Musorujsag
Élő Eredmények

Még csak a 2. forduló, és már edzőt buktató, hazatérést veszélyeztető feszültség vibrál a levegőben – Hétvégi hősök

Még csak a 2. forduló, és már edzőt buktató, hazatérést veszélyeztető feszültség vibrál a levegőben – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
Alig kezdődött el, máris feszültséggel teli meccseket hozott az OTP Bank Liga. A Hétvégi hősök az első osztályú bajnokság ZTE–Ferencváros meccs halasztása miatt csonka 2. fordulójában az indulatkezelés különböző módjait dolgozza fel az össznépi dulakodástól, a hazatérés mikéntjét felvető szurkolói dühön és a túl korán megkezdett vitán át az elegáns elégtételig.

Gól és gólpassz mellé edzőbuktatással tromfolt debütálás

Nem egyedi bemutatkozás a futball történetében, hogy már az első percben sikerüljön betalálni az új csapat mezében – igaz, mivel kézzel tette, ezt visszavonták –, ahogy góllal, vagy gólpasszal debütálni sem az, ám mindezt egy félidőbe sűríteni, az nem mindennapi. Ezt hozta össze Holender Filip, miután a Vasasban rögtön kezdőként szavazott neki bizalmat Kuttor Attila vezetőedző a Paks ellen. A friss fogás hathatós közreműködésével összejött fordítás a szünetet követő gyors egyenlítés miatt végül csak pontszerzést ért, de a válogatott szélső a második játékrészben is az események sűrűjében maradt: edzőt buktatott.

No nem a gyakoribb, átvitt, hanem a szó szoros értelemben vett edzőbuktatást hajtott végre. Egy hosszú indítást próbált benntartani becsúszva, de igyekezetében összeütközött Waltner Róberttel, akiben tagadhatatlanul csörgedezik még a játékosvér, mert nem csupán együtt él a játékkal a vonal kispad felől eső oldalán, de még a futballistáktól megszokott valósághajlítást sem engedte el: váltig bizonygatta, hogy nem hagyta el a kijelölt zónát.

(forrás: M4 Sport)

Fel is forrósodott a hangulat a nyár esti kánikulában, a rekonstruálhatatlan ’mi van!? mi van!? mi vaaaan!?’ végén villant a sárga játékosnak és edzőnek.

Holender egyébként úgy folytatta, ahogy abbahagyta: a péntekit megelőző utolsó magyar bajnokiján, 2019 májusában szintén – nem mellesleg gólkirályi címet érő – góllal és sárga lappal került be a Honvéd–MTK (4-1) jegyzőkönyvbe.

Megyeri Balázs időablaka jóval nagyobb: 4459 nap – 2010. május 22. – után tért vissza a hazai élvonalba, mivel Gróf Dávid sérülése utat nyitott előtte a DVSC kapujába. Megyerinek is megadatott az esély, hogy keretbe foglalja saját ablakát. A rámázást a kecskeméti tizenegyes tette volna lehetővé, 12 évvel ezelőtt a Ferencváros színeiben túl járt az ítéletvégrehajtó eszén, ezúttal Szabó Leventéén nem. Cserébe az akkori (Honvédtól elszenvedett) vereséggel ellenben legalább pontot szerzett együttesével. Még ha ez nem is szabadított fel felhőtlen boldogságot a Lokinál.

Gyógyító rúgás

Bárány Donát rögtön két okból is bosszankodott. Sérelmezte, hogy öt VAR-ozás ellenére egyetlen büntetőt sem ítéltek meg a hazaiaknak, míg a Kecskemétét rögtön befújta Káprály sportárs. Sajátos értelmezése a videobírózásnak a vizsgált szituációk számából levont következtetés, mert a szabályok értelmében még mindig a szabálytalanságok shakespeare-i ténye dönt: lenni vagy nem lenni.

Ami a gólokra éppúgy igaz. Ez tetézhette a bosszúságát, mert hiába csapott le ragadozóként egyszer Bárány, összesen öt ötöstájéki lepattanónál sündörgött jó helyen. Egyet azonban az üres kapu mellé lőtt, kettő gólba tartott ugyan, de a védőkkel nem számolt, míg a legvégén közvetlen az orra elől szabadítottak fel, pedig mindössze pár lépésről kellett volna bekotornia a labdát.

A mindkét fordulóban betaláló debreceni csatár mégis visszafogottabban nyilatkozott, mint amit a meccset lezáró csetepaté ígért. Merthogy a Nagyerdőben is egymásnak ugrottak a felek, holott elképzelhető, segítő szándékot értelmeztek félre a vendégek.

Orvosi kísérletek rámutattak, hogyha az agy mással foglalja el magát, kevesebb figyelme jut a fájdalomra, azaz könnyen lehet, Ferenczi János csak ki akarta billenteni az agóniájából az általa felvágott, földön maradt Zeke Máriót, mikor sunyin belerúgott. Láss csodát, Zeke meg is gyógyult, a futballistákat azonban nem ennek öröme terelte egybe, hanem a tesztorenszintjük. Sylvain Deslandes-ot még az sem zavarta, hogy már kapott egy sárgát, szerencséjére a játékvezetőt sem, mert csak a dulakodást kirobbantó párost figyelmeztette, az ellenfelét torkon ragadó francia bekk megúszta.

Ki visz majd haza?

Felcsúton az Újpest szurkolói borultak ki, mert a családias méretű Pancho Arénában az orruk előtt ünnepelte gólját a találkozót a duplájával eldöntő Corbu Marius. A Honvédnál létszámfelettivé váló, a Puskás Akadémiában egyből kezdő Batik Bence által higgasztott Nemanja Antonov éppen azt próbálta elmagyarázni, ez nem volt túl szép húzás, amikor a vendégszektorból söröspoharakkal együtt röppályára állított zacskó zúgott el a fejük felett. Mint a közvetítésből később kiderült, kulcscsomót rejtett a küldemény.

Arra nem derült fény, a többszörösen meggondolatlan cselekedett mekkora fejtörést okozhatott a hazajutásban az idegállapotba kerülő fanatikusnak.

Szabotőr honvédek

Kishazánk mindennapjaiban elszoktunk attól, hogy a frusztráltság és annak kontrollálatlan felszínre törése helyett nem a gyengeség jele, ráadásul mennyivel kulturáltabb érveket ütköztetni az ellentétes álláspontok vitájában. A Honvédnál viszont aligha fogadták kitörő örömmel, hogy Makszim Plakuscsenko és Tamás Krisztián abban a minutumban elkezdett tenni a közállapotok javításán, amint nem értették meg egymást. A futball íratlan törvénye, hogy ezzel meg kell várni a harmadik félidőt, különben csőstül jön a baj. Akárcsak ezúttal: amíg egymással törődtek a fehérvári kontra Dárdai precíz lövésével elindította a négybukkanós lejtőn a kispestieket.

Hogy a feszültség mértéke mennyire indokolt, arra még nincs adatbázis, de a nézőszámhoz (atmoszférához?) viszonyított hepajok aránya kissé túlzónak tűnik. A Honvéd szakmai stábjának eddigi rövid története egyelőre nem sorolható a klasszikus sikersztori kategóriába, ugyanakkor ha mást nem, indulatkezelési mintát már adott Tam Courts tréner. Miközben nem bújt ki a felelősség alól, nem csügged, és biztos abban, hogy eredményesebb lesz a folytatás. És tényleg, a mezőnyben egyedüliként pont és rúgott gól nélküli együttese ennél valóban csak jobb lehet.

Kisvárdán nem hepciáskodtak, elegánsan büntettek

Kisvárdán a hét közben dühönghettek, a Molde egyértelmű lesgóllal szerzett vezetést a Konferencia-liga-selejtezőn. A Mezőkövesd ellen azonban elfogadták, hogy hiába lépett ki ziccerben a korábban vezetést szerző Driton Camaj, csapattársukat, Mario Ilievskit kíméletlenül talpalta fejbe a kövesdi Philipp Schmiedl, ezért Andó-Szabó Sándor játékvezető nem alkalmazhatott előnyszabályt, hisz fennforgott a súlyos sérülés lehetősége. A jogos piros villant, és a szabadrúgásból kis rásegítéssel végül ugyanúgy megszületett a második találat.

Mi több, a folytatásban stoplinyomos arccal Ilievski is beköszönt.

OTP Bank Liga, 2. forduló:
Vasas FC – Paksi FC 2–2
Debreceni VSC – Kecskeméti TE 1–1

Kisvárda Master Good – Mezőkövesd Zsóry FC 4–2
Puskás Akadémia FC – Újpest FC 2–0
MOL Fehérvár FC – Budapest Honvéd 4–0

A szombatra kiírt Zalaegerszeg – Ferencvárosi TC mérkőzést elhalasztották.

A tabella:
1.  Kisvárda Master Good   2  1   1   –      6-4   4 pont
2.  Paksi FC               2  1   1   –      4-2   4
3.  MOL Fehérvár FC        2  1   –   1      4-2   3
4.  Puskás Akadémia FC     2  1   –   1      2-1   3
5.  Ferencvárosi TC        1  1   –   –      1-0   3
6.  ZTE FC                 1  1   –   –      1-0   3
7.  Debreceni VSC          2  –   2   –      3-3   2
8.  Vasas FC               2  –   2   –      2-2   2
9.  Kecskeméti TE          2  –   2   –      1-1   2
10.  Mezőkövesd Zsóry FC    2  –   1   1      3-5   1
11.  Újpest FC              2  –   1   1      1-3   1
12.  Budapest Honvéd        2  –   –   2      0-5   0

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Pátkait a VAR egyik vakfoltja vagy a labda elrúgása mentette meg? – Hétvégi hősök
Közel két és fél hónap várakozás után visszatért az OTP Bank Liga, rögtön egy emlékezetes fordulóval, hiszen két mérkőzés is csak a 93. perc után dőlt el – közte a múlt szezonbéli dobogósok rangadója is. Az első játéknapokon a videobíró-rendszer is főszerepet kapott, így az évadnyitó Hétvégi hősök is elsősorban ezekkel a szituációkkal foglalkozik. A továbbiakban pedig kisgyerekek a debreceni játszótéren, Puskás-játékos egy másik bolygón és labda a gól- helyett az oldalvonalon túl.
Magyar futball