Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az légy, aki vagy! – Bognár György örökségét nem Pakson kell továbbvinni

m4sport.hu | Szepes Viktor
„Az légy, aki vagy, érezd jól magad!” – buzdít minket Horváth Charlie klasszikusa, s ha jobban belegondolunk, ennél egyszerűbben és átfogóbban nem lehet megfogalmazni földi létünk két legfontosabb küldetését. Charlie örökérvényű igazsága zenésznek, háztartásbelinek, tűzoltónak, csecsemőnek és sportolónak is ugyanolyan fontos – a legfontosabb.
m4sport.hu

Az elmúlt két évben erre a leckére emlékeztetett minket a magyar futball Robin Hoodja, Bognár György, aki elhanyagolható NB I-es vezetőedzői múlttal foglalta el helyét a Paksi FC kispadján, s fordított hátat a magyar futball gyerekbetegségeinek – az irreális elvárásoknak, az akut eredménykényszernek. A 12 csapatos élvonal állandó nyomása, a túlélésért tülekedés a pontok intézményét emelte piedesztálra, holott a paksi mester tökéletesen rámutatott: a futball szórakoztató mivoltáért ugyanaz kezeskedik, mint az eredményességért – a gól.

Bognár filozófiájának lenyomata azonnali, látványos ugrást hozott, amelyhez dukált a paksi csapat szimpatikus mivolta. A szakvezető stábjával képes volt megdönteni a múlt ősszel felállított Révész-elméletet (a vezetőedző személye maximum 25 százalékot ad egy csapat játékához), a Verebes Józseftől tanult népszerű ideák megvalósításával, miszerint:

„A futballpálya egy színpad. Ott egy előadás folyik, a nézőknek szórakozniuk kell, nemcsak eredményben kell gondolkodni, hanem olyan dolgokat mutatni, amelyért a jövő héten is kijönnek.”

Pedig az 51 éves szakember nem kevés hendikeppel indult, amikor a magyar futballtársadalom egyetemes szimpátiáját meghódította – nem törekedett rá, egyszerűen csak kivívta magának, csapatának. Az általa vezetett Paks ugyanis megfelelt minden olyan narratívának, amelyet egy átlag szurkoló magyar klubcsapattól látni kíván: lelkesen, vakmerően, ezáltal (elöl és hátul is) gólerősen futballozott, bármilyen külföldi menedzserérdek érvényesítése nélkül.

Jó, talán a többezres szurkolói bázis meg a dicső múlt hiányzott a repertoárból (elvégre nem is futballcsapat az, amelyik nem játszott a hetvenes években kettős rangadókat a Népstadionban), de ugyanúgy megmozdult valami a magyar szurkolókban Tolna megye irányába, mint a válogatottnál Marco Rossi tevékenységénél – Bognár Györgyöt és munkáját nemcsak elismerték, elismertük, de lelkesedtünk is érte.

A múlt idő azért, mert időközben egy kék-fehér taxi várta a mestert az üvegajtón túl, a zsíros szerződés mellé szakmai teljhatalmat kínálva (Bognár MTK-s kötődéséről nem is beszélve), így két szezon után búcsút intett az Atomvárosnak, sőt fia, Bognár István is a Hungária körútra tért haza Ciprusról – a két dózis újra egy helyen.

Bognár István valósítja meg a pályán édesapja elképzeléseit (fotó: mlsz.hu)

Az, aki szép, az Pakson is szép

Megüresedett helyére a Zalaegerszegtől márciusban távozó Waltner Róbert került, aki az edzőkeringő egy fiatalabb, rutintalanabb tagja, s személyisége, futballfilozófiája pont annyira hasonlít Bognáréra, mint amennyire eltér tőle.

Ami a humán felét illeti, ebben találkozik inkább Bognár és Waltner, úgy néz ki, Pakson a szókimondó edzőket keresik (Bognár előtt ilyen volt Csertői Aurél, Horváth Ferenc vagy Szivics Tomiszlav is). A korábbi zalaegerszegi klublegendának játékosként és edzőként is volt elég problémája a szív és száj találkozásából, ezt ő úgy fogalmazta meg: sokaknak az tetszik, ha azt hallják, amit hallani akarnak, csak az nem visz előre.

Zalaegerszegi szerepvállalásának az is kulcsa volt, hogy hiába szíve-csücske a zalai klub, akárcsak korábbi állomáshelyein, itt sem ragaszkodott foggal-körömmel a kispadhoz, sőt a sűrű füsthöz lárma is járt, végül ő maga mondott fel – a 25. fordulóban, a negyedik helyen leadva az együttest az OTP Bank Ligában. Valljuk be őszintén: nem sok olyan vezetőedző lenne, aki egy átlagon felüli szereplés közepette elköszön csapatától, mert nem ért egyet a menedzsment döntéseivel, amelyek nehezítik a munkáját.

Már-már túlzott őszinteségre vall, de az egykori és jelenlegi paksi edzők a játékvezetőket is imádták pellengérre állítani, Waltnerrel például előfordult, hogy még törött lábbal is sikerült piros lapot előcsalnia a bírótól, biceghetett fel a lelátóra. Más generáció, megegyező vérmérséklet és az őszinteség, ami mindkettejüket előre vitte.

MTI/Czeglédi Zsolt

Ha viszont a futball szakmai oldalát vizsgáljuk, annál kevesebb hasonlóságot találunk a régi paksi mester és utódja között. Bognár György szokása szerint nem árult zsákbamacskát, ellenfelei mégsem találták a séma ellenszerét. Az általa irányított Paks egész egyszerűen kihagyta az átmenetet, a középpályásokat a támadójátékából (utóbbiak szerepe a letámadásnál és a második labdák megszerzésénél értékelődött fel) és hosszú labdákkal tömte a két centertornyot, Ádám Martint és Böde Dánielt. Bognár tökéletesen szerkesztette saját filozófiáját a keret felépítéséhez, ennek eredménye az első szezonban 76, a másodikban 75 rúgott gólt eredményezett az OTP Bank Ligában, természetesen ez a 12 csapatos élvonalban messze a legtöbb.

Ennek megfelelően nem éppen a folyamatos összjáték volt a Paks aduásza, a múlt szezonban az egyik legalacsonyabb labdabirtoklási adat, s a legkevesebb passz* figyelt a zöld-fehérek neve mellett (miközben hosszúpasszokban az élen jártak), a legtöbb átadással rendelkező futballisták között az első harmincban sem találtunk Bognár-tanítványt.

Bezzeg Zalaegerszegről négy játékost is!

Ha a támadójátékot, a futball effektívebb oldalát vizsgáljuk, a Waltner-féle ZTE gyakorlatilag homlokegyenest a Paks ellenkezőjét produkálta: a Fradi és a Fehérvár után a harmadik legnagyobb labdabirtoklási arány* és a középpályások masszív megdolgoztatása. Tajti Mátyás, Emir Halilovic és Bojan Szankovics is kulcsjátékosa volt a zalai focinak, miközben a 4-2-3-1-es felállásban a center abszolút szabadon játszhatott, nem véletlenül rotálta őket folyamatosan Waltner – Kosztától Meshackon át Spoljaric-ig sokan szerepeltek ékként –, és szintén nem véletlenül koptak ki az olyan statikusabb támadók, mint Futács Márkó vagy (emlékszünk még rá?) Preslav Borukov.

A két filozófia védekezésben már inkább találkozott, mindkét együttes negyvenig tolta fel a hátsó vonalát és az ellenfél térfelén kalandozott – igaz, eltérő küldetés okán: a ZTE uralni akart, a Paks gólokat lőni. A gegenpressing magyaros tökéletlensége pedig ki is ütközött: ez lett a két legsebezhetőbb csapat az OTP Bank Ligában – de mindkét szakvezető bekalkulálta a kockázatot, amolyan szükséges rosszként tekintettek a bekapott gólokra, missziójuk ezzel is célba ért.

Waltner Róberttel tehát minden bizonnyal egy dominánsabb, játékosabb Paksot képzelhetünk a következő szezonra, amely a Bognár-féle vakmerőséget csak nyomokban tartalmazza – legyünk őszinték, hiányozni fog. Az új vezetőedző el is mondta a Csakfocinak, hogy Bognár munkájához képest mindenképp a védekezés az a terület, amelyet rendbe rakna Pakson, mert számára szakmailag többet ér a 2–0-s győzelem, mint az 5–4-es.

De mi lesz az eredményességgel? Ne feledjük, játékoskeretét tekintve ez a csapat szinte pontosan megegyezik azzal, amely két éve egy debreceni kapufának és néhány centinek köszönhette élvonalbeli tagságát. Márpedig a kizárólag magyar játékosokból építkező együttes lassan Kőmíves Kelemenné lesz az OTP Bank Ligában, a 16 éve íródó permanens NB I-es sztorinál csak az Újpest, Honvéd, Fehérvár trojka büszkélkedhet hosszabbal.

Nyilván alakul még az igazi kép az új szezont illetően, de a Ferencváros mögötti Ekl-kandidátusok és a Merkantil Bank Liga rémisztő hurrikánja elől iszkoló csapatok között a határok elmosódtak, a szerepeket hétről hétre passzolgatják ide-oda. Előzetesen ebbe a körforgásba vizionálható a Waltner-féle Paks is, amelynek Ádám Martin helyett Varga Barnabással (plusz a gólkirály eladásából származó egymillió euróból) kell nagyot alkotnia. De bármennyire is szeretnénk: az új szakmai stábnak nem szabad Bognár György útját járnia, mert a legfontosabb csapat- és edzőváltás esetében is mindig ugyanaz: az légy, aki vagy, érezd jól magad!

Ébredés, változás, minden új nap új

Eközben persze Bognár-mestert sem kell siratnunk, adott egy-egy napot a világ, ami él tovább, s mindjárt egy nagyon érdekes kísérletbe kezd: miután megmutatta a frankót az NB I-nek, valami hasonlót tervez egy ligával lejjebb is. Az MTK mostanában a magyar futball libikókája, az egyetlen csapat, amely az átszervezett élvonalból már háromszor is kiesett, viszont eddig rendre egyből vissza is jutott, ami nem éppen egyszerű: a kék-fehéreken kívül csak a Puskás Akadémiának és a Debrecennek sikerült.

Játékosok, edzők, klubvezetők folyamatosan emlegetik az osztályok közötti különbséget, amely leginkább a futball jellegéből adódik. A másodosztály a fizikai kontaktokról, test-test elleni játékról szól, amit a számok is alátámasztanak: az elmúlt szezonban jóval kevesebb passz és több ütközés* jellemezte az NB II-t. Bár – divatos kifejezéssel élve – kevesebb hype-ot kapott, de néhány évvel ezelőtt már a Budaörssel játszatott gólerős focit Bognár György a Merkantil Bank Ligában, viszont most az MTK-val egy olyan jelenséggel kell szembenéznie, amellyel sem ekkor, sem élvonalbeli kampánya során nem igazán találkozott: bekkelő ellenfelekkel.

Az NB II-ben azért sem könnyű a feljutásért menni, mert a maradék 16 csapat bőven megelégszik egy 0–0-val, még a felkínált területekkel sem feltétlenül él, az eredmény megtartása érdekében – a meccsek dinamikája ezáltal könnyű álmot hozhat. A Paks és a Budaörs ellen értelemszerűen mehettek a győzelemért a csapatok, Rettegett György MTK-ja viszont várhatóan más magatartást hoz ki belőlük.

Bognár szakmai felkészültségével a feladat megoldhatónak tűnik, de feltétlenül érdekes kísérlet lesz. Ha a közös munka olyan sikerrel zárul, mint Pakson, a 100 gólos álomhatár és a Vasas új pontrekordja is elérhető, ha az adaptáció sikertelen, a szent találatok akadoznak, az MTK-nak komolyan kell izzadnia az első kettőért is. Addig pedig bízzunk benne, hogy több edző is (f)elismeri a gólok hatalmát az élvonalban is.

Bognár György a másodosztályban is demonstrálhatja a gólok hatalmát (m4sport.hu)

Az OTP Bank Liga mérkőzéseit a 2022/23-as szezonban is az M4 Sport közvetíti élőben. Az új szezon péntek este rajtol, egy Honvéd-ZTE mérkőzéssel. 

(Amennyiben a Ferencváros bejut a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörébe és annak első mérkőzésére augusztus 2-án kerül sor, a nyitóforduló Puskás Akadémia elleni mérkőzését az MLSZ hivatalból el fogja halasztani a háromnapos szabály miatt. Ebben az esetben módosulhat a Kisvárda-DVSC és a Paks-Fehérvár találkozók időpontja.)

1. forduló:
július 29., péntek:
Budapest Honvéd-Zalaegerszeg 20.00

július 30., szombat:

Kecskeméti TE-Vasas FC 17.45
Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 20.00

július 31., vasárnap:

Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 15.45 (vagy 18.00)
Paksi FC-MOL Fehérvár FC 18.00 (vagy 20.30)
Ferencvárosi TE-Puskás Akadémia FC 20.30

2. forduló:
augusztus 5., péntek:
Vasas FC-Paksi FC 20.00

augusztus 6., szombat:

Zalaegerszeg-Ferencvárosi TC 17.45
Debreceni VSC-Kecskeméti TE 20.00

augusztus 7., vasárnap:

Kisvárda Master Good-Mezőkövesd Zsóry FC 15.30
Puskás Akadémia FC-Újpest FC 17.45
MOL Fehérvár FC-Budapest Honvéd 20.00

*forrás: Wyscout

További tartalmak

Kapcsolódó hírek