Musorujsag
Élő Eredmények

Ki lesz a következő debütáló? Marco Rossi hét újoncot is avathat a novemberi válogatott meccseken

Ki lesz a következő debütáló? Marco Rossi hét újoncot is avathat a novemberi válogatott meccseken

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
A magyar labdarúgó-válogatottban eddig 1020 játékos lépett pályára, ez a szám azonban november végére akár héttel is nőhet, ugyanis a Luxemburg és a Görögország elleni felékszülési mérkőzésére összehívott keretben hét olyan labdarúgót találunk, aki a felnőtt nemzeti csapatban való debütálása előtt áll.
Szappanos Péter (Fotó: MLSZ)

SZAPPANOS PÉTER

A debütálásra váró játékosok közül Szappanos Péter rendelkezik a legnagyobb válogatott rutinnal: a 32 éves kapus összesen már tíz mérkőzésen ülhetett le a nemzeti csapat kispadjára.

Marco Rossi 2021 novembere óta rendszeresen számít a Budapest Honvéd kapusára, akinek Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mögött eddig nem jutott bizonyítási lehetőség a nemzeti csapatban. Ez viszont novemberben könnyen megváltozhat, hiszen a Gulácsival ezúttal sérülés miatt nem számolhat a szövetségi kapitány, így pedig megnyílhat az út Szappanos előtt, hogy az első számú kapussá előlépő Dibusz mellett lehetőséget kapjon Luxemburg vagy Görögország ellen.

A 32 éves kapus statisztikái nem kiemelkedők, Marco Rossi viszont így is bízik benne. A rutinos kapus a kiesés elől menekülő Honvéd kezdőcsapatából kirobbanthatatlan, csak sérülés miatt kellett három NB I-es bajnokit kihagynia a jelenleg is zajló szezonban. Szappanos kapuját 13 bajnokin összesen 21-szer vették be az ellenfelek, de négy kapott gól nélkül lehozott mérkőzés és számos bravúr láttán nem lenne alaptalan a válogatottban való bevetése.

Tóth Balázs (Fotó: PAFC)

TÓTH BALÁZS

A szövetségi kapitány tökéletesen tisztában van a Puskás Akadémai kapusának képességeivel, hiszen 2021 márciusában már meghívta a keretbe, Tóth Balázs akkor három Európa-bajnoki selejtezőmeccsen is leülhetett a kispadra. A folytatásra azonban egésze mostanáig várni kellett, de ez elsősorban nem a 25 éves kapuson múlott.

Az előző szezonban ugyanis egy sérülés miatt hosszabb kihagyásra kényszerült Tóth, aki ezt követően a Puskás Akadémiánál visszavette az első számú kapus szerepét a szintén jól teljesítő Markek Tamástól, a jelenleg is zajló idényben pedig régi önmagát idézi, ezzel pedig kiérdemelte a válogatott meghívót.

A 25 éves kapus egyetlen bajnoki mérkőzést sem hagyott ki az idényben, 16 találkozón összesen 18 gólt kapott, összesen három kapott gól nélküli mérkőzést tud felmutatni. A visszatérő Tóth így jelenleg harmadik számú opciónak számít a nemzeti csapatban, ám a kerethirdetésen elhangzott, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy novemberben mind a három kapus lehetőséget kap majd.

Mocsi Attila (Fotó: Instagram/@attilamocsi)

MOCSI ATTILA

Nem számít keretújoncnak Mocsi Attila sem, aki idén szeptemberben már együtt készülhetett a felnőttválogatottal, sőt, az olaszok elleni hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen a kispadra is leülhetett.

Az utánpótlás-válogatottakat (az U16-tól kezdve az U21-ig mindegyik korosztályban pályára lépett legalább egyszer nemzeti színekben) végigjáró középhátvéd alapembere a ZTE-nek, amely jelenleg az ötödik helyen áll az NB I-ben. A zalaegerszegiek jó teljesítményében kulcs szerepe van a szervezett védelemnek (15 meccsen 17 gólt kaptak, ez a Ferencváros és a Kecskemét után a harmadik legkevesebb a bajnokságban), és így Mocsinak is. A 22 éves labdarúgó a ZTE 14 bajnokijából egyetlen egyet hagyott ki a jelenleg is zajló szezonban (akkor a ZTE ki is kapott 3–1-re a Kisvárdától), ráadásul középhátvéd létére két gólpasszt is jegyez.

A válogatottban mindenesetre nem lesz könnyű feladata, hiszen a posztján többek között ott van a nemzetközi szinten is rendszeresen jó teljesítményt nyújtó Willi Orbán és Szalai Attila. Ennek ellenére nem kérdés, hogy van benne potenciál, így Rossi már a következő nagy sorozatokat, mint például a 2024-es Eb-selejtezőt szem előtt tartva bizonyítási lehetőséget adhat neki.

Baráth Péter (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

BARÁTH PÉTER

Nem lesz ismeretlen ismeretlen a válogatott Telkiben található edzőközpontja Baráth Péternek sem, aki 2022 márciusa óta rendszeresen meghívót kap Rossitól. A korábban az U17-es, az U18-as és az U21-es válogatottban is lehetőséget kapó középső középpályás eddig négy találkozón ülhetett le a felnőtt nemzeti csapat kispadjára.

A 20 éves középpályás a DVSC-ben alapembernek számít, a jelenleg is zajló szezonban 13 mérkőzésen 942 pernyi játékidőt kapott, ezt pedig két góllal és három gólpasszal hálálta meg. A jó forma pedig könnyen lehet, hogy debütálást ér majd, különösen úgy, hogy sérülés miatt Schäfer Andrást nem tudta meghívni Rossi, míg Kleinheisler László és Vécsei Bálint hasonló okból, utólag kikerült a keretből. Korábban láttuk már Callum Stylest és Loic Negót is a középpálya közepén játszani, ám őket leszámítva csak egy már kipróbált, középső középpályás van a keretben Nagy Ádám személyében, így a Baráthnak minden esélye megvan, hogy novemberben debütáljon.

Kalmár Zsolt (balra) és Csongvai Áron (Fotó: MLSZ)

CSONGVAI ÁRON

A fent említett középső középpályások kiesése után első alkalommal kapott meghívót a felnőttválogatott keretébe Csongvai Áron, akiről nem túlzás azt állítani, hogy kihagyhatatlan játékosa az Újpestnek.

A saját nevelésű labdarúgó a lilák mind a 16 bajnoki és két kupamérkőzését is végigjátszotta, a szezonban összesen három gólja és egy gólpassza van. Marco Rossi minden bizonnyal a középpályán számol majd Csongvaival, akinek Milos Kruscsics kezei alatt középhátvédként kellett megállnia a helyét a szezon jelentős részében. Az elszántsággal mindenesetre nem lesz probléma.

„Több pozícióban szerepeltem a klubomban, itt még nem egyeztettünk, de teljesen mindegy, bárhol is számít rám a szövetségi kapitány, mindenhol a százszázalékot fogom nyújtani” ígérte Csongvai, aki azt is elmondta, elsősorban az edzéseken igyekszik bizonyítani, hogy itt a helye, a pályára lépés csak ráadás lenne.

Csongvai akár a támadások építésében is opciót jelenthet Marco Rossi számára, legalábbis az Újpestben nyújtott teljesítménye erre enged következtetni. Az NB I-ben eddig lejátszott 16 fordulót tekintve a progresszív (támadást kezdeményező) passzok és a támadóharmadba érkező passzok tekintetében az OTP Bank Liga legjobbjai között van.

 

Csongvai fiatalabb korában nem volt tagja a korosztályos nemzeti csapatoknak, de azért némi tapasztalata így is van címeres mezben, ugyanis 2021 szeptembere óta nyolc Európa-bajnoki selejtezőn kapott játéklehetőséget az U21-es válogatott szövetségi edzőjétől, Gera Zoltántól.

Dárdai Palkó (Fotó: Instagram/@vidinstagram)

DÁRDAI PALKÓ

Újra van Dárdai a magyar válogatott keretében: Dárdai Pál legidősebb fia, ifjabb Dárdai Pál, vagy ahogy mindenki ismeri, Palkó először kapott meghívót Marco Rossitól.

A Berlinben született, majd a Hertha utánpótláscsapataiban nevelkedő, később a berliniek első számú együttesében 12 alkalommal pályára lépő támadó korábban a német korosztályos nemzeti csapatokban szerepelt (egyaránt kétszer lépett pályára az U18-as, az U19-es és az U20-as együttesben is), ám ahogy édesapja, a felnőttek között ő is Magyarországot képviselheti.

Dárdai 2021 januárjában igazolt a Herthától a MOL Fehérvárhoz, amelynek színeiben azóta 74 mérkőzésen 14 gólt és 21 gólpasszt jegyzett. A 23 éves ballábas labdarúgó támadó középpályásként és szélsőként is bevethető, a Vidi színeiben a most zajló szezonban elsősorban a Konferencialiga-selejtezőben remekelt: hat meccsen két góllal és hat gólpasszal segítette a fehérváriakat a playoffkörig való eljutásban. A bajnokságban már nem termeli ilyen ütemben a kanadai pontokat, 14 mérkőzésen három-három gólt és asszisztot jegyez.

Érdekesség, hogy a Fehérvár legutóbbi mérkőzésén a nemrég kinevezett edző, Huszti Szabolcs csatárként küldte pályára Dárdait, aki ezt góllal és gólpasszal hálálta meg. A 23 éves támadó tehát jól láthatóan több poszton is feltalálja magát, így kíváncsian várjuk, hogy Rossi elsősorban milyen szerepkörben számít majd rá a válogatottnál.

Balról jobbra: Baráth Péter, Németh András és Kalmár Zsolt készül Telkiben (Fotó: MLSZ)

NÉMETH ANDRÁS

A hét debütálására váró labdarúgó közül egyértelműen a 20. életévét november 9-én betöltő csatár bemutatkozását várja leginkább a nagyközönség: ahogy azt Marco Rossi is elmondta, nem akárkinek a pótlása a cél Németh András beépítésével.

„Szalai Ádám visszavonulása komoly feladat elé állít minket, így ez most tökéletes pillanat arra, hogy Németh András megmutassa, készen áll-e már a felnőtt nemzetközi futballra is. A lehetőség adott számára, és bízunk benne, hogy élni fog vele” – mondta a szövetségi kapitány a kerethirdetést követő sajtótájékoztatón a fiatal csatár meghívásáról.

A Vasasban nevelkedő, de 14 éves kora óta Belgiumban futballozó Németh András jelenleg a helyi élvonal listavezetőjének, a Genknek a csatára, igaz, egyelőre kiegészítő emberként számolnak vele. A jól sikerült nyári felkészülési időszak után a csapat eddigi 17 bajnokijából 15-ön pályára lépett, ám ez mindössze 365 percnyi játékidőt takar, ezalatt egy gólt és két gólpasszt jegyzett.

Németh az U15-ös korosztálytól kezdve meghatározó tagja volt az utánpótlás-válogatottaknak, az U21-es nemzeti csapatban még 18 éves kora előtt debütált és azóta 11 meccsen 8 gólt szerzett.

A szurkolók egy része az utóbbi időben már a felnőttválogatottba követelte a csatárt, aki az M1-nek adott interjúban elárulta, hogy mit kért tőle nemrég a kapitány, mielőtt meghívta a keretbe.

„A szeptemberi válogatott szünetben beszéltünk [Marco Rossival], elmondta, miben kellene fejlődnöm, hogy meghívjon. Az a beszélgetés a védekezésről szólt, a Misternél ott kezdődik a játék: csapategység, együtt védekezünk, együtt támadunk. Nekem a védekezésben kellett lépéseket tennem, és azóta próbáltam is a lehető legjobban erre koncentrálni.”

A nyilatkozatok és a várakozások fényében Németh András debütálására jó esély van, de nem lenne meglepetés, ha a többi újonc is lehetőséget kapna, hiszen a 2024-es Eb-selejtezősorozat jövő évi rajtja a nyakunkon van, Rossinak nem lesz túl sok alkalma a kísérletezésre, az új játékosok beépítésére.

A magyar válogatott november 17-én, csütörtökön 20 órától Luxemburg vendégeként játszik felkészülési mérkőzést, három nappal később pedig Dzsudzsák Balázs válogatottbeli búcsúmeccsén Görögországot fogadja a Puskás Arénában 20.15-ös kezdéssel. Az M4 Sport mindkét találkozót élőben közvetíti.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE*:

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Lang Ádám (Omonia), Mocsi Attila (ZTE), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (DVSC), Csongvai Áron (Újpest), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Nagy Ádám (Pisa), Callum Styles (Millwall)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Dárdai Palkó (MOL Fehérvár), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kalmár Zsolt (DAC), Németh András (Genk), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (MOL Fehérvár), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

*Dzsudzsák Balázs (DVSC) csak a görögök ellen, a búcsúmérkőzésén lép pályára

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 17., csütörtök
20.00:
Luxemburg–Magyarország
November 20., vasárnap
20.15:
Magyarország–Görögország

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kalmár Zsolt visszatér, Németh András debütálhat, Dzsudzsák Balázs búcsúzik – keretet hirdetett Marco Rossi
Először kapott meghívót a magyar labdarúgó-válogatottba Németh András, ahogyan az várható volt, a Genk támadója mellett ott van Marco Rossi Luxemburg és Görögország ellen készülő keretében a válogatottól az utóbbi meccsen búcsúzó (és csak arra meghívott) Dzsudzsák Balázs. Sérülése után visszatér a novemberi felkészülési mérkőzésekre Nagy Zsolt, Sallai Roland és Kalmár Zsolt, utóbbi közel 600 nap után léphet pályára újra a nemzeti csapatban.
Magyar futball
Marco Rossi: Senkinek nem teszek szívességet, Dzsudzsák Balázs megérdemel egy búcsúmérkőzést
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette 24 fős keretét a novemberi felkészülési mérkőzésekre. A keretbe hivatalosan nem kapott meghívót Dzsudzsák Balázs, de Görögország ellen a DVSC támadója is pályára léphet, karrierje során 109. alkalommal húzhatja fel a címeres mezt, így egyedüli válogatottsági rekorder lehet. Marco Rossi szerint a 35 éves támadó megdolgozott ezért a lehetőségért és maximálisan kiérdemelte, hogy a szövetség és a szurkolók elbúcsúzzanak tőle.
Magyar futball