egy szezont követően átmetrózzon Újpest(-Központ)re, két évet utána pedig ismét vissza a déli végállomásra.

Szegény Zsótér már lassan nem is tudja követni, melyik mérkőzésen nem szabad ünnepelnie: 2017 augusztusában friss újpestiként szomorította jelenlegi (és akkor egykori) csapatát, így sportszerűen nem ünnepelt a Honvéd–Újpest találkozón, ahogy sportszerűen csupán feltette a kezét vasárnap este is, amikor az Újpest–Honvéd meccsen már piros-feketében fejelt gólt szintén volt csapatának. Zsótér észak-dél-pesti ingázásához félig-meddig csatlakozott Nebojsa Vignjevics is, aki a lila-fehéreknél töltött hosszú időszakot követően először tért vissza vendégként – legénysége pedig nagyon fontos három pontot szerzett.

 

 

 

Borítókép: molfehervarfc.hu

További tartalmak