Musorujsag
Élő Eredmények

Négy éve romokban hevert, mára kinőtte a másodosztályt: nagy késéssel, de célba ért a Vasas

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Fájdalmas négy éven van túl az angyalföldi együttes, amely kiérdemelte a másodosztály – átvitt és eredeti értelemben is – legszerencsétlenebb topcsapata címet. A tavaszi szezonban azonban bizonyította, hogy a hatszoros magyar bajnok már nem NB II-es társaság – 2018 után ismét az élvonalban a piros-kékek!

2018/2019: Itt nincsenek varázslók

2018 június – a Vasas FC diagnózisa:

Magyar bajnoki címek: 6; Magyar Kupa-győzelmek: 4; Közép-Európai Kupa-győzelmek: 4.

És emellett – klubigazgató: nincs; vezetőedző: nincs; stadion: nincs; szurkolók: összetörve; játékosok száma: 8.

Nemcsak kiesett a Vasas 2018-ban az első osztályból, de a futballklub gyakorlatilag darabjaira hullott. Nem mintha előtte minden rendben ment volna a Fáy utcában: az egy évvel korábbi bajnoki bronz és kupaezüst után a saját stadion és nagyméretű füves edzőpálya nélküli együttesben Michael Oenning vezetőedző és Vancsa Miklós ügyvezető igazgató látszólag nem egy vonaton utazott – az öltöző ki is csúszott a tréner kezei alól.

Emellett számtalan sérülés, anyagi nehézségek, sőt még az utolsó, sorsdöntő meccsről saját esküvőjére távozó játékos is összekuszálta a szálakat Angyalföldön.

A realista Vasas-szurkolók már itt sejthették, nehéz időszak vár a klubra, amelynek élére Domonyai László, a kispadra pedig a Pakssal történelmi ezüstérmet elérő Kis Károly érkezett. Ezzel fordított arányosságban a Vasas Kubala Akadémia felemelkedése jelenthette a legfőbb reménysugarat, Nagy Miklós szerepvállalásával az élvonalba jutott az utánpótlás.

„Szeretnénk egy olyan Vasast építeni, amelyre büszkék a szurkolók, de itt nincsenek varázslók. Aki azt mondja, hogy ez egy héten vagy féléven belül sikerülhet, az nem biztos, hogy igazat állít” – mondta Domonyai-korszak hajnalán az új klubigazgató. Furcsa áttétel – neki igaza lett.

Domonyai László és Kis Károly: a romokból kellett újjáépíteniük a Vasast (fotó: vasasfc.hu).

Az erősítés abszolút felemásan sikerült, 19 játékost kellett beépíteni, ilyenkor pedig nem könnyű a megfelelő minőséget megtalálni, a Vasasnak ebből a tömegből valójában csak Balajti Ádám, Birtalan Botond és Hinora Kristóf leigazolása bizonyult telitalálatnak, mondjuk NB II-es szinten Szatmári Lóránd sem számított rossz fogásnak.

De az építkezésre így is ráment közel fél szezon, a csapat az NB II döntetlenkirálya lett, az első 12 bajnokijából nyolcszor osztozott a pontokon. Az angyalföldi kálvária talán legjellegzetesebb összecsapása a Nyíregyháza elleni idegenbeli találkozó volt: a 3–1-es Vasas-vezetést 42 másodperc (!) alatt sikerült elherdálni a meccs hajrájában, de a számtalan ikszben jóval több volt az elvesztett két pont, mint a megszerzett egy.

Az első valódi reménysugár november közepén ért el a Fáy utcába Megyeri útra: Kis Károly helyére a csapatot három évvel korábban már élvonalba kormányzó Szanyó Károly érkezett. Nem biztos, hogy időben – november közepére eltűntek a sikerek (Szanyó érkezése előtti 14 meccséből egyet nyert meg a Vasas), a 12. helyre zuhant vissza az együttes.

A korábbi sikeredző felébresztette az angyalföldi reményeket, az őszt lehozta százszázalékosan, tavasszal pedig egy kilences győzelmi szériával gyalogolt vissza a Vasas a feljutásért folytatott harcba – a Balajti, Birtalan duó egyszerűen tarthatatlan volt, előbbi 32, utóbbi hosszú sérülése mellett is 13 találattal fejezte be az idényt.

A piros-kék henger azonban teljesen váratlan helyen, Mosonmagyaróváron mondott csődöt: az addig stílszerűen 11 büntetőt értékesítő Balajti a dunántúli majálison hibázott, a kiesőjelölt pedig 2–1-re legyőzte a Vasast.

Persze az élvonal nem itt, sokkal inkább az őszi szezonban ment el.

Helyezés: 4.
Megszerzett pontok aránya ősszel: 52,38%
Megszerzett pontok aránya tavasszal: 62,74%

2019/2020: Remények, majd covid

Az azonnali visszajutás nem sikerült, a 2019-es év így is döntően meghatározta a Vasas jövőjét. Egyrészt július 5-én, 979 nap után ismét birtokba vehette az immár felújított Illovszky Rudolf Stadiont, másrészt december végén tulajdonosváltás történt: Jámbor János átadta a pálcát az akadémiát már sikeresen felfuttató Nagy Miklósnak, valamint Nagy Györgynek.

Nagy Miklós (b) ma már a Vasas labdarúgásának legmeghatározóbb személye (fotó: Vasas FC).

Más kérdés, hogy eddigre ismét sikerült komoly hátrányt összeszedni, a piros-kékek Szanyó Károllyal már korántsem szerepeltek egyenletesen, a fordulásra 11 pontos hátrányban, a nyolcadik pozícióban fordultak rá.

A tulajdonosváltás által rég nem látott anyagi javak érkeztek Angyalföldre, Nagy Miklós (aki egyébként a sportigazgatói szerepet is magára testálta) hivatala átvétele után pár héttel már Jova Leventét, Feczesin Róbertet, Vernes Richárdot is leigazolta – a kiesés után ekkor először lehetett olyan érzésünk, nem NB II-es topcsapat, hanem élvonalbeli társaság épül a Vasasnál.

A Bene Ferenc vezetésével újjáalakuló gárda be is gyújtotta a rakétákat tavasszal, de a kirobbanó világjárvány visszaparancsolta a Földre az Apollo 13-at. Hét bajnoki alatt öt helyet már lefaragott a csapat, elszánt hadüzenetekkel bombázta a második Budafokot, de az MLSZ (illetve inkább a koronavírus) lezárta a párbajt: a bajnokság félbeszakításával a BMTE feljutott, az immár tőkeerős Vasas másodszor is hoppon maradt – hiába végzett a legjobb nem feljutó helyen.

Persze az élvonal nem itt, sokkal inkább az őszi szezonban ment el.

Helyezés: 3.
Megszerzett pontarány ősszel: 51,67%
Megszerzett pontarány tavasszal: 76,19%

2020/2021: Kapaszkodj, zuhanunk!

Ugyan a Vasas ismét NB II-ben maradt, további bombaigazolásokkal (Radó András, Pátkai Máté, Otigba Kenneth, majd télen visszatért Berecz Zsombor) most már a frissen alászálló DVSC mellett egyértelmű favoritja lett a másodosztálynak. De ahogyan az elmúlt két évben, úgy most is sikerült totálisan beragadni az elején; Bene Ferenc munkáját a hatodik forduló után köszönték meg, de három körrel később a csapat Schindler Szabolccsal is a 16. helyen szomorkodott.

A keret viszont adott volt a teljes NB II leuralására, így a szezon negyedétől brutális teljesítményre váltott az angyalföldi együttes – a hátralevő 28 meccsen csak háromszor kapott ki. A piros-kékek pechjére viszont nemcsak a Debrecen, de a Gyirmót is kiemelkedett a mezőnyből, s az igazságot megvallva Feczesinék nem is játszottak igazán látványos focit – rengeteg vékony sikerrel közelítettek a kitűzött cél felé.

A Vasas szépen kapaszkodott fel a hegyre, átlépte a hóhatárt, haladt a mennyország felé.

De meccseket a Gyirmót sem vesztett, még a hajrában sem. Négy fordulóval a vége előtt így is öt pont volt a Vasas fórja, ezt egy soroksári döntetlennel és egy nyíregyházi zakóval sikerült is leépíteni. Különösen utóbbi volt fájó a piros-kék szurkolók számára, az utolsó előtti körben egy iksszel is megmaradt volna az előny – de amatőr kapott gólokkal és pocsék játékkal a mennyország kapujából lezuhant a Vasas, a záróforduló nem a fiesztáról, hanem a parkolóbéli számonkérésről szólt Angyalföldön.

Angyalföldi melankólia: nyert helyzetből bukta el a feljutást a Vasas (fotó: vasasfc.hu).

Persze az élvonal nem itt, sokkal inkább az őszi szezonban ment el.

Helyezés: 3.
Megszerzett pontok aránya ősszel: 56,52%
Megszerzett pontok aránya tavasszal: 76,47%

2021/2022: Kinőtték az NB II-t

A csúfos szezonvéget követően a teljes szakmai stábnak ajtót mutattak, Kuttor Attila érkezett vezetőedzőnek, vele együtt pedig további NB I-es múlttal rendelkező futballistákkal (Márkvárt Dávid, Bobál Gergely, Vida Máté) erősödött a Vasas.

Erre a szezonra sikerült a csapatnak érvényesíteni az anyagi és szakmai fölényét a másodosztályban, s bár becsúsztak váratlan eredmények, az angyalföldi együttes már egyértelműen más dimenzióban futballozott, mint a liga jelentős része.

Az első félszezont követően még több kihívó is tüsténkedett Bereczék mellett, az esélyesek közül most a Diósgyőr produkált „vasasos” kezdést, de az ősz végére megérkezett az élre, s ott volt a Kecskemét, a Haladás, a Szeged is. Aztán jött a tavasz, és az üldözők gyakorlatilag elfogytak: a Vasas 15 bajnokijából 11-et nyert meg, veretlen teljesítménnyel, egykettőre faképnél hagyta az egymással egyre elkeseredettebben hadakozó riválisokat. A feljutás végül a DVTK váratlan budaörsi vereségével vált biztossá, a Haladás otthonában elért döntetlen pedig a bajnoki címet is biztossá tette három fordulóval a vége előtt. Ebben a szezonban az angyalföldi együttes körülbelül annyira emelkedett ki a másodosztályból, mint a Ferencváros évek óta egy ligával feljebb.

Az élvonal abszolút nem itt, de még az őszi szezonban sem ment el.

Helyezés: 1.
Megszerzett pontok aránya ősszel: 68,33%
Megszerzett pontok aránya tavasszal: 82,22%

A csapatnak pedig minden lehetősége megvan, hogy az NB I-ben is maradandót alkosson: az új stadiont a feljutás után belakhatják a szurkolók, a dicső múlt, a tradíciók adottak, az akadémia ott toporog a felnőttcsapat árnyékában és az anyagi lehetőségek sem éppen olyanok, mint négy évvel korábban, a romokban heverő csapatnál. A Vasas hosszú, kínkeserves évek után feljutott, saját kezében a sorsa, hogy ismét a magyar futball komoly tényezője legyen. A hatszoros bajnokcsapat az élvonalban 1977-ben ünnepelhetett utoljára bajnoki címet, közeledik ennek 50. évfordulója, ami már fájdalmasan hosszú böjt az angyalföldi hívek számára.

De a 12 csapatos NB I-ben – pláne friss feljutóként – először túl kell élni. Nem fér bele olyan szezonkezdet, mint egy-két évvel ezelőtt!

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sportigazgatója és továbbra is házi gólkirálya nélkül a Diósgyőr; egy pont kell a Vasasnak az élvonalhoz
Vasárnap és hétfőn a 35. fordulót rendezik a Merkantil Bank Ligában. A zárótalálkozón a Vasas akár már annak tudatában léphet pályára, hogy egy szombathelyi vereséggel is biztos lehet a feljutása, ehhez azonban a Kecskemét vagy a DVTK botlása kéne – márpedig nekik az egymás elleni versenyfutásban minden pontra szükségük van.
Magyar futball