Musorujsag
Élő Eredmények
×

Közel fél évszázada nem látott sorozat – a Ferencváros egyeduralmának öt záloga

m4sport.hu | Szepes Viktor
A Ferencváros az Újpest 2–1-es legyőzésével megszerezte története 33. bajnoki címét – illetve nemcsak a derbin aratott sikerével, hanem azzal a kiemelkedő munkával is, amelyet a klub valamennyi alkalmazottja produkált az elmúlt években. A sorozatban negyedik diadal kapcsán megvizsgáltuk azokat a tényezőket, amelyek a Fradit jelenleg a riválisok fölé emelik, és évről évre bajnokká emelik az OTP Bank Ligában.
m4sport.hu

Bár a 12 csapatos NB I alapvetően az izgalmakat hivatott szolgálni, és főleg a bennmaradás kérdésében szokott is infarktusközeli pillanatokat okozni szurkolóknak, a bajnoki cím forgatókönyve évről évre ugyanaz: a szezon elején szinte kijelenthető, a Ferencváros minden bizonnyal megvédi címét, a végén pedig már csak számolgatunk, mikor lesz matematikailag is biztos a zöld-fehérek újabb sikere, mikorra kell a munkatársaknak nyomtatni a pólót, rajta ezúttal egy gigantikus 33-assal. Az már aztán igazi szenzáció, ha esetleg épp az Újpest ellen sikerül ünnepelni (mint 2021-ben és idén is) vagy ha lehet kicsit vitázgatni a díszsorfal kérdése fölött.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Igaz, Szerhij Rebrov távozása után volt, aki féltette a csapatot, s az idény nem is alakult olyan sallangmentesen, mint korábban, a Ferencváros bajnoki címét februártól (de talán már korábban sem) így sem veszélyeztette semmi. Peter Stöger kinevezése nem bizonyult jó lépésnek, Sztanyiszlav Csercseszovval sem az első pillanattól működött olajozottan a gépezet – de ez a masina mégis úgy van összerakva, ami minden magyar klubnak példaként szolgálhat. A Ferencváros egyeduralkodása ugyanis nem(csak) épp az adott szezonnak köszönhető, hanem egy hosszú és igényes építőmunka eredménye, amelynek csupán egy lenyomata, amit a pályán látunk.

A Fradi totális fölénye a negyedikkel már abszolút nem mindennapos: legutóbb közel ötven évvel ezelőtt, 1969 és 1975 között, (FTC-diadalokkal övezve) az Újpest tudta sorozatban legalább négy alkalommal megnyerni a magyar bajnokságot. Igen, ez egy más futballvilág, torzultak a körülmények, de kétségtelen, nemcsak a futballisták tudása, hanem a klubot átszövő hatalmas munka is kell a zöld-fehér autokráciához. Éppen ezért megvizsgáltuk, mi a csapat- és klubépítés öt legfontosabb eleme a pályán és azon kívül, mint a Ferencváros sorozatos sikereinek legfontosabb zálogai.

1. Kiemelkedő játékosok

Most akkor minden a pályán dől el vagy fontos a klubszékházban, fanshopban, közösségi médiában végzett munka is? Nyilván utóbbi, de a végtermék mégiscsak az a tizenegy (plusz egynéhány) futballista, akik hétről-hétre az FTC-mezben, komoly nyomás alatt teljesítenek.

A teherbíráshoz, eredményekhez pedig az alap a megfelelő kvalitás, ez a Ferencvárosnál az elmúlt négy évben abszolút biztosított: hazai játékosaik közül mindenki – Dibusz Dénes, Botka Endre, Sigér Dávid, Vécsei Bálint – válogatott játékos (ide nem véve most Pászka Lórándot, aki csak fél éve csatlakozott a Fradi keretéhez), teljesítményüket látva, nem is véletlenül.

Dibusz hét-nyolc éve kirobbanthatatlan a rekordbajnok kapujából, és ebben az évben is óriási szerepe volt a sikerben. Tipikusan az a kapus, aki felkészült rá, hogy csak egy-két alkalommal kell bravúrt bemutatnia egy meccsen, azt viszont üzembiztosan szállítja, a Fradi egyik legnagyobb értéke, sőt, sokan a válogatott kezdőjébe követelik, hozzátéve, amikor lehetőséget kapott címeres mezben, egyszer sem okozott csalódást.

De legalább ennyire fontos szerepet játszanak, azok a légiósok, akik az Üllői úton virágoztatják ki tudásuk legjavát: Miha Blazic mellett folyamatosan cserélődnek a belső védők, de ő öt éve biztos pont, Aissa Laidouni az elmúlt évtizedek legnagyobb játékintellingenciával rendelkező futballistája az OTP Bank Ligában, mellette Anderson Esiti is remek fogásnak tűnik a középpályára. De említhetnénk Ryan Mmaee-t is, aki helyzet nélkül is képes volt gólokat rúgni vagy Myrto Uzunit, akit a Fradi topligába nevelt.

Ők – egytől egyig – ebben az NB I-es mezőnyben nagybetűs különbséget jelentenek.

Aissa Laidouni a Fradi középpályájának szíve-lelke (fotó: MTI/Illyés Tibor)

2. Anyagi lehetőségek

„A Fradinak könnyű, mert rengeteg pénze van” – harsogja ezerrel a demagógia a zöld-fehérek sikersorozata kapcsán. Kétségtelen, a Ferencváros a jelenlegi mezőnyben a legerősebb tőkével rendelkező csapat, de a monumentális fölényét abszolút nemcsak ennek köszönheti.

Köszönheti például azoknak a szponzoroknak, befektetőknek, akik lehetőséget láttak a klub kultúrájában, tradícióiban, és a nevüket, pénzüket adták a Ferencvároshoz. Nekik köszönhetően messze az FTC büszkélkedhet a legszélesebb támogatói bázissal az NB I-es csapatok közül, az egyesület történelme, folyamatosan újraformálódó szurkolói közössége és menedzsmentje miatt is.

S természetesen köszönheti az európai topligákban elért főtáblás szerepléseknek is, amelyek a szakmai tapasztalatok mellett nem kevés pénzdíjjal is jártak, s a csapatot nemcsak a pályán, de költségvetésben is a többiek fölé emelték.

Az anyagi javakhoz pedig hozzátartozik az a játékosmenedzselés, amely szintén kiemelkedő a Ferencvárosnál: Myrto Uzunit például 1,8 millió euróért szerződtette a klub, s tokkal-vonóval 4,5 millióért passzolta tovább Granadába (miután 67 meccsen 36 gólt és 14 gólpasszt ért el zöld-fehérben), nem lennénk meglepve, ha az előző pontban felsorolt légiósok – vagy akár magyar játékosok – is egyszer hasonló utat járnának be. Az FTC remekül pozicionálta magát: Európa második hullámában kiváló lehetőség a futballistáknak, hogy felhívják a topligás klubok figyelmét – így az FTC és a játékos is nyer. Anyagilag, szakmailag.

Myrto Uzuni minden idők második legdrágábban értékesített NB I-es futballistája lett – beszédes, hogy az első helyezett (Besic) is Fradi-játékos (fotó: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO)

3. A profizmus

Kubatov Gábor és Orosz Pál gyakorlatilag minden bajnoki cím után elmondta: a Ferencvárosnál minden egyes munkavállalótól lelkiismeretes, profi munkát várnak el, csak így tudnak érvényesülni. Ez a mentalitás pedig a legfelsőbb vezetőktől kezdve a játékosokon át a Fradi valamennyi szereplőjére átragad, s egy versengő közeget hoz létre, egy tető alá hoz tucatnyi győztes típust, úgynevezett bajnokot.

Ennek részeként persze nagyon komoly elvárásokat is támasztanak az FTC labdarúgói, stábtagjai felé, és igenis, akik ennek nem tudnak megfelelni, máshol kell megtalálniuk boldogulásukat. A Ferencváros kultúrájába például ezáltal nem illett Peter Stöger, de vezetőség a játékosoktól is gond nélkül szabadul meg, a Fradi-szellemiséget nem érezte át Marijan Cabraja, vagy egy korábbi példa alapján mondjuk Danilo Ignatyenko sem, a kőkemény Sztanyiszlav Csercseszov annál inkább.

Ennek a profizmusnak pedig van iránya is – a magyar bajnokságot kinőve, Európa. A nemzetközi, sikeres trendekből merítve, a sziklaszilárd fegyelemmel a Fradi egy profi brandet épített fel labdarúgócsapata köré, a kettő pedig egymásból táplálkozik, és hazai szinten gigantikussá is nőtt.

Csercseszov és Orosz Pál: a Fradi esszenciájának két képviselője (fotó: fradi.hu)

4. A győzelem tudománya

A kiváló játékosok, a profi csapat és az anyagi javak ellenére is emberből vannak a Fradi-játékosok, foghatnak ki gyengébb napot. Egy különös áttétel folytán pedig a rekordbajnok a gyengeségében mutatta meg igazi erejét, karakterét: azokat a meccseket is rendre megnyerte az OTP Bank Ligában, amelyeken rosszabbul muzsikált, sőt még a papíron esélytelenebbnek taksált ellenfélnek több lehetőséget is engedett.

Az Újpest elleni győzelemmel a zöld-fehérek nyolcadik egygólos sikerüket aratták a szezonban, ennél többel csak a Mezőkövesd büszkélkedhet, de – minden tiszteletünk mellett – élnénk a gyanúperrel, hogy ez inkább a matyóföldiek játékerejét tükrözte inkább, a Ferencváros viszont a ki-ki meccsek szakértője lett – egygólos meccset csupán a Puskás Akadémiával szemben bukott el, de akkor hetven percig emberhátrányban futballozott.

Vissza az FTC-hez, a klubban lakozó mentális erő a legnehezebb napokon is megmutatkozott, az ellenfelet hibára kényszerítette, a csapatot egészen a szent célig, a három pontig repítette. Ez pedig nem edző- és csapatfüggő, a gyengébb teljesítménnyel elért 1–0-s sikerek éppúgy voltak a Rebrov-korszak sajátjai, mint ahogy sikerült behúzni Csercseszovval az Újpest elleni derbit vagy a Mezőkövesddel szembeni mérkőzést. Ha pedig egy csapat a gyengeségét tudja áttranszformálni az egyik legnagyobb erényévé, az a kiegyenlített mezőnyben, a hosszú szezonban pont ezt a 12 pontos különbséget, vagyis az újabb és újabb bajnoki címeket jelentheti.

Hideg fej, forró szív és (ne tagadjuk) szerencse – ez a győzelem tudománya.

A Fradi gyengesége az egyik legfőbb erőssége (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

5. A szurkolótábor

A Ferencváros ebben a szezonban több mérkőzést vesztett el hazai pályán, mint az elmúlt öt évben összesen, de a 12. játékos így is nagyban hozzásegítette: amióta a tábor kiegyezett a vezetőséggel és visszatért a csapat mellé, gyakorlatilag a lelátón is verhetetlen a zöld-fehér csapat.

A szurkolók támogatása pedig átszövi a fent felsorolt tényezőket is: a szurkolók számának és kultúrájának köszönhetően találják meg partnerek a klubot, a gyengébb teljesítményt kiegyenlítik, a ki-ki meccseket ők tudják a zöld-fehérek felé billenteni, a profizmus pedig a csapat nemhivatalos alkalmazottjaira is abszolút érvényes.

A Ferencváros egységet és erőt sugároz – ehhez a kiálláshoz pedig a domináns tábor is szükséges.

Erkölcs, erő, egyetértés (fotó: MTI/Illyés Tibor).

OTP Bank Liga, 29. forduló
Ferencvárosi TC – Újpest FC 2-1 (2-1)
MTK Budapest-Mezőkövesd Zsóry FC 0-4
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 1-0
ZTE FC-Paksi FC 2-3
MOL Fehérvár FC-Puskás Akadémia FC 2-2
Gyirmót FC Győr-Budapest Honvéd 1-1

A tabella:
1.  Ferencváros                 29 19   5   5    51-23  62 pont – már bajnok
2.  Kisvárda Master Good        29 13  10   6    44-31  49
3.  Puskás Akadémia FC          29 13  10   6    38-30  49
4.  Paksi FC                    29 12   5  12    69-55  41
5.  MOL Fehérvár FC             29 11   7  11    40-40  40
6.  Újpest FC                   29 11   6  12    43-41  39
7.  ZTE FC                      29 10   9  10    38-47  39
8.  Mezőkövesd Zsóry FC         29 10   7  12    34-42  37
9.  Debreceni VSC               29  9   8  12    43-45  35
10.  Budapest Honvéd             29  9   6  14    45-47  33
11.  Gyirmót FC Győr             29  6   9  14    27-42  27
12.  MTK Budapest                29  6   8  15    19-48  26

További tartalmak

Kapcsolódó hírek