Musorujsag
Élő Eredmények

Joao Janeiro: A minőségnek nincs kora, de olyan rendszerben élünk, amelyben a győzelem mindent felülír

Joao Janeiro: A minőségnek nincs kora, de olyan rendszerben élünk, amelyben a győzelem mindent felülír

m4sport.hu | Szerző: Romao André
Joao Janeiro visszatért Magyarországra. A Kisvárdával komoly eredményeket elérő portugál edző az előző szezonban dobogós helyen hagyta el a piros-fehéreket a DAC kedvéért, amelyet sikerült az európai porondra vezetni. Nyártól egy teljesen új vezetés vette át a DVSC-t, amely a 41 éves szakemberrel képzelte el az új korszak kezdetét. Az m4sport.hu-nak adott interjúban Janeiro beszélt a visszatérésről, Magyarországról, célokról, fiatalokról, Dzsudzsák Balázsról és a magyar válogatott sikereinek hatásairól.

Tavaly novemberben, váratlanul távozott Kisvárdáról és lett a dunaszerdahelyi DAC vezetőedzője. Hogyan élte meg az elmúlt kicsit több mint fél évet? 

Amikor a DAC-hoz kerültem, nehéz helyzetben volt a csapat, olyan pozícióban, amelyben nem volt kizárható az alsóházi szereplés sem. Nagy büszkeséggel dolgoztam Dunaszerdahelyen, és végül sikerült elérni az európai kupaindulást, ezt szép eredménynek tartom. A szerződésem a szezon végéig szólt, közösen döntöttünk úgy, inkább szétválnak útjaink. Kimerítő szezon van mögöttünk, mert tényleg egy komplikált helyzetben vettem át a csapatot, de végül nagy sikert értünk el. Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhettem egy másik bajnokságban, egy olyan klubnál, amelynek fantasztikus szurkolói vannak, és adottak a professzionális munkakörülmények.

Miért döntött úgy, hogy ismét a magyar bajnokságban vállal munkát? 

Magyarországon már úgy érzem magam, mintha otthon lennék, kedvelem a magyar labdarúgást, óriási lehetőségek rejlenek benne. Nagyon jók a körülmények, fejlettek a létesítmények. Jól működnek az akadémiák, kiválóak a pályák, egyre fejlettebb technológiával lehet dolgozni, minden adott az előrelépéshez. Ilyen a Debrecen is, amelyről tudtam, milyen nagy múltú klub. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, hogy visszatérhettem Magyarországra. Voltak egyéb lehetőségek is, de inkább ezt választottam, mivel már itt vagyok összességében 3-4 éve és jól ismerem a közeget, a bajnokságot. Egy nagy kihívás, egy érdekes bajnokságban.

Mikor kereste meg komoly szándékkal a Debrecen?

Nem sokkal azelőtt kerestek meg, hogy hivatalossá vált, új vezetés irányítja a klubot. Villámgyorsan történtek a dolgok, 2-3 nap alatt le is zajlott az egész, egyszer csak azon kaptam magam, már itt dolgozom.

Joao Janeiro (Forrás: DVSC)

Milyenek az első benyomásai a Lokinál?

Nagyon jók, kedvesen fogadtak, remekül érzem magam a városban. A labdarúgásban sosem szabad leállni, mindig naprakésznek kell lenni, mik az új irányvonalak. Egy edzőnek kötelessége napi szinten képeznie magát, hogy a legkisebb részletekig tisztában legyen azzal, mi zajlik a futball világában, hogy soha ne maradjon le. Tisztában vagyok vele, mit jelent a Debrecen a magyar labdarúgásnak. Nyilván, vannak dolgok, amiken lehet javítani, ezért is vagyok itt. Most új vezetés érkezett, mindent megtesznek annak érdekében, hogy lépésről lépésre fejlődjön a klub.

Ahogyan mondta, megpróbálnak lépésről lépésre haladni, ugyanakkor úgy tudom, az új vezetés célja, hogy a csapat rövidesen a nemzetközi porondon szerepeljen.

Én nem szeretek ilyen típusú célokról beszélni. Természetes, hogy az emberek ilyen jellegű célokat fogalmaznak meg, ambíciókkal kezdenek bele egy munkába, ugyanakkor ne felejtsük el, az előző szezonban a Debrecen három pontra volt a kieséstől. Edzőként nekem az a feladatom, hogy a rendelkezésemre álló eszközök segítségével a maximumot hozzam ki a csapatból, aztán kiderül, ez mire elég. Ez nem sprintszám, inkább egy maraton. 33 forduló áll előttünk, plusz a kupa, annyira messze vagyunk még a végétől, nem akarok konkrét célokról beszélni. Azt se feledjük, még csak másfél hete vagyok a klubnál, ki kell elemeznem a tapasztalatokat, ami alapján meg lehet határozni, meddig juthatunk el. Az viszont alap, hogy mindig a lehető legjobbak akarunk lenni. Jobban teljesíteni, mint az előző szezonban, és a megfelelő ambícióval, de alázattal járni az utunkat, amelynek a végén meg lesz az eredménye.

Joao Janeiro (Forrás: DVSC)

A keretről nyilván már kialakult a véleménye. Úgy tudni, a közeljövőben várhatóak még erősítések, ahogyan az is tudott, a DVSC odafigyel a fiatalokra, akik az akadémiáról érkeznek. Ez alapján hogyan látja a csapat lehetőségeit?

Páran már távoztak, miközben 2-3 olyan játékosunk is van, akiket még az előző vezetés szerződtetett, emellett 4-5 akadémistával zajlanak az edzések. Ők még nagyon fiatalok, rengeteg tanulás vár rájuk, de akik ismernek, tudják, lehetőséget adok azoknak a fiataloknak, akik megérdemlik. Megadni nekik a megfelelő képzést, hogy amikor eljön a pillanat, élni is tudjanak a lehetőséggel. A vezetőség is foglalkozik az utánpótlással, és közösen beszéljük meg a teendőket. Mindenki a legjobbat akarja a klubnak, de a piacon nincs egyszerű feladatunk. Ki kell hangsúlyoznom, a vezetés is csak másfél hete kezdte meg a munkát, amiből még rengeteg áll előtte, mindenki a legjobbját próbálja adni. Ami az igazolásokat illeti, mi sem vagyunk egyedi eset, szükségünk van új futballistákra. Játékosok távoztak, így akadnak hiányposztok, amelyek erősítést igényelnek, de ebben a másfél hétben már sikerült valamelyest felmérni a lehetőségeket, próbálom a csapat hiányosságait az akadémián keresztül kipótolni.

A kitűzött célok elérése összeegyeztethető a fiatalok beépítésével?

Van egy hitvallásom, miszerint a minőségnek nincs kora. Akadnak játékosok, akik 30-35 évesek, mégis kiválóak. A fiataloknál az okozhat nehézséget, hogy még sosem kapták meg az alkalmat, hogy egyáltalán ilyen magas szinten edzhessenek. A DAC-nál például több 18-20 éves játékosnak is megadtam a lehetőséget, mert láttam rajtuk, meg van bennük a képesség a gyors és folyamatos fejlődésre, annak ellenére, hogy közben óriási volt a nyomás, el kellett érnünk a nemzetközi kupaindulást. Itt ugyanez lesz a helyzet: akiben látom a lehetőséget, annak bizalmat szavazok. És ez nem rajtam múlik. Mindig azt mondom: a játékos tehet a legtöbbet azért, hogy megragadja az alkalmat. Nincs edző, aki ne azért dolgozna, hogy nyerjen. Olyan rendszerben élünk, amelyben a győzelem mindent felülír. Ettől függetlenül, ha van olyan fiatal játékos, akit be lehet építeni a csapatba, habozás nélkül megteszem.

Joao Janeiro (Forrás: DVSC)

Említette, hogy a minőségnek nincs kora. A Debrecen esetében megkerülhetetlen a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázsról személye, akiről a napokban derült ki, marad a csapatnál. Neki szán valamilyen különleges szerepet? 

Ő minden tekintetben nagy segítségemre lehet. Nemcsak a fiatalok fejlődésében, a személyiségük alakulásában is. Ezért is jó, hogy páran az akadémiáról felkerültek hozzánk, ami egyáltalán nem egyszerű út, és ezért jó olyan játékost az öltözőnkben tudni, mint Dzsudzsák, azzal a nemzetközi tapasztalattal és sikerekkel, amelyeket átélt. Ő rengeteget segít, és látható rajta, érdekli a klub sorsa. Még mindig óriási benne a szenvedély a játék iránt. Még mindig képes lehet sokat adni a csapatnak a pályán, de azon kívül is. Még mindig látszik rajta, milyen magas minőséget képvisel. Amikor a labda hozzá kerül, minden megváltozik. Elég csak a statisztikáit nézni az elmúlt szezonból, biztos vagyok benne, ezeket tartani tudja, a rengeteg gólpasszt és gólokat. Még mindig irigykedve nézhetnek a teljesítményére az akár tíz évvel fiatalabbak. Ha Dzsudzsák 45 évesen is hozná ezt a szintet, akkor nálam 45 évesen is pályán lenne, efelől semmi kétségem. Ő viszont ennél is többet jelent a számunkra. A stábom és az egész klub nevében mondhatom, örülök hogy a segítségünkre lehet, mert egyszerűen benne él ez a klub, a város is. Mindenhol ott van, mindenben részt vesz. Ő az első, aki jelentkezik, ha segítségre van szükség, láthatóan mindenből ki akarja venni a részét, és hangsúlyozom, nemcsak a pályán. Egyetlen edzésről sem hiányzik, minden nap a maximumot adja ki magából, húzza magával a többieket, csak jót mondhatok róla. A DVSC eleve egy nagyon speciális közösség, mert egyike azon kevés klubnak, – tán még világszinten is -, amelyben 6-7 olyan játékos is szerepel az első keretben, akik ténylegesen a városhoz tartoznak. Itt nőttek fel, kicsit szimbólumai is a városnak, ami nagyon ritka manapság. A labdarúgás világa már annyira globalizált, bárki bármikor válthat csapatot, országot, ezért tartom nagy dolognak, hogy nálunk ennyien játszanak az első csapatban Debrecenből.

Sallai gólját ünnepli a magyar válogatott az angolok elleni meccsen Wolverhamptonban (Fotó: EPA/Andrew Yates)

Elkerülhetetlen kérdés, ami nem kifejezetten a Debrecenhez, inkább a magyar focihoz köthető, de talán a kluboknak is nagy lökést adhat: a magyar válogatott teljesítménye a Nemzetek Ligájában. Talán látta a meccseket is, mit gondol, milyen hatással lehet ez a magyar labdarúgásra, a klubokra, akár a DVSC-re?

Az összes meccset láttam. Azt gondolom, lenyűgöző volt, csak remélni tudom, hogy Magyarország egyszer még visszajut arra a szintre, ahol az ötvenes években volt, amikor a labdarúgás nagyhatalmai közé tartozott. Megint csak ki kell emelnem azokat a feltételeket, amelyeket a szövetség megteremtett. Egészen kivételes dolog ez. A válogatottat nagyon jól irányítja Rossi, egyre több a jó teljesítmény, és egyre több az olyan játékos, aki az öt topliga egyikében szerepel. Ettől függetlenül mégis azt kell mondani, hogy elképesztő volt, amit végrehajtott, hiszen mégiscsak Olaszországról, Angliáról és Németországról beszélünk. Az eredmények bizonyítják, jó munka zajlik a válogatottnál, szövetségi és edzői szinten is, és persze nem hagyhatjuk ki a játékosokat sem, akik a legfontosabb részei a sikereknek. Magyarország büszke lehet a válogatottra, jó olvasni a nemzetközi sajtóban is ezeket az eredményeket, az elismerő szavakat. Innen pedig arccal előre, és el kell hinni, hogy minden lehetséges. Ha sok és jó a munka, ha mindenki beleadja a maximumot, vérrel, verejtékkel, akkor bármi elérhető. Még egy indok arra, miért is érzem magam büszkének, hogy a magyar élvonalban dolgozhatok. Ez egy óriási motiváció lehet a bajnokságban játszó magyaroknak, hogy látják, el lehet innen is jutni a válogatottba. Még csak rövid ideje vagyok Debrecenben, de már most látom, kik azok a játékosok, akik egyszer oda is érhetnek, neveket persze ne várjon tőlem. Annyit talán mondhatok, akad olyan, aki már járt a válogatottban. Szóval, ezek a sikerek óriási motivációt jelentenek a játékosoknak. Egyre többet olvasom a hírekben, hogy egy-egy játékos legnagyobb célja, hogy a válogatottban játsszon, ez pedig ennek is köszönhető, hogy ilyen sikeres a nemzeti csapat. A legjobbat hozza ki a tehetségekből.

Borítókép: Joao Janeiro (fotó: dvsc.hu)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Megkezdte a Fradi, jövés-menés az NB I-ben - Gurulj be lassítva is!
Július 6-án megkezdődött az új futballszezon az M4 Sporton. A Ferencváros kazahsztáni gól nélküli döntetlenje kapcsán beszéltünk a bajnokcsapat, a többi nemzetközi kupaindulónk, és az NBI-es alakulatok eddigi nyaráról. És persze visszatértünk az angol-magyarra, hogyan gondol rá vissza mai fejével Hajdú B. István.
Podcast
Bőle Lukács Pakson folytatja
Az OTP Bank Ligában szereplő Paks leigazolta Bőle Lukácsot, aki az előző szezonban a Budapest Honvédban szerepelt.
Magyar futball