Musorujsag
Élő Eredmények

Exkluzív interjú: Dzsudzsák Balázzsal idéztük fel válogatott pályafutása legnagyobb pillanatait

Exkluzív interjú: Dzsudzsák Balázzsal idéztük fel válogatott pályafutása legnagyobb pillanatait

m4sport.hu
Exkluzív interjút készített az M4 Sport a vasárnap esti válogatott búcsúmeccsére és rekorddöntésre készülő Dzsudzsák Balázzsal. A beszélgetés során felelevenítettük a Görögország elleni felkészülési mérkőzésen 109. alkalommal, ismét a nemzeti 11 csapatkapitányaként pályára lépő támadó legszebb pillanatait, őszintén vallott a nehezebb időszakokról, de szót ejtett a szurkolókkal való kapcsolatáról is.

Dzsudzsák Balázs és Székely Dávid 40 perces beszélgetését teljes egészében megtekintheti a lejátszóra kattintva, alább szövegesen is kiemeltünk néhány részletet az interjúból.

Az első válogatott mérkőzés kezdőként

Bár Dzsudzsák Balázs 2007-ben, Görögország ellen húzhatta magára első alkalommal a címeres mezt, kezdőként először az Olaszország elleni 3-1-re megnyert felkészülési mérkőzésen léphetett pályára. A visszaemlékezés után a szélső elmondta, hidegrázós élmény bármelyik válogatott összecsapását visszanézni, jó emlék fűzi az olaszok elleni találkozóhoz is, és bár nem ez volt első válogatott szereplése, a regnáló világbajnok elleni, telt házas meccsnél érezte azt, hogy igazán beköszönt a nemzeti tizenegyben – és talán ekkor robbant be igazán a köztudatba is.

Az első válogatott gól

„Az első gólját az ember sosem felejti el. Látni, hogy milyen csapatban sikerült kiharcolnom a helyem, ahol egy Gera Zoli, egy Huszti Szabi vagy egy Juhász Roli játszik, azt jó visszanézni, nagy dolognak tartom így utólag is” – mondta Dzsudzsák.

Ezután azt is kiemelte, bőven maradt a válogatott ezen generációjában, hisz nevek és minőség szempontjából is az egyik legjobb magyar válogatott volt az akkori, elmondása szerint talán a szerencse és a rutin hiányzott a 2010-es évek elején, ráadásul akkor még az Európa-bajnokság is csak 16 csapattal indult, ez szintén nehezítette a magyar csapat feladatát.

Legemlékezetesebb találatai

A bejátszóban a Finnország és Románia elleni Eb-selejtezős góljait nézhette vissza a hamarosan válogatott-rekorder, ám arra a kérdésre, van-e kedvence, egyértelmű választ adott.

„A románok elleni, abszolút. Az az én karrieremben is, ha nem is sorsfordító volt, de egy másik Dzsudzsákot kaphattak tőlem akkor a szurkolók, a magyar válogatottat akkor vette át a Pali (Dárdai – a szerk.), teljesen szétrombolt állapotban, de egy olyan impulzust hozott, ami a csapatot is megváltoztatta, szerintem az az első lépcsőfoka a labdarúgásunk fejlődésének” – mondta.

Dzsudzsák Balázs, miután szabadrúgásból egyenlített a Románia-Magyarország Eb-selejtezőn (fotó: MTI / Illyés Tibor)

„Ez volt az a meccs, ami után még az alsógatyámat is elkérték. A cipőmet, a fűzőt, mindent, ami rajtam volt, az emberek könnyes szemekkel kérték. Azt mondták nekem a szurkolók, hogyha megverik őket, nekik ez akkor is hatalmas élmény, talán innentől kaptak ismét hitet, hogy van egy jó válogatottunk, amely Romániában is bátran mert futballozni” – nyilatkozta büszkén Dzsudzsák.

Első meccs a válogatott csapatkapitányaként

A vasárnapi búcsúmeccsén 50. alkalommal kapitányi karszalagot viselő játékos arra a kérdésre, mit jelent számára kapitányként a pályára vezetni a válogatottat, határozott választ adott.

„Mindent. Az ember azért kezd el futballozni, mert szeretne a válogatottjában pályára lépni, majd utána tovább álmodozni, a válogatott csapatkapitánya lenni, egy országot képviselve a csapatot kivezetni. Nekem ez megadatott. Ez minden célt és sikert felülír, ez az, aminél nincs feljebb.”

„Nagy segítség volt ez, mind emberileg, mind a karrieremben, és egy olyasfajta felelősség, ami végigkísérte és nagyon megerősítette az én személyiségemet, úgyhogy csak hihetetlenül hálás tudok lenni, hogy ez megadatott nekem” – mondta Dzsudzsák Balázs.

Kijutás a 2016-os Eb-re

„Áttörtünk egy olyan gátat, amit az aranygeneráció óta nem sikerült. A szüleimnek vagy a fiatalabbaknak nem volt olyan fociélményük, amikor úgy ülhettek le a televízió elé, hogy Magyarországnak szurkolhatnak egy nagy eseményen – idézte fel a kijutás utáni első gondolatait a szélső. – Mindent elvitt akkor az öröm, tudtuk, hogy 2016 be fog kerülni minden történelemkönyvbe, mert nem kell már visszamenni ilyen emlékekért 1986-ig vagy még korábbra, nagyon jó érzés volt ezt megélni” – mondta büszkén a Debrecen labdarúgója.

A 2016-os Eb

A franciaországi tornával kapcsolatban a támadó úgy vélekedett, pályafutása legbüszkébb pillanata a portugálok elleni duplája – bár még PSV játékosként egy Ajax elleni meccsét is elég magas polcra helyezi, a későbbi Eb-győztesnek lőtt két gólját és az egész meccs hangulatát egyértelműen legszebb pillanataként említi.

Dzsudzsák Balázs gólöröme a portugálok elleni Eb-csoportmeccsen – fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

Dzsudzsák emellett azt is megosztotta, nem emlékszik igazán kapitányként adott öltözős beszédeire, hiszen sosem készül ezekre előre, ami a szívén, az a száján, de azt is megtudhatjuk az interjúból, hogyan is ünnepli meg egy-egy nagyobb győzelmét a magyar válogatott.

100. válogatottság

100. válogatottságát stílusosan ünnepelte meg a játékos, a friss vb-ezüstérmes Horvátországot 2-1-re sikerült legyőznie a magyar csapatnak, a mieink góljait mindkét alkalommal Dzsudzsák készítette elő. Ebben az időszakban a szurkolók is egyre jobban kezdték elhinni, hogy nemzeti csapatunk sokra viheti a következő évükben. A velük való kapcsolatról is mesélt a támadó.

Dzsudzsák Balázs 2019. március 24-én lett „százados” a válogatottban a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen. Az emlékplakettet Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől vette át. (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Nem tudom, kívánhatnék-e jobbat, még akkor is, ha például az átigazolásaim megosztóak lehettek. Én voltam, és vagyok is annyira őszinte, hogy elmondtam mindent arról a sztoriról, hogyan igazoltam Oroszországba. Volt egy kivásárlási áram, amit két csapat volt hajlandó kifizetni, a Benfica meg az Anzsi.”

„Vállalom, ahogy akkor döntöttem. Ezért a szerződésért én nagyon komolyan megdolgoztam, elértem ezt a szintet, arról nem beszélve, hogy Roberto Carlosszal, Samuel Eto’o-val Kevin Kurányival és mellettük velem gondolták a jövőt. Azt az egyet sajnálom, hogy nagyon hamar nagy szintű lett az ismerettségem, amit utólag belátva a menedzserem sem bírt el, nem tudtam minden pletykát cáfolni, nem tudtam már ezzel foglalkozni” – vallott őszintén a labdarúgó.

„Ezek ellenére a mai napig jó a kapcsolatom a szurkolókkal, mindig figyeltem arra, hogy mindent aláírjak, mindenkivel szelfizzek, ha kudarc volt, akkor is kiálltam és nem meghunyászkodva, a hátsó ajtón távoztam. Szerintem ezt értékeli, aki egy picit is érti a focit, így azt gondolom, megvan a kölcsönös tisztelet és szeretet” – nyilatkozta Dzsudzsák.

Az új Puskás Aréna első csapatkapitánya

Azok után, hogy nagyjából három évvel ezelőtt, a Puskás Aréna első meccsén is a debreceni játékos vezetésével érkezett a pályára a válogatott, most vasárnap ez ismét meg fog történni. Ezzel kapcsolatban elmondta, mindenféle érzés kavarog benne, izgul, bár a csapat megkönnyíti a helyzetét, mivel nagyon jó hangulatot varázsolnak a társak, és egy cél lebeg mindenki szeme előtt, hogy a válogatott sikeres legyen. Ennek ellenére nagyon szeretné kiélvezni is a pillanatot, s nagyon várja már a vasárnap estét.

Dzsudzsák Balázs vasárnapi, Görögország elleni búcsúmeccsét az M4 Sport 20 órától élőben közvetíti.

További tartalmak