Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Fradi negatív és a Vasas pozitív pontrekordja, kettőnél több vezetőedző jutott minden csapatra

A Fradi negatív és a Vasas pozitív pontrekordja, kettőnél több vezetőedző jutott minden csapatra

m4sport.hu | Szepes Viktor
Az OTP Bank Liga 2021/2022-es idényének végeztével több napon keresztül szubjektíven – álomcsapatok, díjkiosztó – ítéltük meg, hogy kik voltak a szezon legjobbjai. A mögöttünk hagyott év legfőbb krónikájához, tanulságaihoz viszont ezúttal a legegzaktabb eszközökhöz, a számokhoz nyúltunk, s szigorúan ezekhez rendelve vizsgáltuk az NB I-es és NB II-es bajnokság rekordjait, tendenciáit.

71 – A Ferencváros nem lett még ilyen kevés ponttal bajnok a 12 csapatos NB I-ben. 2021-ben 78, 2016-és 2020-ban 76, 2019-ben 74 pontot gyűjtött. Ráadásul most „csak” 12 ponttal előzte meg a második helyezettet, ez – bármennyire is hihetetlennek tűnik – a legkisebb különbség az öt diadal közül. Az FTC hazai egyeduralmát azért így sem éreztük veszélyben, ezt a kupagyőzelem csak nyomatékosította.

59 – A Kisvárda 2018-ban jutott fel az NB I-be, azóta minden egyes szezonban több pontot szerez (38, 42, 46, 59) és jobb helyezést ér el (9., 8., 5., 2.), mint az azt megelőzőben. Mivel a szabolcsiak másodikként értek célba 2022-ben, ez a sorozat csak a bajnoki címmel folytatódhat.

13 – A MOL Fehérvár 48 ponttal zárta a szezont, ilyen keveset utoljára 13 évvel ezelőtt, a 2008/2009-es évadban ért el. Ráadásul 2010 óta minden egyes lefújáskor akasztottak érmet a fehérvári futballisták nyakába, ez most a negyedik hellyel megszakadt.

6 – Összességében igen ritka, hogy egy csapat a háromkörös lebonyolításban mind a kilenc pontot elhódítsa egy riválistól. A 12 csapatos NB I 78 párharcából mindössze hat alkalommal fordult ez elő, nem meglepő módon a Ferencváros viszi a prímet, amely a Fehérvár, a Mezőkövesd, a Honvéd és az Újpest elleni találkozókat is három győzelemmel abszolválta – utóbbi kettőnél ráadásul komolyan rezgett a léc, hiszen tavasszal mindkét találkozón a 90. perc után történtek olyan események, amelyek ezt befolyásolhatták. Annál meglepőbb, hogy az FTC-n kívül csak egyetlen csapat van, amely büszkélkedhet hibátlan párharccal: a hatodik helyezett Paks az MTK és a ZTE ellen is söpört.

A Fradi négy csapatot is simázott, örökrangadót viszont nem tudott nyerni a szezonban (fotó: MTI/Illyés Tibor).

138 – Bár a tavalyi 143-as rekordot nem sikerült megdönteni, így is brutálisat ment a Bognár György-féle paksi gólgépezet, mindkét irányba, amelynek köszönhetően 138 találat esett a csapat 33 bajnokiján (4,18-as gólátlag). Ezt még csak megközelíteni sem tudják az ellenfelek, az elmúlt tíz évben egyetlen alakulat sem jutott 110 fölé e tekintetben – mi tagadás, hiányzik majd ez a paksi, bognári mentalitás jövőre az élvonalból!

31 – A Pakson belül is Ádám Martin káprázatos góltermését nem lehet elégszer dicsőíteni. Legutóbb az 1979/1980-as évadban Fekete László jutott 31-ig az élvonalban, akkor az neki európai Ezüstcipőt jelentett.

3 – A hét éve bevezetett 12 csapatos NB I során az MTK az első csapat, amelynek sikerült háromszor is kiesnie, mentségére legyen mondva, mindig azonnal vissza is jutott. Kétszer is csupán egy csapat – a Gyirmót – búcsúzott, akárcsak 2017-ben, idén is csomagban hullottak a másodosztályba. A kiesőspecialista párosnak nem jó ómen egyébként a Kazincbarcika jó szereplése és osztályváltása, hiszen most és öt évvel ezelőtt is a KBSC harmadosztályú bajnoki címe után jött a hidegzuhany.

7 – Ez volt a hetedik idénye az OTP Bank Liga jelenlegi lebonyolításának, és a feljutók mítosza tovább folytatódott: ezúttal is csak az egyik – nevesül a Debrecen – alakulat őrizte meg élvonalbeli tagságát a tavalyi NB II feljutói közül. 2015 óta minden alkalommal a Merkantil Bank Liga első két helyezettje közül az egyik stabilan megveti a lábát az élvonalban, a másik pedig azonnal visszahullik. Hétből hat alkalommal ráadásul a másodosztály bajnoka maradt benn, s az ezüstérmes esett ki, ez alól csak az MTK 2019-es visszapottyanása a kivétel. A Kisvárda az egyetlen olyan együttes, amely másodikként feljutva befészkelte magát az első osztály mezőnyébe, sőt azóta már ott is a második. Emberes feladat lesz Kecskeméten hosszútávú NB I-es projektet építeni!

Bennmaradhat jövőre a KTE? A tendencia nem ezt mutatja (fotó: kecskemetite.hu).

28 – A 12 csapatot összesen 28 vezetőedző dirigálta a szezonban, ez messze a legtöbb az előző évek tendenciáihoz képest. Való igaz, olykor koronavírus-fertőzés okán is szükség volt beugróra, illetve több klubnál is megesett, hogy két vezetőedző között átmeneti megoldásokat alkalmaztak,de a tény, hogy átlagosan 2,2 vezetőedző ült egy csapat kispadján az évadban, kissé hátborzongató. A rekorder e tekintetben az MTK lett, amelyet öt különböző szakember – Giovanni Costantino, Teoduru Vaszilisz, Pintér Ádám, Márton Gábor, Horváth Dávid – dirigált az NB I-es meccseken.

53 – A VAR bevezetésével szigorúbb és szemfülesebb lett a játékvezetői tevékenység, a kocsiból több oda nem illő megmozdulást kiszúrnak az illetékesek, amelynek köszönhetően az elmúlt hét év legpirosabb termését tapasztaltuk – 53-szor küldtek el zuhanyozni NB I-es játékost  idő előtt a szezon folyamán.

85 – A Vasas megdöntötte az egycsoportos NB II pontrekordját. Korábban a ZTE és az MTK tartotta ezt 82 ponttal, Kuttor Attiláék ezt már az utolsó előtti fordulóban megugrották, majd a Soroksár elleni 3–3-as döntetlennel alakították 85-re a summát.

2 – A Kecskemét végzett a másodosztály második helyén, így története során másodszor jutott az élvonalba. Ráadásul a második olyan NB II-es csapat lett, amely a liga összevonása óta csak ugródeszkaként használja a második vonalat, a Kaposvár után a KTE is egymás utáni két évben ünnepelhetett feljutást. Szabó István együttese viszont úttörő, a 2015-ben hátrasorolt csapatok közül az első, amely visszatért a legjobbak közé.

Borítókép: MTI/vasasfc

További tartalmak

Kapcsolódó hírek