Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ellentétes félidők története: Csercseszov húzásai és a Monaco is kellett a Ferencváros csoportgyőzelméhez

Ellentétes félidők története: Csercseszov húzásai és a Monaco is kellett a Ferencváros csoportgyőzelméhez

m4sport.hu | Kerényi Ervin
A Ferencváros csütörtök este az AS Monaco elleni 1-1-es döntetlennel megnyerte csoportját az Európa-liga főtábláján, ezzel bejutott a sorozat nyolcaddöntőjébe. A franciák elleni hazai mérkőzés pont olyan volt, mint a magyar bajnok csoportjának forgatókönyve: papíron esélyesebb ellenfél és a lehetőségeit maximális hatékonysággal kihasználó Ferencváros küzdelmében utóbbi kerekedett felül.

Ki gondolta volna augusztusban a Monaco, Trabzonspor, Crvena zvezda, Ferencváros négyest látva, hogy öt forduló után az egyetlen, amit biztosan tudunk, az a zöld-fehérek csoportgyőzelme? Vélhetően senki.

De az a csapat, amely tud nyerni 10 emberrel játszva, a csoportfavorit otthonában bravúrt kiharcolva, egy 4-1-es vereség után minden hibáját kijavítva – tényleg megérdemli, hogy történelmet írjon a magyar klubfutballban.

Az i-re a pontot a Monaco elleni hazai egy pont tette fel, amely során olyan és eddig nem látott erényt villantott meg a Fradi, amire szüksége is van a szintlépéshez egy a nemzetközi elit játszóterére vágyó klubcsapatnak: azon a meccsen is eredményt elérni, amikor nincs minden a helyén. Ha kell csúnyán, ha kell szenvedve.

Kezdőcsapat

A Ferencváros tizenegye nem okozott meglepetést, a fő kérdés a sárga lapok miatt hiányzó Mats Knoester pótlása volt a védelemben. Sztanyiszlav Csercseszov – a többnyire jobbhátvéd, de univerzális – Botka Endrét húzta be középre Samy Mmaee társának, mint a kezdő sípszó előtt megtudtuk, az orosz vezetőedző nem akarta megkockáztatni a sérülésből nemrég visszatérő Adnan Kovacevic játékát.

A jobb szélre így Henry Wingo került, a bal oldalon az El-csoportkörben sorozatban másodszor kezdő Pászka Lóránd kapott ismét lehetőséget. A belső középpályán Aissa Laidouni és Vécsei Bálint kezdett, a támadósort pedig a megszokott Adama Traoré, Amer Gojak, Kristoffer Zachariassen és Ryan Mmaee alkotta.

Szokatlan helyzet

Bár a szezon kezdetén a csoportkörből való továbbjutást és a régóta áhított tavaszi folytatást tűzte ki célul a Ferencváros, az augusztusi sorsolás után kevésbé volt elvárható: a szerb és a török bajnok mellett a francia bajnokság harmadik helyezettje esett be ellenfélül – talán mondani sem kell, mindhárom liga magasabban jegyzett a magyar élvonalnál. A Fradi azonban rácáfolt a papírformára és az első fordulótól kezdve csoportja élén áll, az ötödik körben pedig már az első helyét is bebiztosította. De ne rohanjunk ennyire előre!

A Monaco elleni hazai mérkőzésre abban a tudatban futottak ki, hogy egy ponttal már biztos a továbbjutás az Európa-liga kieséses szakaszába, és ha ezt nem szerzik meg, egy hét múlva a Trabzonspor vendégeként (25 ezer fanatikus török szurkoló előtt) már jóval nehezebb kihívással kerülnek szembe.

Azaz, egy az eddigiekkel ellentétes mentális szituációban találták magukat a játékosok: fekete lóból esélyesekké váltak, érzékelhető nyomás került a vállakra. A feltétlen támogatást nyújtó hazai közönség előtt kellett az egy pont, még ha egy topliga bronzérmese is volt az ellenfél.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A nyomás pedig szemmel láthatóan kifejtette hatását: a Ferencváros játékosai számos ki nem kényszerített hibát követtek el a mérkőzés első 15-20 percében, (főként a saját térfélen eladott labdák voltak látványosak), megteremtve ezzel a lehetőséget a Monaco számára, hogy az ellenfél térfelén szerzett labdákkal, rendezetlen védelem ellen veszélyeztessenek Dibusz Dénes kapujára.

Ez főként Henry Wingo oldalán volt feltűnő, amerikainak az első félidőben nem volt sikeres párharca, emellett pedig öt elvesztett labdája, amiből három saját térfélen.

A pontatlan játék pedig következménnyel járt: a Monaco kapura jóval veszélyesebb volt, amit alátámaszt az első 45 perc helyzeteit minősítő mutató: a Ferencváros 0,13-as, a Monaco 1,76-os xG-t produkált. A franciák ennek nagy részét ráadásul az első 15 percben hozták össze, amelynek a 4. percben egy lesgól, az 5. percben egy kapufa, majd a 31. percben már vezető gól lett az eredménye – Ben Yedder klasszis helyzetfelismerését követően.

A Ferencváros csapatszinten 100 párharcból csak 42-t nyert meg az első félidőben és a francia gólt közvetlenül megelőző szituációk is mutatták, hiányzik az a keménység, ami egy ilyen minőségű ellenfél megállításához kell.

Másrészről a labdajáratásba is rendre hiba csúszott, ami nélkül lehetetlen hatékonyan átváltani védekezésből támadásba: míg – továbbra is az első félidőt tekintve – a Fradinak 14 sikeres passza volt a támadóharmadba az első 45 percben, a Monacónak több mint a duplája (30).

A helyzeteket minősítő xG-ábrából is kiolvasható, a Ferencváros az első félidő hosszabbításában tudott először veszélyes lenni a Monaco kapujára – Zachariassen fejese révén –, az első félidőben kaput eltaláló kísérletet nem jegyezhettünk fel magyar oldalon.

A szünetben tehát nyilvánvalóvá volt, a pontszerzés érdekében hol és miben kell javulni, amihez Csercseszov húzásai is nagyban hozzájárultak. Az orosz vezetőedző sikeresen felrázta csapatát az öltözőben és cseréi is lendítettek a (támadó)játékon.

Hangsúly ismét a bal oldalon

Az európai porondon a reaktív futballt előnyben részesítő Ferencváros egyik erőssége a gyors átváltás védekezésből támadásba, ami akadozni látszott a Monaco ellen. Csercseszov már a második játékrész előtt lekapta a pályáról Amer Gojakot, a bosnyák megmozdulásainak csupán 46%-a volt sikeres és mindössze három pontos támadóirányú passza volt. Helyére Marquinhos érkezett.

Nem sokkal később, 56 perc után Vécsei Bálint meccse is véget ért, Muhamed Besic váltotta. Nem sokra rá Tokmac Nguent küldte pályára, ami egy érdekes szerkezeti változást eredményezett: Tokmac Gojak helyét vette át, Adam Traoré pedig Pászka pozícióját, a balhátvéd helyét foglalta el, előtte pedig Marquinhos játszott.

Az orosz változtatásai pedig ültek, mi több, futottak: míg Besic a korábbinál jóval nagyobb lendületet adott a középpályának, Tokmac egy zseniális gólpasszal járult hozzá a győzelemmel felérő döntetlenhez.

xT – expected threat: veszélyt teremtő passzok és labdavezetések 90 percre vetítve

Pászka Lóránd ugyan csak 65 percet töltött a pályán, de ismét hatékonyan játszotta be a pálya bal oldalát, nagyban hozzájárult a Ferencváros támadójátékához, a hazai csapat szektorokra osztott hőtérképe is mutatja, ahogyan a Crvena zvezda elleni visszavágón, úgy ismét a Fradi bal oldala volt aktívabb és veszélyesebb.

A támadás iránya: balról jobbra ➡️➡️➡️

Fordulat

Miközben a Monaco – a vezetés tudatában megváltozott – játékfelfogása is a Ferencváros kezére játszott (látványosan ráültek az 1-0-s vezetésre, a második félidőben jóval mélyebben védekeztek és átadták a kezdeményezés lehetőségét), a Fradi a második félidőben több párharcot vállalt fel és nyert meg (42% ➡️ 48%) jóval aktívabban támadta le ellenfelét (ezáltal kevesebb passzt engedélyezve az ellenfélnek), aminek eredményeképp teljesítménye szinte minden támadómutatóban feljavult:

• kapuralövés: 3 ➡️ 6
• labdabirtoklás: 45% ➡️ 54%
• passzok a támadóharmadba: 19 ➡️ 29
• 16-oson belüli labdaérintések: 6 ➡️ 14
• beadások: 8 ➡️ 12
• cselek: 8 ➡️ 12

A fenti xT ábra azt mutatja, öt perces bontásban melyik csapat mekkora veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. Feltűnő, hogy a magyar csapat (pirossal) az első félidővel ellentétben a másodikban már jóval támadóbb felfogásban futballozott, aminek egyenlítés és csoportgyőzelmet jelentő pontszerzés lett a gyümölcse.

A Ferencváros szempontjából a lehető legjobbkor, a meccs hajrájára kanyarodva jött az egyenlítő gól, így az inkább győzelmi kényszerben játszó Monacónak nem maradt túl sok ideje felpörögni és váltani, bár a hosszabbításban azért ott volt a második gól megszerzésének komoly lehetősége.

Samy Mmaee (újabb) klasszis teljesítménye

A marokkói válogatott középhátvéd egyértelműen a meccs embere volt, számai önmagukért beszélnek ☝️

Miközben makulátlanul, szabálytalan megmozdulás nélkül hozta le a teljes mezőny legjobb védekező teljesítményét, a hazai támadásépítésből is hatékonyan kivette a részét: 8 sikeres passza volt a támadóharmadba, csapatában csak Pászkának volt ennél több.

Feltűnő, hogy két védő számai vezetik a rangsort a Ferencváros oldalán, ami azért mutatja, az ellenfél térfelén akadozott a magyar csapat összejátéka, illetve a második félidőben már jóval mélyebben védekezett a Monaco, mint az elsőben, így a magyar csapat védelmi vonala is magasabbra tolódott.

Ne menjünk el szó nélkül Kristoffer Zachariassen mellett sem.

A Ferencváros egyenlítő gólja a csapatmunka és az egyéni zsenialitás erényeit is magában hordozza, Ryan Mmaee akaratos labdaszerzése, Laidouni taktikai passza, Tokmac zseniális meglátása és pazarul kivitelezett előkészítése, valamint Zachariassan rövid felsőbe bevágott lövése.

A labda nélkül is kiemelkedő norvég sorozatban harmadik Európa-liga mérkőzésén talált be, ezzel 11 fős holtversenyben a második helyen áll a góllóvőlistán, (melyet öt forduló után a Braga csatára, Vitinha vezet 4 góllal), minden sorozatot figyelembe véve pedig 21 mérkőzésen 10 gólja és 3 gólpassza van a 2022/23-as szezonban.

Összegzés

A Ferencváros messze nem a legjobb mérkőzését játszotta a Monaco ellen, de a továbbjutáshoz / csoportgyőzelemhez szükséges eredményt ennek ellenére is hozta, ami egyáltalán nem elhanyagolható erény a futballban.

A gyengébb kezdés után Csercseszov hatékonyan nyúlt bele a meccsbe és hozta jobb helyzetbe csapatát, persze ehhez az is kellett, hogy a Monaco lábon lőtte saját magát a második félidőben mutatott biztonsági játékával, ám ezt ki kellett használni és a Ferencváros ezt végül meg is tette.

Így az Európa-liga csoportkörének jövő heti utolsó fordulójában már biztos csoportelsőként, tét nélkül utazhat a Trabzonsporhoz, bár a szereplésért járó bevételeket tekintve az a meccs sem tekinthető teljesen mindegynek. És hát az orosz vezetőedző már-már megszokottan visszafogott értékelésében is megmondta: most kezdődik az igazán komoly munka.

A csoport másik meccsén a Monaco a szintén tavaszi folytatást jelentő harmadik helyre hajtó Crvena zvezdát fogadja zárásképp, a magyar bajnok pedig izgalomtól mentesen várhatja, hogyan alakul mögötte a végső sorrend, illetve a november 7-i sorsoláson kik közül kerülhet ki lehetséges ellenfele az Európa-liga nyolcaddöntőjében.


A cikk adatai a WyScout alapján.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sztanyiszlav Csercseszov: Most kezdődik az igazán komoly munka
A Monaco elleni hazai, továbbjutást és csoportgyőzelmet jelentő 1-1-es Európa-liga-döntetlen után a Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov az M4 Sportnak elmondta, most kezdődik az igazán komoly munka, a játékosok közül Botka Endre úgy nyilatkozott, még szokni kell, hogy tavasszal nyolcaddöntő, míg a csapatkapitány Dibusz Dénes viccesen megjegyezte, nem így tervezték az El-döntőig vezető utat.
Nemzetközi kupameccsek
Ez vár a Fradira tavasszal az európai kupaporondon
A Monaco elleni 1–1-es döntetlennel – valamint a Trabzonspor belgrádi vereségével – eldőlt, hogy a Ferencváros csoportgyőztesként bejutott az Európa-liga nyolcaddöntőjébe. Mutatjuk a menetrendet.
Magyar futball