Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Kecskemét és a türelmes tulajok elvitték, a vasasos kissrác beigazolta – így állnak a szezonra szóló jóslataink az OTP Bank Liga fél távjánál

A Kecskemét és a türelmes tulajok elvitték, a vasasos kissrác beigazolta – így állnak a szezonra szóló jóslataink az OTP Bank Liga fél távjánál

m4sport.hu | Szepes Viktor
Lövésünk megállíthatatlanul száguld a keresztléc felé, de fél év alatt még akár a felső sarokba is csapódhat. 2022 nyarán tíz jóslatot tettünk az OTP Bank Liga aktuális szezonjára, féltávhoz érkezve megnézzük, közös úton indultunk-e el a bajnoksággal. Az út talán közös, de a csapás talán eggyel arrébb van jóslat és valóság között, csupa-csupa majdnem a részeredmény, amiből persze májusra még lehet telitalálat

NYÁRI JÓSLATAINKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

1-2. Húsz találat alatt a mesterlövész, öt külföldi a góllövőlista élén

Az elmúlt években Bognár György paksi totális futballja termelte az OTP Bank Liga magyar gólkirályait (Hahn János, Ádám Martin), de mivel a szakember az NB II-be – majd azóta onnan szabadságra – távozott, öt légióst vártunk a góllövőlista élére.

Azonban úgy tűnik, nem a szakember személye, hanem a paksi levegő állítja elő a gólkirályokat: Varga Barnabás tökéletesen tölti be a nagy elődök gyilkos funkcióját, már tíznél jár, örömteli szárnyalásába csupán minimális üröm vegyül: ez a jóslat csak akkor lehet helytálló, ha tavaszra visszaesik. Akkor viszont bizonyosan, mert Varga előtt és mögött nyolc légiós tolong a gólkirályi címért.

Az elmúlt évekkel ellentétben, ezúttal húsz gól alá vizionáltuk a szezon mesterlövészét, az előzetes tendenciák alapján ez igencsak határon lesz: jelenleg Varga és Eduvie Ikoba jár pont a felénél.

3. Révész visszatér

 Révész Attilának „jelzett a teste”, amiért egyelőre az operatívabb szerepeket áttestálta kollégáira, s visszavonulót fújt. Jóslatunkban a kisvárdai mindenes visszatérését láttuk, s nem is tapogatóztunk sötétben: októberben a Török László vezette szakmai stáb benyújtotta lemondását, Révész ezt elutasította, s több szankciót is bevezetett a csapatnál, mondván a játékosok mentalitását kell rendberakni.

Ennél kijjebb nem merészkedett még, de Kisvárdán az összes létező pozícióban elképzelhető.

Volt egy kis bibi, de már nem olyan keserű a Várda (Fotó: kisvardafc.hu)

4. Féltávnál a lila-fehérek állnak kieső helyen

Na, ez a jóslat, ami teljesen elbukott, bár már az is hihetetlen, hogy az Újpest volt közelebb ahhoz, hogy megmentse. A fővárosi-lila fehérek az elmúlt években ugyanazt a tendenciát mutatták: gyenge őszt kimagasló tavasz követett. Előbbit már most is abszolválták a IV. kerületben, csupán jobb gólkülönbségének köszönheti a csapat, hogy nem a vonal alatt tölti a telet, most már csak Kruscsicsékon áll, hogy következzen a kikelet és a masszív javulás.

A másik lila-fehér csapatról pedig már számtalanszor áradoztunk: önmagukon kívül szinte mindenki instant kiesőnek várta őket, s bár a bajnokságnak még nincs vége, egyelőre csodaszámba megy, amit művelnek.

Így aztán korrekcióra szorul a jóslat: a szezon végén legfeljebb az egyik lila-fehér csapat lesz kieső, de talán még azt is meg mernénk kockáztatni, hogy egyik sem.

5. A Fradi már három fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhet

Ez a jóslat egyelőre jól áll, az FTC a Zalaegerszeg elleni győzelemmel 11 ponttal vezeti a tabellát. Ha belevesszük a trendet, hogy tavaly ilyenkor egy pont volt az előnye, a végén mégis 12-vel nyert és már április utolsó előtti hetében nyomtathatta az aranyozott pólókat, egyelőre nem is látjuk, hogy idén ez másképp lenne. Egyetlen eddig nem látott elemként viszont – szerencsére – megjelenik az európai kupatavasz, de az üldözők sem tűnnek annyira meggyőzőek, hogy ez a zöld-fehéreket befolyásolja a 34. bajnoki címben.

Idén is hamar ünnepelhet a Fradi-tábor? (fotó: MTI/Illyés Tibor)

6. Legalább három kiesőjelölt a 33. fordulóra

Akárcsak a tabella elején, a végén is jól áll a víziónk, erre a szezonra is rendkívül izgalmas véghajrát, s legalább három olyan együttest tippeltünk, amelynek az utolsó fordulóra érkezve még nem dőlt el a sorsa. 

A jelenlegi állapotban négy is van: két ponton belül a Mezőkövesd, az Újpest, a Honvéd és a Vasas is, látva a mezőny kiegyenlítettségét, nem is lenne meglepő, ha az előzetesen tippelt három még nőne is a végére – mégha matematikai esélye nem is túl magas.

A rekord egyébként hat (a 12 csapatos bajnokságban), 2018-ban még konkrétan a mezőny felének kellett izgulnia a bennmaradásért, további négynek a nemzetközi kupáért, szóval konkrétan az egész fordulót egy időpontban kellett megrendezni.

7. Kapusgól

Na ez a totális kapufa! Azaz védés. 2020 februárjában látott utoljára kapusgólt az OTP Bank Liga közönsége, nem volt messze a következő – októberben, a Fehérvár–ZTE meccsen 1–0-s hazai vezetésnél találta meg az egerszegi kapust, Demjén Patrikot egy beadás, fejesét Kovács Dániel védte, a kipattanóból a gólkirályjelölt Ikoba hozta ikszre a meccset.

Ha már ilyen közel jártunk, nem kétséges, hogy tavasszal eljön a kapusok ideje, legyen az meccsvégi szöglet vagy tizenegyes, valaki rálicitál Demjénre a hátralevő 17 fordulóban!

8. Valaki megsérül gólörömben

Egyelőre ez hibádzik, talán mondhatjuk, hogy hál’ Istennek, nem kívánjuk senkinek, hogy örömébe üröm vegyüljön. Enyhítés képpen azért hozzátennénk, hogy gólja győzelmet ér és a következő fordulóban újra pályán lehet. 

Talán a bajnokság hajrája növeli a találatok jelentőségét és ezáltal az azt követő örömöt is.

9. A mezőny felének új edzője lesz januárra

„Ha a tíz bennmaradó csapatot vizsgáljuk, mindössze egyetlen egyet találunk, amely ugyanazzal a szakvezetővel kezdi meg ezt a szezont, mint az előzőt. Látva a csapatok körüli változásokat, semmi nem utal rá, hogy idén ez másképp lenne, véleményünk szerint október elsejéig megtörténik az első csere a kispadokon, január végére, azaz a bajnokság felénél pedig legalább hat csapatnál új tréner dolgozik majd” – így okoskodtunk nyáron, megintcsak a kapufára. 

Edzőváltások az OTP Bank Liga őszi szezonjában:

DVSC: Joao Janeiro helyett (Dombi Tibor átmenetével) Szrdjan Blagojevics
Vasas: Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
Mezőkövesd: Supka Attila helyett Kuttor Attila
Fehérvár: Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
Honvéd: Tam Courts helyett Dean Klafuric

Megintcsak nem jártunk messze, a 0–6 után például sokan látták Kruscsics távozását is, de tény a tény: maga a jóslat nem állta meg a helyét. Így aztán itt is újrapróbálkozunk: további három edzőváltást vizionálunk a tavaszi adagra.
Becsüljék meg a vezetőedzők munkájukat, amíg van!

10. Gólszerzés középkezdésből

Már az elmúlt szezonban is bevettük a jóslataink közé a szurkolók exhibicionizmusának efféle kiteljesülése, ha már fizettek a családtagok, barátok, ne csak egy gurítás meg egy ajándékcsomag, hanem egy formás kis szóló is legyen a mókában. S lett is! Ugyan nem az NB I-ben, hanem egy osztállyal lejjebb, de az MTK–Győr meccsen egy Mihály nevű szurkoló már elkezdte a sorozatot, igaz, az ETO kapusa, Fadgyas Tamás nem különböztette meg a hazai támadóktól, az ő lövését is kivédte.

Talán ezen is felbuzdulva, egy héttel később a Vasas–Fehérvár meccs már az OTP Bank Ligában is meghozta a szólós középkezdést, méghozzá egy fiatal Vasas-szurkoló, Fodor Ben jóvoltából. Az ifjú játékos a Jova Leventétől kapott labdával cikázott át a dermedten álló fehérvári védők között, s Kovácsot becsapva okosan a sarokba lőtt. Ezzel pedig a jóslatunkat is valóra váltotta!

Borítókép: Kecskeméti TE, Vasas FC

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Utolsó pillanatos Fradi-győzelemmel rajtolt a magyar futballtavasz
A listavezető Ferencváros labdarúgócsapata egy hajrában szerzett góllal nyert 2–1-re a Zalaegerszeg vendégeként az OTP Bank Liga 2. fordulójából elhalasztott és kedden pótolt mérkőzésen. A zöld-fehérek immár hét kör óta veretlenek, a még mindig eggyel kevesebb találkozóval rendelkező fővárosi együttes 11 pontra növelte az előnyét a második Kecskeméttel szemben, míg a ZTE maradt ötödik.
OTP Bank Liga
Mi a pálya? – Haladás Sportkomplexum
Sorozatunk harmadik adásában Szombathelyre látogattunk, ahol a tizenhét sportágnak otthont adó Haladás Sportkomplexumot jártuk körbe, ráadásul még a gépházba is betekintést nyerhettünk.
Atlétika
Szokatlan felkészülés miatt szokatlan tavaszi szezon? Extrahosszú szünet után tér vissza az OTP Bank Liga
Kínkeserves volt ez a téli szünet, még akkor is, ha közben megéltünk egyet, s mást a katari labdarúgó-világbajnokságnak és a Merkantil Bank Ligának (talán nem haragszanak meg, ha ilyen sorrendben) köszönhetően. De november 13 és január 24 között, 72 napon át NB I-es futball nélkül… Na mindegy, a várakozásnak vége, a második fordulóból pótolandó ZTE–Ferencváros mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga!
Magyar futball
Így ébred téli álmából a magyar futball — mutatjuk a legfontosabb tavaszi dátumokat
Január utolsó hétvégéjén véget ér a téli álom, folytatódnak a labdarúgó NB I és NB II küzdelmei, februárban már a nyolcaddöntő következik a MOL Magyar Kupában, míg a Ferencváros márciustól az Európa-liga kieséses szakaszában lesz érdekelt. Ebben a hónapban a válogatott is megkezdi a 2023-as évet, méghozzá a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőivel – cikkünkben összegyűjtöttük a magyar futball legfontosabb tavaszi dátumait.
Magyar futball
Élen a Honvéd, az FTC a sereghajtó – így állnak az U21-es játékpercek az NB I-ben
Hamarosan folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, ám a januári start helyett most inkább visszatekintünk az előző évben lejátszott mérkőzésekre. Azon belül is a 2022–2023-as szezonra bevezetett, a magyar játékosok szerepeltetését elősegíteni hivatott pontrendszert vizsgáljuk meg a fiatal, egészen pontosan U21-es labdarúgók szemszögéből.
Magyar futball