Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marco Rossi bizakodó Szalai Attila júniusi Nemzetek Ligája-szereplésével kapcsolatban

Marco Rossi bizakodó Szalai Attila júniusi Nemzetek Ligája-szereplésével kapcsolatban

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint jó esély van arra, hogy a kedden vállsérülést szenvedett Szalai Attila a nemzeti csapat rendelkezésére állhat a júniusi négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

A Fenerbahce magyar védője a Sahtar Donyeck elleni barátságos mérkőzésén sérült meg, török sajtóhírek szerint kiugrott a válla és a bajnoki szezonban már nem léphet pályára. Marco Rossi az M4 Sport péntek délelőtti Sporthíradójában elmondta, beszélt a játékossal, aki jelenleg az isztambuli klub orvosainak felügyelete mellett terápián vesz részt, és szeretne négy hét múlva visszatérni. „Nem lehetünk biztosak ebben, de optimista vagyok abban, hogy számíthatok rá a keretben” – fogalmazott.

A magyar válogatott június 4-én Angliát fogadja, három nappal később Olaszországban lép pályára, újabb négy nappal később a németeket fogadja, június 14-én pedig Angliában játszik a Nemzetek Ligája A divíziójában. Rossi szerint rövid időn belül vár a csapatra négy nehéz mérkőzés, ezért várhatóan a szokásosnál több, 24-25 mezőnyjátékost fog behívni a keretbe, amelyet május 13-án hirdet ki, a csapat pedig május 23-án kezdi meg a felkészülést.

A márciusi két felkészülési mérkőzésről az olasz edző azt mondta, a Szerbiától elszenvedett hazai 1–0-s vereség alkalmával sok pozitívumot tapasztalt, a csapat presszionálni tudta az ellenfelet, ugyanakkor túl sok ki nem kényszerített hibát vétett, különösen a befejezés szakaszában. Hozzátette, hogy a szerbek gólját kezezés miatt érvénytelenítenie kellett volna a videobírónak. Az északírek vendégeként játszott meccset a győzelem ellenére „más szájízzel” zárta, mivel a 80. perc után az ellenfélnek több esélye is volt az egyenlítésre, a csapat pedig sokat vesztett az önbizalmából, de ez is szolgált tanulságokkal.

Ádám Martin a Magyarország – Szerbia barátságos mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az újoncokkal, Ádám Martinnal és Callum Stylesszal elégedett volt, előbbinek a hozzáállását, utóbbinak a sokoldalúságát emelte ki a kapitány, az egyelőre az U21-es válogatottnál szereplő Baráth Péterrel kapcsolatban pedig kijelentette, a Debrecen fiatal játékosa elért arra a szintre, hogy már a felnőtt válogatottban is számítani lehet rá.

A Bundesligában szereplő öt magyar játékossal (Gulácsi Péter, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Schäfer András, Willi Orbán) kapcsolatban úgy fogalmazott, mivel egyedül ők játszanak topligában, a behívásuk szinte „automatikus”, de ha közülük hibázik valaki, akkor sokszor igazságtalan kritikával illetik.

„A Szerbia elleni mérkőzés után például Dominik nagyon durva kritikákat kapott, pedig szerintem nagyon sokat javult. Technikailag ő a legtehetségesebb játékosa a válogatottnak, az elmúlt időszakban pedig sokat fejlődött futóteljesítményben és küzdőszellemben, a mérkőzés minden szakaszában hatékonyan segíti a csapatmunkát. Nem lehet elvárni, hogy egy 20 éves játékos minden alkalommal eldöntse a mérkőzést, ő is hibázhat, meg kell érteni a hiba okát, a bírálatnak is lehet helye, de mindig meg kell tartani ebben az egyensúlyt” – fogalmazott.

Nego Loic, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik gólöröme az Észak-Írország – Magyarország felkészülési mérkőzésen (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Rossi szerint a magyar válogatott szempontjából az is pozitívum, hogy télen Schäfer András a DAC-tól az Union Berlinhez, Szalai Ádám pedig a Mainztól a Baselhez szerződött, hiszen előbbi szintet lépett és egyre nagyobb teret harcol ki magának, utóbbi pedig rendszeres játéklehetőséghez jut egy nemzetközi szinten is jegyzett csapatban.

A júniusi mérkőzések sorát az angolok elleni zártkapus meccs nyitja Budapesten június 4-én. Rossi szerint a válogatott jó eredményeket ért el a nézők nélkül megrendezett korábbi mérkőzéseken, ezért nem kell tartani az üres stadiontól, ráadásul így még könnyebb is kommunikálni a játékosokkal, ugyanakkor örömteli, hogy június 14-én, a wolverhamptoni „visszavágón” már lehetnek magyar szurkolók is.

Három nappal később a válogatott Cesenában játszik Olaszországgal, amelynek szövetségi kapitánya Rossi egykori sampdoriás csapattársa, Roberto Mancini, ráadásul az országban futballgyász van az egymás utáni második sikertelen vb-selejtező miatt.

„Számomra nem idegen ez az érzés, mert hasonlót éltem meg, amikor oda-vissza kikaptunk Albániától. Ez nagyon nagy csapás lelkileg Olaszországban, de az élet megy tovább, az Európa-bajnok olasz válogatott június 1-jén összecsap a Copa America-győztes Argentínával, hogy eldöntsék, ki a földrészek legjobbja. Nagy alázattal állunk az ellenfelünkhöz, tudjuk, hogy nem vagyunk az ú szintjükön, de azt is tudjuk, hogy nekünk is két lábunk, két tüdőnk, egy fejünk és egy szívünk van, szóval egyenlő vetélytársak lehetünk” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A németekkel kiegészülő csoport nehézségével kapcsolatban Rossi azt mondta, sorsolásban ugyan nem szokott szerencséje lenni, azonban utalt arra, hogy panaszkodni nincs ok, hiszen ha a a magyar válogatott nem jutott volna fel a Nemzetek Ligája C divíziójából az A-ba, akkor most Észtországgal játszana.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak