Musorujsag
Élő Eredmények

Kerkez Milos: Megtiszteltetés lesz, ha segíthetem a magyar válogatottat

Kerkez Milos: Megtiszteltetés lesz, ha segíthetem a magyar válogatottat

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Kerkez Milos berobbant az AZ Alkmaarba. A magyar balhátvéd a 2022–23-as szezonban eddig csapata mind a hat mérkőzésén kezdőként kapott lehetőséget, négy Konferencialiga-meccsen két gólpasszt jegyzett, hétvégén pedig megszerezte az első gólját – amely ráadásul győzelmet ért – a holland bajnokságban. A 18 éves labdarúgó többek között erről, a magyar válogatottról és a jövőbeli céljairól is beszélt az m4sport.hu-nak adott interjújában.

– 2022 januárjában szerződött Olaszországból Hollandiába, az AC Milantól az AZ Alkmaarhoz. Kezdetben a második számú csapatnál kapott lehetőséget, de gyorsan, már májusban bemutatkozhatott az első csapatnál is a holland bajnokság Konferencialiga-rájátszásában. Hogy emlékszik vissza az Alkmaarnál töltött első hat hónapra?
– Miután csatlakoztam a Milantól az Alkmaarhoz, a második csapatnál kezdtem, játszottam kilenc meccset. Kellett egy kis idő, hogy beilleszkedjek, hogy alkalmazkodjak az Alkmaar játékstílusához. Aztán a rájátszásban Owen Wijndal (Kerkez korábbi posztriválisa, aki idén júliusban az Ajaxhoz igazolt – a szerző) nem volt bevethető, így az edzőtől megkaptam a lehetőséget a Heerenveen elleni párharcban. Sikerült bizonyítanom, hogy én lehetek az utódja, és a következő szezontól alapemberként számolhatnak velem. Extra lendületet adott, hogy hitt bennem az edzőm.

– Ez a lendület pedig ki is tartott, nyári felkészülés elég jól sikerült, az új szezonban egyértelműen alapembere az Alkmaarnak, két bajnokin és a négy Konferencialiga-meccsen is kezdőként kapott szerepet.
– Jól sikerült a felkészülés, a PAOK és az Olympiakosz ellen is jól ment a játék. Ezeken a meccseken is bizonyítottam, hogy már a szezon elejétől kezdőként számolhatnak velem. Szerencsére így is lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

– Vasárnap, a Sparta Rotterdam elleni mérkőzésen az első gólját is megszerezte a holland bajnokságban, ráadásul az Alkmaar ezzel nyert 3–2-re. Hogy emlékszik vissza a mérkőzésre és a gólra?
– A második találatunk az én beadásom után született, de alig több mint két perccel később egy elkerülhető gólt kaptunk, volt egy kis félreértés köztem és a kapus között. Ilyen előfordul… Aztán nagyjából öt perc telt el, érkezett a labda a tizenhatoson belülre, és ahogy azt az edzőm kéri, én érkeztem a megfelelő pillanatban, a védők nem számítottak rám, így jött a gól. Hollandiában azt mondták rá, hogy ez egy „magabiztos” gól volt: a földre lerúgott labda a kapuba pattant, a kapusnak esélye sem volt. A pályán nem használom olyan sokat a jobb lábamat, így engem is meglepett, hogy azzal szereztem gólt.

A Sparta Rotterdam–AZ Alkmaar mérkőzés összefoglalója, benne Kerkez Milos góljával 1:30-tól:

– Nem sokkal a gól után, a 67. percben lecserélte az edzője, míg az első mérkőzésen kezdőként 62 percet kapott tőle. Taktikai, vagy valamilyen más oka volt a döntésének?
– Sok meccsünk van, csütörtök, vasárnap, csütörtök, vasárnap ritmusban játszunk, ezért az edzőnk szeretné, ha frissek maradnának a játékosai. Láttam, hogy készülnek a lecserélésemre, aztán szerencsére még előtte jött a gól. Ez egy taktikai döntés volt, az edző döntését pedig mindig tiszteletben kell tartani.

– A menetrend valóban sűrű, csütörtökön jön a rájátszás első felvonása a Konferencialigában. Mit vár a portugál Gil Vicente elleni párharctól?
– Elemeztük őket, jól játszanak, több gyors játékosuk is van támadásban, de magabiztosan megyünk bele a párharcba, akárcsak a Dundee United ellen. Akkor idegenben kikaptunk, de itthon, a szurkolóink előtt 7–0-ra nyertünk (Kerkez akkor egy gólpasszt jegyzett – a szerző). A portugálok ellen is minél több gólt szeretnénk hazai pályán szerezni, és természetesen szeretnénk kiharcolni a csoportkörös szereplést.

– Mit vár a csapattól és saját magától az idény hátralévő részében?
– Elég jól kezdtünk, nem úgy, mint az előző két szezonban. Akkor több vereség is becsúszott, a csapat mégis odaért az élmezőnybe. Ha most úgy tudjuk folytatni, ahogy elkezdtük, akkor odaérhetünk a dobogóra. Egyénileg az a célom, hogy minél több játékpercet kapjak, és persze hogy szerezzek még néhány gólt.

Kerkez Milos az U21-es magyar válogatottban (Fotó: MLSZ)

MEGTISZTETLTETÉS LENNE SEGÍTENI A MAGYAR VÁLOGATTAT

– Nyáron lehetőséget kapott, hogy együtt készülhessen a felnőttválogatottal. Milyenek voltak az első benyomásai, hogy fogadták a csapattársak?
– A srácok nagyszerűen fogadtak, kedvesek voltak velem. Az edzések jól mentek, mind magas színvonalú volt, nagyon boldog voltam. Egy ilyen fiatal srácnak megtiszteltetés, hogy ott lehet, óriási energiákat szabadít fel. Hálás vagyok a szövetségi kapitánynak, hogy megadta a lehetőséget. Remek pillanat volt ez számomra.

– Az Anglia elleni idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzésen a keretbe is bekerült. Milyen volt testközelből a 4–0-s győzelem?
– Őrületes volt… Óriási győzelem volt, 4–0 Anglia ellen azért nem kis dolog. A gólok után a kispadról mindenki a pályára szaladt, hogy együtt ünnepeljen a gólszerzővel, szóval nagyszerű élmény volt.

– Beszélt az NL-meccsek óta Marco Rossival?
– Nem, azóta még nem beszéltünk. Ahogy látom a közösségi médiában, sokan szívesen látnának a válogatottban, de ez mindig az edző döntése. Ha a kapitány úgy érzi, szüksége van rám, én pedig nem vagyok sérült, akkor megtiszteltetés lesz, hogy segíthetem a magyar válogatottat ezeken a nehéz mérkőzéseken. Meglátjuk, hogy alakul, mindenesetre reménykedek benne, hogy ott leszek. De még egyszer szeretném hangsúlyozni, ez egyedül a kapitány döntése, amelyet minden körülmények között tiszteletben kell tartani.

– „Az új generáció megérkezett” – ezzel a címmel posztoltunk az Instagramra egy képet, amelyen nemcsak Ön, de többek között Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Németh András is szerepel. Tartja a kapcsolatot velük?
– Természetesen kapcsolatban vagyok velük, szoktunk beszélgetni. Tényleg jó kis poszt volt, a jövő fényes!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

– Vannak egyébként olyan magyar játékosok, akikre példaként tekint, akik inspirálják?
– Természetesen Puskás Ferenc nagyon inspiráló, míg a jelenlegi játékosok közül például Szalai Ádám, aki remek csapatkapitány. A meccsek előtt az öltözőben nagyon motiváló, a pályán és a pályán kívül is meghatározó a jelenléte. De persze a többiektől is sokat tanultam. Sok tapasztalt, magas szinten teljesítő játékos van a keretben, jó volt velük készülni.

Kerkez Milos egyelőre az Alkmaarban bizonyítana (Fotó: EPA/Ed van de Pol)

IRÁNY VALAMELYIK TOPLIGA – HA ELJÖN AZ IDŐ

– Még egy kicsit térjünk vissza a jövőhöz. Hol szeretne tartani mondjuk öt év múlva?
– Sosem tudhatod, hogy hol fogsz kikötni, de egyszer mindenképp szeretnék eljutni egy topbajnokságba, mondjuk Spanyolországba, Angliába vagy éppen Olaszországba. Remélem, hogy tudok az Alkmaarnál bizonyítani, és ha eljön az idő, akkor meg tudom tenni a következő lépést – esetleg egy topligába.

– És a válogatottal mik a jövőbeli céljai?
– Először is szeretnék debütálni. Az már alapból nagy dolog, ha valaki fiatalon bemutatkozhat a válogatottban, igazi megtiszteltetés. Ha eljön ez a pillanat, az egész családom nagyon boldog lesz. Jelenleg ez a célom, hogy bemutatkozhassak a felnőttválogatottban.

Borítókép: EPA/Ed van de Pol

További tartalmak

Kapcsolódó hírek