Musorujsag
Élő Eredmények

Fantasztikus bravúr kapujában a magyar labdarúgó-válogatott: folytatódik a Nemzetek Ligája

Fantasztikus bravúr kapujában a magyar labdarúgó-válogatott: folytatódik a Nemzetek Ligája

m4sport.hu
Marco Rossi szövetségi kapitány szerdán kihirdette keretét a szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre, melyeknek a magyar labdarúgó-válogatott óriási reményekkel vághat neki, köszönhetően bravúros júniusi szereplésének. De mi is múlik pontosan a szeptemberi mérkőzéseken?

Nyakunkon az újabb válogatott szünet, ami azt jelenti, hogy Marco Rossi együttese szeptemberben ismét a Nemzetek Ligájában lesz érdekelt – a csapat az A divízióban, a 3. csoportban, egészen konkrétan a „halálnégyesben” lép pályára, melyben a mieink mellett az Európa-bajnok olaszok, az Eb-döntős angolok, valamint a Hansi Flick vezérletével lassan összeálló németek kaptak helyet.

A magyar válogatott az NL következő körében szeptember 23-án lép pályára, ekkor idegenben Németországgal csap össze, három nappal később Olaszországot fogadja a Puskás Arénában, s az a találkozó jelenti majd a csoportkör zárását is.

Ami riválisainkat illeti, az 5. fordulóban jöhet a megismételt Eb-döntő, melynek keretében Anglia az olaszokhoz látogat, a 6., utolsó körben pedig az angolok Németországgal mérik össze erejüket.

Marco Rossi szerdán kihirdette keretét az NL zárására – a névsor alapján nincs nagy meglepetés, az olasz szakember megtartotta az együttes jól bevált magját, szokásához híven újoncokat is avathat, de nem úsztuk meg nagy hiányzó nélkül: a csapat egyik húzóemberét, Sallai Roland szemét operálni kell, ami miatt sajnos  biztosan nem léphet pályára a válogatott következő két mérkőzésén.

Mi történt júniusban?

A Nemzetek Ligája négy júniusi mérkőzése egy történelmi, Anglia elleni győzelemmel (1–0) kezdődött, amit egy olaszok elleni idegenbeli 2–1-es vereség, majd egy Németország elleni 1–1-es döntetlen követett.

A hab a tortára június 15-én, a 4. körben került fel, amikor is Wolverhamptonban akkora pofont (4–0) osztottunk ki az angoloknak, amit a szigetországiak a mai napig emlegetnek.

Több fronton persze a szerencse is mellettünk volt, a hosszú szezontól kizsigerelt sztárokat pihentető és sokat rotáló riválisaink ugyanis szépen rabolták a pontot egymástól – az angolok az olaszokkal és a németekkel is ikszeltek, majd Flickék ezt követően vágtak egy ötöst Olaszországnak –, amivel tulajdonképpen a mi malmunkra hajtotta a vizet.

Így alakulhatott ki az a nem mindennapi meglepetés, hogy a magyar válogatott hét ponttal vezeti a halálcsoportot, s egy dolog, hogy rendkívül közel van ahhoz, hogy bebiztosítsa a bennmaradását az A divízióban, sőt, akár meg is nyerheti azt. Emellett kiemelten fontos, hogy a Nemzetek Ligája elitjében való szerepléssel egy Eb-pótselejtezős védőhálót is kapunk, azaz már a legmagasabb divízióba jutással szinte biztossá vált, hogy a 2024-es Eb selejtezőjében elért eredménytől függetlenül (és amennyiben szükséges) a magyar válogatott számára adott lesz az Eb-pótselejtezős szereplés lehetősége.

Mi a tét szeptemberben?

Mint ismert, a 2024-es Eb-selejtezőből 20 nemzeti együttes juthat ki közvetlenül a kontinenstornára. A németek helye ugyebár biztos, hiszen ők lesznek a viadal házigazdái, a pótselejtezőből pedig további három válogatott teszi majd teljessé a 24 fős mezőnyt. A pótselejtezőben azonban a mostani Nemzetek Ligájában elért eredmények (és annak végső rangsora) adhatnak szereplési jogot: az a 12 válogatott indulhat, amely az egyenes ágon kijutott válogatottakat nem számolva a legjobb helyezést érte el az NL-ben.

És ez az, amiből Marco Rossi fiai most igen nagyon szakíthatnak, a mieink eddigi, fantasztikus szereplése ugyanis nagy végeredménnyel párosulhat. Ha netán úgy alakulna a hátralévő két forduló, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csoportutolsóként zár, minden bizonnyal akkor is meglesz az esélye az Eb pótselejtezőre. Ám ha sikerül elérni azt a még nagyobb bravúrt, hogy alakulatunk bennmarad a elitben, azaz az A divízióban, nagy ajándékkal párosulna:

az UEFA ugyanis az NL-eredmények alapján sorolja be a különböző kalapokba a csapatokat a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozata előtt. A kiírás szerint az A divízió csoportelsői és -másodikjai, valamint a két legjobb harmadik helyezett (a csehek, a lengyelek és az osztrákok egyaránt négy ponttal állnak) kiemeltként, tehát az első kalapból várhatja a sorsolást.

Elkiabálni persze nem szabad, de ne feledjük el: hét ponttal vezetjük a négyesünket, míg a jelenleg utolsó angolok két egységgel a negyedikek – ez az ötpontos különbség azt jelenti, hogy Gareth Southgate együttesének mindkét mérkőzését meg kell nyernie, míg nekünk ki kell kapnunk. Jegyezzük meg, Anglia a világ egyik legerősebb keretével rendelkezik, a Háromoroszlánosok ugyanakkor a Nemzetek Ligájában csak keresik önmagukat, ezt a hullámzást pedig akár Németország, akár Olaszország kihasználhatja – nekünk ugyebár a bennmaradáshoz annyi kell csupán, hogy Anglia ne húzza be mindkét meccsét vagy a két mérkőzésen szerezzünk legalább egy pontot.

Márpedig joggal bízhatunk csoportellenfeleinkben: míg Flick az elmúlt években szétesett német csapatot igyekszik épp újra felépíteni – és nem is jár rossz úton –, addig a Roberto Mancini irányította Eb-győztes olaszoknak a vb-selejtezős kudarc után kötelezően javítaniuk kell – ha pedig a Squadra Azzurra erre nem lesz képes, sőt, netán újabb kínos pofonokba szalad bele, az könnyen Mancini állásába kerülhet. Olaszország tehát kapitányáért is harcol az elkövetkezendő napokban.

A pakliban természetesen a csoportgyőzelem is benne van és ehhez akár a két meccsen három pont is elég lehet. Ebben ez esetben tovább folytatódna a fokozhatatlan NL-álom a magyar válogatott számára, hiszen indulási jogot szerezne a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjébe, amelybe az A divízió négy csoportgyőztese jut be. A négyes döntő házigazdája az A4-es csoport első helyezettje, Belgium vagy Hollandia lesz.

Tehát:

• a magyar válogatott megnyeri Nemzetek Ligája-csoportját, ha az 5. fordulóban legyőzi idegenben Németországot és Olaszország nem veri meg Angliát,

• illetve már az 5. fordulóban biztosan az A divízió tagja marad, amennyiben nem kap ki a németektől vagy Anglia nem győzi le Olaszországot.

• amennyiben a Rossi-csapat vereséget szenved Németországban, csak abban az esetben nyerheti meg csoportját, ha az utolsó körben legyőzi Olaszországot (és kedvezően alakul a másik mérkőzés) és csak akkor marad az A divízió tagja, ha pontot szerez Olaszország ellen vagy Anglia nem nyeri meg mindkét hátralévő mérkőzését.

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 23-ai, németek elleni, valamint a szeptember 26-ai, olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzését az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Szeptemberi program:
Szeptember 23.:

Németország–Magyarország
Olaszország–Anglia
Szeptember 26.:
Magyarország–Olaszország
Anglia–Németország

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak