Musorujsag
Élő Eredmények

Dzsudzsák elköszönt, Kalmár a 93. percben döntött – a görögök elleni győzelemmel búcsúztatta az évet a magyar válogatott

Dzsudzsák elköszönt, Kalmár a 93. percben döntött – a görögök elleni győzelemmel búcsúztatta az évet a magyar válogatott

m4sport.hu/MTI
A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel zárta 2022-t: Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén 2–1-re verte Görögországot. Sallai Roland nagyszerű akció végén talált be, de Bakaszetasz a hajrában tizenegyesből egyenlített. A meccsnek viszont még nem volt vége: a csereként beálló, súlyos sérülésből visszatérő Kalmár Zsolt egy hatalmas szabadrúgással a hosszabbításban eldöntötte a találkozót.

felkészülési mérkőzés
Magyarország–Görögország 2–1 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, 50 893 néző

V: Chiffi (olasz)

Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár (93.), ill. Bakaszetasz (81. – tizenegyesből)
Sárga lap: 
Botka (64.)

Magyarország: Dibusz (Szappanos, 92.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai – Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Dzsudzsák (Ádám, 53.), Szoboszlai (Kalmár, 92.) – Sallai (Dárdai, 71.)
Görögország: Paszalakisz – Rota, Cacidiakosz, Retszosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 87.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz, Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz (Duvikasz, 87.)

A magyar szurkolók „2014 Bukarest, 2016 Lyon, köszönjük az életre szóló gólörömöket!” felirattal fogadták a csapatokat, egyúttal az immár egyedüli válogatottsági csúcstartóként búcsúzó Dzsudzsák Balázst éltették.

A meccs elején alapvetően mezőnyjátékkal teltek a percek, de Dzsudzsák már az ötödik percben lövéssel próbálkozott, ám kísérletét blokkolta egy vendég védő. A görögöknél volt többet a labda, az első helyzet és gól mégis a magyaroké volt egy tetszetős akció végén Sallai Roland talált be, Callum Styles átadásából. A magyar vezetés nem sokban változtatott a játék menetén, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A kapusok közül azonban csak a görög volt foglalkoztatva, de biztosan védte Dzsudzsák távoli, jobb alsó sarokba tartó lövését. A szünet előtti percekben szintén a debreceni futballista egy-egy beadása és szöglete okozott zavart, de Paszalakisz akkor is hárított.

fotó: MTI/Mónus Márton

Az első veszélyes görög lövésre a 49. percig kellett várni, Maszurasz azonban célt tévesztett. A búcsúzó magyar csapatkapitányt az 53. percben cserélte le Marco Rossi szövetségi kapitány, Dzsudzsák nevét pedig hosszasan skandálták a hazai drukkerek. A játék továbbra is a két 16-os között folyt, így sem helyzetek, sem veszélyes akciók nem voltak. A második félidő első izgalmas jelenetére a 74. percig kellett várni, amikor a Dzsudzsákot váltó Ádám 17 méteres, bal alsó sarokba tartó lövését Paszhalakisz vetődve hárította. A görögök a hajrá kezdetén szinte teljesen váratlanul, 11-esből egyenlítettek. A meccs végén úgy tűnt, egyik csapat sem tud újítani, a hosszabbításban eleinte az okozott izgalmat, hogy egy néző a pályára futott. A slusszpoén azonban nem maradt el, mert Kalmár Zsolt a becserélését követő első labdaérintéséből bevette a görögök kapuját szabadrúgásból, így a magyar válogatott győzelemmel zárta a 2022-es esztendőt.

„Ezt kértem a fiúktól a meccs előtt, ez nem rólam, ez nem személyekről, hanem a magyar válogatottról, a szurkolókról és Magyarországról szólt – mondta a találkozót követően Dzsudzsák Balázs a Puskás Arénában. – Köszönöm a szüleimnek, a csapatnak, minden egyes edzőmnek, minden embernek, aki hozzájárult és tett azért, hogy 109-szer a világ három legszebb színét magamra ölthessem, a világ legszebb stadionjában búcsúzhassak, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam, köszönöm…” – fűzte hozzá a debreceni futballista.
Dzsudzsák Balázs az utódjának, a csapatkapitány Szoboszlai Dominiknak azt üzente: „Ez a csapat többről szól, mint egy személyről, óriási a felelősség, itt egy országot kell képviselni mindhalálig”.

Marco Rossi értékelése >>

A mérkőzést követően Kalmár Zsolt is Dzsudzsák Balázsnak ajánlotta győztes gólját >>

Dzsudzsák Balázs utolsó pillanatai válogatott mezben >>

MTI/Mónus Márton

A mérkőzés élő hírfolyama >>

Borítókép: Budapest, 2022. november 20. A gyõzes magyar csapat, középen Dzsudzsák Balázs, akinek ez volt a búcsúmérkõzése, a Magyarország – Görögország felkészülési labdarúgó-mérkõzés után a budapesti Puskás Arénában 2022. november 20-án. A magyar válogatott 2-1-re nyert. MTI/Mónus Márton

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Dzsudzsák Balázs: Aki egy picit is érti a focit, értékeli, hogy mindig kiálltam és vállaltam, amit kell
A 109. válogatott mérkőzésére készülő<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2022/11/19/a-rekorder-emlekkonyve-interju-dzsudzsak-balazzsal"> Dzsudzsák Balázs a héten egy exkluzív, 40 perces interjút adott az M4 Sportnak</a>, melyben a nemzeti együttesben felelevenített legszebb pillanatai mellett szóba kerültek karrierje legfontosabb állomásai is. Így többek között a pályafutását alapjaiban meghatározó 2011-es klubváltás is, amikor is a PSV Eindhovenből 14 millió euró fejében az Anzsi Mahacskalába igazolt.
Magyar futball
Exkluzív interjú: Dzsudzsák Balázzsal idéztük fel válogatott pályafutása legnagyobb pillanatait
Exkluzív interjút készített az M4 Sport a vasárnap esti válogatott búcsúmeccsére és rekorddöntésre készülő Dzsudzsák Balázzsal. A beszélgetés során felelevenítettük a Görögország elleni felkészülési mérkőzésen 109. alkalommal, ismét a nemzeti 11 csapatkapitányaként pályára lépő támadó legszebb pillanatait, őszintén vallott a nehezebb időszakokról, de szót ejtett a szurkolókkal való kapcsolatáról is.
Magyar futball
Dzsudzsák Balázsnak ajánlotta a görögök elleni győztes gólját Kalmár Zsolt
Kalmár Zsolt az utolsó válogatott meccsét játszó Dzsudzsák Balázsnak ajánlotta a görög válogatott ellen <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2022/11/20/dzsudzsak-elkoszont-kalmar-visszatert-a-gorogok-elleni-gyozelemmel-bucsuztatta-az-evet-a-magyar-valogatott/" rel="">2-1-re megnyert</a> felkészülési mérkőzésen szerezett győztes gólját.
Magyar futball