Musorujsag
Élő Eredmények

Két fél feljutás ért élvonalbeli kispadot – Kondás Elemér a Diósgyőrnek és a Lokinak is bizonyíthat Angyalföldön

Két fél feljutás ért élvonalbeli kispadot – Kondás Elemér a Diósgyőrnek és a Lokinak is bizonyíthat Angyalföldön

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Az OTP Bank Liga edzőkeringője olyan, mint a nagyböjt: minden évben eljön, mindig máskor kezdődik és végtelennek tűnik. Ahogy az várható volt, ebben a szezonban is meglehetősen hamar elkezdtek vándorolni a szakemberek, Joao Janeiro múlt héten távozott a Lokitól, majd jött az NB I-es Black Tuesday (fekete kedd), amikor néhány órán belül a Vasas és a Mezőkövesd is megvált vezetőedzőjétől. A három klub közül egyelőre csupán egy, a Vasas jelentett be utódot – Kondás Elemér személyében, aki az elmúlt két évben is a Merkantil Bank Ligában dolgozott, s mindkétszer feljutó helyen álló csapattól távozott.

Hárman hamar

Nem az a kérdés, hogy lesz-e, az a kérdés, hogy mikor!

A vezetőedzők fluktuációja egyszerre szerethető, bonyolult és indokolatlan a magyar labdarúgásban, a 12 csapatos NB I pedig abszolút elősegíti a gyorsabb pörgést: egy-egy negatív spirálból sürgősen ki kell rángatni a csapatot új impulzusokkal, nagyszabású változtatásokra azonban nincs lehetőség – a vezetőedző leváltása ideális, a vezetőségi felelősség kommunikációs hárításának is ez a lépés felel meg.

Ne feledjük azonban a nagyjából egy évvel ezelőtt megfogalmazott Révész-elméletet, miszerint egy vezetőedző legfeljebb 20-25 százalékot tehet hozzá a csapat teljesítményéhez, s természetesen van, amikor pont ez a negyed hibádzik, hogy egy szakember eredményesen dolgozzon a szűk elitben, elengedhetetlen a klub és a játékoskeret klappolása is.

A vezetőedzők leváltása azonban mégsem a mezőny szűkítésének köszönhető, hosszú idő óta trend a labdarúgásban, a magyar bajnokságok pedig az európai élvonalban járnak ebben az összevetésben.

Joao Janeirónak mindössze 65 nap jutott a Debrecennél (fotó: DVSC).

Így van ez idén is: alig másfél hónap, mindössze hét forduló telt el az OTP Bank Ligából, de már három csapatnál sem ugyanaz ül le hétvégén a kispadra, mint az első fordulóban.

A sort a DVSC kezdte. A nyáron bejelentett változásokkal együtt Joao Janeiro vette át a csapatot Joan Carrillótól. A portugál vezetőedző 65 napot töltött a Loki élén, ezalatt hat, nyeretlen tétmeccs jutott neki – ő a Debrecen történetének második mestere, aki győzelem nélkül távozott, a 65 nappal pedig az elmúlt 12 év harmadik helyére esett be az állandó vezetőedzőket tekintve, Bernard Casoni (Videoton) 39, Mátyus János (Pápa) 40 napig irányított. A cívisvárosban nem kapkodtak az utód kijelölésénél, a 7. fordulóra rábízták a csapatot Dombi Tiborra, a pozitív hangulat pedig át is járta a Nagyerdőt, a Loki behúzta első sikerét a Fehérvár elleni találkozón. Szombaton Paksra látogat a csapat, egyelőre szintén a klublegenda vezetésével, aki úgy fogalmazott, szombat estig biztosan ő irányít, tovább nem gondolkodik.

Hasonlóan megfontoltak az utód bejelentésével kapcsolatban Mezőkövesden, Supka Attila keddi menesztése óta néma a csend Borsodban, könnyen lehet, hogy Híres Gáborék elviszik a fehérvári túrát hétvégén, s a válogatott szünet után jöhet a hivatalos bejelentés. A pletykák szerint a Vasasnál kegyvesztetté vált Kuttor Attila is visszatérhet…

A leggyorsabban a Vasasnál cselekedtek, az újonc az egyetlen csapat az OTP Bank Ligában, amelynek nem maradt el meccse és még nem szerzett három pontot. Az angyalföldi alakulat így kedd délelőtt szerződést bontott Kuttor Attilával (és Tóth Mihály asszisztensedzővel), néhány órával később pedig már be is jelentette Kondás Elemér érkezését.

A váltások időpontja nem, a mennyisége viszont szokatlan, hiszen ilyen sok csapatnál nem szokott hét fordulót követően betelni a pohár, különösen nem egy héttel a válogatott szünet előtt. Tavaly pont az októberi vb-selejtezők idején érkeztek az első menesztések, az MTK-tól Giovanni Costantinót, Mezőkövesdről Pintér Attilát állították fel.

Van azonban olyan edző, akivel 2018-ban két meccs után bontottak szerződést, ahogyan két évvel korábban is a második forduló után mondott le – őt pont Kondás Elemérnek hívják. 2016-ban saját döntéseként vetett véget a debreceni kalandjának, míg a Kisvárdával a feljutást kiharcoló vezetőedző nem bírta el a csapathoz érkező légiósáradatot, Révész Attila keményebb kezű edzőt (Dajka László) keresett a helyére. Nem is nézett ki olyan jól a Várda, mint most – két 4–0-s vereséggel indítottak Kondással. Ebben az összevetésben mondjuk aligha lehet elvenni az első helyet Kis Károlytól, aki 2012-ben egyetlen forduló után mondott le Pakson. Érdekes módon, később ő volt a Vasas edzője a 2018-as kiesést követően – az utolsó hét bajnokiján öt döntetlent és két vereséget számlált, éppúgy, mint most Kuttor, ezzel pedig el is érkeztünk Kondás Elemérhez.

Kuttor Attila az NB II-ben tavasszal veretlen volt a Vasassal, de az élvonal más kávéház (fotó: MTI).

A célnak megfelelt, de…

Bár korábban még soha nem dolgozott a fővárosban, Kondás Elemérnek éles emlékei lehetnek a Vasasról – 2011-ben Angyalföldön mutatkozott be NB I-es kispadon, s a Lokival rögtön 5–1-re nyert, öt évvel később pedig a debreceni történet vége is az Illovszky-stadionban érte (1–3 a Vasas ellen).

A piros-fehérekkel két bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert edző dolgozott Győrben is, illetve a már említett kisvárdai feljutás is az ő nevéhez köthető, mígnem 2020 nyarán visszatért Debrecenbe, hogy a csapatot valahogy az élvonalban tartsa, majd ennek kudarca után azonnal visszajuttassa. A projekt nem haladt rosszul, február közepén a Loki előnye öt pont volt a Vasas, és hét a Gyirmót előtt.

Derült égből azonban érkezett a villámcsapás – Kondással szerződést bontottak, érkezett a helyére Huszti Szabolcs és Toldi Gábor. Az akkori Tőzsér Dániel sportigazgató a váltás okáról azt mondta: „Az eddigi szakmai stáb a céloknak félig megfelelt, viszont úgy éreztük, hogy itt volt a váltás ideje, hogy a fejlődés töretlen legyen a csapatnál, és olyan játékkal tudjunk előrukkolni, amely méltó a Debrecenhez”.

A Loki végül első helyen jutott az OTP Bank Ligába, de még az utolsó fordulóban is izgulnia kellett, a váltást követő időszakban a Vasas és a Gyirmót is eredményesebben teljesített a bajnoknál.

A második debreceni kaland idő előtt véget ért (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt).

Ráadásul Kondás Elemérrel egy évvel később lepörgették ugyanazt a filmet: egy keleti megyeszékhely piros-fehér klubja feljutó helyen vált meg tőle. Ennyire persze nem egyszerű a történet, sőt, az április eleji Szeged–Diósgyőr edzőharc nem is nagyon fogható máshoz, szereztek egy kis hype-ot a másodosztálynak. Kronológiailag nézve Vukmir szegedi lemondásával pattant ki a „balhé” (négy nappal azután, hogy öttel elverték Kondás DVTK-ját idegenben), másnap a Diósgyőr bejelentette Kondás távozását és az exszegedi edző érkezését.

Csongrádból azért utánaküldtek még egy munkaügyi pert, az adok-kapok pedig – meglepő módon – egyik csapatnak sem tett jót, a Kecskemét röhögve feljutott, az új szezonból eddig lejátszott mérkőzések alapján pedig nem lehet kétségünk, hogy így volt igazságos.

Az élet tehát valamelyest kárpótolta és igazolta Kondás Elemért is: a Diósgyőr nélküle nem NB I-es, már nem Vukmir a vezetőedző – ő mégis élvonalbeli padot kapott.

Az elmúlt tíz évben egyébként mindössze három alkalommal bontottak szerződést feljutó helyen álló NB II-es csapat vezetőedzőjével, ebből ugye kettő Kondás Elemérrel történt, a harmadik az azóta sajnos elhunyt Szepessy Lászlóval, akinek az akkor második helyen álló Gyirmóttól kellett távoznia 2019 márciusában.
Talán nem véletlen, hogy háromból kétszer nem jött össze a feljutás, de a korábbi teljesítményt a harmadik esetben sem sikerült reprodukálni az utódoknak.

Az persze vitathatatlan, hogy debreceni szerepvállalása óta igazi sikersztori nem köthető Kondás Elemérhez, a kisvárdai feljutást beárnyékolja a korai távozás. Most pont egy hasonló helyzetben lévő Vasashoz érkezik, amely azután, hogy pontrekorddal megnyerte az NB II-t, hét forduló után még nem nyert, 11. helyen áll a legjobbak között.

Külső szemlélőknek némileg elhamarkodottnak tűnhetett Kuttor Attila menesztése, különösen azt követően, hogy a múlt szezon bajnokával és bronzérmesével játszott a Vasas, s szerzett egy pontot. A Fáy utcában megálmodott támadófutball és az ehhez rendelkezésre álló keret azonban dadogott Kuttor vezetésével, a piros-kékeknél csak az Újpest szerzett kevesebb pontot és gólt (viszont kevesebb meccset játszott), az újonc xG-mutatója – azaz a várható gólok száma – 5.74-es, vagyis a meccsenkénti átlag mindössze 0.82, messze a legkevesebb. Összevetésképp: ebben a statisztikában 11. Zetének ez az értéke is majdnem kettővel több, az egyes átlag fölött van. A 62 megeresztett lövés szintén a legkevesebb a mezőnyben, miközben passzok számában és labdabirtoklásban is elöl áll a csapat – egyértelműen az előrejátékon, a hatékonyságon kell javítania Kondás Elemérnek. Ehhez pedig – ahogy Nagy Miklós sportigazgató is fogalmazott – a játékosokat ki kell mozdítani a komfortzónájukból!

Vasárnap este rendkívül fontos meccset játszik a Vasas, a meglehetősen mélyen lévő Újpest otthonában, ezt követően pedig három hét szünet következik. Nagyon nem mindegy, melyik csapat szerzi meg első sikerét a pihenő előtt – ami akár az edzőkeringő további felvonásait is magával hozhatja. Debrecenben és Mezőkövesden mindenképp!

A 8. forduló programja:

Szeptember 10., szombat
15.30: Paks–DVSC
17.45: Budapest Honvéd–Kecskemét
20.00: Mol Fehérvár–Mezőkövesd

Szeptember 11., vasárnap
15.00: 
ZTE–Puskás Akadémia
17.30: Ferencváros–Kisvárda 
20.00: Újpest–Vasas

Borítókép: MTI

További tartalmak