Musorujsag
Élő Eredmények
×

Eb-pótselejtezős védőháló a válogatott jutalma az NL-elitbe kerülésért

Eb-pótselejtezős védőháló a válogatott jutalma az NL-elitbe kerülésért

m4sport.hu
A magyar válogatott rövidesen megkezdi bombaerős csoportjának küzdelmeit a Nemzetek Ligája A divíziójában, a bravúros feljutás azonban máris kedvező helyzetbe hozta a mieinket, mert jó esélyt biztosít az Európa-bajnokság pótselejtezőire.

A Nemzetek Ligája rövid történetében először száll harcba a végső győzelemért a magyar válogatott. Ehhez az elitosztály C jelű négyesében az az Európa-bajnok olasz, az Eb-ezüstérmes angol, valamint a német együttest kell megelőznie, és már ott is találja magát a további három csoportgyőztes társaságában a trófea sorsáról döntő, 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán.

Természetesen ennek kevés a realitása, már az is minden várakozást felülmúlna, ha ilyen erős ellenfelek közt megőrizné tagságát az A divízióban. Viszont alakuljon bárhogy is Marco Rossi együttesének következő hat mérkőzése, az Európa-bajnokság kvalifikációs rendszerét látva előnyt ígér, amennyiben egyenes ágon nem jönne össze a kijutás.

Az MTI remek összefoglalása választ ad rá, miért jók a kilátások az Eb-pótselejtezős részvételre:

„A pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotná, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát a selejtezősorozatból, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Ez azt jelenti, hogy az élvonalnak négy pótselejtezős helye van, márpedig legutóbb az A divízióból kizárólag Izland nem jutott ki egyenes ágon a kontinensviadalra, így akkor csoportutolsóként is pótselejtezőt játszhattak, amin éppen a magyar válogatott ütötte el az Eb-részvételtől. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van.”

A Eb-selejtezők sorsolására a Nemzetek Ligája csoportkörének befejezése után, 2022. október 9-én kerül sor. A tíz csoportból a csoportgyőztesek és a második helyezettek jutnak ki a németországi kontinenstornára, a selejtezőket 2023 márciusától novemberig játsszák.

A lényeg dióhéjban, ha a magyar csapat nem végez a leendő Eb-selejtezős csoportja első két pozíciójában, akkor is csak az esetben maradhat le a pótselejtezőről, ha Nemzetek Ligája A divíziós válogatottjai, vagyis a kontinens legerősebbjei – Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria, Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország, Olaszország, Németország, Anglia, Belgium, Hollandia, Lengyelország és Wales – közül legalább öt elhasal a kijutásért folyó küzdelemben.

Magyarország útja a legutóbbi Eb-re is az NL-révén, a pótselejtezőn át vezetett, igaz akkor még a C divízióból, némi szerencsével került oda, hogy Bulgáriában, majd az említett Izland elleni meccsen éljen a lehetőséggel.

A magyar válogatott programja a Nemzetek Ligájában A divíziójában:
C csoport:
június 04. 18:00 Magyarország-Anglia
június 07. 20:45 Olaszország-Magyarország
június 11. 20:45 Magyarország-Németország
június 14. 20:45 Anglia-Magyarország
szeptember 23. 20:45 Németország-Magyarország
szeptember 26. 20:45 Magyarország-Olaszország

Borítókép: Belfast, 2022. március 28. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak