Musorujsag
Élő Eredmények
×

Révész visszatérése, Storckon ragadás és a lila-fehérek kálváriája – tíz jóslat az OTP Bank Liga következő idényére

Révész visszatérése, Storckon ragadás és a lila-fehérek kálváriája – tíz jóslat az OTP Bank Liga következő idényére

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga rajtja előtt ismét betekintettünk a varázsgömbbe, s a felvillanó árnyakból (amelyek valójában az előző szezonok tendenciái, s a csapatok körüli változások) tíz állítást fogalmaztunk meg. Következzenek NB I-es jóslataink külföldi gólszerzőktől szurkoló-gólszerzőkig!

1. No Bognár, no party!

Ebben és ebben az anyagban már adóztunk tiszteletünkkel Bognár Györgynek, akinek vakmerő felfogása két gólkirályt is termelt az elmúlt két idényben, mindketten eljutottak legalább két ikszig, Hahn János 22-nél, Ádám Martin 31-nél állt meg. A mester az NB II-be távozott (de Hahn és Ádám is már csak szép emlék Pakson), így ezúttal nem jutnak el húszig a támadók, a legeredményesebb is megáll legfeljebb 19-nél.

2. Légiós-hegemónia

Na, de ki lesz az? Ádám „üldözői” közül szinte mindannyian maradtak az élvonalban, Lukics, Kodro, Zivzivadze, Varga Barnabás, Ryan Mmaee, s persze ki tudja, hogy a Vasassal visszatérő korábbi gólkirályok vagy az új igazolások mire lesznek képesek. Ezúttal mi – sajnos – külföldi hegemóniára számítunk, az első öt közé kizárólag külföldi labdarúgót vizionálunk.

Kenan Kodro lehet az új gólkirály? (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

3. Révész visszatér

Nincs könnyű nyara a Kisvárda eddigi mindenesének, hiszen a túlhajszolt életvitele miatt elpattant egy ér az agyában, mentő vitte el, így ő is érezte: egyet hátra kell lépnie. Az újdonsült klubelnök eddigi vehemens életvitele után nem tudjuk elképzelni, hogy az egészségügyi szünet egy egész idényben kitartana. Révész Attilának „jelzett a teste”, amiért egyelőre az operatívabb szerepeket áttestálta, de megérzésünk szerint a szakvezető egészségének a nyugodt élet sem tenne jót. Sportigazgatóként, vezetőedzőként, bárhogy másképp, de ismét előrelép a szezonban.

4. Lila-fehér csapatok

Hat év után lesz ismét két lila-fehér csapata az NB I-nek: az Újpest és a Kecskemét révén. Előbbi háza táján sajnos továbbra sincs nyugalom, az instabil gazdasági helyzet megakadályozta a tulajdonosváltást, egyelőre csak a régi címer ad némi kapaszkodót a szurkolóknak. Az Újpest elmúlt két szezonja elég egyértelmű tendenciát mutatott: pocsék ősz, virágzó tavasz. Előbbiben most is egyetértünk, a Kecskemétnek pedig több osztályt is ugrálva – ha hatalmas bravúrral bent is marad a végén – bele kell melegednie az OTP Bank Liga ritmusába. Egy szó, mint száz: véleményünk szerint a katari világbajnokság kezdősípszójánál a két lila-fehér csapat áll majd kiesőhelyen, csak rajtuk áll, hogy a tavaszi leintésnél ez már ne így legyen.

S ha már kiesők: A szezon egyik kérdése az is, hogy megváltozik-e a 2015/2016-os szezon óta tartó tendencia – amióta ugyanis 12 csapatos az élvonalbeli bajnokság, a két feljutó közül az egyik mindig bennmaradt, a másik mindig kiesett. Erre már nem is jósolnánk, inkább olvasóinkra testálnánk a prófécia lehetőségét:

5. Ötödször is a Fradi

Na, hát ez az a jóslat, ami semmiképp sem sülhet el jól. Hiszen:

a, gyakorlatilag csak a legvérmesebb Újpest-drukker az az embercsoport, amely nem a négy éve egyeduralkodó Ferencvárost jósolná bajnoknak, ugyanakkor

b, a rajt előtt milyen felelőtlen dolog rámutatni a bajnokcsapatra.

Mi viszont a jelenlegi erőviszonyokat, és főleg az üldözők kommunikációját látva kitartanánk az „a” lehetőség mellett, sőt az eddigi évekhez hasonlóan a bajnoki cím mértéke is megmarad – legalább három fordulóval a vége előtt nyomtathatják az aranyszín pólókat az Üllői úton.

Hogy ne legyen teljes a zöld-fehér öröm: a duplázás után viszont a Magyar Kupa ismét másnál köt ki, a Fradinak marad a sorozatban az ötödik.

6. Átfedések a 33. fordulóban

Ahogy a Ferencváros bajnoki címe menetrendszerűvé vált, ugyanúgy borítékolható szinte a 12 csapatos NB I-ben, hogy alul maradnak izgalmak az utolsó fordulóra. Az eddigi hét szezonból hat alkalommal is igazgatni kellett a 33. játéknap tv-közvetítéseit, hiszen ahol még bizonyos csapatok komoly tétért mennek ölre egymással, a találkozóikat egy időpontban kell rendezni.

Többször is visszautaltunk már a 2018-as idényre, amikor az utolsó játéknapnak úgy futottunk neki, hogy még hat csapat is aggódhatott a kiesés (vagy reménykedhetett a bennmaradás) miatt, további négy a nemzetközi kupáért ment, mindössze az első két hely birtokosai játszhattak tét nélkül – érdekes: végül az ő meccseik döntötték el a kiesést.

Ha ekkora tülekedés nem is lesz most, arra mindenképp számítunk, hogy a 33. fordulóra még legalább három billegő együttesünk lesz, akiknek a meccseit egy időpontban kell rendezni.

7. Kapusgól

Bármennyire is hihetetlen: nem kell sokat visszamenni a legutóbbi kapusgólig a magyar élvonalban. Egy covid-járvánnyal ezelőtt, 2020. február 5-én egy Puskás Akadémia–DVTK mérkőzésen 2–1-es vendégvezetésnél Hegedűs Lajos jött előre egy szögletnél, s a kapufáról kipattanó labdát bebólintotta. Ez persze nem jelenti, hogy a kapusgólok innentől heti szinten repkednek az OTP Bank Ligában, de két év szünet után épp aktuális: szöglet után, tizenegyesből vagy akár egész pályáról érkezik egy találat kapustól az idényben.

8. Üröm az örömben

„Dzsudzsák aztán megsérül. Ne már, gyerekek, gólörömbe? Torkon ragadta valaki, vagy Storckon?”

Emlékszünk még ezekre a csodálatos lyoni mondatokra Hajdú B. Istvántól a magyar–portugálról? A második magyar gól után némi aggodalom vegyült az ünneplésbe, hiszen a mieink hetesének kissé nehéz volt a nyakába zúduló tonna, ám végül folytatni tudta.

A gólöröm egyébként az élet egyik értelme, a boldogságfaktor és a heves ünneplés azonban nem várt meglepetéseket, testi fájdalmat is okozhat, amelyből sajnos kijut az OTP Bank Liga egyik gólszerzőjének is – egy extrém gólöröm miatt le kell cserélni.

Hogy a fájdalmát enyhítsük, jegyezzük meg: találata győzelmet ér, a következő fordulóban pedig már újra pályán lehet!

9. A fél mezőny új trénere

Ha valaki nyugodt, stabil munkahelyre vágyik, tisztelettel javasoljuk, ne menjen vezetőedzőnek NB I-es labdarúgócsapathoz. Az edzőkeringő a futballt övező egyik legérdekesebb folyamat az OTP Bank Ligában, szegény trénerek olyanok, mint egy repohár a fesztiválon: épphogy tokenre cseréli őt egy tulajdonosa, gyors öblítés után már is adják a következőnek.

Ha a tíz bennmaradó csapatot vizsgáljuk, mindössze egyetlen egyet találunk, amely ugyanazzal a szakvezetővel kezdi meg ezt a szezont, mint az előzőt, ezúton is gratulálunk Hornyák Zsoltnak!

Látva a csapatok körüli változásokat, semmi nem utal rá, hogy idén ez másképp lenne, véleményünk szerint október elsejéig megtörténik az első csere a kispadokon, január végére, azaz a bajnokság felénél pedig legalább hat csapatnál új tréner dolgozik majd.

Hornyák Zsolt három éve dolgozik a Puskásnál – már-már őskövületnek számít az NB I-ben (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

10. Gólszerzés középkezdésből

Erre már tavaly is tippeltünk – rá is fáztunk kellőképp. A címet kicsit egyedien értelmezve, nem labdarúgótól várjuk a félpályás találatot, hanem szurkolótól, családtagtól, summa summarum a klubok által felkínált ünnepélyes kezdőrúgók elvégzőitől. A forgatókönyv a mérkőzések előtt rendre ugyanaz: Jóska bácsi (aki már kisgyermekkora óta a csapatnak szurkol, s 70. születésnapja alkalmából, gyermekeitől kapta ajándékba a kezdőrúgás lehetőségét. Kedvenc játékosa Kovács. Isten éltesse Jóska bácsit!) odagurítja a labdát a hozzá legközelebb álló játékosnak.

Mi viszont számítunk egy extravagáns “Jóska bácsira”, aki az öt perc hírnév lehetőségeit maximálisan kiaknázva végigszlalomozik a félpályán és gólt szerez. A tavaszi szezonhoz hasonlóan most is felhívnánk a figyelmet: a magamutogatás ilyen formája, bár szórakoztató, rendkívül illetlen, így ha olvasóink közül valakit esetleg meglepnek egy kezdőrúgással, jóslataink semmiképp se befolyásolják!

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Az európai csoportkör már biztos a Fradinak, na de melyik kupában? Mutatjuk a lehetőségeket és a fontos dátumokat
A Slovan Bratislava elleni párharc <a href="https://m4sport.hu/2022/07/27/magyar-foci/percrolpercre/a-biztos-csoportkor-es-a-presztizs-a-tet-pozsonyban-elo-hirfolyam-a-slovan-fradirol" target="_blank" rel="noopener">megnyerésével</a> biztossá vált, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata sorozatban negyedszer csoportkörbe jut valamelyik európai kupasorozatban. Hogy melyikbe, az attól függ, hogy a hátralévő két selejtezős fordulóból mennyit vesznek még sikerrel a zöld-fehérek. Mutatjuk a lehetőségeket.
Magyar futball
7+1 ok, amiért várjuk az OTP Bank Liga 2022/2023-as szezonját
Jaj, de fájt az a hármas sípszó május 15-én, vasárnap a Kisvárda–ZTE mérkőzésen, amely beütötte az utolsó szöget a 2021/2022-es évad koporsójába, egyben 75 napig csendre intette az OTP Bank Ligát. Jó, történt közben egy s más a magyar futball életében (példának okáért a válogatott történelmi sikert ért el Angliában), de mégiscsak türelmetlenül pörgettük az előző évi összefoglalókat, böngésztük az átigazolásokat és számoltuk vissza a napokat július végéig. A rajt előtti állapotunkban pedig elgondolkodtunk: miért is várjuk ennyire július 29-ét, az NB I 2022/2023-as szezonjának startját?
Magyar futball
Csercseszov örül a revánsnak, de még nincs itt az ideje az ünneplésnek
Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző annak nem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy az 1992-es, 4–1-es vereségért éppen 4–1-es győzelemmel vágott vissza a Ferencváros a Slovan Bratislavának, de annak örül, hogy sikerült revánsot venni a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.
Magyar futball