Musorujsag
Élő Eredmények

Egy meccsre a magyar csodától: harminc év után ismét két csapatunk szerepelhet európai sorozat főtábláján

Egy meccsre a magyar csodától: harminc év után ismét két csapatunk szerepelhet európai sorozat főtábláján

m4sport.hu
Csütörtök este a magyar klubfutball elmúlt harminc évének egyik legfontosabb mérkőzései következnek: az európai kupák jelenlegi lebonyolítása szerint most először fordulhat elő, hogy két magyar csapat is valamelyik sorozat főtábláján szerepelhet.

A Ferencváros magyar bajnokként a Bajnokok Ligája-selejtezőjében kezdte a nyarat, amelyben a Tobolt simán, a Slovan Bratislavát nagy csatában búcsúztatta. A Qarabagba aztán beletört a zöld-fehérek bicskája, a kinti 1–1 után a Groupama Arénában az azeriek kiválóan támadtak le, s használták ki a zöld-fehérek hibáit, így összességében megérdemelten jutottak tovább. A Fradinak így az Európa-liga playoffja, és a Shamrock Rovers jutott, amelynek első mérkőzése szerencsére úgy végződött, ahogy azt vártuk: végtelenül magabiztos FTC-sikerrel.

A 4–0-s győzelmet követően csak formalitásnak tűnik a visszavágó, ezzel együtt a mérkőzésen nagy valószínűség szerint lehetőséget kapó Bogdán Ádám szerint hiba lenne hátradőlni: az Európa-liga-csoportkört nem adják ingyen.

A Konferencia-liga megjelenésének köszönhetően már a Slovan elleni párharc után is biztossá vált a Fradi sorozatban negyedik főtáblás szereplése, az Üllői úton mindenképp csalódásként élnék meg, ha csupán a harmadik számú sorozatban bizonyíthatnának ősszel, a Fradi játékerejét látva reális elvárás az El-csoportkör és közeli cél lehet esetleg a nemzetközi kupatavasz.

M4 Sport

A bajnokot leszámítva csapataink számára csupán az Európa Konferencia-liga elérhető, a Puskás Akadémia, a Kisvárda és a MOL Fehérvár is a második selejtezőkörben csatlakozott a sorozathoz, előbbi rögtön elbukott a Vitória Guimaraes ellen, a Kisvárda a Kajrat Almati búcsúztatása után akadt fenn a Moldén.

A Fehérvárnak jóval nagyobb szerencséje volt a sorsolással, legalábbis az első két párharcában, hiszen a kazah Gabala és a moldovai Petrocub Hincesti is kötelező továbbjutás volt Michael Boriséknak. Aztán következett a másik véglet: a német 1. FC Köln.

A piros-kékek azonban nem ijedtek meg a topligás riválistól, sem a hamar jött hátránytól, elsősorban Zivzivadze és Dárdai parádéjával, valamint nagyon fegyelmezett védekezéssel előnyt szerzett Németországban, a győzelem értékéből még az sem von le, hogy a Köln a 20. perctől emberhátrányban játszott.

Ezzel együtt a visszavágó aligha lesz könnyű a Fehérvárnak, a szakma képviselői és a fogadóirodák továbbra is a Kölnt jósolják Ekl-főtáblásnak. Fiola Attiláéknak a Németországban mutatott szervezettséggel lehet esélye a futballcsodához, a magyar duplázáshoz pedig a MOL Fehérvár a kulcs, a Fradi biztosan szerepel Európában ősszel.

Ne feledjük: az európai kupaporond teljes átszervezése, a Bajnokok Ligája 1992-es megalakítása, az Intertoto-kupa és a Közép-Európai Kupa megszüntetése után a 2022-es év lehet az első, amikor ősszel két magyar csapat is a nemzetközi sorozatokban vitézkedhet.

A Fehérvár–Köln, valamint a Shamrock Rovers–Ferencváros mérkőzést csütörtök este az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: MTI, molfehervarfc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek