Musorujsag
Élő Eredmények

Szinte biztosra vehető, lesz fővárosi kieső az NB I-ből – csak az a kérdés, mennyi

Szinte biztosra vehető, lesz fővárosi kieső az NB I-ből – csak az a kérdés, mennyi

m4sport.hu | Szidor György
Jelenleg három fővárosi csapat van az OTP Bank Liga utolsó három helyén, és könnyen elképzelhető, hogy közülük kerül ki a két kieső, de legalább az egyik élvonalban kezdi meg a 2023/24-es szezont.

Már túl vagyunk a labdarúgó OTP Bank Liga szezonjának a felén, az szinte biztosra vehető, a bajnoki címet zsinórban ötödször a tabellát a jelenleg 14 ponttal vezető Ferencváros hódítja el, a kiesők megtippelése azonban komoly fejtörést okozhat bárkinek – ismételten.

Jelenleg a Budapest Honvéd és a Vasas áll kiesőhelyen, de az Újpest, valamint a MOL Fehérvár és Mezőkövesd sem érezheti magát biztonságban. A 12 csapatos bajnokság sajátja, hogy szinte mindig sűrű a tabella második fele és óriási a harc a kiesés elkerülése érdekében.

Ez most sincs másképp: a második helyen álló Kecskemét pontszámban közelebb van a két kiesőjelölthöz, mint a listavezetőhöz.

Ha az MTK négy évvel ezelőtti teljesítményére gondolunk, amikor a 16. forduló után még a 4. helyen álltak 12 ponttal a veszélyzóna felett, majd a szezon végén mégis kiestek, akkor még a jelenleg ötödik Debrecen sem nyugodhat meg teljesen, hiszen mindössze hét pontra vannak a kiesőhelytől.

Ráadásul a 2022/23-as szezonban a mezőny talán minden eddiginél kiegyenlítettebb (a Fradit leszámítva, persze), hiszen a 12 csapatos élvonal 2015-ös bevezetése óta az angyalföldiek és kispestiek 17-17 pontja a legtöbb, amit 18 forduló alatt a két kiesőhelyen álló együttes gyűjtött. 

Kocsis Dominik, a Honvéd és Hinora Kristóf, a Vasas játékosa a labdarúgó MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében játszott Vasas FC-Budapest Honvéd mérkőzésen. Vajon jövőre melyik csapat lesz első osztályú? MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt hét szezont vizsgálva milyen arányban menekülnek meg vagy esnek ki a 18 forduló után vonal alatt álló csapatok?

egyszer volt példa arra, hogy mindkettő bennmaradt (2017/18: Haladás, Mezőkövesd).
kétszer esett ki pont az a kettő, mely a 18. forduló után is kiesőhelyen állt, pont a legutóbbi két idényben (2020/21: Budafok, DVTK; 2021/22: Gyirmót, MTK).
négy alkalommal búcsúzott az egyik és menekült meg a másik. Rossz előjel a Vasasra nézve, hogy mindegyik ilyen esetben a 12. helyen álló csapat esett ki és a 11. menekült meg, igaz, a mostaninál mindig nagyobb volt a különbség a két kiesőjelölt között.

Ehhez tegyük hozzá, hogy a fenti esetekben egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a 18 forduló után az utolsó három helyen álló csapatok mindegyike megmeneküljön a kieséstől. Tehát a múlt példáit tekintve jelentős esélye van annak, hogy lesz fővárosi kieső a mostani szezonban.

A magyar élvonalban egyébként az 1998/99-es szezonban fordult elő legutóbb, hogy két budapesti csapat búcsúzzon, akkor – a Videoton mellett – a BVSC és a III. Kerület esett ki.

A számok alapján a Vasas és a Honvéd búcsúzik az élvonaltól

Az elő győzelmét a 11. fordulóban megszerző Vasast irányító Kondás Elemér rendelkezik a legjelentősebb NB I-es tapasztalattal a három csapat edzői közül, átélt már bajnoki címet és kiesést is a Debrecennel. A téli szünetben szemmel láthatóan a védekezésre helyezték a hangsúlyt, hiszen az eddigi három tavaszi meccsen (két bajnoki, egy kupa) mindössze egy gólt kaptak.

Bár a védekezéssel eddig sem volt gond, hiszen a negyedik legkevesebb gólt kapták a bajnokságban, viszont hiába a válogatott támadók sora, a legkevesebb gólt szerezték. A csak magyar játékosokkal felálló angyalföldiek kiesése azért is lenne csalódás, mert keretükben kilenc olyan labdarúgó is szerepel, akik pályára léptek a magyar válogatottban is, míg további két játékos a kerettagságig jutott.

Azonban hozzájuk el is kell juttatni a labdát amit megszereznek. Mint a fenti ábra mutatja, ez jelenti a legnagyobb gondot Angyalföldön, hiszen a Zalaegerszeg közel négyszázzal több labdát szerzett az elmúlt 18 bajnoki során. A Vasas játszotta a második legtöbb döntetlent (7) a szezonban, ha ezen meccsek közül csak három találkozón szereztek volna még egy-egy gólt, most hat ponttal több lenne a nevük mellett és a 8. helyen állnának. A piros-kékek számára valamennyire hátrány lehet, hogy hozzászoktak a liftezéshez az első és a másodosztály között, hiszen az elmúlt tíz évben többször estek ki, mint a másik két csapat együttvéve.

A góllövésben a Honvéd játékosai sem jeleskedtek, hiszen a második legkevesebbet szerezték, ugyanakkor a harmadik legtöbbet kapták. Amióta Dean Klafuric irányítja a szakmai munkát, hét meccset játszottak, ezeken mindössze négy gólt szereztek, valamennyit Nenad Lukic lőtte. A szerb támadó hatékonysága létfontosságú a kispestiek számára, hiszen eddig 31 alkalommal célozta meg a kaput, ebből 13-szor találta el, amiből nyolc gólt szerzett. Ezzel szemben a leghatékonyabb Zsótér 35 kísérletéből mindössze négyszer talált kaput, gólja még nincs.

A Vasas és a Honvéd teljesítményéről mindent elmond, ha a két csapat kaput eltaláló lövéseit összeadjuk az első 18 fordulóból, még úgy is kevesebb, mint a listavezető Fradié. A kispestieknél a szakmai következetességet nehéz elvárni, hiszen a Hemingway/Rossi-korszak óta már a kilencedik vezetőedzőnél tartanak, és az elmúlt nyolc szakemberből egy se húzta ki legalább ötven meccsig.

A jelenlegi tréner egyelőre keresi a csapatát, amely három tavaszi meccsén kétszer is előnybe került, de nyerni egyszer sem tudott, miközben a Magyar Kupából is kiesett. A szakvezető ennek ellenére valamennyi találkozó után elégedetten nyilatkozott játékosairól.

A három csapatból kettő már megízlelte a másodosztályt, míg a lila-fehérek történetük során még soha nem estek ki az élvonalból.

A legjobb helyzetben lévő Újpest épp a kispestiek legyőzésével kezdte a tavaszi szezont, majd hiába nyújtott jó teljesítményt, kikapott a Ferencvárostól, 11-esekkel pedig búcsúzott a Magyar Kupától. Az együttest épp egy éve irányító Milos Kruscsics vezetőedző az előző idényben az ötödik helyig vezette az együttest, de az idei szezon megmutatta, hiába próbál stabilitást adni az együttesnek, épp a kiszámíthatatlanság a lila-fehérek leggyengébb pontja.

Pedig az újpestiek a második legtöbb passzt adják a támadóharmadba, és a Fradi után (105) nekik van a legtöbb kaput eltaláló lövésük is (95), ugyanakkor a helyzetekkel nem igazán tudnak élni, így lehet még mindig csak 22 szerzett góljuk. Mentségükre legyen mondva, hogy hosszú ideje hiányzik csapatukból a francia Yohan Croizet, aki nem csak a lila-fehérek, de az egész NB I egyik legtechnikásabb játékosa. A kiszámíthatatlanság elsősorban a védekezésre igaz, hiszen az elmúlt 18 fordulóban ők kapták a legtöbb gólt. Talán ezért is igazoltak a télen két védőt a görög Andzulasz és a luxemburgi Tim Hall személyében.

Szavazás

A fővárosi csapatok furcsa keretbe foglalják az OTP Bank Liga mezőnyét: a Ferencvárossal az élen és a másik hárommal a tabella végén, a kettő között csak vidéki együtteseket találunk. Nem lenne meglepő, ha egy vagy akár két budapesti klub is búcsút mondana az élvonalnak a 2022/23-as szezonban, ahhoz, hogy ez ne így legyen, jelentős formajavulásra lesz szükségük, mert az előttük álló Mezőkövesd tavasszal már négy pontot szerzett, miközben gólt sem kapott, és bár a Fehérvár – amely a 19. fordulóban épp a kövesdiekkel játszik fontos meccset – roppant kiszámíthatatlan, előnyük lehet, hogy minőségileg messze a legjobb kerettel rendelkeznek és mindhárom fővárosi riválisukat fogadják még otthon, egyszer kell idegenbe menniük, az utolsó fordulóban Angyalföldre.

A 19. forduló programja:
február 10., péntek:
Mezőkövesd Zsóry FC-MOL Fehérvár FC 20.00
február 11., szombat:
Kecskeméti TE-Budapest Honvéd 14.30
Kisvárda Master Good-Ferencvárosi TC 17.00
Debreceni VSC-Paksi FC 19.30
február 12., vasárnap:
Puskás Akadémia FC-ZTE FC 15.00
Vasas FC-Újpest FC 17.30

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csányi Sándor: Ha a válogatottban előrelépést jelentett a fiatalítás, a kockázat az NB I-ben sem lehet kifogás
Az eredményeken túl a fiatalok beépítésében is várakozáson felül teljesített a válogatott, miközben a hazai bajnoksággal kapcsolatban épp az fájlalja leginkább, hogy ugyanez nem halad megfelelő ütemben – árulta el Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a hosszú szünet után vasárnaponként ismét jelentkező Sport7-ben adott interjúban.
Magyar futball