Musorujsag
Élő Eredmények

Indoklása szerint az MLSZ a lehető legenyhébb szankciót alkalmazta Ricardo Moniz esetében

Indoklása szerint az MLSZ a lehető legenyhébb szankciót alkalmazta Ricardo Moniz esetében

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága kedden egy hónapra eltiltotta Ricardo Monizt, a ZTE FC vezetőedzőjét a Budapest Honvéd FC elleni mérkőzésen tanúsított viselkedése miatt. A holland szakember semmilyen labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenység sem láthat el, vagyis az idei naptári évben már nem ülhet le a Zalaegerszeg kispadjára. Az MLSZ megindokolta büntetését.

„A lehető legenyhébb kiszabható szankciót alkalmaztuk” – szerepel az MLSZ közleményében, melyben a szabálykönyv szerint indokolták meg Moniz eltiltását.

„Mindenekelőtt szükséges újra leszögezni, hogy rasszista megnyilvánulásoknak, azok között a huhogásnak semmi keresnivalója a futballpályákon. Aki így nyilvánul meg, annak nincs helye a labdarúgást szeretők közösségében. Ahogy az MLSZ erről nyilatkozott, minden diszkriminatív esetben eljárás indul, és ezek végeztével, amennyiben bebizonyosodik a tett, a szabályok szerinti súlyos büntetésre kell számítani” – szerepel a közlemény elején.

A Magyar Labdarúgó Szövetség ezt követően részletesen magyarázta a kiszabott büntetés okait:

  • A vezetőedző a mérkőzés folyamán berohant a játéktérre. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a játékosokon kívül senki, így a vezetőedző sem léphet a mérkőzés közben a játéktérre, semmilyen indokkal. A játékvezető ezért piros lapot adott Ricardo Moniznak. Általánosan a fegyelmi szabályzat 1 mérkőzésre szóló eltiltást ír elő az ilyen esetben.

  • A vezetőedző a kiállítása után a játékosait felszólította a pálya elhagyására. Aki csapatát lehívja a pályáról, és ezzel szünetelteti a mérkőzést, fegyelmi vétséget követ el, amely a világ minden országában súlyosnak minősül. Ezt a Fegyelmi Szabályzat 19.§ szabályozza (Mérkőzés kezdésének megtagadása, levonulás a játéktérről).

  • Annak a sportszakembernek a büntetése, aki a labdarúgónak, a labdarúgók egy csoportjának, vagy a csapat egyik labdarúgójának sem engedélyezi a mérkőzés hivatalos kezdési időpontjában a pályára lépést, a pályáról történő levonulását elrendeli, illetve nem tesz meg minden tőle telhetőt a labdarúgó vagy a labdarúgók visszatéréséért:
    Eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől egy hónaptól – két évig.

A közlemény zárásban az MLSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a Fegyelmi Bizottság elnöke az NB I. 12. fordulójában lejátszott ZTE FC-Budapest Honvéd FC mérkőzéssel kapcsolatban mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárást lefolytatását rendelte el a cselekmények miatt, a zalaegerszegiek esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása miatt, a Honvéd esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása mellett rasszista megnyilvánulás miatt.

Borítókép: www.mlsz.hu

További tartalmak