Musorujsag
Élő Eredmények

Nemzetek Ligája: most nem kényszerből kell számolgatni, valóban érdemes

Nemzetek Ligája: most nem kényszerből kell számolgatni, valóban érdemes

m4sport.hu
Négy forduló, két győzelem, egy döntetlen, egy vereség, hét pont, első hely. Így áll a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A divíziójának halálcsoportjában. Előre és visszatekintettünk, és persze számolgattunk is egy kicsit, de ezúttal nem azért, mert muszáj, hanem mert valóban érdemes. Mennyit érhet és mire lehet hatással a kiugró NL-szereplés a válogatott közeli jövőjét tekintve?

Hol tartunk most?

A magyarok rögtön a nyitányon borították a papírformát, amikor 60 éve várt győzelmet (1–0) arattak Anglia felett a Puskás Arénában.

Napokkal később Cesenában, az Európa-bajnok olaszok vendégeként „csak” szépítésre és szoros vereségre (2–1) futotta az erejükből, ám a következő, Németország elleni hazai meccset követően ismét megemelhettük a kalapunkat a játékot és az 1–1-es döntetlent látva egyaránt.

Kedden pedig, a wolverhamptoni hősköltemény (0–4) után meg is ehettük azt.

Ugyanis ki gondolta volna a decemberi sorsoláskor, hogy négy forduló után így fest majd a tabella:

A parádés júniusi teljesítmény tehát hét pontot hozott a konyhára, de a mindenkit meglepő csoportelsőséghez kapóra jött az is, hogy a „nagyok” nem bírtak egymással (az angol-olaszon és a német-angolon is döntetlen született), illetve hogy Németország kedden kitömte az Eb-győztest.

Mi van hátra?

A küzdelmek ősszel folytatódnak, pedig a csapatok formáit látva nem bánnánk, ha most zavarnák le a maradék két fordulót is.

A magyar válogatott szeptember 23-án Németországban vendégeskedik, három nappal később pedig az olaszok elleni, hazai meccsel zárja a Nemzetek Ligája kiírását. (A másik meccsen az 5. fordulóban olasz-angol, a 6.-ban angol-német összecsapást rendeznek.)

Szeptemberi program:
Szeptember 23.:

Németország–Magyarország
Olaszország–Anglia
Szeptember 26.:
Magyarország–Olaszország
Anglia–Németország

Bár Marco Rossiék már most jócskán túlteljesítették a várakozásokat, és mint korábban írtuk, pusztán az A divízióba való feljutás jutalma is a valószínűsíthető Eb-pótselejtezős védőháló volt, azaz már a legmagasabb divízióba jutással szinte biztossá vált, hogy a 2024-es Eb selejtezőjében elért eredménytől függetlenül (és amennyiben szükséges) a magyar válogatott számára adott lesz az Eb-pótselejtezős szereplés lehetősége.

A 2024-es Eb-selejtezőből közvetlenül 20 válogatott juthat ki a tornára, a házigazda németek helye biztosított, a pótselejtezőből további három válogatott teszi majd teljessé a 24 fős mezőnyt. A pótselejtezőben azonban a mostani Nemzetek Ligájában elért eredmények (és annak végső rangsora) adhatnak szereplési jogot: az a 12 válogatott indulhat, amely az egyenes ágon kijutott válogatottakat nem számolva a legjobb helyezést érte el az NL-ben.

Komoly jutalom járhat, ha borítjuk a papírformát

Előzetesen már az fantasztikus bravúrnak számított volna, ha a magyar csapat megőrzi A divíziós tagságát, jelen állás szerint azonban ennél nagyobbat is álmodhat. Most ugyanis öt pont választja el a sereghajtó (és eddig nyeretlen) Angliától, márpedig a háromoroszlános válogatott júniusi formáját elnézve kevéssé valószínű, hogy az olaszokat és a németek is legyőzi (igaz, három hónap alatt nagyot fordulhat a világ).

Ha mégis így lesz, és a többi eredmény is úgy alakul (azaz a németektől és az olaszoktól kikapunk), akkor is annyi történik, hogy érvényesül a papírforma és büszkén megyünk vissza a B divízióba, de mint fentebb is utaltunk rá, ebben az esetben is joggal bízhatunk abban, hogy élhetünk a pótselejtezős eséllyel.

Amennyiben nem a fenti, legrosszabb forgatókönyv valósul meg, komoly jutalom járhat érte, hiszen az NL-eredmények alapján osztják kalapba a csapatokat a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozata előtt. A kiírás szerint az A divízió csoportelsői és -másodikjai, valamint a két legjobb harmadik helyezett (a csehek, a lengyelek és az osztrákok egyaránt négy ponttal állnak) kiemeltként, tehát az első kalapból várhatja a sorsolást, ami természetesen igencsak megkönnyíti a dolgukat az Eb-selejtezőn.

Ha netán maradunk a csoport élén, akkor a garantált pótselejtezős hely mellé elnyerjük a jogot, hogy részt vegyünk az NL-trófea sorsáról döntő, 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán (amelyre négy ország jelezte rendezési szándékát).

Hogy is van ez?

Mint fentebb írtuk, három (pótselejtezős) Eb-hely talál gazdára a Nemzetek Ligáján keresztül. Az A, a B és a C divízió négy-négy csoportelsője rájátszás keretén belül dönt az egy-egy részvételi jog sorsáról. Amennyiben valamelyik első helyezett egyenes ágon kijut az Eb-re , akkor az adott divízió következő legmagasabban rangsorolt együttese ugrik be helyette.

Ha egy divízión belül kevesebb, mint négy csapat marad egyenes ági Eb-kvóta nélkül, akkor először a D divízió legjobb csoportgyőztese kap lehetőséget, utána pedig az NL összesített rangsorában soron következő válogatott (a B és a C liga csoportelsői viszont mindenképpen maradnak a maguk szintjén).

Az Eb hagyományos selejtezőjén keresztül értelemszerűen 20 együttes kvalifikálja magát a tornára. A csoportokat októberben sorsolják, hat darab ötcsapatos és négy darab hatcsapatos lesz, a csoportok első két helyezettje automatikusan kijut az Európa-bajnokságra.

Összegezve tehát: ha a hátralévő kettő meccsen szerzünk akár csak egy pontot (pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény dönt) vagy az angolok nem tudják mindkét találkozójukat megnyerni, szinte biztosan első kalaposként várjuk az Eb-selejtezőt. Ha pedig ott a csoportunkban netán nem sikerül megkaparintani az első két hely valamelyikét, akkor az A-divíziós szereplésnek hála, jó eséllyel még mindig él a pótselejtezős út az NL-en keresztül. Ami egyszer már az Európa-bajnokságra vezetett minket.

Borítókép: A magyar játékosok ünnepelnek Anglia legyőzése után Wolverhamptonban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak