Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marco Rossi: Ez egy szomorú nap a magyar válogatott történetében

Marco Rossi: Ez egy szomorú nap a magyar válogatott történetében

m4sport.hu | Kovács Máté
Szalai Ádám döntése után nehéz helyzetbe kerül a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, hiszen új csapatkapitányt kell majd kijelölnie a nemzeti együttesben. Marco Rossi erről, a 84-szeres válogatott támadó csapatban betöltött szerepléről és csapattársakra gyakorolt hatásáról is beszélt azon a sajtótájékoztatón, ahol a 34 esztendős csatár mindenkivel tudatta döntését és annak hátterét.

Szerda délután Szalai Ádám bejelentette, a Németország és Olaszország ellen megvívott labdarúgó Nemzetek Ligája mérkőzések után visszavonul a válogatottságtól. Ezzel csapatkapitányát veszti majd a nemzeti együttes, és ha a 34 éves támadó mindkét meccsen pályára lép, akkor 86-szoros válogatottként inthet búcsú Marco Rossi csapatának, amivel Grosics Gyulával holtversenyben a hetedik legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosa lesz a magyar labdarúgás történelmének. Szalai bejelentése után a szövetségi kapitány is megosztotta gondolatait a döntéssel kapcsolatban.

„Ádám már korábban tudatta velünk, hogy úgy döntött, lemondja a válogatottságot. Hétfőn már közölte a csapattársaival, engem Cosimo Inguscio tájékoztatott. Rögvest rengeteg emlék és gondolat jött fel bennem, mint ahogyan mindenkiben” – kezdte Marco Rossi. „Szomorú nap ez a magyar válogatott történetében. Nem olyan, mint három hónappal ezelőtt, az Anglia ellen vívott mérkőzés után. Túltesszük magunkat ezen a helyzeten is, megmaradnak az emlékeinkben az együtt megélt boldog pillanatok. Ádámnak ezekből bőven kijutott csapatkapitányként, hiszen amikor rosszul ment a válogatottnak – gondolok itt az Albánia elleni meccsekre –, akkor ő épp nem volt ott velünk, hiszen műtéten esett át. Az elmúlt két év így igazi boldogság volt számára” – értékelte játékosa döntését az olasz szakember.

Marco Rossi arról is szót ejtett, hogy a labdarúgásban milyen nagy szerepe van van a technikai és taktikai képzettségnek, Szalai Ádám pedig egy olyan vezéregyéniség volt, akire mindig lehetett számítani. Ahogyan a szövetségi kapitány fogalmazott, igazi vezéralkat volt, egy kiemelkedő egyénisége a magyar labdarúgó-válogatottnak. Rossi azt a kérdést is megkapta, ki lehet Szalai utódja a csapatkapitányi szerepet illetően és, hogy egyedül ő hozza-e meg majd a döntést.

„Mindenki pótólható, de ez most egyáltalán nem lesz egyszerű. Remélem, sikerül megtalálnom a méltó helyettesét, de muszáj még egyszer kiemelnem, nagyon fontos játékost veszítünk most el.

Rendkívüli hozzáállással és emberi értékekkel bíró ember. A jövőt illetően ez egy olyan téma, amit muszáj lesz már a következő kerethirdetésnél tisztázni. Most a soron következő két mérkőzésre koncentrálunk, de utána foglalkoznunk kell ezzel a kérdéskörrel is. Alapvetően demokratikus alkatnak tartom magam, de ebben a döntésben a végső szó az enyém lesz. Persze a játékosok azok, akiknek el kell fogadniuk, el kell ismerniük egy vezért, így még nehezebb lesz megtalálni a megfelelő embert, de van már elgondolásom, ki lehetne a megfelelő utód” – mondta a sajtótájékoztatón Marco Rossi.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szövetségi kapitány hozzátette, Szalaival ugyanolyan szerepkörben számol a soron következő két mérkőzésen, mint korábban, és a szakmai stáb, valamint a saját nevében is szívből kívánja, hogy elégedetten tudjon majd búcsút venni a válogatottól, ami szerinte úgy lenne álomszerű, ha az ő góljával sikerülne nyerni az egyik meccsen. Marco Rossi azt is elárulta, korai még azon gondolkodni, hogy Szalai Ádámnak milyen szerep juthat profi karrierje után, hiszen még az FC Basel játékos. Ugyanakkor elárulta, az MLSZ részéről megvan a nyitottság arra, hogy minden lehetséges forgatókönyvet mérlegeljen majd a szövetség vele kapcsolatban.

Szalai Ádám eddig 84 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, ebből 26-szor csapatkapitányként vezette ki a válogatottat egy-egy meccsre. A 34 esztendős játékos 2009.02.11-én Izrael ellen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, első gólját San Marino ellen szerezte 2010. október 8-án. Tagja volt a 2016-os Európa-bajnokságon nyolcaddöntőig menetelő csapatnak, valamint tavaly szintén ott volt az Eb-n, ahol Németország ellen az ő fejesével szereztünk vezetést, és máig az az utolsó gólja nemzeti együttesben.

Borítókép: Telki, 2022. szeptember 21. Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligája A divíziójának szeptemberi utolsó két fordulójára készülõ magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján Telkiben 2022. szeptember 21-én. A magyar nemzeti csapat szeptember 23-án, Lipcsében Németország vendége lesz, három nappal késõbb pedig a Puskás Arénában az Európa-bajnoki címvédõ olasz válogatottat fogadja. MTI/Kovács Anikó

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A vezér elköszön – Szalai, a válogatott hullámvasutazásának szimbóluma
Szalai Ádám bejelentette, hogy a szeptemberi Nemzetek Ligája-találkozók után <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2022/09/21/szalai-adam-visszavonul-a-valogatottsagtol/" target="_blank" rel="noopener">nem játszik többet a magyar válogatottban</a>, melynek nem csupán csapatkapitánya és vezére volt, de talán a szimbóluma is.
Magyar futball