Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szokatlan felkészülés miatt szokatlan tavaszi szezon? Extrahosszú szünet után tér vissza az OTP Bank Liga

Szokatlan felkészülés miatt szokatlan tavaszi szezon? Extrahosszú szünet után tér vissza az OTP Bank Liga

m4sport.hu | Szepes Viktor
Kínkeserves volt ez a téli szünet, még akkor is, ha közben megéltünk egyet, s mást a katari labdarúgó-világbajnokságnak és a Merkantil Bank Ligának (talán nem haragszanak meg, ha ilyen sorrendben) köszönhetően. De november 13 és január 24 között, 72 napon át NB I-es futball nélkül… Na mindegy, a várakozásnak vége, a második fordulóból pótolandó ZTE–Ferencváros mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga!

De kicsit vissza még a téli szünet intézményéhez, pláne a mostanihoz, amely hossza és naptári pozitúrája miatt merőben eltért a korábbiaktól. A csapatok jelentős része a 16. forduló után szabadságra vonult, de csupán néhány hétre, hogy december elejétől egy bajnoki meccsekbe még nem kifutó alapozást produkáljon. A karácsony lényegében kettészelte ezt és a felkészülés élesebb részét, január elejétől egymást érték a csapatoknál az edzőmeccsek, külföldi edzőtáborok – azaz az éles gyakorlás a bajnokság folytatására.

Ahogy azt már megszokhattuk, az NB I-es klubok jelentős része a törökországi Belekbe utazott (sőt, néhány másodosztályú is csatlakozott hozzájuk), amely nemcsak időjárási okok miatt előnyösebb a januári Magyarországnál, de a helyi futballkomplexum rendszerint összekukorékolja ilyenkor Közép-Európa nagyjából azonos szinten lévő társaságait, amelyek tényleg éles, kimondott erőfelmérőnek számító mérkőzéseket tudnak egymással játszani. Meg az sem tesz rosszat a közösségnek, ha az edzések és meccsek utáni regeneráció ilyen környezetben történik:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kisvárda Master Good (@kisvardamastergood) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Debreceni Vasutas Sport Club (@dvscofficial_) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Puskás Akadémia (@puskasakademia) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vasas FC Official (@vasasfc) által megosztott bejegyzés

Az NB I-es csapatok külföldi edzőtáborai:

Törökország: Debrecen, Kecskemét, Kisvárda, Mezőkövesd, Paks, Újpest, Vasas
Spanyolország: Ferencváros, Puskás Akadémia
Horvátország: Fehérvár, Honvéd
(A ZTE nem utazott – Zalaegerszegen játszott három edzőmeccset.)

A téli felkészülés másik fontos aspektusa a keretek átalakítása, ebben a tekintetben viszont egyelőre a szokásosnál kisebb a mozgolódás: a Mezőkövesd az egyetlen csapat, amelyhez háromnál több játékos érkezett, de három is csupán a Kecskeméthez. Igaz, az átigazolási szezon február közepéig tart, nem példa nélküli, hogy a csapatok az utolsó napokban táraznak be még néhány játékossal – emlékezhetünk, tavaly Zivzivadze az utolsó pillanatokban került Újpestre és utána egyértelműen a tavasz legjobbja lett –, szóval minden bizonnyal várhatóak még változások, az viszont egyértelmű, hogy az eddigieknél jóval kevésbé aktív a piac, Laidouni állítólagos kérőin kívül nincs is nagyon min csámcsogni a transzferguruknak.

A legfőbb kérdés azonban az, hogy a szokásosnál hosszabb téli szünet adta lehetőségeket mennyire tudták kihasználni a csapatok? Ne feledjük, még a karácsonyi pihenővel együtt is szinte több idejük volt, mint egy nyári alapozás során, a keretek egyben maradtak, s szinte hihetetlen, de a szünetben edzőváltást sem jelentettek be – az egyetlen változás nem is változás: Huszti Szabolcs stabilizálta helyét a fehérvári kispadon.

Természetesen a tavaszi szezon fog választ adni a kérdésre, miszerint mennyire tudja megbolygatni a mezőnyt a pihenő, mindenesetre igyekeztünk kontextust és keretet szabni ezeknek a változásoknak, s megvizsgáltuk, az eddigi „hagyományos” téli szünetek milyen változásokat hoztak.

(Ehhez hasonló hosszúságú szezonközi pauza talán csak a koronavírus első hullámakor volt, de lényegesen más körülmények között, hiszen a játékosok nagyrészt otthon edzettek, sokkal inkább az időszak átvészeléséről, mintsem a forradalmi újításokról szólt az az időszak).

A bajnoki cím kérdése

Néhány éve ez inkább tény, mint kérdés, a Ferencváros most is abszolút dominál, úgy vezet nyolc ponttal, hogy két meccsel kevesebbet játszott a többieknél. A Fradi egy éve ilyenkor mindössze egyetlen ponttal vezette a bajnokságot a Kisvárda, Puskás duó előtt, a végén mégis 12-vel nyerte meg, abszolút látható tendencia, hogy a tavaszi szezon során egyszerűen olyan tempót diktál, amelyet az üldözők meg sem próbálnak felvenni.

A Ferencváros előnye a téli szünetben és a bajnokság végén:

2022/2023: 8 pont (-2 meccs) -> ?
2021/2022: 1 pont (-2 meccs) -> 12 pont
2020/2021: 7 pont (-2 meccs) -> 20 pont
2019/2020: 4 pont (-1 meccs) -> 12 pont
2018/2019: 5 pont -> 13 pont

Legutóbb a 2017/2018-as szezonban, azaz már öt éve fordult elő, hogy tavasszal fordult az első hely sorsa, ráadásul akkor 19 forduló is lement ősszel, a Ferencváros nyeregben volt, a Fehérvár azonban eltűntette azt a három pontot a tavaszi 14 alatt. Ez volt igazából az utolsó izgalmas bajnokság – legalábbis ami az első helyezettet illeti –, az utolsó előtti fordulóban avathattunk bajnokot. A legizgalmasabb kiírásként azonban nem ezt, hanem az egy évvel korábbit szoktuk emlegetni: az utolsó fordulóban kvázi döntőt játszott a Fehérvár és a Honvéd, utóbbi húzta be. A fent említetten kívül ez volt a másik alkalom, hogy az első hely sorsa átvándorolt tavasszal, de a januárt ekkor a Vasassal kiegészülve mindhárom csapat 34 ponttal élte meg, így ez nem számított kimondott szenzációnak.

Talán egyetlen eddig nem látott tényező szúrhat ki most a Fradival, de ez is inkább édes teher – az Európa-liga-nyolcaddöntő. A korábbi tavaszok nem éppen a csütörtök-vasárnap ritmusról és a folyamatos rotálásról szóltak az FTC-nél, sokkal inkább már a következő selejtezősorozatra készült kényelmesen a bajnokságban a csapat. Mindamellett, hogy bízunk benne, jó sokáig kell a kettős terhelést megoldania Csercseszovnak, nem valószínű, hogy mindez veszélyezteti a Ferencváros újabb elsőségét, nemcsak a zöld-fehérek ereje, de a többi csapat lemondó magatartása miatt sem.

Meglepő lenne, ha idén májusban nem készülne hasonló kép (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A dobogósok

A téli szünetben felvett alakjában nagyjából négy részre lehet osztani az OTP Bank Liga tabelláját (a bajnokság sajátja, hogy ez szerencsére hétről hétre képes változni) – a dobogóért pillanatnyilag a Kecskemét, Puskás Akadémia, Kisvárda triumvirátus áll sorba. A második, harmadik helynek pedig nem feltétlenül a szezonvégi érmek, szelfik és pezsgők miatt van jelentősége, ezek vezetnek még automatikusan a Konferencia-liga selejtezőibe.

Mindenképp a Kecskemét és a Puskás mellett szól, hogy a 12 csapatos bajnokság nyolc évvel ezelőtti bevezetése óta nem volt még olyan, hogy a téli dobogósokból legalább kettő ne ért volna oda a szezon végén is. A legjobb tavaszi hajrázó e tekintetben egyértelműen a Puskás Akadémia, amely 2020-ban és 2021-ben is felfurakodott egy erős második félszezonnal, utóbbi során ráadásul a hatodik helyről küzdötte fel magát másodiknak.

Szintén ugyanekkora mértékű a legnagyobb esés is, igaz, az mindössze 14 forduló alatt: 2016-ban a második Újpestből május végére hatodik helyezett lett, miközben a téli hetedik (!) DVSC felért a Fradi és a Fehérvár mögé harmadiknak. Más kérdés, hogy ebben a szezonban volt teljes a káosz a középmezőnyben – a végig utcahosszal vezető Ferencváros mögött hat csapat is három ponton belül állt.

Az ősz csodacsapata továbbra is a bennmaradásért megy, minden további csak ez után (fotó: MTI/Illyés Tibor).

Nagy kérdés, hogy mi lesz az ősz csodájának számító Kecskeméttel, de a korábbi évek nem azt mutatják, hogy stabil ezüstéremből egykönnyen kiesési gondok lehetnek. A KTE-nél pedig továbbra is a biztos bennmaradás az elsődleges cél, minden más csak a hab a tortán, amelyet Szabó Istvánék egyelőre nem restellnek az ellenfelek arcába vágni.

A kiesés ellen

A Fradi kiemelkedése óta lényegében erről szól az OTP Bank Liga: 11 csapat küzd a bennmaradásért, ami egyfelől nem biztos, hogy egészséges, másfelől viszont garantálja az izgalmas véghajrát, az átfedéseket az utolsó fordulóban. A bajnokság jelenlegi lebonyolításában mindössze egyetlen olyan szezon volt, amikor a 33. fordulóra már kérdések nélkül fordultunk rá, a másik hat alkalommal viszont tényleg a legvégéig izgulni kellett – itt érdemes megemlékezni a 2018-as eseményekről, amikor konkrétan a mezőny fele fölött ott lógott a Damoklész-féle kard az utolsó nap előtt, végül a Diósgyőr egy 88. percben szerzett góllal maradt bent. De legalább ennyire emlékezetes két évvel később az a bizonyos debreceni felső léc, amikor nagyjából másfél centi eredményezte a Paks első osztályú tagságát.

A legfontosabb kérdés most, hogy a tabellán nagyon egyben helyezkedő hátsó négyesen – Mezőkövesd, Újpest, Honvéd, Vasas – túl van-e még csapat effektív veszélyben. Az adekvát válasz, hogy a matematikai bennmaradásig persze, de ha visszanyúlunk az elmúlt évekhez, hiába az izgalmak a végén, valahogy szinte mindig azok járnak pórul, akik szezon közben is csak üldöznek, ez azért elég stresszes műfaj egy labdarúgónak. S akkor most tessék kapaszkodni: a jelenlegi lebonyolítással eltelt hét szezonban 14 csapat esett ki, ebből mindössze három olyan, amely nem volt a vonal alatt már a téli szünetben is!

Az OTP Bank Liga kiesői a 12 csapatos bajnokságban:

2021/2022 – téli szünet: 11. MTK, 12. Gyirmót | szezon vége: 11. MTK☑️, 12. Gyirmót☑️

2020/2021 – téli szünet: 11. Budafok, 12. Diósgyőr | szezon vége: 11. Diósgyőr☑️, 12. Budafok☑️

2019/2020 – téli szünet: 11. ZTE, 12. Kaposvár | szezon vége: 11. Debrecen✖️, 12. Kaposvár☑️

2018/2019 – téli szünet: 11. Kisvárda, 12. Haladás | szezon vége: 11. MTK✖️, 12. Haladás☑️

2017/2018 – téli szünet: 11. Balmazújváros, 12. Mezőkövesd | szezon vége: 11. Balmazújváros☑️, 12. Vasas✖️

2016/2017 – téli szünet: 11. MTK, 12. Gyirmót | szezon vége: 11. MTK☑️, 12. Gyirmót☑️

2015/2016 – téli szünet: 11. Puskás Akadémia, 12. Békéscsaba | szezon vége: 11. Puskás Akadémia☑️, 12. Békéscsaba☑️

Mindez persze választ ad a „kik vannak biztonságban”-kérdésre is, honnan lehet kiesni 16 forduló alatt? Statisztikák szerint a hatodik hely a lélektani határ, az MTK vitte véghez ezt a ’bravúrt’ 2019-ben, kilencpontos előnyt kidobva az ablakon a 11. helyezetthez képest. A fővárosiak teljesen beleálltak a földbe, mindössze négy pontot gyűjtöttek tavasszal, a DVTK elleni győzelmet megelőzte és követte is egy hatmeccses nyeretlenségi sorozat, így sikerült a hatalmas zuhanás. Egy évvel korábban valami hasonló esett meg a Debrecennel: a hetedikként telelő csapat Vitelki Zoltánnal 4–0-ra kiütötte az Újpestet a tavaszi rajton, majd további biztató eredmények után beleállt a földbe: 11 meccsen kilencszer kikapott. Mindkét eset tehát meglehetősen szélsőséges, ebben a tumultusban csak egy elképesztő negatív spirál tud középcsapatból kiesőt csinálni, ami persze most sem elképzelhetetlen.

Ezzel együtt nincs könnyű dolga a hátul lévő négy csapatnak, mert első körben a közvetlen riválisoktól kell meglógni, amelynek nagyon fontos kulcsa lehet az egymás elleni meccsek megnyerése.

Ha közelebbről is vizsgáljuk őket, a legnagyobb változások Mezőkövesden történtek, lapzártánkig hét érkezőt jelentett be a klub. Jó kérdés, hogy közülük ki lehet igazán Kuttor Attila segítségére, mennyi idő lesz játékba lendülni a fél éve klub nélkül tengődött légiósoknak, milyen állapotban van a legnagyobb névnek számító, de súlyos sérülésből visszatérő Nagy Dominik?
Mindenesetre érdemes kihangsúlyozni, hogy a Kövesd 2016-os visszajutása óta szinte mindig kiesőjelöltként van elkönyvelve a szezon előtt, s mégis mindig gond nélkül abszolválja a bennmaradást. Tóth Lászlóék most is felismerték, hogy ehhez változtatni kell, ha ez a megfelelő irányba történt, most sem lehet baj a csapattal. Ezzel együtt – ez csak egy szimpla megérzés – a csapatban most nem érződik akkora erő, mint az elmúlt években, az őszi bravúrgyőzelmek (Fradi, Újpest, Kecskemét) jelentős mértékben a kapus Piscitelli elképesztő parádéjának is volt köszönhető. Egy ilyen hosszú téli szünet tud ezen változtatni.

A Kövesdhez hasonlóan az Újpest is jobb gólkülönbségének köszönheti, hogy a vonal felett tartózkodik, ezzel együtt nem a lila-fehérek legsikeresebb félszezonját hagytuk magunk mögött, kicsúcsosodva egy történelmi vereséggel záruló derbiben. Ami viszont mindenképp Kruscsicsék mellett szól: a már említett 2016-os zuhanás óta hatból ötször jobb pozícióban végzett, mint ahogy a téli szünetben állt, az elmúlt két évben ez látványos javulás volt: tavaly öt, előtte három helyet sikerült felkapaszkodni.
Az Újpest az egyetlen magyar csapat, amelyik még soha nem esett ki az első osztályból, ez viszont további terheket rak a játékosokra, mostanában igen jól kezelték. Ha jön a szokásos újpesti tavasz, akkor most sem lehet baj a IV. kerületben, ha a Kruscsics által szorgalmazott téli rendrakás nem ment végbe, még akár bajba is kerülhet a csapat.
Pedig az őszi szezonban szinte minden meccsét tudta dominálni az Újpest, a labdabirtoklással, lövésekkel, egyáltalán a támadásokkal foglalkozó statisztikákban ostromolja a Ferencváros értékeit (sőt), gyatra helyzetkihasználása és védekezése miatt viszont az odaálló mérkőzéseket sem tudta megnyerni. Egy ilyen hosszú téli szünet tud ezen változtatni.

A Honvéd teljesítménye szigorúan monoton csökken a 2020-as években – két szezonnal ezelőtt az utolsó előtti fordulóban harcolta ki a bennmaradást, tavaly az utolsóban, ennél tovább már nincs, ha továbbra is élvonalbeli csapatban gondolkodnak Kispesten. Márpedig abban gondolkodnak: a játékoskeretet tekintve csak Benczenleitner Barna tért vissza eddig győri kölcsönjátékából, a klubszékházban viszont annál nagyobb volt a jövés-menés a leállás alatt. Előbb ügyvezetői poszton volt egy Kuncsere – Gábor helyett Gergely –, majd Simon Miklósnak köszönték meg évtizedes munkáját az MFA szakmai igazgatójaként, székét Fehér Péternek adta át.
Hatással lesz-e a pályán mutatott teljesítményre? Mi kell ahhoz, hogy újra a dobogóesélyes, kupagyőztes Honvédot lássuk, ne ezt, amelyik két éve tényleg csak szenved? Jórészt ezek a kérdések foglalkoztatják a szurkolókat, akik annak azért mindenképp örülhetnek, hogy Dean Klafuricék folyamatosan fiatalítanak a csapaton, s egyre több saját nevelésű játékos kapja meg a lehetőséget a felnőttcsapatban. A légiósokkal kiegészülve ez a csapat viszont eléggé döcögött, kissé színtelen-szagtalan volt az ősszel. Egy ilyen hosszú téli szünet tud ezen változtatni.

12. helyen a Vasas fordul rá a tavaszra, amely ahhoz képest, hogy az első kör legvégén tudott csak meccset nyerni, még nincs is olyan rossz helyzetben: egy pontra a kilencediktől. A visszatekintés már annál kevésbé ígér jót Angyalföldön: eddigi három 12 csapatos szezonjában a csapat egyszer sem tudott előrelépni tavasszal, kétszer stagnált, egyszer meg a mezőny végére pottyant vissza. Az NB II-ben viszont láttunk tavaszi feltámadásokat a Vasastól, kérdés, hogy Nagy Miklósék egy osztállyal feljebb is tudnak-e hasonló téli varázslatot végrehajtani, mert amennyit böjtölt a visszajutásért a csapat, nagy kudarc lenne, ha csak átszállójegye lenne az OTP Bank Ligába. A piros-kékek első néhány meccse sorsdöntő lehet a bennmaradás szempontjából: idegenben játszanak a Fradival és a Puskás Akadémiával, majd kupameccsen fogadják a Honvédot és az Újpestet. Kondás Elemér szupertitkos edzőmeccsel készítette csapatát az őrült rajtra, amelyen a Vasasnak a támadásvezetést kellett gyakorolnia, mert egyértelműen a kevés rúgott gólja miatt áll ott a tabellán, ahol. Egy ilyen hosszú téli szünet tud ezen változtatni.

A Vasas xG-mutatója jóval a mezőny alatt.

Egy dolog viszont biztosan nem változik: a labdarúgó NB I valamennyi mérkőzése tavasszal is élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n!

OTP Bank Liga, 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

január 24., kedd, 18:00
ZTE–Ferencváros

OTP Bank Liga, 17. forduló:

január 28., szombat:
14:30 Kisvárda-Master Good–Paksi FC
17:00 Debreceni VSC–ZTE FC
19:30 Ferencvárosi TC–Vasas FC

január 29., vasárnap:
13:00 Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC
15:30 Újpest FC–Budapest Honvéd FC
17:30 Kecskeméti TE–MOL Fehérvár FC

Borítókép: fradi.hu, vasasfc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Így ébred téli álmából a magyar futball — mutatjuk a legfontosabb tavaszi dátumokat
Január utolsó hétvégéjén véget ér a téli álom, folytatódnak a labdarúgó NB I és NB II küzdelmei, februárban már a nyolcaddöntő következik a MOL Magyar Kupában, míg a Ferencváros márciustól az Európa-liga kieséses szakaszában lesz érdekelt. Ebben a hónapban a válogatott is megkezdi a 2023-as évet, méghozzá a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőivel – cikkünkben összegyűjtöttük a magyar futball legfontosabb tavaszi dátumait.
Magyar futball
Élen a Honvéd, az FTC a sereghajtó – így állnak az U21-es játékpercek az NB I-ben
Hamarosan folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, ám a januári start helyett most inkább visszatekintünk az előző évben lejátszott mérkőzésekre. Azon belül is a 2022–2023-as szezonra bevezetett, a magyar játékosok szerepeltetését elősegíteni hivatott pontrendszert vizsgáljuk meg a fiatal, egészen pontosan U21-es labdarúgók szemszögéből.
Magyar futball