Musorujsag
Élő Eredmények

Szoboszlai Dominik nyerte a Magyar Aranylabdát

Szoboszlai Dominik nyerte a Magyar Aranylabdát

MTI
Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott labdarúgója érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat a 2022-es teljesítményéért.

A 22 éves futballista a tavalyi győztest, az Union Berlin középpályását, Schäfer Andrást előzte meg a voksoláson, harmadikként pedig Szoboszlai klubtársa, Willi Orbán zárt.

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön futballozik. Szoboszlai 2020 után másodjára végzett az élen, a díjat édesapja vette át.

A legjobb NB I-es játékos címet az OTP Bank Ligában címvédő és éllovas Ferencvárostól éppen pénteken eligazoló tunéziai Aissa Laidouni kapta két klubtársa, a mali Adama Traore és a norvég Kristoffer Zachariassen előtt.

A legjobb edzőnek Szabó Istvánt választották, aki tavasszal feljuttatta a Kecskemétet az élvonalba, majd az őszi idényben újoncként második helyre vezette a csapatot az OTP Bank Ligában. Mögötte a Puskás Akadémiát irányító Hornyák Zsolt és a kisvárdai Török László zárt. A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között ismét Marco Rossi szövetségi kapitány végzett az élen. Második az a Sztanyiszlav Csercseszov lett, akinek vezetésével az Európa-ligában nyolcaddöntős Ferencváros első magyar csapatként továbbjutott a csoportjából bármilyen nemzetközi sorozatot tekintve. A harmadik helyre a zalaegerszegi Rocardo Moniz került. Az olasz szakvezető videoüzenetében megtiszteltetésnek nevezte, hogy megelőzte a zöld-fehérek orosz vezetőedzőjét.

Az nb1.hu szakportál felkérésére az év sportvezetőjét is megválasztották az újságírók, ebben a kategóriában nem változott a tavalyi sorrend, azaz a kisvárdai Révész Attila nyert a ferencvárosi Kubatov Gábor és Hajnal Tamás előtt.

A Magyar Aranylabda díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 25. alkalom.

A 2022-es díjazottak:

Magyar Aranylabda-díj:

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

2. Schäfer András (Union Berlin)

3. Willi Orbán (RB Leipzig)

Legjobb NB I-es játékos:

3. Aissa Laidouni (Ferencvárosi TC)

1. Adama Traore (Ferencvárosi TC)

2. Kristoffer Zachariassen (Ferencvárosi TC)

Legjobb magyar kapus:

1. Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)

2. Gulácsi Péter (RB Leipzig)

3. Szappanos Péter (Budapest Honvéd)

Legjobb magyar edző:

1. Szabó István (Kecskeméti TE)

2. Hornyák Zsolt (Puskás Akadémia FC)

3. Török László (Kisvárda Master Good)

Legjobb magyar labdarúgásért dolgozó külföldi edző:

1. Marco Rossi (magyar válogatott)

2. Sztanyiszlav Csercseszov (Ferencvárosi TC)

3. Ricardo Moniz (ZTE FC)

Legjobb magyar sportvezető:

1. Révész Attila (Kisvárda Master Good)

2. Kubatov Gábor (Ferencvárosi TC)

3. Hajnal Tamás (Ferencvárosi TC)

Borítókép: Budapest, 2022. június 4. A győztes gólt szerző Szoboszlai Dominik a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2022. június 4-én. A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak