Musorujsag
Élő Eredmények

Esélyek, hiányzók, nyitott kérdések - minden infó a német-magyar Nemzetek Ligája-mérkőzésről

Esélyek, hiányzók, nyitott kérdések - minden infó a német-magyar Nemzetek Ligája-mérkőzésről

m4sport.hu
Véget ért a várakozás: 100 nappal a magyar labdarúgó-válogatott szenzációs, 4-0-s angliai diadala után folytatódik a 2022/23-as Nemzetek Ligája. Marco Rossi együttese az élről várja az A3-as csoport folytatását és még két mérkőzése van hátra, pénteken 20.45-től Németország ellen lép pályára Lipcsében, majd hétfő este Olaszországot fogadja zárásként a Puskás Arénában. Az M4 Sport természetesen mindkét találkozót élőben közvetíti, cikkünkben pedig minden fontos információt összegyűjtöttünk, ami a Németország-Magyarország mérkőzéssel kapcsolatban érdekes és fontos lehet.

ELŐZMÉNYEK

Júniusban rácáfolt az erőviszonyokra Marco Rossi együttese: az erőltetett menetben, a 11 napba préselt négy mérkőzésen – Angliát oda-vissza verve (1-0 és 4-0), Olaszországban elszenvedett szűk vereséggel (2-1) a Németországgal szemben elért hazai döntetlennel (1-1) – hét pontot gyűjtött, amellyel a csoport éléről várja a csoportzáró szeptemberi fordulókat.

m4sport.hu

Arról, hogyan fest a Nemezetek Ligája három divíziójának teljes mezőnye, ITT FOGLALTUK ÖSSZE >>>

A négyesünk hátralévő programja egyébként így alakul:

5. forduló (szeptember 23., péntek):
20:45 Németország–Magyarország, Lipcse
20:45 Olaszország–Anglia, Milánó

6. forduló (szeptember 26., hétfő):
20:45 Magyarország–Olaszország, Puskás Aréna
20:45 Anglia–Németország, London

A mieink németek elleni párharcának története egyébként messzire nyúlik vissza. Ha csak a közelmúltat vesszük alapul, nem csak a nyáron fájhatott a fejük a meccs alakulás miatt, tavaly Münchenben az Európa-bajnokságon percekre volt az iksznél is nagyobb meglepetés, a magyar győzelem és továbbjutás. Az örökmérleg egyébként kiegyenlített – a jogelődnek számító NSZK elleni találkozókat is beleszámítva – 36 összecsapáson 12 döntetlen mellett 13 német és 11 magyar győzelem született. Utóbbi 2004 óta nem gyarapodott, tétmeccsen pedig az 1954-es vébédöntős vereség óta tart a nyeretlenségi sorozatunk.

MI A TÉT?

Mivel a válogatottunk felnőtt a csoport nívójához, ahogy várható egy ilyen kiegyensúlyozott összetételtől jelenleg még a első, négyes döntőt érő pozíció és a kiesés kérdése is nyitott. Akár még úgy is alakulhat, hogy az eddigi bravúros szereplés ellenére a magyar csapat zár a negyedik helyen és zuhan vissza a B divízióba, bár ezt újabb egy pont bezsebelésével el is lehet felejteni, vagy akkor is, ha az angolok nem húzzák be mindkét mérkőzésüket.

Ha a sikerül megőrizni a vezető pozíciót, jövő nyáron Belgiumban vagy Hollandiában, attól függ, melyikük nyeri a a csoportjukat, az A divízió négy győztesének egyikeként az NL trófeájáért harcolhat a magyar együttes.

Röviden:

• a magyar válogatott megnyeri Nemzetek Ligája-csoportját, ha az 5. fordulóban legyőzi idegenben Németországot és Olaszország nem veri meg Angliát,

• illetve már az 5. fordulóban biztosan az A divízió tagja marad, amennyiben nem kap ki a németektől vagy Anglia nem győzi le Olaszországot.

• amennyiben a Rossi-csapat vereséget szenved Németországban, csak abban az esetben nyerheti meg csoportját, ha az utolsó körben legyőzi Olaszországot (és kedvezően alakul a másik mérkőzés) és csak akkor marad az A divízió tagja, ha pontot szerez Olaszország ellen vagy Anglia nem nyeri meg mindkét hátralévő mérkőzését.

De akad még itt apropó, ami miatt nem mindegy, hányadikként végez a válogatott: a 2024-es Európa-bajnokság.

Az az NL-elitbe jutással majdhogynem eldőlt, a kiesés elkerülésével már csak a matematika és a jövő kifürkészhetetlenségének törvényei miatt nem válna ténnyé, hogy védőhálót nyújt a következő kontinenstorna pótselejtezőire. Summázatként elég annyi: a pótselejtezőre az NL-eredmények, pontosabban a végső rangsora ad szereplési jogot, méghozzá annak a 12 válogatottnak, amely az Eb-selejtezőből egyenes ágon kijutókon kívül a legjobb helyezést érte el.

Ráadásul arra is reális esély nyílt, hogy az Eb-selejtezőkre az első kalapból sorsolják Magyarországot. Az UEFA ugyanis az NL-eredmények alapján szortírozza majd az indulókat, és a kiírás szerint az A divízió csoportelsői és -másodikjai, valamint a két legjobb harmadik helyezett (a csehek, a lengyelek és az osztrákok egyaránt négy ponttal állnak) kerül a kiemeltek közé.

CSAPATOK

Rossi már a kerethirdetése előtt le kellett mondjon a nyári menetelés során egyaránt két gólt jegyző Sallai Rolandról és Nagy Zsoltról (valamint ha a hosszútávú terveiben benne volt, akkor Corbu Mariusról is). A Puskás Akadémia bal oldali védője már hetekkel ezelőtt kidőlt, a Freiburg szélsője pedig miután a Bundesligában néhány hete a szeme világa is veszélybe került, nem úszta meg a műtétet. A szövetségi kapitány a visszatérő Kleinheisler Lászlón kívül újoncokkal pótolta sérültjeit. Kerkez Milos az AZ Alkmaarnál robbant be, és már csak Nagy hiánya miatt is meglepetés lenne, ha nem esne át a debütáláson, és saját bevallása alapján is készen áll, hogy bizonyítsa, nagyobb feladatokra is alkalmas. Mocsi Attila a meghívása inkább nevezhető váratlannak, bár Zalaegerszeg 22 védője úgy érzi, megdolgozott érte.

Szappanos Péter és Baráth Péter szintén az első bevetésére vár, de a keretben már nem számít ismeretlen arcnak.

Hansi Flick német szövetségi kapitánynak főleg azután akadtak problémái, hogy összetrombitálta a játékosokat. Marco Reus kivételével, akinek a vébéje talán azért nincs veszélyben, három kiválasztottja is betegség okán távozott az edzőtáborból. A két bayernesnek, Manuel Neuernek és Leon Goretzkának a koronavírustesztje lett pozitív, míg Julian Brandt influenzás. Két játékost riadóztattak helyettük: a kapus Oliver Baumannt és Maximilian Arnoldot.

a magyar válogatott kerete:
kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (LASK), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Zalaegerszeg), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
középpályások: Baráth Péter (DVSC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Milwall FC), Vécsei Bálint (Ferencváros)
támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Szalai Ádám (Basel), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Kevin (Hatayspor)

a német válogatott kerete:
kapusok: Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt), Oliver Baumann (Hoffenheim)
hátvédek: Armel Bella Kotchap (Southampton), Matthias Ginter (Freiburg), Robin Gosens (Internazionale), Thilo Kehrer (West Ham United), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Süle (Borussia Dortmund)
középpályások és támadók: Maximilian Arnold (Wolfsburg), Serge Gnabry (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City), Kai Havertz (Chelsea), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Jamal Musiala (Bayern München), Lukas Nmecha (Wolfsburg), Leroy Sané (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig)

KÖRÍTÉS

A szándékával ugyan ellentétes, de miután kiderült, hogy a csapatkapitány, Szalai Ádám a két szeptemberi meccsel befejezi válogatott pályafutását, nehéz elvonatkoztatni a döntésétől. A nemzeti csapat elmúlt bő tíz évének alighanem legfontosabb futballistáját nemcsak a jelenlegi szövetségi kapitánya, hanem a korábbi, Dárdai Pál is vezérként jellemzett. A center utódlásra idővel szóba jöhet a Genk ifjú légiósa, Németh András is, aki egyelőre nincs ott a keretben, de nem türelmetlenkedik.

Rossi egyébként korábban arról is beszélt, kiérdemelték, hogy elismerés hangján szóljanak a teljesítményükről, amit Szalai Attila továbbírható, álomszerű történetként él meg. Habár Gazdag Dániel szerint nemcsak csapatként képviselnek minőséget, ám az ellenfél meghatározó embere, Joshua Kimmich azt hangsúlyozta, hogy nagyon ritkán találkozott a magyarokhoz fogható fegyelmezett riválissal.

Flick hasonló tisztelettel nyilatkozott – az elköszönő Szalairól és – kollégája munkásságáról.

A magyar szurkolók érdeklődését viszont nincs hova fokozni. Az órák alatt eldőlt, holott a jegyértékesítés nem zajlott zökkenőmentesen, hogy az olaszokat telt ház fogadja majd a Puskás Arénában, és a németországi vendégbelépőket is egyből elkapkodták. Az MLSZ tájékoztatása alapján a válogatottat idegenbe elkísérő szimpatizánsoknak ügyelnie kell arra, hogy kinyomtatott jeggyel érkezzenek a lipcsei stadionhoz.

Természetesen a Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést – akárcsak majd a szeptember 26-i, Olaszország ellenit is – élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n. A találkozó 20:45-től, a felvezető műsora egy órával korábban veszi kezdetét. Míg az oldalunkon már a délutántól élő hírfolyamban számolunk be német–magyar meccs minden rezdüléséről.

Borítókép: Budapest, 2022. június 11. Szoboszlai Dominik (b), Kimmich Joshua (k) és Niklas Süle (j) a labdarúgó Nemzetek Ligája 3. fordulójában játszott Magyarország – Németország mérkõzésen a budapesti Puskás Arénában 2022. június 11-én. Mögöttük: Joshua Kimmich. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rossi: A cél változatlan, büszkén lejönni a pályáról
Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott számára a cél ugyanaz lesz pénteken a németek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen, mint bármelyik másikon, azaz büszkén lejönni a pályáról.
Magyar futball
Schäfer: Amennyiben most jó eredmény születik, elkezdhetünk nagyobbat álmodni
A magyar labdarúgó-válogatott péntek este 20:45-kor Lipcsében Németország ellen lép pályára a Nemzetek Ligája A divíziójában. Marco Rossi csapat jelenleg vezeti a kvartettet, amennyiben sikerülne pontot szerezni, biztossá válna, hogy az elitligában folytatná a nemzeti csapat. A mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány mellett Schäfer András állt a sajtó munkatársainak rendelkezésére.
Magyar futball
Flickkel veretlenek, ellenünk két meccse nyeretlenek – számokban a német-magyar Nemzetek Ligája-mérkőzés
Szeptember 23-án, pénteken Németország Magyarországot fogadja a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, az összecsapást 20.45-től az M4 Sport élőben közvetíti. A mérkőzést a magyar csapat az A3-as csoport első helyéről várja, de ez nem változtat a tényen, hogy a négyszeres világbajnok ellen nem Marco Rossi együttese számít esélyesnek. Nézzük 16 pontban a számok nyelvén, hogyan és milyen előélettel várja a lipcsei mérkőzést a két válogatott!
Magyar futball
A vezér elköszön – Szalai, a válogatott hullámvasutazásának szimbóluma
Szalai Ádám bejelentette, hogy a szeptemberi Nemzetek Ligája-találkozók után <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2022/09/21/szalai-adam-visszavonul-a-valogatottsagtol/" target="_blank" rel="noopener">nem játszik többet a magyar válogatottban</a>, melynek nem csupán csapatkapitánya és vezére volt, de talán a szimbóluma is.
Magyar futball