Musorujsag
Élő Eredmények
×

A magyar futballtavasz legizgalmasabb kérdése: hova vezet a Diósgyőr–Szeged adok-kapok a Merkantil Bank Ligában?

A magyar futballtavasz legizgalmasabb kérdése: hova vezet a Diósgyőr–Szeged adok-kapok a Merkantil Bank Ligában?

m4sport.hu | Szepes Viktor
Miközben a labdarúgó NB I.-ben hét fordulóval a kockás zászló előtt már egyre egyértelműbben kirajzolódik a bajnok és a két kieső kiléte – persze matematikailag semmi sem biztos, a magyar futballban pedig pláne minden megtörténhet –, egy osztállyal lejjebb, a Merkantil Bank Ligában a vártnál jóval szorosabb csata folyik a feljutásért: az előzetesen kasszafavoritnak titulált Vasast és Diósgyőrt alföldi riválisaik erősen szorongatják, utóbbi védekezési mechanizmusa pedig meglehetősen egyedi.

 

Szerdán már a 31. forduló zajlott le a másodosztály küzdelmeiből, azaz, az NB I-hez hasonlóan itt is hét forduló van hátra a bajnokságból.

forrás: M4 Sport

Az éllovas Vasas előnye megnyugtatónak látszik, a Diósgyőr viszont komoly bajba is kerülhet – a Szeged és a Kecskemét szorongatja. Érdekes módon a Merkantil Bank Ligában a játékosként hátvédként remeklő, ritkás hajú vezetőedzők csapatai viszik, illetve utóbbi esetben vitték a prímet: Kuttor Attila, Dragan Vukmir, Kondás Elemér. A Vasas és a Kecskemét között 12 pont a különbség, ami hét fordulóval a vége előtt nagy távolságnak tűnik, de a Szeged és a Diósgyőr közbeékelésével, rivalizálásával a tavalyihoz hasonló izgalmakat, és jóval erősebb pikantériát hozhat a feljutásért folytatott harc.

  1. Vasas FC – 68 pont

Az angyalföldi klub négy éve senyved a másodosztályban, eddig háromból kétszer végzett a harmadik, azaz a nem feljutó pozícióból a legjobb helyen (egyszer pedig kevesebb győzelme miatt negyedik lett). Nagy Miklós és Nagy György tulajdonosok érkezésével a klub anyagi lehetőségei abszolút kinőtték az NB II-t, mintegy két év kellett ahhoz, hogy ez a fölény a pályán is visszaköszönjön.

A Vasas ugyanis szintet lépett a Merkantil Bank Ligában: 16 meccse veretlen, 868 perce nem kapott gólt (a tavasszal lejátszott 11 meccsén összesen egyet), és már hét ponttal vezeti a tabellát, kilencre van a harmadik Szegedtől. Ugyanakkor a feljutás elbaltázása szinte nemzeti sport Angyalföldön, egy éve négy fordulóval a vége előtt öt pont volt a Vasas előnye a Gyirmóttal szemben, mégis utóbbi ünnepelt a szezon lefújásakor.

A Vasas hétfőn épp a harmadik helyezett Szegedet fogadja, ha fantasztikus sorozatát folytatja, lényegében zsebben érezheti a feljutást. Véleményünk szerint a megtépázott dél-alföldiek egy pontra így is jók lehetnek az Illovszky Stadionban is, de azt gyakorlatilag lehetetlen elképzelni, hogy a hátralevő ellenfelektől ez a mostani Vasas ne gyűjtse össze a hőn áhított NB I-es szerepléshez szükséges pontszámot. Az anyagi lehetőségeket és a szurkolói elvárást figyelembe véve ez alapvetés.

A Vasas hátralevő meccsei: Szeged (O), Dorog (I), Tiszakécske (O), Haladás (I), Szentlőrinc (O), Budaörs (I), Soroksár (O)

Tippünk: 83 pont, 1. hely

Hinora, Radó, Ihrig-Farkas, Feczesin: a Vasas mintha kinőtte volna az NB II-t (fotó: vasasfc.hu)
  1. Diósgyőri VTK – 61 pont

A DVTK múlt szezonban szállt alá a másodosztályba, az idény előtt – és közben is – egyértelműen a feljutás esélyesének mondták, a téli szünetben még vezette a bajnokságot a Vasas előtt. Az elmúlt három évadban rendszerint volt olyan résztvevője az NB II-nek, amely egy gyors mártózás után visszajutott az élvonalba, idén ez már csak a Diósgyőr lehet (a Budafoknak inkább a bennmaradásért kell küzdenie).

Még Kondás Elemérrel viszont óriási pofont kapott a Szegedtől hétvégén (0–5), ami után már többen a vezetőedző távozását látták jönni – ne feledjük, tavaly a későbbi bajnokcsapat kispadjáról állították fel. Bár a DVTK hétközi bajnokiját egy 94. percben szerzett góllal megnyerte, az edzőváltás így sem maradt el, de nem is maga tény, hanem a miként az érdekes. Ha az optimista szempontból vizsgáljuk: a diósgyőri vezetőség rendkívül pozitív, hiszen a hétvégi Szeged elleni csúfos kudarcból nemcsak az övéi kilátástalanságát szűrte le, hanem az ellenfél erejét – így gyorsan kínált egy zsíros szerződést Dragan Vukmirnak, s elcsábította a csongrádi megyeszékhelyről.

Ugyan sokan nem beszélnek már róla, de a DVTK-nál nem teljesen új stratégia a riválisok tendenciózus gyengítése: télen az akkor még elsőszámú üldözőnek tűnő Kecskemétről vett játékosokat, közvetlenül a két csapat rangadója előtt – igaz, végül csak Belényesi Csaba transzferje valósult meg, Lukács Dániel szerződése értelmében csak nyáron csatlakozhat a Diósgyőrhöz.

Vukmir elhappolása pedig nemcsak szakmai szempontból fontos, de egy kőkemény üzenet is a vetélytársaknak: az erősebb kutya ugat. Nyilván jogi szempontból teljesen etikusan járt el a DVTK, és az is teljesen normális, hogy a klub szeretné fitogtatni erejét, mindenek előtt pedig feljutni az első osztályba, de a magyar futball egyik legabszurdabb lépése ezáltal csak érthetőnek nevezhető, sportszerűnek nem igazán.

Nem mondhatjuk, hogy a Diósgyőr zavartalan tavaszt futna, Kondás menesztése talán indokoltabbnak is látszott, mint egy éve ilyenkor Debrecenben; sok sérülés szabdalja a keretet, a teljesítmény közel sem olyan konstans, mint ősszel, a magabiztos előny pedig elolvadni látszott. Vukmir aligha szokott össze játékosaival ebben a két napban, de – a Szegeddel ellentétben – itt olyan keret áll rendelkezésére, amely rutinja révén még nyomás alatt is lehozhatja a maradék fordulókat. Könyvesék malmára hajthatja a vizet, hogy nem feltétlenül nehéz a hátralevő sorsolásuk, ősszel ezt a hét meccset 19 ponttal (!) hozták le. Ha ezt ismétlik, sorozatban negyedszer is lesz azonnal visszajutó csapata a Merkantil Bank Ligának.

A Diósgyőr hátralevő meccsei: Tiszakécske (O), Haladás (I), Szentlőrinc (O), Budaörs (I), Soroksár (O), Ajka (I), Budafok (O)

Tippünk: 73 pont, 2. hely

  1. Szeged-Csanád Grosics Akadémia – 59 pont

Szakértők, szurkolók alaposan gondolkodóba estek, vajon melyik csapat nehezítheti meg a Vasas, Diósgyőr duó dolgát, nem sokan tippeltek a szegedi együttesre, pedig az elmúlt években abszolút megragadt az NB II-ben, stabil teljesítményével.

A csapat rendkívül szimpatikus futballt játszik, a rengeteg fiatalhoz jó érzékkel adagolták a rutinos játékosait. Horváth Krisztofer, Csoboth Kevin, Kovács Milán, Ódor Máté húszas éveik elején járnak (vagy még ott sem), kulcsszerepet töltenek be a szegedi menetelésben, igaz, előbbi hárommal egyelőre csak kölcsönszerződése van a csongrádi együttesnek.

A Szeged ebben a szezonban még nem vesztett meccset a Vasas és a Diósgyőr ellen, a Miskolcon rúgott ötössel pedig nemcsak matematikailag jelentkezett be a feljutásért, de el is vesztette Dragan Vukmirt. Nagy kérdés, hogy a szakvezető szerepe mekkora volt ebben a gépezetben (semmiképp sem kicsi), de a Kisvárda példáján már ebben a szezonban is láthattuk, hogy egy vezetőedző távozása, s az átmeneti megoldás nem feltétlenül gyengíti a csapat teljesítményét. Ugyanakkor Joao Janeiro (akinek egyébként pont Szegeden indult magyarországi karrierje) novemberben, egy válogatott szünet közepén mondott igen a DAC-nak, míg most Szegeden egy szerdai fordulós hét közepén, másfél hónappal a szezon a vége előtt, egyik napról a másikra sokkolta a vezetőedző az egész klubot felmondólevelével.

A Szeged pedig nemcsak egy kiváló szakembert veszített el, de a meglepően jól működő rendszerének egyik legelemibb processzorát is, s ebben a helyzetben már inkább lehet hátrány a csapat fiatalsága. Adem Kapics sportigazgató úgy fogalmazott, a játékosokon elsősorban elszántságot és dühöt lát. De ne feledjük: a harag, a félelem, a gyűlölet – ez mind az erő sötét oldala.

A hétfő esti Vasas–Szeged mérkőzés természetesen a dél-alföldi alakulat sorsát is nagyban meghatározhatja. Egy bravúr a fővárosban viszont egyáltalán nem elképzelhetetlen, az együttest azonnal kirángatná az apátiából, egyben megágyazhatna, hogy Szegednek 2000 után ismét élvonalbeli csapata legyen.

A Szeged hátralevő meccsei: Vasas (I), Siófok (O), Kecskemét (I), Szolnok (O), Pécs (I), ETO (O), Nyíregyháza (I)

Tippünk: 72 pont, 3. hely

Egy mindenkiért, mindenki egyért (fotó: Szeged GA/Facebook).
  1. Kecskeméti TE Hufbau – 56 pont

Az sem példátlan a Merkantil Bank Ligában, hogy egy csapat akár pozitív, akár negatív irányba átszánkázik a másodosztályon, elég csak a Kaposvárra gondolni, aki ezt előbb fölfelé, aztán két szezonnal később lefelé is megtette.

Ebben a szezonban a Kecskemétnek van erre minimális esélye, azaz a harmadosztályból érkezve kiharcolni az NB I-es szereplést, jelen pillanatban öt pont a hátránya a Diósgyőrrel szemben. A Szabó István vezette együttes szürke eminenciásként, szép csöndben nyeregeti a meccseit, így négyszereplőssé tette az élvonalért folytatott csatát.

Bár a ponthátrány jelentős, azaz a Diósgyőrnek és a Szegednek is bukdácsolnia kell a Hírös város üdvösségéhez – a kialakult civakodásban pedig könnyen elképzelhető, hogy a csapatok útja nem lesz egyenes –, a Kecskemét több olyan ellenféllel találkozik, amellyel a Vasas és a DVTK is. A lila-fehérek házi gólkirálya egyébként Lukács Dániel, aki tavaly még a Honvéd második csapatában, az NB III-ban jutott tíz találat fölé, most a másodosztályban, mint már fentebb is jeleztük, le is csapott rá a Diósgyőr, nyártól már a miskolciak futballistája lesz.

Eléggé abszurd lenne, ha jelenlegi klubjával elütné leendő csapatát, és ezáltal saját magát is az élvonalbeli szerepléstől – de az elmúlt napok történései után már semmin sem tudnánk meglepődni.

A Kecskemét hátralevő meccsei: Békéscsaba (O), III. Kerület (I), Szeged (O), Dorog (I), Tiszakécske (O), Haladás (I), Szentlőrinc (O)

Tippünk: 70 pont, 4. hely

A KTE erős hajrával átlibbenhet az NB II-n (fotó: kecskemetite.hu)

A 32. fordulóban Diósgyőr–Tiszakécske, Kecskemét–Békéscsaba és Vasas–Szeged mérkőzést rendeznek, utóbbi találkozót hétfő este az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: vasasfc, dvtk.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„A Diósgyőr nem vesz olcsón edzőt" – Gurulj be lassítva is!
Némileg rendhagyó módon ezen a héten a Merkantil Bank Liga adta a Gurulj be lassítva is!-podcast legfőbb témáját: Dragan Vukmir Szeged–Miskolc viszonylatú váltását alaposan kivesézte a Hajdú B. István, Székely Dávid duó. Emellett természetesen szóba kerültek az OTP Bank Liga és a Bajnokok Ligája aktualitásai is.
Gurulj be lassítva is!