Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pontosan min is vitatkozunk Marquinhos kacska tizenegyesével kapcsolatban?

Pontosan min is vitatkozunk Marquinhos kacska tizenegyesével kapcsolatban?

m4sport.hu
A Ferencváros egy hajrában szerzett góllal 2–1-re legyőzte a Zalaegerszeget az OTP Bank Liga első 2023-as mérkőzésén, a találkozó azonban mégsem Traoré győztes góljáról, hanem Marquinhos tizenegyeséről maradt emlékezetes, s szolgált viták alapjaként. Az érdekes ítéletvégrehajtással kapcsolatban felcsaptuk a szabálykönyvet, megnéztük, az IFAB és az MLSZ pontosan mit is mond a tizenegyesek elvégzéséről.

Szinte még hálót sem ért Marquinhos tizenegyese a ZTE elleni bajnokin, a hazaiak kapusa, Demjén Patrik már rohant is reklamálni Erdős József játékvezetőhöz, mondván a Fradi-játékos tizenegyese szabálytalan volt. Hosszas VAR-vizsgálat után végül a gól érvényes lett, sem élőben, sem a videószobában nem láttak szabálytalan végrehajtást az illetékesek.

Szabálytalan végrehajtást? Ennek számtalan módja lehet: a labda hátrafele történő megjátszása, nem a kijelölt játékos végzi el a büntetőt, labda elrúgásának színlelése a nekifutás után, illetve ha a végző játékos ismét érinti labdát más előtt. Ez az eset egyértelműen utóbbiról szól – szabálykönyv ide vonatkozó, abszolút letisztult rendelkezése szerint „a rúgó játékos nem érintheti ismét a labdát addig, amíg az más játékost nem érintett”. Azaz Marquinhos esetében az úgynevezett kettős érintést vizsgálták, hogy a labdával a rúgást követően eltalálta-e a másik lábát, s ennek köszönhetően változtatott irányt a labda (akik az M4 Sporton követték a mérkőzést, aligha találkoztak most új információval). Összességében ez egy meglehetősen ritka eset – bár pont egy hete a Premier League-ben előfordult, akkor a játékvezető érvénytelenítette a gólt –, röplabdában találunk mindennapos példákat a feladók kettős érintéseinél.

A szituáció alaposan megosztotta olvasóinkat is, a több, mint 2000 szavazó közül hetven százalék értett egyet a VAR döntésével, harminc százalék szerint a gól nem volt szabályos. Utóbbiba tartozik az M4 Sport szakértője, dr. Horváth Zsolt is, aki a félidőben meglehetősen markáns véleményt fogalmazott meg a tizenegyessel kapcsolatban: „Nem megbántva senkit, de ez az ítélet egyértelművé tette, hogy a VAR-szobában ülők közül senki nem focizott vizes füves pályán, mert ellenkező esetben láthatták volna, hogy ezt az ívet sehogy másképp nem tudná leírni a labda. Kapott egy tompítást, így tudott egy érdekes röppályát leírva a hálóba esni, teljesen egyértelmű volt, hogy mindkét lábat érintette.”

Bár így utólag mindegy, mert a játékvezető végül megadta a gólt, de edukációs jelleggel érdemes felvázolni a másik forgatókönyvet. E tekintetben pedig nagyon nem mindegy az eset, mert nem védekező játékos követett el szabálytalanságot, a büntetőrúgást nem lehetett volna megismételni: „ha a büntetőrúgás elvégzése után a rúgó játékos másodszor is érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett, közvetett szabadrúgást (kezezés szabálytalanságért közvetlen szabadrúgást) kell ítélni.”

Na, de rákapcsolódva Horváth Zsolt monológjára és a VAR döntésére (valamelyiküknek biztosan nincs igaza), ha Marquinhos bal lába tényleg nem ért labdához, mégis mitől pördült ilyen ívben? Ugyanis, „ha az előre haladó labdát külső tényező érinti, a rúgást újra el kell végezni, kivéve, ha a labda a kapuba tart és a beavatkozás nem akadályozza a kapust vagy egy védőjátékost a labda”.

Nos, a rendkívül rejtélyes esetből talán a láthatatlan erők vagy egy parányi légy jelenlétét kizárhatjuk, az viszont örömteli, hogy az OTP Bank Liga visszatérésével újra van miről vitatkozni – különösen, ha ez a vita észérvekből, tapasztalatokból, s nem random vagdalkozásból áll. Tény a tény: Marquinhos gólja érvényes lett, a Fradi pedig győzelemmel indította 2023-at, minden további pedig ott figyel a tanulságrovatban.

Borítókép: M4 Sport

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Utolsó pillanatos Fradi-győzelemmel rajtolt a magyar futballtavasz
A listavezető Ferencváros labdarúgócsapata egy hajrában szerzett góllal nyert 2–1-re a Zalaegerszeg vendégeként az OTP Bank Liga 2. fordulójából elhalasztott és kedden pótolt mérkőzésen. A zöld-fehérek immár hét kör óta veretlenek, a még mindig eggyel kevesebb találkozóval rendelkező fővárosi együttes 11 pontra növelte az előnyét a második Kecskeméttel szemben, míg a ZTE maradt ötödik.
OTP Bank Liga
A Kecskemét és a türelmes tulajok elvitték, a vasasos kissrác beigazolta – így állnak a szezonra szóló jóslataink az OTP Bank Liga fél távjánál
Lövésünk megállíthatatlanul száguld a keresztléc felé, de fél év alatt még akár a felső sarokba is csapódhat. 2022 nyarán tíz jóslatot tettünk az OTP Bank Liga aktuális szezonjára, féltávhoz érkezve megnézzük, közös úton indultunk-e el a bajnoksággal. Az út talán közös, de a csapás talán eggyel arrébb van jóslat és valóság között, csupa-csupa majdnem a részeredmény, amiből persze májusra még lehet telitalálat
Magyar futball
Mi a pálya? – Haladás Sportkomplexum
Sorozatunk harmadik adásában Szombathelyre látogattunk, ahol a tizenhét sportágnak otthont adó Haladás Sportkomplexumot jártuk körbe, ráadásul még a gépházba is betekintést nyerhettünk.
Atlétika
Szokatlan felkészülés miatt szokatlan tavaszi szezon? Extrahosszú szünet után tér vissza az OTP Bank Liga
Kínkeserves volt ez a téli szünet, még akkor is, ha közben megéltünk egyet, s mást a katari labdarúgó-világbajnokságnak és a Merkantil Bank Ligának (talán nem haragszanak meg, ha ilyen sorrendben) köszönhetően. De november 13 és január 24 között, 72 napon át NB I-es futball nélkül… Na mindegy, a várakozásnak vége, a második fordulóból pótolandó ZTE–Ferencváros mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga!
Magyar futball
Így ébred téli álmából a magyar futball — mutatjuk a legfontosabb tavaszi dátumokat
Január utolsó hétvégéjén véget ér a téli álom, folytatódnak a labdarúgó NB I és NB II küzdelmei, februárban már a nyolcaddöntő következik a MOL Magyar Kupában, míg a Ferencváros márciustól az Európa-liga kieséses szakaszában lesz érdekelt. Ebben a hónapban a válogatott is megkezdi a 2023-as évet, méghozzá a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőivel – cikkünkben összegyűjtöttük a magyar futball legfontosabb tavaszi dátumait.
Magyar futball
Élen a Honvéd, az FTC a sereghajtó – így állnak az U21-es játékpercek az NB I-ben
Hamarosan folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, ám a januári start helyett most inkább visszatekintünk az előző évben lejátszott mérkőzésekre. Azon belül is a 2022–2023-as szezonra bevezetett, a magyar játékosok szerepeltetését elősegíteni hivatott pontrendszert vizsgáljuk meg a fiatal, egészen pontosan U21-es labdarúgók szemszögéből.
Magyar futball