Musorujsag
Élő Eredmények
×

Dobogós és veszélyzónás matek: a hétvégén biztossá válhat a Puskás és a Kisvárda európai kupaindulása, valamint a két kieső kiléte is

Dobogós és veszélyzónás matek: a hétvégén biztossá válhat a Puskás és a Kisvárda európai kupaindulása, valamint a két kieső kiléte is

m4sport.hu | Sz.V.
A Ferencváros bajnok lett az előző fordulóban, mögötte tisztes távolságra, de a Puskás Akadémia és a Kisvárda is bebiztosíthatja dobogós helyét, ezáltal kvalifikációját az Európa Konferencia-liga selejtezőjében. Emellett a Gyirmót és az MTK is az életéért küzd a labdarúgó OTP Bank Ligában, amennyiben a 30. fordulóban vereséget szenvednek, akár mindkét együttes kiesése is matematikailag biztossá válhat – három fordulóval a vége előtt.
M4 Sport

Felépül a dobogó?

A Ferencváros a derbin aratott 2–1-es sikerével újabb bajnoki címet, sorozatban a negyediket biztosította be az OTP Bank Ligában. A zöld-fehérek mögött minimális a tülekedés, a Puskás Akadémia és a Kisvárda az egész szezonban szinte egy ritmusban szedte a pontokat, ennek köszönhetően a 30. körre is kéz a kézben érkezik: 48 ponttal, 13 győzelemmel, nyolc ponttal megelőzve a negyedik helyezett, kupadöntős Paksot.

A jelenlegi lebonyolítás értelmében az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje is az Európa Konferencia-liga selejtezőjében indulhat nyáron, ahogyan a Magyar Kupa győztese is, de amennyiben utóbbi a már biztosan bajnoki aranyérmes Ferencváros lesz, az NB I negyedikje is kirepülhet külföldre.

A 30. fordulóban a jelenleg második Kisvárda a Honvédhoz látogat, a Puskás a Mezőkövesdet fogadja. A matematikailag is biztos dobogós helyezést akkor szerezheti meg egyik vagy másik együttes, ha az adott bajnokiját megnyeri, eközben pedig a Paks nem veri a Fradit és a Fehérvár sem a Debrecent. Szerencsés esetben pedig már egy döntetlennel is biztosíthatja az európai kupaszereplését a várdai, illetve a felcsúti együttes is (hiszen a negyedik helyen jelenleg a Paks áll, amelynek még kétféle ösvény is vezethet a Kl-selejtezőbe), ehhez az kell, hogy a DVSC megverje a Fehérvárt, az Újpest és a ZTE pedig egyaránt ne győzzön a két kiesőjelölttel szemben.

A Puskás Akadémia a 2020/2021-es szezonban 58 ponttal lett második helyezett, a Kisvárda 46 ponttal ötödik. Utóbbi már a pontokat, illetve a győzelmek számát tekintve már biztosan története legjobb idényét futja az NB I-ben, hétvégén pedig helyezési szempontból is klubrekordot dönthet. Igaz, a Bozsik Arénába bevethető kapus nélkül utazik.

A Puskás Akadémia hátralevő mérkőzései: Mezőkövesd (O), MTK (I), Debrecen (I), Honvéd (O)
A Kisvárda hátralevő mérkőzései: Honvéd (I), Újpest (O), Paks (I), Zalaegerszeg (O)

Irány Európa? (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Van még visszaút a Gyirmót, MTK párosnak?

Nemcsak a két dobogós, de akár a két kieső kiléte is eldőlhet matematikailag a 30. fordulóban, a Gyirmót Újpesten, az MTK Zalaegerszegen küzd az életéért. Három fordulóval a vége előtt a győriek hat, az edzőváltáson átesett kék-fehérek hét ponttal vannak lemaradva a tizedik Honvédtól. Ha a realitásokat nézzük, valószínűleg a 2017-es forgatókönyv ismétlődik: a Gyirmót második élvonalbeli szezonjában is az MTK-t ránthatja magával a másodosztályba, rajtuk kívül a ZTE, a Mezőkövesd, a DVSC és a Honvéd veszélyeztetett minimálisan, a másik hat csapat bentmaradása már matematikailag is biztosított.

A Gyirmót eddig egészen kiválóan szerepel a fővárosban, az Újpestet, az MTK-t és a Honvédot is legyőzte, de még a Groupama Arénából is pontot rabolt – Budapesten négy meccsen veretlen. Ha ez a mérleg megmarad, Csertői Aurél együttese biztosan életben marad még, a kispestieket mindenképp, de – ha nem nyer a Fehérvár ellen – akár még a Debrecent is befoghatja. A győri alakulat egyetlenegy esetben búcsúzhat már az aktuális fordulóban: ha Újpesten pont nélkül marad, valamint a DVSC és a Honvéd is nyeri a maga bajnokiját.

A Gyirmót hátralevő mérkőzései: Újpest (I), Paks (O), Zalaegerszeg (I), Ferencváros (O)

Az edzőváltáson átesett, kilenc mérkőzés óta nyeretlen MTK még nehezebb, gyakorlatilag reménytelen helyzetben a maga 26 pontjával. Az immár Horváth Dávid által irányított együttesnek ráadásul a Puskás Akadémiával és a Ferencvárossal is meg kell mérkőznie a hátralevő fordulókban, igaz, ez nem biztos, hogy rossz ómen, hiszen egy körrel ezelőtt négy pontot hozott el ebből a két találkozóból. Mindenesetre a kék-fehéreknek már egy döntetlennel is megpecsételődhet a sorsa, ez viszont csak akkor történik meg, ha a Honvéd és a Debrecen is begyűjti a három pontot. Ha az MTK győz Zalaegerszegen, még mindenképp megmarad a matematikai esélye, ha vereséget szenved, akkor is a kispesti és a cívisvárosi csapat kezébe kerül: a Honvéd győzelmével és a Loki pontszerzésével biztossá válna a kék-fehérek újabb kiesése – ne feledjük, az MTK egyetlen olyan klub, amely már kétszer búcsúzott a 12 csapatos NB I-től, nem lennénk meglepve, ha ebből néhány hét múlva már három lenne.

Az MTK hátralevő mérkőzései: Zalaegerszeg (I), Puskás Akadémia (O), Ferencváros (I), Debrecen (O)

Már csak a csoda segíthet Ramadaniékon (Forrás: mtkbudapest.hu).

Amióta bevezetésre került a 12 csapatos élvonal, szinte valamennyi évadban az utolsó fordulóban dőlt csak el a kiesők pontos kiléte, egyedül a tavalyi szezon a kivétel, amikor már az utolsó hétvégére fordulva tudni lehetett, hogy a DVTK és a Budafok búcsúzik. 2020-ban a Debrecen–Paks találkozón egy felső kapufa és néhány centiméter tartotta az élvonalban a Paksot, egy évvel korábban az MTK–Diósgyőr vetélkedésben előbbi húzta a rövidebbet.

2018-ban úgy fordultunk rá az utolsó fordulóra, hogy még öt csapat is közvetlenül veszélyeztetve volt. A Vasasnak sok babér nem termett a Honvéd ellen, két perccel a lefújás előtt a diósgyőri Makrai Gábor gólt lőtt a Fehérvárnak, így lökte a Balmazújvárost az NB II-be, de még egy szívinfarktust kihordott Miskolc városa, hiszen a hajdúságiak egy lesgólt lőttek a Fradinak a 94. percben. Két szezonnal korábban 23 perccel a szezon vége előtt fordult meg a Vasas szerencséje egy 40 méteres, lecsúszott beadással (ekkor a PAFC és a Békéscsaba szállt alá), míg a már említett MTK, Gyirmót-féle 2017-es kiesésnél is többszereplős volt az utolsó forduló, a fővárosiaknak azonban nyernie kellett volna Pakson a bentmaradáshoz.

Ebben a szezonban már eldőlt a bajnoki cím, s közel vagyunk hozzá, hogy minden más lényegi kérdés mögé is pont kerüljön: Európa kapujában a Puskás és a Kisvárda, a másodosztály kapujában a Gyirmót és az MTK.

Eközben az NB II-ben rendkívül egyszerű a képlet: a Vasas amennyiben pontot szerez, vagy a Kecskemét, DVTK páros bármelyik tagja pontot veszít, az angyalföldiek automatikusan feljutnak. A második helyért viszont hatalmas küzdelem várható, jelenleg pontazonossággal áll a két rivális.

A 30. forduló programja:

április 29., péntek:
20:00 Paks–Ferencváros

április 30., szombat:
14:45 Puskás Akadémia–Mezőkövesd
17:00 Honvéd–Kisvárda
19:30 Debrecen–Fehérvár

május 1., vasárnap:
14:30 Zalaegerszeg–MTK
17:00 Újpest–Gyirmót

Borítókép: mtkbudapest.hu, kisvardafc.hu

További tartalmak