Musorujsag
Élő Eredmények

A Honvéd napokon belül beteljesítette jóslatainkat, Ádám Martint csak a Gyirmót előzte meg

A Honvéd napokon belül beteljesítette jóslatainkat, Ádám Martint csak a Gyirmót előzte meg

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid, Szepes Viktor
A tavasz folyamán két cikkben, összesen tizenhét jóslattal igyekeztünk megtippelni, milyen végeredményt, érdekességeket hozhat az OTP Bank Liga 2021/2022-es idénye. A szezon végeztével így nemcsak a futballisták, de saját teljesítményünket is vizsgáljuk – mennyire találkoztak a valósággal az évad közben megálmodott próféciáink.

A tavaszi szezon kezdete előtt egy tíz elemből álló csokorral próbáltuk megtippelni, mi várhat ránk az elkövetkező hónapokban. A vakmerőbb jóslatok ugyan elcsúsztak, de félpontokkal, tokkal-vonóval egy nagyjából hetvenszázalékos eredményt megítélhetünk a próféciáknak.

JÓSLAT 1: ÁDÁM MARTIN NÉGYÉVTIZEDES REKORDOT ÁLLÍT

Alapvetően a jóslat a Tököli Attila-féle 28 gól túlszárnyalásáról szólt, a jóslatnál megtippeltünk egy 29-es gólszámot, végül még ezt is megfejelte a szezon szupersztárja. Nemcsak négyévtizedes rekordot állított fel, de még Nyilasi Tibort is megelőzte a 31 találatával. A tavaszi szezonban fennállt a veszélye, hogy a védők kettőzött figyelme miatt már kevésbé lesz eredményes, de gyakorlatilag senki nem tudta őt tartani.

JÓSLAT 2: ÁDÁM A GYIRMÓTNÁL ÉS A MEZŐKÖVESDNÉL IS TÖBB GÓLT SZEREZ TAVASSZAL

Merész, merész, még az utolsó forduló előtt sem lehetett megmondani a s, ugyanis azt pontosan holtversenyről kezdte el a három rivális. A Mezőkövesd kettőt lőtt az Újpestnek, a Gyirmót egyet a Fradinak, Ádám azonban nem tudott betalálni Fehérváron, így ha hajszállal is, de ez a jóslat elbukott. Fél vigaszpontot azért megadunk neki, ha az explicit játékpercek arányát nézzük, Ádám gyakrabban volt eredményes, mint a sárga-kék csapatok.

JÓSLAT 3: A HONVÉD VISSZAÁLL A HÁROMVÉDŐS RENDSZERRE

Ezért a jövendölésért nem kellett sokáig izgulni: az első tavaszi fordulóban, a Gyirmót elleni mérkőzésre is három belső védős szisztémában küldte csatába Horváth Ferenc a kispestieket. Más kérdés, hogy ez nem vált be, a vezetőedző ugyanis többet semmilyen összeállítást nem dolgozhatott ki a Honvédnál. Vignjevics többször is variálta a piros-feketék kezdőcsapatát, de rá is inkább a négy védő volt jellemző.

JÓSLAT 4: BEVÁLIK CSERCSESZOV A FRADINÁL

Nem kell ezt sokáig ragozni: bevált.

JÓSLAT 5: LECSAP AZ EDZŐPÖRÖLY

Az NB I szédítő edzőkeringőjében nem volt igazán hősies bevállalni, hogy a tavasz folyamán lesz távozó vezetőedző. Az viszont említésre méltó, hogy a jóslatban a legveszélyeztetettebbnek Horváth Ferenc, Szabics Imre és Waltner Róbert hármasát jelöltük, pont ilyen sorrendben álltak fel végül adott klubjuk kispadjáról. Az edzőpörölynek pedig április végén még Márton Gábor is áldozata lett.

Horváth Ferencet két nappal a tavaszi szezon kezdete után állították fel a Honvédnál (fotó: honvedfc.hu).

JÓSLAT 6: A PAKS ÁTLÉPI A 150-ES ÁLOMHATÁRT

A 2021/2022-es szezont úgy fejezte be a Paks, hogy összesen 143 gól esett a csapat bajnokijain, és az első 17 forduló után is jól haladtunk a másfélszáz felé, hiszen 78-nál járt Bognár György csapata. A szezon második felében azonban beállt a krach, hol az atomvárosiak nem találták a fogást ellenfelükön, hol a védekezés állt össze tökéletesen. Azért így is eljutottak 138-ig, ami messze a legtöbb a mezőnyben.

JÓSLAT 7: A KISVÁRDA LECSÚSZIK A DOBOGÓRÓL, DE MAGYAR KUPA-GYŐZTES LESZ

Hát, férfiasan be kell vallani: ez a „jó lövés, bedobás” klasszikus példája. Való igaz, a jóslat egyszerű megérzés alapján rendkívül vakmerő volt, de ennél messzebb azért kevésbé járhattunk volna az igazságtól: a Kisvárda második lett a bajnokságban, és rögtön februárban, a nyolcaddöntőben búcsúzott a MOL Magyar Kupától. Kíváncsiak vagyunk, Révész Attiláéknak melyik forgatókönyv jön be inkább, de a lényeg: most semmiképp sem boldogtalanok.

JÓSLAT 8: GÓLSZERZÉS KÖZÉPKEZDÉSBŐL

Mennyire izgalmas volt, amikor a Puskás Akadémia–Honvéd meccsen, az utolsó fordulóban az öreg bácsi megindult a labdával! Sajnos végül csak kicselezett néhány játékost és egy szép ívvel vissza is kanyarodott a kezdőponthoz. A jóslatunkban azt tippeltük: tavasszal lesz egy őrült szurkoló, aki az ünnepélyes kezdőrúgás lehetőségét kihasználva egészen a kapuig gyalogol, de az jutalmazottak mind-mind fegyelmezettnek bizonyultak – így is van ez rendjén.

JÓSLAT 9: PIROS LAPOT VON VISSZA A VAR

Az első félévben 13 alkalommal szigorította a videobíró-rendszer a játékvezető ítéletét piros lappá, ennek ellenkezőjét viszont egyszer sem tapasztaltuk. Egészen március 20-ig, amikor is a Paks–Debrecen meccsen a kiugró Bényei Ágostont Szélpál Norbert ütközte le. Andó-Szabó Sándor a paksi védőnek piros lapot mutatott fel, ám a kocsiból rászóltak, hogy véleményük szerint túl szigorú az ítélet, többszöri visszanézés után pedig a játékvezető egyet is értett velük. Nemcsak Szélpál piros lapját, de még a szabálytalanságát is annullálta, így hosszú szünet után labdaejtéssel folytatódott a meccs.

JÓSLAT 10: A MEGFOGHATATLAN JÓSLAT

Kissé elvont módon azt tippeltük, hogy a tavaszi szezonban látunk valami olyat, amit futballpályán még sohasem. Nos, az OTP Bank Liga egyedi világának köszönhetően ez szinte minden mérkőzésen eljött, nem tagadjuk, ennél látványosabb mutatványra is számítottunk.

 

Hét fordulóval a vége előtt ismét varázsgömbbe pillantottunk, megvizsgáltuk, mi várhat ránk a bajnoki hajrában. A hét jóslatból öt és fél célba is talált, külön kiemelendő, hogy ekkor szinte semmi nem utalt a Fehérvár európai kupaszereplésére, mégis odaértek Nikolicsék.

 

JÓSLAT 1: MEGINT BAJNOK LESZ A FERENCVÁROS

Hét fordulóval a bajnokság zárása előtt az első jóslatunkkal nem kockáztattunk nagyot, így nem meglepő módon nem is tévedtünk. A Ferencváros már április végén, az Újpest elleni győzelmével bebiztosította sorozatban a negyedik bajnoki címét, majd májusban a Magyar Kupát is megnyerte a Paks ellen, így Dibusz Déneséknek összejött a duplázás.

JÓSLAT 2: A KISVÁRDA KIHARCOLJA AZ EURÓPAI KUPASZEREPLÉST

Nem sokkal a vége előtt négyes nyeretlenségi sorozata is volt a Kisvárdának, amely azonban az utolsó öt meccséből négyet megnyert, így nemcsak megcsípte a dobogót, hanem a Puskás Akadémiát megelőzve ezüstérmesként zárt, így története során először kiharcolta a nemzetközi kupában való részvételt.

JÓSLAT 3: MEGTÁLTOSODIK A MOL FEHÉRVÁR, ÉS ELCSÍPI A KUPAINDULÁST

Az előző kettőnél jóval kockázatosabb volt a harmadik jóslatunk, hiszen ennek megvalósulása nem csak a MOL Fehérvártól függött. Nikolics Nemanjáék mindenesetre megtették a maguk részét, az utolsó hét fordulóban veretlenek maradtak, így befutottak a negyedik helyre. Ez önmagában még nem ért volna európai kupaszereplést, ám ezt kikaparta nekik a Ferencváros, amely legyőzte a Paksot a kupadöntőben, így az NB I 4. helyezettjére szállt kupaindulás lehetősége.

Nikolics parádéja is kellett a Fehérvár feltámadásához (Fotó: MOL Fehérvár)

JÓSLAT 4: AZ UTOLSÓ FORDULÓIG NYITOTT LESZ A HARC A KIESÉS ELKERÜLÉSÉÉRT

Miután az MTK a 29. fordulóban hazai pályán 4–0-ra kikapott a közvetlen rivális Mezőkövesdtől, nagyon úgy tűnt, ebből a jóslatból nem lesz valóság… Aztán az MTK kispadján Márton Gábort Horváth Dávid váltotta, a kék-fehérek pedig megtáltosodtak, így még az utolsó fordulóban is volt esélyük, hogy megragadjanak az élvonalban. Ez végül nem valósult meg, mivel a Honvéd az utolsó fordulóban nyert a Pancho Arénában, a kiesés elkerüléséért vívott csata azonban az utolsó fordulóig nyílt volt.

JÓSLAT 5: ÁDÁM MARTIN REKORDOT DÖNT

Egy újabb pipa. Eredeti cikkünkben azt írtuk, Ádám Martin könnyedén túlszárnyalhatja Détári Lajos (Budapesti Honvéd SE, 1985–1986) 27, vagy éppen Tököli Attila (Dunaferr SE, 2001–2002) 28 gólos idényét. A paksi csatár nem is állt le a góltermeléssel, így a mi jóslatunkat is túlteljesítette: 31 góljával az utóbbi 43 év legeredményesebb NB I-es csatára lett.

JÓSLAT 6: FOLYTATÓDIK A SÁRGA ÉS PIROS LAP ESŐ

A hatodik jóslatunkhoz maximum egy fél pontot írhatunk be magunkhoz, ugyanis a sárga lapok száma végül nem lett kiemelkedően magas, az utolsó hét fordulóban jóval kevesebbszer figyelmeztették a bírók a játékosokat. A fél pont a piros lapokért járhat, hiszen végül 53 kiállítás volt a szezonban, ez pedig magasan kiemelkedik az elmúlt idények piros lap terméseiből.

JÓSLAT 7: NEM LESZ TÖBB EDZŐVÁLTÁS

A hetedik jóslatunk viszont nem jött be: annak ellenére, hogy a 2021–2022-es szezonban számos edzőváltás volt, még a hajrára is maradt egy. A kiesés elől menekülő MTK-nál Márton Gábor helyére Horváth Dávid ugrott be az utolsó négy fordulóra, vele pedig kis híján megmenekült a fővárosi együttes…

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek