Musorujsag
Élő Eredmények

Ádám Martin Détárit és Tökölit is megelőzi; elcsípi a kupaindulást a MOL Fehérvár – hét jóslat a hátralévő hét NB I-es fordulóra

Ádám Martin Détárit és Tökölit is megelőzi; elcsípi a kupaindulást a MOL Fehérvár – hét jóslat a hátralévő hét NB I-es fordulóra

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Már csak hét forduló van hátra az OTP Bank Liga 2021/22-es idényéből, izgalmakat azonban még bőven tartogatnak az előttünk álló mérkőzések. Cikkünkben kísérletet teszünk, hogy megjósoljuk, mi vár ránk a következő másfél hónapban.

JÓSLAT 1: MEGINT BAJNOK LESZ A FERENCVÁROS

Még nem dőlt el, de a Puskás Akadémia elleni idegenbeli döntetlen után jó esély van rá, hogy a Ferencváros sorozatban negyedszer is megnyerje az OTP Bank Ligát. A 2021 végén edzőt váltó – Peter Stöger helyére Sztanyiszlav Csercseszov érkezett – zöld-fehérek legkorábban a 29. fordulóban, az Újpest elleni hazai derbin biztosíthatják be a bajnoki címüket – igaz, ehhez a riválisok folyamatos botlására is szükségük lenne, így az a reálisabb forgatókönyv, hogy május elejére lesz meg a behozhatatlan előnyük.

Az FTC bajnoki címét már senki sem veheti el (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ráadásul az FTC-nek megvan az esélye a duplázásra, hiszen áll a Magyar Kupában is: a fővárosi együttes az elődöntőben a másodosztályú ETO FC Győr otthonában harcolhatja ki a fináléban való részvételt – ezzel együtt pedig az esélyt, hogy hat év után ismét mind a két hazai versenysorozat végén magasba emelhesse a trófeát.

A ferencvárosi együttes szurkolóit azonban talán ennél is jobban izgatja (vagy legalábbis ugyanennyire), hogyan sikerül majd a nyári felkészülés, és hogy az orosz vezetőedző irányításával sikerül-e sorozatban negyedszer is bejutnia a csapatnak valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe.

JÓSLAT 2: A KISVÁRDA KIHARCOLJA AZ EURÓPAI KUPASZEREPLÉST

Azt nem állítjuk, hogy a Kisvárda bombaformában van a tavaszi szezonban (a mérlege 2022-ben két-két győzelem és vereség mellett öt döntetlen az NB I-ben), de az biztos, hogy a rétközi alakulatnak minden esélye megvan, hogy története során először a dobogón zárja az élvonalbeli bajnokságot, ezzel kiharcolja a nemzetközi kupában való részvételt.

A hátralévő hét bajnoki közül a 28. körben a felcsúti vendégjáték tűnik a legnehezebbnek, de például a Mezőkövesd, a DVSC vagy éppen a ZTE elleni hazai meccs egyértelműen nyerhető kategóriába tartozik, ez pedig könnyen elég lehet a dobogós hely bebiztosításához. A Kisvárdának jelenleg kilenc pont az előnye a negyedik Zalaegerszeg előtt, ami hét fordulóra nézve jelentősnek nevezhető.

A Kisvárda a szezon végén érmet ünnepelhet majd (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Más kérdés, hogy a következő szezonnak, és jó eséllyel fennállása első európai kupaszereplésének milyen állapotban és kikkel futhat majd neki a Kisvárda: a csapat sikereiben jelentős szerepet játszó Révész Attila ugyanis kijelentette, „mivel nem lesz meg a megfelelő versenyegyenlőség, el kell gondolkodnunk, hogy ebben részt kell-e vennünk vagy nem” – azaz könnyen elképzelhető, hogy a sportigazgató a szezon végén távozik a klubtól.

JÓSLAT 3: MEGTÁLTOSODIK A MOL FEHÉRVÁR, ÉS ELCSÍPI A KUPAINDULÁST

Azt nem mondhatjuk, hogy a kispadon Szabics Imrét váltó Michael Boris vezetésével remekelni kezdett a MOL Fehérvár (a német vezetőedzővel sorozatban négy vereség a bajnokságban, valamint kiesés a kupából az NB II-es Győr elleni meccsen), az utóbbi két fordulóban azonban mintha valami megmozdult volna: Nikolics Nemanjáék előbb a kiesés elől menekülő Gyirmót otthonából hozták el a három pontot, majd hiába sokkolta őket a Kisvárda 12 perc alatt három góllal, végül 5–3-ra fordítottak a MOL Aréna Sóstóban.

Nikolicsék végül ünnepelhetnek a bajnokság végén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hét fordulóval a bajnokság zárása előtt a fehérvári együttes 35 ponttal a hatodik helyen áll, hátránya 10 pont a dobogó legalsó fokát elfoglaló Kisvárdával szemben. Lemaradása tehát tetemes, de sorsolása viszonylag kedvezőnek mondható, hiszen a Puskás Akadémia és a Paks elleni hazai meccset leszámítva csak alsóházi csapatokkal találkoznak, így minden esélyük megvan a további pontok gyűjtögetésére és a negyedik hely elérésére.

Ráadásul még az is elképzelhető, hogy a negyedik hely is európai kupaszereplést ér majd, hiszen ha a Ferencváros nyeri a Magyar Kupát, akkor az NB I negyedik helyezettje is indulhat az Európa-konferencialigában. Szerintünk ez össze is jön majd a fehérváriaknak, újra ott lesznek az európai kupaporondon. Ezzel meglesz a lehetőségük a javításra, hiszen a harmadik számú sorozat első kiírásáról nincsenek szép emlékei a fehérvári drukkereknek: 2021 nyarán az örmény Ararat Jereván rögtön az első körben kiejtette Szabicsékat.

JÓSLAT 4: AZ UTOLSÓ FORDULÓIG NYITOTT LESZ A HARC A KIESÉS ELKERÜLÉSÉÉRT

Ahogy azt a 12 csapatos rendszerben már megszokhattuk, a jelenleg is zajló idényben is óriási a harc a kiesés elkerüléséért. Jelen állás szerint a Gyirmót és az MTK búcsúzna az élvonaltól, a két együttes hátránya egyaránt hat pont a már bennmaradó helyen álló Mezőkövesd mögött. A helyzetük ugyan nem könnyű, de nem is reménytelen: például a 2018/19-es idényben éppen az MTK kárára mutatta meg a Kisvárda, hét forduló alatt akár kilencpontos hátrányt is le lehet dolgozni, és megtartani ezzel az élvonalbeli tagságot.

Éppen ezért az alsóházi csapatok közül még egyik sem érezheti magát biztonságban, különösen amiatt, hogy az Újpest, Honvéd, DVSC hármas sorsolása nehezebbnek tűnik, mint a jelenleg mögöttük elhelyezkedő három csapaté. Az utóbbi időben remek formát mutató Újpest például a tabellán előtte álló hat alakulat közül öttel találkozik, továbbá a Honvéd, DVSC páros egyaránt megmérkőzik még a jelenlegi dobogósokkal és a Fehérvárral is.

A kiesés elkerüléséért vívott harcban kulcsfontosságú lehet a 29. forduló MTK–Mezőkövesd meccse, továbbá kérdés, hogy a tavaszi szezont három sikerrel kezdő, az azóta lejátszott hat meccsén azonban nyeretlen Gyirmót tud-e még újat húzni. Az mindenesetre biztos, hogy Csertői Aurél, illetve Márton Gábor csapatától bravúrgyőzelmek is kellenek a bennmaradás kiharcolásához.

JÓSLAT 5: ÁDÁM MARTIN REKORDOT DÖNT

Az nem kérdés, hogy a gólkirályi címet már most ki lehetne osztani Ádám Martinnak: a Paks csatára hét körrel a zárás előtt 24 találattal áll a lista élén, azaz éppen kétszer annyi gólt szerzett, mint a holtversenyben a második helyen álló Nenad Lukics (Bp. Honvéd), Ryan Mmaee (FTC) páros.

Ádám Martin gólkirályi címét már senki sem veheti el (Fotó: Paksi FC)

Ádám az őszi szezonban 17 mérkőzésen 15 gólt jegyzett a bajnokságban, és riválisaival ellentétben – például Lukics idén még nem szerzett gólt az NB I-ben – tavasszal sem lassított le, kilenc meccsen kilenc gól a mérlege.

Ennek köszönhetően az előző idényben (szintén paksi színekben) 22 találattal a listán elsőként záró – ezzel a 20 gólos határt a 12 csapatos NB I bevezetése óta elsőként átlépő – Hahn Jánost már megelőzte, a Honvéd elleni tizenegyesből szerzett góljával pedig André Alves (Videoton, 2010–2011, 24 gól) és Kabát Péter (Vasas, 2000–2001, 24 gól) teljesítményét is elérte. Innen már belátható távolságban van a legutóbbi 40 NB I-es kiírás két legjobb eredménye is: az immár kétszeres magyar válogatott Ádám Martin könnyedén túlszárnyalhatja Détári Lajos (Budapesti Honvéd SE, 1985–1986) 27, vagy éppen Tököli Attila (Dunaferr SE, 2001–2002) 28 gólos idényét is, hiszen a Paks többek között még a két kieső helyen álló csapattal is találkozik.

Ráadásul amennyiben Ádám növeli a gólja számát, akkor világsztárokat megelőzve még előkelőbb pozícióban zárhatja majd az európai Aranycipő-versenyt.

JÓSLAT 6: FOLYTATÓDIK A SÁRGA ÉS PIROS LAP ESŐ

A számok alapján úgy tűnik, a videobíró bevezetésével nőtt a szigor az NB I-ben. Az első 26 fordulóban a játékvezetők 777 sárga lapot és 47 piros lapot osztottak ki – mivel eddig 156 mérkőzést játszottak le a csapatok, ez meccsenként 4,98 sárga és 0,3 piros lapot jelent átlagosan.

A mostanit megelőző legutóbbi öt szezon sárga lap/meccs átlaga 4,63, míg a piros lap/meccs átlaga 0,22 volt, azaz látszik, hogy nőtt a büntetések száma a VAR megjelenésével. A piros lapok száma (47) egyébként már most több, mint az előző öt idényben bármikor.

Ha a trend folytatódik, akkor az eddigi átlagok alapján 986 sárga lapot és 60 piros lapot láthatunk majd összesen, de a jóslatunk szerint az izgalmas hajrában akár az 1000 kiosztott sárga lapos határt is átléphetik a játékvezetők.

JÓSLAT 7: NEM LESZ TÖBB EDZŐVÁLTÁS

A 2021/22-es idényben nem volt hiány edzőváltásokban: a sort a Mezőkövesd (Pintér Attila helyett Supka Attila) nyitotta, majd sorrendben az MTK-nál (Giovanni Costantino helyett Márton Gábor), a DVSC-nél (Huszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Joan Carrillo), a Kisvárdánál (Joao Janeiro helyett Erős Gábor), az Ferencvárosál (Peter Stöger helyett Sztanyiszlav Csercseszov), az Újpestnél (Michael Oenning helyett Milos Kruscsics), a Budapest Honvédnál (Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics), a MOL Fehérvárnál (Szabics Imre helyett Michael Boris) és legutóbb a ZTE-nél (Waltner Róbert helyett Molnár Balázs) volt változás a kispadon. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindössze három csapatnál, a Puskás Akadémiánál (Hornyák Zsolt), Paksnál (Bognár György) és a Gyirmótnál (Csertői Aurél) irányít még mindig az a vezetőedző, akivel elkezdték tavaly nyáron a szezont.

A Puskás Akadémia minden bizonnyal a dobogón végez, a Paksnak aligha lesz már gondja a kieséssel kapcsolatban, így egyedül az utolsó előtti gyirmótiaknál inoghat a kispad – igaz, ha Csertői Aurél eddig megkapta a bizalmat, akkor a következő körök eredményeitől és a kiesés kérdésétől függetlenül minden bizonnyal legkorábban nyáron lehet váltás az alakulatnál.

Ennek fényében szerintünk már nem is lesz több edzőváltás, de persze a jelenlegi szezonban látott dömpingből kiindulva, vagy éppen Waltner Róbert váratlan távozását vagy akár az NB II-es Dragan Vukmir felmondását látva már ebben sem lehetünk biztosak.

A tabella:
1. Ferencváros 26 16 5 5 44-21 53 pont
2. Puskás Akadémia FC 26 13 7 6 35-27 46
3. Kisvárda Master Good 26 12 9 5 42-29 45
4. ZTE FC 26 9 9 8 33-39 36
5. Paksi FC 26 10 5 11 61-50 35
6. MOL Fehérvár FC 26 10 5 11 35-36 35
7. Újpest FC 26 9 6 11 35-38 33
8. Budapest Honvéd 26 9 5 12 42-41 32
9. Debreceni VSC 26 8 8 10 40-40 32
10. Mezőkövesd Zsóry FC 26 8 7 11 27-39 31
11. Gyirmót FC Győr 26 6 7 13 24-37 25
12. MTK Budapest 26 6 7 13 18-39 25

A 27. forduló programja:
Április 8., péntek:
ZTE FC-Budapest Honvéd 20.00
Április 9., szombat:
Kisvárda Master Good-Mezőkövesd Zsóry FC 14.45
Gyirmót FC Győr-Puskás Akadémia FC 17.00
Ferencvárosi TC-Debreceni VSC 19.30
Április 10., vasárnap:
Paksi FC-Újpest FC 14.30
MTK Budapest-MOL Fehérvár FC 17.00

Az M4 Sporton és az m4sport.hu-n továbbra is minden mérkőzést élőben közvetítünk.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Révész: A héten döntést hozunk a jövőt illetően
Az OTP Bank Liga 26. fordulójában a Kisvárda 5-3-s vereséget szenvedett el a MOL Fehérvár otthonában, pedig a piros-fehérek bő 12 percnyi játékot követően már 3-0-ra vezettek. A mérkőzés után a klub sportigazgatója, Révész Attila sok pozitívumot látott a bajnokin, amely ugyanakkor arra is rávilágított a vereség, hogy milyen hiányosságai vannak a csapatnak.
Magyar futball