Musorujsag
Élő Eredmények

Ezért is fájhat nagyon az Újpestnek Csongvai és Katona távozása – statisztikai érdekességek a 19. fordulóból

m4sport.hu
Terítéken az OTP Bank Liga kiesés elől menekülő csapatai – a 19. forduló statisztikai érdekességeiből szemezgettünk.

Fiola és a többiek

A téli átigazolási szezont egy jól csengő újpesti duplaigazolással lezárni készülő MOL Fehérvár pocsékul kezdte a 2023-as évet: három bajnoki, nulla győzelem, egyetlen pont, három szerzett és öt kapott gól. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az OTP Bank Ligában idén pályán töltött 270 játékpercben (+ hosszabbítás) összesen alig több mint egy percet futballozott előnyben Huszti Szabolcs együttese, még kevésbé biztató a kép.

Az egyik terület, ahol feltétlenül javulnia kell a Vidinek, az a szerzett gólok száma (19 forduló alatt 23), a mezőnyben csupán három csapat szerénykedhet ennél gyengébb mutatóval.

A házi góllövőlistát Kenan Kodro vezeti 8 találattal, őt Dárdai és Kastrati követi 3-3-mal.

Mezőkövesdi vereségük ugyan balszerencsésnek is nevezhető (büntetővel kaptak ki a ráadásban), de árulkodó az együttes támadójátékáról, hogy a mérkőzésen egy védőnek, Fiola Attilának volt a legmagasabb az xG-je, tehát a várható gólok mutatója.

Fehérvári játékosok xG-je a Mezőkövesd elleni mérkőzésen (forrás: m4sport.hu)

A különbség nem is kicsi, a folytatásban ennél biztosan több kell a Fehérvártól, mely mindössze két ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Honvédot.

A másik terület, ahol pontosabbnak kell lenniük az a beadások: 26 kísérletből csupán 9 talált társat – igaz, az egyik pontatlan beadás vezetett Kastrati vezető góljához is.

(forrás: m4sport.hu)

A válogatott Fiolát azért dicsérjük meg, teljesítményével több mutatóban is kiemelkedik a mostani Vidiből és a pályán kívül is igazi vezér. Neki van a csapatban a legtöbb labdaszerzése, a legtöbb labdaszerzése az ellenfél térfelén, messze a legtöbb progresszív passza és a legtöbb passza a támadóharmadba.

forrás: m4sport.hu

A jó játék kevés – csak magát okolhatja a Honvéd

Egy másik kiesés elől menekülő csapat, a Budapest Honvéd maradt győzelem nélkül a 19. fordulóban, pedig a játék alapján megérdemelte volna a második helyen álló Kecskemét otthonában játszott 2-2-es döntetlen alkalmával.

A vendégeknek 16 lövése volt a mérkőzésen, amely 1,41-es xG-t eredményezett.

A Honvéd (bal) és a Kecskemét (jobb) lövéstérképe a 19. fordulóban egymás ellen játszott mérkőzésen

A Kecskemét ezzel szemben összesen háromszor próbálkozott (igaz, mindhárom kaput talált), ami 0,32-es xG-re volt elég. A második félidőben nem volt kaput eltaláló lövése a hazaiaknak, mégis pontot szereztek – ezt a folytatásban nem engedheti meg a Honvéd ellenfeleinek, ha benn akar maradni.

Kamikaze Újpest

Nagy kérdés, hogy milyen hatással lesz Újpest tavaszi teljesítményére és kilátásaira, hogy két alapemberét, Csongvai Áront és Katona Mátyást is elengedi a téli átigazolási szezon végén, ráadásul egy szintén a kiesés ellen küzdő riválishoz.

Nem néz ki jól a dolog: az a két játékos hagyja el a csapatot, akinek ebben a szezonban a legtöbb kaput eltaláló lövés fűződik a nevéhez.

(forrás: m4sport.hu)

De tegyük hozzá, a két játékos már a hétvégén sem lépett pályára és így is fontos három pontot szereztek a sereghajtó Vasas ellen.

Tették mindezt egy elképesztő statisztikai mutató mellett: nem kevesebb, mint 18 elvesztett labdájuk volt a saját tizenhatosukon belül.

(forrás: m4sport.hu)

A pont a Fehérvártól érkező Csoboth Kevin második bajnoki gólja azonban elég volt és jelenleg kilencedik helyen állnak a lila-fehérek, akik a kiesés elől menekülő csapatok közül talán a legjobban kezdték a 2023-as évet: két közvetlen riválist is legyőztek, három meccsen hat pontot szereztek és a Ferencváros otthonában elvesztett derbin sem mutattak rosszul.

Az OTP Bank Liga állása a 19. forduló után (Fotó: m4sport.hu)

A 20. forduló programja:

február 17., péntek:
Kisvárda Master Good-Újpest FC 20.00

február 18., szombat:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 14.30
Ferencvárosi TC-Kecskeméti TE 17.00
MOL Fehérvár FC-Puskás Akadémia FC 19.30

február 19., vasárnap:
ZTE FC-Vasas FC 15.00
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 17.30

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Paks menesztette edzőjét, Waltner Róbertet
A szombati, DVSC elleni vereséget követően (2-1) a Paks felmentette Waltner Róbert vezetőedzőt és Ferenczi István erőnléti edzőt a további munkavégzés alól.
Magyar futball
Fontos meccset nyert az Újpest a Vasas ellen
Az Újpest 1–0-ra nyert a sereghajtó Vasas vendégeként az OTP Bank Liga 19. fordulójának zárómérkőzésén. A lila-fehérek a győzelemmel megelőzték a Fehérvárt és feljöttek a 9. helyre a tabellán.
Magyar futball
Közleményt adott ki az Újpest, egyre közelebb Csongvai és Katona távozása
Az Újpest FC csapatkapitányát, Csongvai Áront és Katona Mátyást sem nevezete a klub a vasárnap esti Vasas FC elleni meccskeretbe. A két játékos minden bizonnyal a MOL Fehérvár FC-ben folytatja majd, mellyel már eddig is tárgyalásban álltak, a csapat erről <a href="https://ujpestfc.hu/article?id=24076&fbclid=IwAR0Rk_nVhRHezYKQyEBHtOlgF36y5GWB5viWV3h2ur-6QLiY9CPd4mcH0Vg" target="_blank" rel="noopener">közleményben tájékoztatta szurkolóit.</a>
Magyar futball
Egy villanás döntött: a Puskás egy hajrában esett góllal győzte le a Zalaegerszeget
A labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójának középmezőnybeli rangadóját tartogatta a Puskás Akadémia FC és a Zalaegerszegi TE FC mérkőzése, ugyanis az ötödik helyezett a tabella-hatodikat látta vendégül. A meccsen gyakorlatilag semmi nem történt a 81. percig, amikor is Favorov egy remek köténnyel csapta be Tajtit, a centerezésére pedig Gruber Zsombor érkezett, akinek a gólja eldöntötte a mérkőzést, melyet a PAFC 1-0-ra megnyert.
Magyar futball
Csak érvénytelen gól volt a Kisvárda–Fradin
A harmadik helyezett Kisvárda hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a nagy fölénnyel éllovas Ferencvárossal a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában. A találkozó második félidejében a Kisvárda betalált, a VAR azonban les miatt nem adta meg a találatot. A zöld-fehérek a pontvesztés mellett amiatt is aggódhatnak, hogy Muhamed Besic az első félidőben komolyabbnak tűnő térdsérülést szenvedett.
Magyar futball