Musorujsag
Élő Eredmények

Huszti Szabolcsék dicsérete: így lehet ismét rangadó a Fehérvár–Fradiból – Hétvégi hősök

Huszti Szabolcsék dicsérete: így lehet ismét rangadó a Fehérvár–Fradiból – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Szinte pontosan egy éve állandó rovat az m4sport.hu-n a Hétvégi hősök, amelynek célja rávilágítani az aktuális NB I-es fordulók érdekességeire, különleges statisztikáira, emlékezetes pillanataira. Ezúttal viszont visszanyúlunk a "hős" szó eredeti jelentésére, s kiemeljük a 14. forduló héroszait – legyen szó játékosokról, vezetőedzőkről, csapatokról vagy akár egy teljes mérkőzésről.

Rangadóreneszánsz

Az elmúlt időszakban abszolút leuralta a magyar bajnokságot a Ferencváros, Fehérvár duó, hiszen az elmúlt nyolc kiírásból hetet ez a két csapat nyert meg. S bizony azt is hozzá kell tenni, hogy a mögöttünk hagyott három-négy szezonban nőtt az olló, s csak előbbiről szólt a bajnoki cím kérdése, ezzel egyenes arányosságban dőltek egyre a Fradi felé a két csapat rangadói, az elmúlt hat bajnokin egyaránt FTC-siker született, az ember automatikusan temette az NB I dualizmusát, maradt a Fradi-abszolutizmus és a nemessé sorvadó Fehérvár.

A 2022/2023-as szezon második közös meccsük is, a Fehérvár nyolcadik helyen csángál az OTP Bank Ligában, a Fradi meg megnyerte az Európa-liga csoportját, s az első bajnoki is tükörsima zöld négyest hozott. Talán most léptünk bele a csapdába, hogy a Fehérvár–Fradit már nem nagybetűs rangadóként kezeltük, a zöld-fehér dominancia és a Fehérvár botladozása egyoldalúvá tette a párharcot.

Ennél ütősebb válasz aligha létezik!

A mostani Fehérvár–Fradi abszolút legitim pályázatot nyújtott be a szezon legjobb meccsére, ami nagyban köszönhető a hazai csapatnak. Huszti Szabolcsék megértették, hogy a címvédő ellen nincs veszítenivalójuk, nem a nagy arányú vereséget kell elkerülni, hanem egész egyszerűen egy erősebb ellenféllel szemben is megmutatni, mit tud a csapat, ennek van sportértéke, szurkolói respektje, lám, még pontot is adnak érte.

Az elmúlt időszakból látszik: az a csapat jár igazán jól, amely nem adja fel saját futballját, csak azért, mert a Ferencváros az ellenfél. Így volt ez Kecskeméten, Iváncsán és Felcsúton is – igaz, utóbbi végül vereséggel végződött a Puskás Akadémia számára, mégis, az egyébként rendkívül kritikus Hornyák Zsolt is dicsérte csapatát.

A Ferencváros – amennyiben megfelelő szellemben áll a mérkőzéshez – zálog arra, hogy egy színvonalas találkozó legyen az adott bajnokiból, ehhez legtöbbször a másik csapat kell. A Fehérvár pedig most felvette a kesztyűt, s nagybetűs rangadót kaptunk belőle: nagyszerű iram, kiváló hangulat, gyönyörű gólok, hatalmas helyzetek, kapusbravúrok, vitatott bírói ítéletek. Egyszóval: futball.

Érdekes módon egyébként a Fehérvár – Heister sérülése miatt kényszerűségből – hosszú idő után játszott ismét négyvédős rendszerben, ami meglepően jól működött, pláne összevetve az eddig erőltetett, kissé berozsdásodó 3–4–3-mal. Ha már hősök, a kiválóan teljesítő Fiola Attila érthetetlen sárga lapot tapsolt össze magának a Fradi tizenegyesénél, ám az azt követő nyolcvan percben belső védőként is válogatott teljesítményt nyújtott, megkoronázva egy elképesztő gólpasszal. Védekezésben és a támadások mélységi szervezésében is kiemelkedőt nyújtott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A Ferencvárosból pedig ki mást, mint Ryan Mmaee-t lehet piedesztálra emelni, aki négy meccsen hat gólnál jár a Fehérvár ellen, már kétszer is duplázott a MOL Aréna Sóstóban, erre Vidi-futballistákon kívül senki nem volt képes.

Összességében a döntetlen abszolút jogos eredmény, egyik csapat sem érdemelt vereséget, a Fehérvár hivatalos honlapján viszont más aspektusból világítják meg a találkozót: elmaradt tizenegyest kérnek számon Bognár Tamáson és a VAR-kocsin. A csalódottság érthető, hiszen a Fradi első gólja ugyanúgy egy utólag befújt kezezésnek köszönhető, ám Knoester keze jóval közelebb volt a testéhez, mint Lednev esetében.

A játékvezetőnek a helyszínen nem volt alkalma felcsapnia a szabálykönyvet – bár reméljük, betéve tudja –, mi megtehetjük, álljon itt az IFAB-biblia idevonatkozó része: „Nem minden kézzel/karral történő labdaérintés szabálytalanság. Szabálytalanság, ha egy játékos szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, például, ha a keze/karja a labda felé mozog kezével/karjával érinti a labdát vagy amikor az a testét természetellenesen nagyobbá teszi.”

Az olasz melós

Talán nem elég fényes a rivaldafény Mezőkövesden, így talán az indokoltabbnál kevesebb szó esik a csapat meneteléséről, az elmúlt öt bajnokin szerzett 11 ponttal már a középmezőnyt ostromolja Kuttor Attila csapata, ami a borzalmas kezdés után mindenképp felemelő, még úgy is, hogy Cseriék sorozatban négyszer játszottak hazai pályán.

A Mezőkövesd javuló tendenciája vitathatatlan, de aligha tartana itt a csapat Riccardo Piscitelli nélkül, aki elképesztő formában szállítja a védéseket és ezzel a pontokat a Mezőkövesdnek. Már az Újpest ellen, két héttel ezelőtt is legalább három olyan bravúrt bemutatott, amelynél nem sokan szólhattak volna, ha gól születik, majd a két dobogós ellen is lényegében négy pontot köszönhet neki kapusa: egy-egy büntető és hajrábéli bravúr a mérlege a Kisvárda és a Kecskemét ellen is.

A Kövesd két riválisa ellen játszik idegenben az ősz zárásaként (Debrecen, majd Vasas), vélhetően nem árt majd egy ihletett formában lévő kapus – egyelőre ez adott a matyóföldieknek.

Közeleg a búcsú, alakul a forma

Közeleg a görögök elleni válogatott búcsúmeccs Dzsudzsák Balázs számára, a rekorder pedig ezekben a hetekben mindent megtesz, hogy bizonyítsa: rászolgált a fináléra. Néhány fordulóval ezelőtt az Újpestnek rúgott szenzációs gólt (szegény Diabyt az alapvonalról kellett összekaparni), most a Vasas látta kárát a kapitány kiváló formájának, egy bődületes szabadrúgásgól formájában. A lelátón nagyjából kétezer Vasas-szurkoló legyintett, ellenben nemcsak a Loki-drukkerek, de Marco Rossi szövetségi kapitány és Csányi Sándor MLSZ-elnök is tapsolhattak a bombának. Sokatmondó, hogy a pazar gól után a hazai szabadrúgásoknál is több angyalföldi drukker kiabálta be, inkább azokat is végezze el ő.

De nemcsak a Scooter-frizurás kapitány miatt bizakodhatnak a debreceniek: meglepően jól sült el az edzőváltás a Nagyerdőben, Szrdjan Blagojevics őszinte futballt játszat csapatával, amelynek köszönhetően 2.71-es szerzett gól-átlaggal bír a DVSC a szerb tréner érkezése óta – ebben a statisztikában pedig a Groupama Arénában elszenvedett 2–0-s vereség is benne van! Összehasonlítva: a Ferencváros magyar fronton 2.28-at lő meccsenként, ebben pedig az Újpestnek hintett hatos is megtalálható.

Blagojevics kiválóan kezeli a Debrecen bő keretét, úgy néz ki, megtalálta azokat a játékosokat, akikre valóban szüksége van, s mentálisan is sikerült egy másik pályára állítani az övéit – vasárnap a Vasas otthonában is feltűnő volt, hogy mennyivel gyorsabb és lelkesebb futballt játszik a DVSC.

Negatív hősök

A Fradit leszámítva ide most a fővárosi csapatokat lehet sorolni, a Vasas, a Honvéd és az Újpest hármasa 0–9-es gólkülönbséggel tudta le ezt a fordulót, pillanatnyilag ki is bérlik az utolsó három helyet az OTP Bank Ligában. A budapesti trió szereplése azért is aggasztó, mert mindhárom együttes a tabellán közvetlenül előtte álló riválissal találkozott, s produkált érthetetlen játékot. Az Újpest-szurkolók ráadásul nem is feltétlenül a legkonstruktívabb módon vezették le feszültségüket a lefújás után, poroltóval kellett megfékezni az indulatokat az egerszegi vendégszektorban. Talán ennek a hármasnak lesz a legfontosabb a hátralevő két mérkőzés – különös pikantériája lehet a csütörtöki Honvéd–Vasas összecsapásnak.

A 14. forduló csapata

A Góóól!2 szakértői szerint.

OTP Bank Liga, 14. forduló:

Mezőkövesd Zsóry FC–Kecskeméti TE 2–1 (2–1)
Puskás Akadémia FC–Kisvárda Master-Good 0–1 (0–0)
Zalaegerszegi TE FC–Újpest FC 1–0 (1–1)
Vasas FC–Debreceni VSC 0–3 (0–3)
Paksi FC–Budapest Honvéd FC 5–0 (2–0)
MOL Fehérvár FC–Ferencvárosi TC 2–2 (0–1)

A 15. forduló programja:

november 8., kedd:
18:00 Kisvárda Master-Good–Zalaegerszegi TE FC
20:00 Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC

november 9., szerda:
18:00 Debreceni VSC–Mezőkövesd Zsóry FC
18:15 Ferencvárosi TC–Paksi FC
20:00 Újpest FC–MOL Fehérvár FC

november 10., csütörtök:
19:00 Budapest Honvéd FC–Vasas FC

Borítókép: MTI

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Vállsérülése miatt kórházba szállították Zivzivadzét
A Mol Fehérvár FC II 5-0-ás vereséget szenvedett hazai pályán az FC Nagykanizsától az NB III Nyugati csoportjának 16. fordulójában. A klub első csapatától a harmadosztályba száműzetett grúz játékosát, Budu Zivzivadzét a mérkőzés 29. percében le kellett cserélni egy vállsérülés miatt - majd kórházba is szállították - számolt be honlapján az együttes.
Magyar futball
Csongvai Áron: Ez botrányos volt
Az OTP Bank Liga szombati zárómérkőzésén a Zalaegerszeg 1-0-ra legyőzte az Újpestet, a mérkőzés után a két csapat vezetőedzői és játékosai érthetően boldogan vagy szomorúan nyilatkoztak.
Magyar futball