Musorujsag
Élő Eredmények

Elhunyt Törőcsik András, az Újpest legendás korábbi válogatott labdarúgója

Elhunyt Törőcsik András, az Újpest legendás korábbi válogatott labdarúgója

m4sport.hu
Szombaton, tüdőgyulladás következtében elhunyt a 45-szörös válogatott labdarúgó, Törőcsik András.

 

A legendás csatár halálhírét a Nemzeti Sport megkeresésére a Törőcsik-család megerősítette. Törőcsik András 67 évet élt.

Törőcsik tüdőgyulladás következtében, a Honvédkórházban hunyt el.

A magyar válogatottban 1976-tól 1984-ig 45 mérkőzésen szerepelt és 12-szer volt eredményes. Pályára lépett az 1978-as és 1982-es világbajnokságon. Klubszinten az Újpesti Dózsa csapatában 236 mérkőzésen 69 gólt lőtt, majd légiósként, Franciaországban a Montpellier-nél eltöltött szezon után a Volán SC és az MTK-VM játékosa volt.

„A Megyeri úton hamar elnyerte szurkolók szívét, hiszen különlegesen bánt a labdával, cselezéseit, robbanékonyságát pedig képtelenség volt lemodellezni. Ki ne emlékezne az 1. FC Köln elleni mérkőzésre ahol a későbbi világbajnok Steinert fektette el kétszer, végül pedig ívelt a középen lévő Kiss Sándor felé, aki a kapuba fejelte a labdát.  A szurkolói társadalom a szívébe zárta 9-es számú játékosunkat, dal is született róla: Az Újpest pályán egy csillag ragyog, Tőrőnek hívják a csillagot, az Újpest-tábor kedvence ő, előre Lilák és Táncolj Törő, Táncolj Törő, Táncolj Törő!” – olvasható az Újpest FC honlapján.

A legendás csatár korábbi klubja saját halottjaként tekint a játékosra: „Sajnos ismét egy ikon távozott közölünk, de tudjuk, hogy a menyei futballpályán zeng majd, hogy »Táncolj, Törő!«”

Az M4 Sport is megemlékezett Törőcsik Andrásról

Fazekas László, Törőcsik egykori csapattársa az m4sport.hu-nak elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy együtt játszhatott a legendával.

„Jóval fiatalabb volt nálam, ettől függetlenül egy húron tudtam pendülni vele. Szerette ugratni a társakat, de én értettem őt, sokat is bolondoztunk.

Zseniális játékos volt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy együtt játszhattam vele. Ő örökölte meg a 9-es mezt a Bene Feritől, de teljesen más típusú játékos volt. Míg Bene ontotta a gólokat, addig a bohém Törő inkább látványosan focizott: többet jelentett neki a gólszerzésnél, hogy bolondot csináljon egy védőből, emiatt pedig a közönség kedvence volt. Innen is ered a „Táncolj, Törő!”-rigmus. Rendkívül technikás srác volt, aki az összjátékban is remekelt.

Arra élénken emlékszem vele kapcsolatban, hogy egy nagyon jószívű srác volt, akit mindenki szeretett és akire nem lehetett haragudni. Az akkori edzőnk, a szintén elég bohém Várhidi Pálnak jópárszor lett volna oka megszidni Törőt, de büntetés helyett sokszor megmosolyogta és elviccelte a dolgait.

A sors iróniája, hogy épp Belgiumba igazoltam volna – mint az első játékosok egyike, akik hivatalosan mehettek Nyugat-Európába –, mikor Törőnek volt egy autóbalesete (megsérült a csípője, sokáig lábadozott belőle és sosem lett utána a régi – a szerk.), így az Újpest nem engedett ki, mert nem szerettek volna mindkettőnket nélkülözni, így még egy évet Magyarországon kellett játszanom.”

 

Borítókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

További tartalmak