Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: Ha nem tanulunk a hibáinkból, csak öregebbek leszünk, bölcsebbek nem

Marco Rossi: Ha nem tanulunk a hibáinkból, csak öregebbek leszünk, bölcsebbek nem

m4sport.hu
Rendkívül sikeres évet zárt a magyar labdarúgó-válogatott, amely a világ legerősebb válogatottjai ellen is közel állt a csoportelsőséghez a Nemzetek Ligája A divíziójában. Az esztendő másik fontos eleme a búcsú volt: Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs is elköszönt a nemzeti csapattól. Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak adott interjújában értékelte 2022-t, s beszélt az előttük álló feladatokról is.

„Az utóbbi két évben fantasztikus és hihetetlen eredményeket értünk el, amelyek örökre megmaradnak a labdarúgás történelemkönyveiben, a szurkolók mindig emlékezni fognak rájuk – kezdte az M4 Sportnak adott évértékelő interjúját Marco Rossi szövetségi kapitány. – De most már a jövőre kell koncentrálnunk, készen állunk, hogy ennél is komolyabb eredményeket érjünk el. A következő feladat már az Európa-bajnoki selejtezősorozat.”

A kapitány emlékeztetett: az elmúlt évben kétszer is kikapott a magyar válogatott Albániától, javarészt ez eredményezte, hogy a katari világbajnokságot csak a televízión keresztül nézték.

„A tavalyi Európa-bajnokság emléke igazán szép, még akkor is, ha a pohár félig üresnek tűnhet, hiszen hat percre voltunk a továbbjutástól – emlékezett vissza Marco Rossi. – Hasonló volt a helyzet idén a Nemzetek Ligájában, amikor hazai pályán egy döntetlen is elegendő lett volna az olaszok ellen, de végül nem tudtuk kiharcolni a négyes döntőt.”

Rossinak a Nemzetek Ligája-szereplés kapcsán volt oka mosolyogni (Forrás: MLSZ – Twitter).

Rossi kiemelte: a csapat 75-80 százalékban átalakult érkezése óta, s a magyar bajnokság nincs a topligák szintjén, így nincs túl sok játékosa a sikeres szerepléshez.

„Ahogy az olaszok mondják: elmentünk Rómába, de nem láttuk a pápát – fogalmazott a további fejlődés lehetőségéről a szakember. – Azaz közel voltunk egy célhoz, de nem értük el valamiért. Ezeket kell elérni, amiből a legelső az Eb-szereplés kiharcolása. Nehéz ellenfelekkel találkozunk, de készen állunk a kihívásokra. Tanulnunk kell a hibáinkból, mert ha nem tesszük, csak öregebbek leszünk, bölcsebbek nem. Az Eb-selejtezők kezdetén is gondolnunk kell a mostani világbajnokságra: kik és miért jutottak ki helyettünk, miben voltak jobbak nálunk.”

Ami pedig az egyéni fejlődéseket illeti: „A november végi meccseket követően kicsit békén hagytam a játékosokat, sokan pihentek, mások még meccseket játszottak vagy edzettek. Azért az ünnepek előtt már megeresztettem egy-két videohívást, hiszen állandóan noszogatjuk a játékosokat, hogy keményen dolgozzanak a gyenge pontjaikon, mindenkinél, még nálam is jobban tudják, mik is azok – mondta Rossi.

Szeptember végén komoly érvágás érte a csapatot: lemondta a válogatottságot Szalai Ádám csapatkapitány.

„Ádám számomra mindig is a legfontosabb személy volt az öltözőben – fogalmazott a válogatottságot szeptemberben lemondó Szalai Ádámmal kapcsolatban. – Sok kritikát kaptam vele kapcsolatban, hogy miért hívom be mindig, de ő kulcsjátékosa volt a csapatnak, vezérként és taktikailag is. Rengeteg energiája elment a védekezésre, emlékszem egyszer Wolverhamptonban a saját tizenhatosunkig visszajött.”

Rossi hozzátette: nagyon hiányzik a csapatnak, de valószínűleg igaza volt ezzel a döntéssel, hiszen nézeteltérések miatt nem játszik a Baselben, s 35 évesen ez rendkívül nehézzé tette volna a folytatást számára.

Szalai Ádám (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szövetségi kapitány természetesen a magyar szurkolókról sem feledkezett meg.

„Általánosságban elmondhatom, hogy mivel hazai pályán rendre teltház előtt játszunk, mindig fantasztikus élmény kijönni a játékoskijárón és meghallgatni a magyar himnuszt – hálálkodott Marco Rossi. – Szerencsére jövőre is itthon játsszuk az első két mérkőzésünket Észtország és Bulgária ellen, azok a meccsek is biztosan megható pillanatokat hoznak.”

A magyar szurkolók hatalmas erőt adnak a válogatottnak (fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke).

Az 58 éves szakembernek a világbajnokság alatt lehetősége volt hazalátogatni Olaszországba, illetve elárulta, milyen is pontosan a Rossi-karácsony.

„Novemberben hazamentem, meglátogattam a testvéreimet és az édesanyámat, valamint egy díjátadón is résztvettem – mesélte. – Ami a karácsonyt illeti, a fiam aktívan vízilabdázik, a lányom Milánóban él, így akárcsak az elmúlt években, a feleségemmel ünnepeltünk.”

Marco Rossi részt vett a közmédia „Jónak lenni jó!”-akciójában is, mint elmondta, része az életének az adakozás, de ezt nem veri nagydobra: „Ha valakinek jó élete van, abban az értelemben, hogy egészséges és szerető családja van, akkor szerencsés. Ilyenkor körül kell nézni, hogy ki az, aki kevésbé az. Gondolni kell másokra is, de ezt nem kell reklámozni.”

Borítókép: Budapest, 2022. június 4. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szoboszlai Dominik: Örömmel tölt el, hogy egyre több futballista segít a rászorulóknak
Jótékonysági gálát rendezett a Szoboszlai Dominikot és több más válogatott futballistát is foglalkoztató EM Sports-ügynökség, illetve Szalai Ádám által alapított Játékidő Alapítvány. Az eseményen a menedzseriroda gyakorlatilag valamennyi játékosa megjelent, a válogatott labdarúgóktól kezdve fiatal tehetségekig. A gálán többen is kiemelték az M4 Sportnak az adakozás fontosságát, Szoboszlai és Szalai pedig a korábbi gyermekotthon-látogatásukról is beszámoltak, amely a két intézmény nagyszerű kezdeményezésének köszönhető.
Magyar futball
Továbbra is 36. a FIFA-ranglistán a magyar válogatott
A magyar válogatott továbbra is a 36. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján, amelyet változatlanul <a href="https://m4sport.hu/katar-foci-vb-2022/cikk/2022/12/19/a-vb-cim-sem-eleg-a-fifa-ranglistacsucsra-tovabbra-is-brazilia-az-elso-a-listan/" target="_blank" rel="noopener">Brazília vezet</a> a vasárnap befejeződött katari világbajnokságon győztes Argentína előtt.
Magyar válogatott
Elítélték a magyar–görögön a pályára beugró szurkolót
A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki sportrendezvényen elkövetett rendbontás vétségében, ezért egy évre próbára bocsátotta azt a férfit, aki a november 20-i magyar–görög válogatott labdarúgó-mérkőzésen beugrott a pályára.
Magyar válogatott