Musorujsag
Élő Eredmények

Baljós jel a Fradinak, szomszédok és barátok rangadói – a Magyar Kupa-párosítások érdekességei

Baljós jel a Fradinak, szomszédok és barátok rangadói – a Magyar Kupa-párosítások érdekességei

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Hétfő este az M4 Sport stúdiójában – Dragóner Attila közreműködésével – kisorsolták a labdarúgó MOL Magyar Kupa negyedik fordulójának párosításait. A legjobb 32 között találkozik a Fehérvár és a Puskás Akadémia, de az NB II-es ellenfelet kapó élvonalbeli csapatok sem feltétlenül örülhetnek a sorsolás kimenetelének.

 

–A címvédő Ferencváros a Bicske kiejtése után a szintén NB III-as Iváncsát kapta a legjobb 32 között. Hiába a számtalan település és futballcsapat Magyarországon, valahogy mindkettő vonzza a 24-szeres kupagyőztest, hiszen az elmúlt években már mindkettővel összefutott az FTC. 2019 szeptemberében rendeztek Iváncsa–Ferencváros találkozót a Magyar Kupában, egy évvel később pedig Bicskére is ellátogatott a Fradi, s bár mindkét összecsapást sikerrel vette, egyik szezonban sem zárta eredményesen a sorozatot. Az Iváncsa elleni kirándulás után két hónappal a másodosztályú Békéscsaba volt a végállomás, 2021-ben pedig a legjobb 16 között a Fehérvár ütötte ki a Fradit. Az elmúlt nyolc évet vizsgálva pont egálon a zöld-fehér mérleg: négyszer megnyerték a sorozatot, négyszer nem. A gigantikus meccsterhelésben persze elképzelhető, hogy a kupában majd emberére talál a Csercseszov-legénység, de hatalmas szenzáció lenne, ha az Iváncsa-meccs után egy sorozatot le kellene húzni a Fradi őszi gyűjteményéből.

–A Magyar Kupa lebonyolítása némi ráncfelvarráson esett át a múlt szezonra, így a 12 csapatos NB I bevezetése óta most másodszor fordulhatott elő, hogy már a negyedik körben találkozhatnak élvonalbeli csapatok – Dragóner Attila keze nyomán ez meg is valósul egy Fehérvár–Puskás Akadémia párharc formájában. Tavaly egyébként két élvonalbeli párharc is összejött a 32 között, a Kisvárda otthon 4–1-re verte az MTK-t, a Honvéd hosszabbítás után a Zalaegerszeget. 2015-öt megelőzően sem fordultak elő gyakran élvonalbeli csörték a sorozat ezen szakaszában, de folyamatosan a hazai győzelmek domináltak.

A Honvéd tavaly Zalaegerszegen ünnepelhetett a legjobb 32 között (fotó: honvedfc.hu).

–A Zalaegerszeg–Honvéd párharc szurkolói szempontból is igen pikáns volt, hiszen a kispestiek köztudottan jó viszonyt ápolnak a Zete ősi riválisának számító szombathelyiekkel. Öröm a rendfenntartóknak: most baráti összejövetel következik, hiszen pont Haladás–Honvéd alakult ki a 32 között. A lelátói haverkodás viszont nem implikálja ugyanezt a pályára – 2020-ban sajnos negatív oldalra vált emlékezetessé a párharc, amikor Davide Lanzafame és több szombathelyi fiatal összeakaszkodott, a pirosat ide-oda végül a beszálló Kálnoki-Kis Dávid és Jagodics Márk kapta. Ha harcos úton is, de a kispestieknek végül kupagyőzelemmel zárult az idény, e tekintetben kellemesebb előjelű ellenféllel találkoznak, mint a Fradi.

–Szintén nem várható komoly rendbontás a debreceni városi rangadón: a DEAC és a DVSC ismét találkozik a 32 között – csakúgy, mint két évvel ezelőtt. Akkor a Loki 2–1-re nyert, az egyetemi csapat gólját viszont pont az az Ibrahima Sidibe szerezte, aki korábban vasutaséknál is közönségkedvenc, bajnok volt. Sidibe azóta Karcagon játszik, de így is lehet ilyen játékos a mostani találkozón – Korhut Mihály épp a nyáron váltott az elsőszámú debreceni csapatból a másodikhoz. Akárhogy is, biztosan ünnep lesz a Cívisvárosban, különösen, hogy először játszanak egymás ellen, úgy, hogy a DVSC első osztályú. A DEAC csupán egyszer, 1961-ben győzte le a nagytesót.

–A Fehérvár–Puskás csúcsrangadó mellett további hat olyan OTP Bank Ligában szereplő csapat van, amelynek a Merkantilból érkezik az ellenfele. Elsőre persze rá lehet legyinteni, osztálykülönbség, de a tendencia azt mutatja, az NB II-ből érkező csapatok (pláne hazai pályán) egy meccsen jelenthetnek komoly feladatot a papíron erősebbnek. Az elmúlt négy szezonból csupán egyszer fordult elő, hogy a legjobb 32 között az NB I–NB II-es párharcok többségét az esélyesebb csapat nyerte volna, igaz, 2021-ben 6/6 volt az élvonalbeli mérleg. Azt megelőzően, illetve a legutóbbi kiírásban viszont sorban érkeztek a meglepetések – utóbbiban a Puskás (ETO-val szemben), a Mezőkövesd (Szeged) és a Debrecen (Kecskemét) is elvérzett.

–A két ligát és az országot is szinte tökéletesen felöleli a Mosonmagyaróvár–Kisvárda összecsapás, hiszen az OTP Bank Liga második helyezettje találkozik a másodosztály hátulról második helyezettjével. Török László együttese a kecskeméti 700 km-es kirándulást követően négy nappal 473-at utazik a kupameccsre és ugyanannyit vissza (összesen 956 kilométert). A legkevesebbet értelemszerűen majd a DVSC, amelynek a DEAC sportközpontjába 1800 métert kell megtennie, ez a csapatbusszal nagyjából 3-4 perces kirándulást jelent. A sors(olás) egyik sorozatban sem vette figyelembe a földrajzi tényezőket: a kupafordulót követő hétvégén Debrecen–Kisvárda bajnokit rendeznek, lenne egy tippünk, melyik csapat lesz kipihentebb.

–Az NB I–NB II párharcok egyik élvonalbeli veszélyeztetettje a Vasas, amely Nyíregyházán vizitál. A bajnokságot kimondottan rosszul kezdő angyalföldieknek van miért visszavágnia Szabolcsban, hiszen két szezonnal ezelőtt épp a nyíregyházi vereség fosztotta meg a feljutástól Feczesinéket, egy 2018-as bajnokin pedig 42 másodperc (!) alatt adott le kétgólos előnyt a fővárosi csapat. A Spartacus pedig feljutás esetén is visszatérő elem: 2015-ben, amikor a Vasas legutóbb kiharcolta az NB I-be jutást, szintén a 32 között találkoztak a Magyar Kupában, s akkor bizony tizenegyesekkel a Nyíregyháza jutott nyolcaddöntőbe. Érdekesség, hogy a hét évvel ezelőtti meccsen és most is pályára léphet Berecz Zsombor és Vida Máté is, sőt anno egy bizonyos Ádám Martin is kezdő volt a Vasasban.

A közelmúltban nem példa nélküli a nyíregyházi Vasas-összeomlás (fotó: vasasfc.hu).

–A Budafoki MTE az elmúlt években többször is okozott meglepetést a kupában (2017-ben konkrétan NB III-asként jutott elődöntőbe), az elmúlt másfél évtized legfölényesebb negyedik (régi lebonyolításban nyolcadik) körös sikere is hozzá köthető: 2021-ben a Dunavarsány ellen 11–0-ra diadalmaskodott. Komoly kihívója lehet most az MTK, amely az elmúlt kör legnagyobb verését szolgáltatta (8–0 az Issimo ellen), s ezúttal is toronymagas esélyes megye I-es ellenfelével szemben. Bognár György csapataira jellemző, hogy csak a lefújást követően húzza be a gólféket, s a kék-fehérek hiába játszottak az elmúlt két évben is 4–1-es meccset ebben a körben, meglepő lenne, ha a Nyergesújfalu ellen itt megállnának.

MOL MAGYAR KUPA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Iváncsa KSE (NB III)–Ferencvárosi TC
MOL Fehérvár FC–Puskás Akadémia FC
Credobus Mosonmagyaróvár (NB II)–Kisvárda Master Good
BTE Felsőzsolca (megyei I.)–MTK Budapest (NB II)
Szombathelyi Haladás (NB II)–Budapest Honvéd
Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II)–ZTE FC
DEAC (NB III)–Debreceni VSC
Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)–Vasas FC
FC Nagykanizsa (NB III)–Békéscsaba 1912 Előre (NB II)
Balatonfüred (NB III)–Paksi FC
FC Ajka (NB II)–Újpest FC
Budafoki MTE (NB II)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II)
ESMTK (NB III)–BFC Siófok (NB II)
Nagyatádi FC (megyei I.)–Monor (NB III)
ETO FC Győr (NB II)–Kecskeméti TE
Nyergesújfalu SE (megyei I.)–Mezőkövesd Zsóry FC

A mérkőzések játéknapja október 18–19., kedd-szerda. Az ötödik forduló sorsolását október 20-án az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: MTI, dvsc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kifakadt a PMFC vezetőedzője a paksi továbbjutást érő tizenegyes miatt – Hétvégi hősök
Rendhagyó epizóddal jelentkezik a Hétvégi hősök-rovatunk: mivel hétvégén szunnyadt az NB I, s a legjobb magyar csapatok is megkezdték a MOL Magyar Kupa sorozatát, mi is innen szemezgettünk. Bár az őszi kupameccsek még általában a fiesztáról, falusi hangulatról szólnak, komoly rangadókat is játszottak már a harmadik fordulóban, s több élvonalbeli alakulatnak is izzadnia kellett alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben.
Magyar futball