Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Így nem lehet többet csapatot összeállítani!" – a keményen kritizáló Honvéd-tulajdonos hat-nyolc futballistától mindenképp elköszön

„Így nem lehet többet csapatot összeállítani!" – a keményen kritizáló Honvéd-tulajdonos hat-nyolc futballistától mindenképp elköszön

m4sport.hu
Újabb csalódást keltő szezonon van túl a Budapest Honvéd labdarúgócsapata, amely a tavalyi 10. helyezés után ezúttal kilencedikként ért célba az OTP Bank Ligában – ám a kiesés miatt még az utolsó fordulóban is izgulnia kellett. Gyakorlatilag nincs olyan szereplő a kispesti csapatnál, aki pozitívan ítélné meg a kispestiek idényét, így Mendelényi Dániel is kimondottan kritikus hangot ütött meg a klub hivatalos honlapján. A tulajdonos komoly változásokat lebegtetett be a csapatnál, elmondása szerint teljesen új alapokról folytatódik a szakmai munka a piros-feketéknél.

„Egy éve is borzasztóan éreztük magunkat és most sincs ez másként – kezdte csalódottan Mendelényi Dániel tulajdonos, a Budapest Honvéd hivatalos honlapján. – Lehet hibáztatni a csapatot, hibáztatom is, lehet a külső körülményeket is, de azokkal nem szeretnék foglalkozni, sokkal inkább arra szeretnék fókuszálni, amin tudunk változtatni. Az biztos, hogy így nem lehet többet csapatot összeállítani.”

Mendelényi szerint amikor átvették a csapatot sok mindenen változtattak, ám a szakmai munkán csak minimálisan. A tulajdonos azonban – látva az eredményeket – most ezt is teljesen átszabná.

„Szükség van egy szakmai vezetésre, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni a kiválasztás során – hangsúlyozta Mendelényi Dániel. – Egy kézben és szoros kézben kell tartani a folyamatokat, kell valaki, aki részt vesz a játékoskeret kialakításában, a játékrendszer kiválasztásában, aki ellenőrzi a pályán nyújtott teljesítményt és ezért felelősséget is vállal. A szakmai vezetésnek éreznie kell az öltözői hangulatot, tudnia kell, hogy mi történik a játékosokkal és szeretnénk, hogy komoly nemzetközi beágyazottsággal rendelkező szakemberekkel dolgozzunk együtt.”

Mendelényi Dániel a Bozsik Aréna ünnepélyes avatóján (fotó: honvedfc.hu).

A mérsékelt kispesti eredményesség természetesen a szurkolóknak sem tetszett, akik nem egyszer hangot is adtak elégedetlenségüknek a szezon folyamán, az utolsó fordulókban pedig már drapériákon is üzentek a játékosoknak, vezetőségnek.

„Ha szurkolói fejjel gondolkozom, teljes mértékben megértem a kritikát, szurkolóként sokszor én se tettem volna másként. Amikor azonban Kun Gábor ügyvezetőt szidják a drukkerek, akkor azért tudni kell, hogy nem ő nem lövi be a gólt, nem ő az, aki az utolsó percekben kienged vagy éppen piros lapot kap fegyelmezetlenségért. Az tény, hogy Gábor és a tulajdonosok hozzák meg a döntéseket, éppen ezért kell úgy megerősíteni az előkészítő szakmai munkát, hogy ne történjenek meg az eddig látott hibák. Nagyon régen nem volt olyan ügyvezetője a Honvédnak, aki ennyire a klubért él. Az biztos, hogy mindannyiunknak ugyanaz a célja, hogy a Honvéd sikeres legyen, ezért dolgozik mindenki a saját eszközeivel. Aki bejön a Bozsik Arénába, legyen a füvön, a betonon, vagy bárhol, annak az utolsó sípszóig a klubért kell küzdenie és aztán a végén mindenki kinyilváníthatja a véleményét a saját vérmérséklete szerint” – fejtette ki a tulajdonos.

A játékosok magatartása miatt egyébként a Mezőkövesd elleni bajnokit követően a csapat legjobbja, Szappanos Péter is kifakadt. Mendelényi Dániel szerint az igazolásoknál a humán oldalt a kelleténél kevésbé vették figyelembe, nem nézték, ki illeszkedhet be jól az öltözőbe.

„Azok a játékosok, akiken azt láttam, azt láttuk, hogy nem képesek magukat odatenni, azoktól megválunk, hat-nyolc futballistától biztosan búcsúzunk” – jelentette ki a tulajdonos.

A Budapest Honvéd a tavalyi szezonban a 32. fordulóban harcolta ki a bennmaradást, ezúttal még az utolsó játéknap előtt is izgulnia kellett. Végül a Puskás Akadémia 2–1-es legyőzésével kiharcolta a bennmaradást a kispesti csapat. Az együttesre elképesztő rapszodikusság volt jellemző Horváth Ferenc és Nebojsa Vingjevics irányításával is, gyakorlatilag nem tudott egymást követő két bajnokin is ugyanolyan magas színvonalon teljesíteni.

Pedig infrastrukturálisan a Honvéd nagyon jól áll: a Magyar Futball Akadémia modern edzőközpontja és a nyáron átadott Bozsik Aréna is világszínvonalú létesítmény, a keret értékét tekintve a Honvéd nem hátulról, hanem elölről negyedik az OTP Bank Ligában. Ennek megfelelően a kiharcolt bennmaradást követően is inkább megkönnyebbülést, mintsem felszabadult örömöt lehetett látni a piros-feketéken.

A Mendelényi által szorgalmazott szakmai változások meglehetősen időszerűek…

A Mendelényi Dániellel készült interjú teljes egészében megtekinthető jövő szerdán az M4 Sporton, az Aranyoroszlánok című műsorban.

Borítókép: honvedfc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

RangAdó díjátadó: tarolt a Paks a szezon legjobbjai között
Hét kategóriából négyet is bezsebelt a Paksi FC a Magyar Labdarúgó Szövetség RangAdó díjátadóján: a gólkirály Ádám Martint választották az OTP Bank Liga legjobb játékosának a 2021/22-es szezonban, míg Bognár György lett a legjobb vezetőedző. Az év felfedezettjének járós elismerést a DVSC 20 éves válogatott középpályása, Baráth Péter vehette át az M4 Sport stúdiójában, míg a szurkolók a ferencvárosi Ryan Mmaee Fehérvár ellen szerzett találatát tartották a legszebbnek.
Magyar futball