Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: Senkinek nem teszek szívességet, Dzsudzsák Balázs megérdemel egy búcsúmérkőzést

Marco Rossi: Senkinek nem teszek szívességet, Dzsudzsák Balázs megérdemel egy búcsúmérkőzést

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette 24 fős keretét a novemberi felkészülési mérkőzésekre. A keretbe hivatalosan nem kapott meghívót Dzsudzsák Balázs, de Görögország ellen a DVSC támadója is pályára léphet, karrierje során 109. alkalommal húzhatja fel a címeres mezt, így egyedüli válogatottsági rekorder lehet. Marco Rossi szerint a 35 éves támadó megdolgozott ezért a lehetőségért és maximálisan kiérdemelte, hogy a szövetség és a szurkolók elbúcsúzzanak tőle.

A magyar válogatott két felkészülési mérkőzéssel búcsúztatja a 2022-es évet, november 17-én, csütörtökön Luxemburg vendégeként lép pályára, három nappal később, vasárnap pedig Görögországot fogadja a Puskás Arénában.

Marcoi Rossi keddi kerethirdetése során a visszatérő Kalmár Zsoltot és az újonc Németh Andrást is beválogatta, az újságírók első körben Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsére kérdeztek rá:

„Akárkinek tetszik, vagy nem, [Dzsudzsák] Balázs egy olyan játékos, aki sokat tett a válogatottért, 108 mérkőzésen játszott, ennek pedig megvan az oka, a labdarúgásban semmit nem adnak ajándékba. Én mindig azt kértem, hogy mindenki tisztelje, és magam is tisztelem az ő pályafutását, illetve mindazt, amit ennek érdekében megtett” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

„Balázs nagyon sokat tett a magyar válogatott sikerei érdekében, 108 mérkőzésen lépett pályára és sokszor rajta múlt az eredmény – a Debrecenért ugyanezt teszi napjainkban.”

„Úgy hiszem, megérdemel egy búcsúmérkőzést a szövetségtől és a szurkolóktól is, ezért mondtam már korábban is, szeretném még egyszer meghívni. Most adottak a lehetőségek, hogy ezt megtegyem.”

„Senkinek nem teszek szívességet, egy olyan srác előtt tisztelgek, aki nagyon nagy munkát tett le a saját pályafutása és a magyar válogatott érdekében is” – zárta válaszát Rossi.

Dzsudzsák Balázs 2007-ben, Várhidi Péter kapitánysága alatt debütált a magyar válogatottban, eddig 108 alkalommal lépett pályára, a válogatottság számát tekintve jelenleg Király Gáborral társrekorder. A Debrecen támadója legutóbb 2019 novemberében, Walesben lépett pályára egy 2-0-ra elvesztett Eb-selejtezőn.

Ezután a hiányzókról és a debütálásra lehetőséget kapó Németh Andrásról is beszélt a tréner, de előtte még elmondta, tiszteli a szurkolók véleményét, ám szerinte azon edzőtársai, akik meg akarják mondani, kit és hol játszasson, ezekkel szakmaiságuk, és az ő irányába adott tiszteletük hiányát is jelzik.

“Nagyon örülök az eddig sérült játékosok visszatérésének, hiszen mindhárman már a válogatott alapembereinek számítanak” – utalt a kerethirdető sajtótájékoztatón az olasz szakvezető arra, hogy Kalmár Zsolt, Sallai Roland és Nagy Zsolt is felépült.

“Szalai Ádám visszavonulása komoly feladat elé állít minket, így ez most tökéletes pillanat arra, hogy Németh András megmutassa, készen áll-e már a felnőtt nemzetközi futballra is. A lehetőség adott számára és bízunk benne, hogy élni fog vele”.

A Genk támadójával kapcsolatban, – aki szerdán lesz 20 éves – kifejtette, a középcsatár szerepére rajta kívül Ádám Martin jöhet szóba, viszont az utóbbi időben keveset játszik a klubjában, legtöbbször csak a meccsek utolsó perceiben cserélik be, így számukra is kérdés, mit bízhatnak rá. Megjegyezte, szerkezetváltás esetén hamis kilencessel is futballozhat a válogatott, mint tette azt a Wembley Stadionban az angolok ellen, amikor Sallai játszott ebben a szerepben.

“Mindkét meccs útmutatást fog adni a jövő tavasszal rajtoló Eb-selejtezőkre. Ahogy mostani ellenfeleink, úgy csoportriválisaink egyike sem betonozza be magát, nem olyan csupán védekezésre koncentráló csapatokra készülünk, mint amilyen például San Marino és Andorra” – mondta Rossi, aki nem zárta ki a két cserekapus, Szappanos Péter és Tóth Balázs szerepeltetését sem.

A nemzeti együttes jövő csütörtökön Luxemburgban lép pályára, három nappal később hazai pályán a görögökkel játszik barátságos mérkőzést. Utóbbira még lehet belépőt váltani az MLSZ közlése szerint.

A válogatott két novemberi mérkőzését az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Dzsudzsák Balázs a Magyarország - Horvátország Eb-selejtezőn 2019. március 24-én (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

További tartalmak