Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: Ádám Martin sokkal hatékonyabb, amikor csereként száll be

Marco Rossi: Ádám Martin sokkal hatékonyabb, amikor csereként száll be

bunteto.com
A magyar labdarúgó-válogatott szereplésének 2019-es fordulópontjáról, valamint Ádám Martin és a fehérvári kerettagok helyzetéről is beszél Marco Rossi szövetségi kapitány a bunteto.com-nak adott interjújában.

A beszélgetés során a kapitány a 2019 novemberében, Wales ellen elszenvedett vereséget emeli ki fordulópontként a válogatott életében, innentől olyan játékosok nem kaptak meghívót a csapatba, mint Dzsudzsák Balázs, Baráth Botond, de Pátkai Máté is csak kétszer volt a kispadon azóta.

„A stábbal változtatnunk kellett, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a válogatási elvekben a fizikai követelményekre, hogy a játékosaink megfeleljenek a nemzetközi szintnek. Kimagasló technikai képességek híján a Manchester Cityben edződő ellenféllel csak akkor tudod felvenni versenyt, ha a játékosok fizikailag bírják a tempót. Nekünk ilyen játékosokat kellett találnunk. Gyors, komoly állóképességgel és robbanékonysággal bíró labdarúgókat, akik arra is képesek, hogy nap mint nap, a klubjaikban is dolgozzanak a hibáik kiküszöbölésén.

Dzsudzsák Balázs, Baráth Botond és Pátkai Máté azért nem kapott meghívót vagy került be a kezdőbe 2019 novembere után, mert olyan döntéseket hoztak, ami nem szolgálta a válogatott érdekeit. Máté a másodosztályba igazolt, Balázs később egy ideig klub nélkül maradt. Hozzáteszem, minden tiszteletem a magyar bajnokságé, de onnan valóban csak a legjobbak kerülhetnek be a válogatottba, mert a nemzetközi szint egészen más, jóval magasabb a mérce” – nyilatkozta a szakember.

Az olasz trénernek Szalai Ádám válogatottságtól történt visszavonulása óta feladatai közé került a nemzeti tizenegy számára legmegfelelőbb csatár megtalálása is. Bár sokan Ádám Martint várják a 9-es posztra, Marco Rossi október elején elmondta, hogy bár kedveli a támadót, nem számol vele a kezdőben egyelőre, és véleménye azóta sem változott döntően.

„A Martinnal kapcsolatos kérdések március óta jönnek, amióta bekerült a válogatottba. Hagyjuk a Paksban játszott meccseit, hiszen ott nem nemzetközi szinten kellett bizonyítania, nézzük inkább a nemzetközi mérkőzéseit. Ha egy pillantást vetünk a statisztikáira, akkor azt látjuk, hogy sokkal hatékonyabb volt, amikor csereként szállt be, mint amikor kezdett. Vessünk egy pillantást arra a nagyjából hat mérkőzésre, amit szeptember eleje óta játszott a dél-koreai csapatában. Mikor rúgta a góljai jelentős részét, vagy adta a gólpasszokat? A találkozók vége felé. Lehet, hogy az edzője hallgat rám? Csak viccelek. Mindennek ellenére Luxemburg ellen (november 17, 20:00, M4 Sport) valószínűleg kezdeni fog, de ezt még meglátjuk” – mondta a szövetségi kapitány.

Marco Rossi szerint Ádám Martin hatékonyabb csereként beszállva (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A korábban a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként is dolgozó Marco Rossi arról is elmondta véleményét, miért más a benyomás Fiola Attila, Nego Loic vagy Nagy Zsolt teljesítményével kapcsolatban a válogatottban és klubcsapataikban.

„Az első és legfontosabb dolog, hogy a válogatottban totálisan más a környezet. Más játékostársak, más stábtagok veszik körül őket. Ez a háttér azt eredményezi, hogy a válogatottban másképp, remélhetően jobban érzik magukat, boldogabbak, és sokkal jobban tudnak összpontosítani. Loic és Attila esetében muszáj megjegyezni, hogy az eredmények és így a hangulat legalább egy éve nem ideális a klubjuknál, ennek ellenére a válogatottban többnyire jól futballoznak” – vélekedett az edző, majd a mentalitásra is kitért.

„Természetesen nagyszerű mentalitásuk van, és azt is el tudom képzelni, hogy mások az elvárások a klubban és mások a válogatottnál. Biztos vagyok abban, hogy a Fehérvárnál teljesen tisztán közlik a követelményeket, de látok rá esélyt, hogy egy-egy játékos felé nem a számukra legmegfelelőbb elvárást támasztják. Mi felmérjük a játékosok képességeit, állapotát, és ehhez képest lőjük be a maximális szintet, amit teljesíteniük kell. Soha nem fogom például azt kérni Loictól, hogy abban a szellemiségben védekezzen, mint Attila, vagy Attilától, hogy úgy támadjon, mint Szoboszlai Dominik. Annak ellenére, hogy tudom, képes kulcspasszt, gólpasszt adni vagy gólt rúgni, volt is erre példa” – fejezte be gondolatmenetét a szövetségi kapitány.

Borítókép: Marco Rossi MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bognár György: Ádám Martin a pályán már jobb, mint Szalai Ádám
Bár az MTK parádésan kezdte a szezont, az utóbbi időben nem muzsikál jól az NB II-ben, Bognár György csapata a legutóbbi négy bajnokiján csak egy pontot szerzett, a szakmai igazgató pedig az M1-nek adott interjújában elárulta, mi a gyengébb teljesítmény oka, illetve a válogatott megüresedett csatár posztjáról is szót ejtett.
Magyar futball