Musorujsag
Élő Eredmények

Ádám négyévtizedes rekordja, működő diktatúra – tíz jóslat az OTP Bank Liga tavaszi szezonjára

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Az OTP Bank Liga egy megfoghatatlan tünemény, amelyben csak a változás állandó, és a meglepetés legkevésbé sem meglepő. Itt a sereghajtó legyőzi a bajnokesélyest, a kapust bezárhatják az öltözőbe, az edzőket pedig már szinte rutinból cserélgetik. A tavaszi szezon kezdetével azonban megpróbálunk rendet rakni az NB I romantikus káoszában, és tíz jóslattal állunk az elkövetkező hónapok elé.

Szerencsére nem volt hosszú az OTP Bank Liga-mentes téli szünet, sőt, a magyar csapatok a januári melankolikus időszakban sem hagyták pihenni a magyar futball szerelmeseit folyamatos igazolásokkal, felkészülési meccsekkel, megtartott vagy épp lemondott edzőtáborokkal.

A sütő tehát előmelegítve, az már csak a csapatokon múlik, hogy milyen desszerttel kedveskednek a szurkolóknak és a szakmának – a Puskás–Fradinál reméljük, finomabbal. S bár a magyar foci sajátossága, hogy a szereplői meglehetősen ritkán nyúlnak a bevált recepthez, minden mérkőzésen tudnak új ízt vinni az NB I tortájába, mi most megpróbáljuk megtippelni: tavasszal melyik összetevők lesznek a legnagyobb slágerek? Cukrászprófétaként tíz komoly (?) jóslattal állunk a tavaszi kezdés elé.

 1. Ádám Martin negyvenéves csúcsot állít

„Janó távozásával Ádám Martin lesz az, aki eljut húsz gólig a szezonban!” – kőkeményen rárakta a terhet támadójára Bognár György a Paks öltözőjében. Ádám azonban elbírta, három gólnál járt a mester kijelentésénél, még tizenkettőt pakolt hozzá ezt követően. Ráadásul az ősz második felében már a védők is kiemelt figyelmet szenteltek neki, az atomvárosi gólzsákot különösebben ez sem zavarta, ugyanolyan ütemben termelt. S szerintünk folytatja ezt tavasszal is – olyannyira, hogy megdönti Tököli Attila 2001-ben elért 28 gólos csúcsát, 29-ig jut majd, s az elmúlt negyven év legtermékenyebb NB I-es labdarúgója lesz.

2. Sárga-kék gólínség

Félig-meddig Ádám Martinhoz köthető második jóslatunk is, de a főszereplő elsősorban a két sárga-kék csapat, a Mezőkövesd és a Gyirmót. Előbbi 19, utóbbi 17 gólt szerzett a szezon első felében, az egyes átlag környékéről pedig aligha mozdulnak el tavasszal. Supka Attila aktuális együttesére egyébként sem jellemző, hogy esztelenül szórná a találatokat, elsősorban szervezettségének köszönheti minden csapata az eredményességet. Ez pedig most is megmarad, a Kövesdnek nem lesznek kiesési gondjai, s bár a Gyirmót produkált szép dolgokat az ősszel (hármat-hármat lőtt idegenben az Újpestnek és az MTK-nak is), a másik sárga-kék csapat búcsúzik az élvonaltól. Véleményünk szerint pedig mindkét együttes kevesebb lőtt góllal zárja majd az idény második felét, mint a fent említett gólpápa, Ádám Martin.

3. A Honvéd visszaáll a bajnoki szisztémájára

A 2016/2017-es idényben robbant be a háromvédős felállás, amely jóval nagyobb mozgásteret, rugalmasságot biztosít egy adott csapatnak, mint klasszikus elődje. Az NB I-et alaposan meg is lepte a nemzetközi futballban egyre divatosabb húzás, négy évvel ezelőtt a Honvéddal Marco Rossi, a Vasassal pedig Michael Oenning alkalmazta ezt a játékrendszert, előbbi bajnok, utóbbi bronzérmes lett. A Honvéd Djordje Kamber vezényletével nagyrészt azóta is megtartotta magának a szisztémát, sőt, már-már védjegyévé vált. Emlékezhetünk, először Bódog Tamás erőltette volna vissza négyvédőre a piros-feketéket, de hamar belebukott, Horváth Ferenc viszont szépen fokozatosan csinálta, s csak félév tapogatózás után váltott. Ennek ellenére nem mondható, hogy a rendszer tökéletesen működött a kispestieknél, Tamás Krisztián és a frissen igazolt Marko Petkovics révén pedig a két szélét is betölthetik, így véleményünk szerint a tavasz folyamán visszaáll a Honvéd a három belső védős játékrendszerre. Jó kérdés, hogy Horváth Ferenccel-e…

4. Beválik a demokratikus diktatúra

Peter Stöger villámlátogatása egyértelművé tette, hogy a keleti vasszigor a Ferencváros nyertes receptje, éppen ezért Ukrajnán túlnyúlva a világ legnagyobb országából csábították a IX. kerületbe Sztanyiszlav Csercseszovot. Az orosz szakember az első edzésén, sajtótájékoztatóján már hangsúlyozta, hogy nem éppen az a szabadszellemű, idétlen figura, valószínűleg nem a humoros nyilatkozataival tűnik majd ki az NB I edzőgarnitúrájából. A Puskás elleni vereség ellenére tartjuk véleményünket, miszerint a váltással és Csercseszov személyiségével – nem mellesleg szakértelmével – a Fradi nagyot nyer, s nemcsak behúzza a bajnokságot, de minden mérkőzést követően még ki is hangsúlyozzák a játékosok, mennyire kellett a klímaváltozás nekik. Reméljük, a nyári selejtezőkre is kitart!

5. Lecsap az edzőpöröly

Ehhez aztán nem kell hivatásos jósnak lenni, gyakorlatilag borítékolható, hogy tavasszal is lesz edzőváltás az NB I-ben. Kétségtelen, az év második fele ilyen téren kevésbé szokott aktív lenni, de a célegyenesre fordulva biztosan lesz olyan csapat, amelyik a váltás mellett dönt majd. Konkrét személyt nem neveznénk meg, de van egy olyan érzésünk, hogy a Horváth Ferenc, Szabics Imre, Waltner Róbert triumvirátusból kerül ki az első menesztett edző (nem ideszámítva a frissen igazoltakat, ők vannak talán a legkevésbé biztonságban) – bár természetesen nem kívánjuk nekik. Emellett azt is biztosra vesszük, hogy a Puskás Akadémia, eredményeitől függetlenül, Hornyák Zsolttal fejezi be a bajnokságot.

6. A Paks átlépi a 150-es álomhatárt

Ádám Martin gólfutár mivolta természetesen Bognár György és a Paks filozófiájának köszönhető. A vezetőedző nemet mondott a nulla–nullákra, a küzdelmes, de helyzet nélküli meccsekre, s szinte napóleoni vakmerőséggel küldi fel csapatát a bajnokikra, ami elöl és hátul is kinyitotta a gólcsapot. Az (ön)gyilkos taktika az előző szezonban 140 találatot eredményezett a Paks-meccseken, de idén még erősebb gólfrontra számítunk, legalább 150-re, amely a legtöbb lehetne a 12 csapatos NB I bevezetése óta (tavalyi rekordjukat írhatnák felül). Ha olyan ütemben termelnek, mint ősszel, akkor éppcsak elérik a bűvös másfélszázast, hiszen eddig 17 forduló alatt 78 gólt hoztak a paksi bajnokik.

7. Odalesz a dobogó, de így is ünnepel Kisvárda

Nem kérdés, hogy az NB I idei meglepetéscsapata a Kisvárda, amely a második helyen telel. A szabolcsi csodasztori tovább íródott Erős Gáborral, akinek helyét azóta – stílszerűen – megerősítették a kispadon, a pro-licencet hozzá Révész Attila sportigazgató biztosítja. Kristálygömbünk szerint a kisvárdai álomszezon nem vész el, de átalakul – az előzetes esélyeknek megfelelően a Puskás Akadémia és pont az utolsó fordulóban MOL Fehérvár is megelőzi Dombóékat, akik a Magyar Kupa-döntőben visszavágnak a Vidinek, így a dobogó alatt, de mégis trófeával zárják a szezont.

8. Gólszerzés középkezdésből

Rendkívül szeretetreméltó kezdeményezés a magyar kluboknál az ünnepélyes kezdőrúgás intézménye, amely méltán örvend komoly népszerűségnek a szurkolók körében. Igazi élményt viszont csak éppen az ünnepeltnek és hozzátartozóinak ad, vizuálisan kevésbé izgalmas, hogy egy civil odagurítja a labdát a kezdőkörben várakozó támadónak, majd mosolyogva lekocog. Néhányan azonban kihasználták már az egy perc hírnév adta lehetőséget, s valami extrát csempésztek az egyszerű gurításba.

Véleményünk szerint tavasszal is lesz egy szurkoló az OTP Bank Ligában, aki az ünnepélyes kezdőrúgás helyett végigszólózik a pályán, majd hatalmas ovációval övezve a kapuba spiccel, s úgy ünnepelteti magát a stadionnal, mintha legalábbis a világbajnoki döntő utolsó percében talált volna be. Alapvetően persze nem sportszerű az ajándékba kapott kezdőrúgást saját exhibicionizmusunk szolgálatába állítani, így senkit sem biztatunk rá, hogy teljesítse be jóslatunkat, de a társadalomban lakozó kakadujellem egy ízben akaratlanul is NB I-es meccs felvezetésekor fog lecsapódni.

9. Piros lapot von vissza a VAR

A videobíró-rendszer bevezetésével szigorúbb lett az OTP Bank Liga, több tizenegyes és piros lap tördeli a játékot. A kocsiban ülő triász az első 17 fordulóban összesen 13 alkalommal is szigorított a játékvezető ítéletén, s utólag állíttatta ki a pályán poroszkáló kollégával a szabálytalankodó játékost – ennek ellenkezőjét viszont még nem láttuk, azaz piros lapot nem enyhített a VAR. De egyszerűen nem lehet, hogy ennyi szigorítás után ez ne történjen meg. A játékvezetők valószínűleg a videobíró bevezetésével kétszer is meggondolják, melyik laphoz nyúlnak, s jóval egyszerűbb döntés a kollégákra bízni a rossz zsaru szerepét, de a tavasz folyamán lesz olyan játékos, aki megkapja a piros lapot – aztán mégsem.

10. A megfoghatatlan jóslat

Kissé elvontabb, kevésbé egzakt jóslattal zárnánk az összeállításunkat: az OTP Bank Liga tavaszi szezonjában látunk majd olyat, amelyet még korábban futballpályán soha. Ne feledjük, az NB I az egyik legnagyobb meglepetéshuszár, az elmúlt években a bedobott wc-deszkától kezdve fennragadt jegygyűrűig temérdek vicces jelenet színesítette. Hogy a mostani egy cirkuszi mutatvány, soha nem látott szépségű találat vagy egy játékvezetői baki lesz-e, az egyelőre homályosan látszik – de nem is lenne az NB I a mi NB I-ünk, ha előre meg lehetne mondani.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csányi Sándor: Jöhet a vénaszkenner a válogatott meccseken, két-három év múlva pedig a 16 csapatos NB I
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint eldőlt, hogy nem vezetik be a világbajnokságok kétévenkénti megrendezését, arra ugyanakkor lát esélyt, hogy a jövőben a Nemzetek Ligájában dél-amerikai válogatottak is elinduljanak. Az M4 Sportnak nyilatkozó Csányi Sándor arról is beszélt, hogy két-három év múlva 16 csapatosra bűvülhet az NB I., a válogatott mérkőzéseken pedig valószínűleg bevezetik a vénaszkennert a beléptetéskor.
Magyar futball